INTERVIU JO 2020 Vasile Cîtea: E important să readucem boxul în elita olimpică, a trecut mult de la ultima medalie

Preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB), Vasile Cîtea, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că este important ca boxul românesc să urce pe podium la Tokyo şi astfel să revină în elita olimpică, deoarece au trecut prea mulţi ani de la ultima medalie la Jocurile Olimpice.
Cîtea susţine că este mulţumit de faptul că România a reuşit să califice doi sportivi la Jocurile Olimpice, pe Cosmin Petre Gîrleanu (cat. 52 kg) şi Maria Claudia Nechita (cat. 57 kg), dar a precizat că ar fi putut fi mai mulţi. În opinia oficialului FRB, pandemia a afectat calificările la JO de la Tokyo, sportivii români având doar o singură şansă la turneul preolimpic european, cel mondial fiind anulat în contextul epidemiologic internaţional.
Preşedintele nu se teme că sportivii români vor mai fi dezavantajaţi de arbitraje la Tokyo, aşa cum i s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro lui Mihai Nistor. El a explicat că în ultima perioadă au fost eliminate "multe din lucrurile neplăcute" din arbitraj.
În opinia lui Vasile Cîtea, marele minus al acestei ediţii a Jocurilor Olimpice va fi absenţa spectatorilor. El consideră că evoluţiile sportivilor vor fi influenţate de acest aspect deoarece pentru ei va fi ca şi cum ar "recita poezii în faţa oglinzii".
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Ce aşteptări aveţi de la aceste Jocuri Olimpice?
Vasile Cîtea: Ca orice oficial al unei federaţii cu sportivi la Jocurile Olimpice îmi doresc o medalie. Nu contează culoarea, important este să readucem boxul în elita olimpică, pentru că din 2004 noi nu am mai câştigat o medalie la Jocurile Olimpice. A trecut prea mult timp, 17 ani e prea mult. Slavă Domnului că am reuşit să calificăm doi sportivi la Tokyo, iar eu cred că există potenţial să venim cu o medalie acasă.
AGERPRES: Să înţeleg că sunteţi mulţumit de numărul de sportivi calificaţi la Tokyo sau se putea mai mult?
Vasile Cîtea: Categoric se putea mai mult, mai ales dacă am fi avut încă o şansă la calificări. Pentru că noi am avut o singură şansă, mă refer la turneul preolimpic european. Dar în calendarul olimpic existau două turnee pentru calificarea la Jocuri, era acel continental şi cel mondial. Numai că al doilea nu au mai avut loc din cauza pandemiei... şi atunci am rămas doar cu turneul preolimpic european.
AGERPRES: Aşadar România ar fi putut avea mai mulţi sportivi la Tokyo dacă nu apărea acest virus...
Vasile Cîtea: Exact. Calificările au început la Londra şi s-au terminat la Paris, dar a fost doar turneul european. La Paris ar fi trebuit să aibă loc turneul preolimpic mondial care a fost anulat. Asta a fost situaţia, dar este clar că pandemia a afectat numărul de sportivi calificaţi.
AGERPRES: Care este obiectivul federaţiei la Tokyo?
Vasile Cîtea: Fiecare sportiv care merge la Jocuri îşi doreşte o medalie olimpică, iar noi ne dorim alături de ei acelaşi lucru. Personal vreau ca ei să se prezinte foarte bine la concursul de la Tokyo şi să arate că sunt nişte sportivi valoroşi. Iar dacă traseul este unul favorabil, pentru că este nevoie şi de un pic de noroc aici, atunci mi-aş dori să se întoarcă şi cu o medalie cât mai strălucitoare. E clar, când intri în competiţie, intri cu gândul de a câştiga şi de a veni cu cel mai bun rezultat acasă. Iar noi toţi, de la sportiv, la antrenor şi conducător de delegaţie, facem tot posibilul să realizăm acest obiectiv. Dacă sportivii vor fi sănătoşi şi lucrurile vor merge aşa cum trebuie, atunci putem câştiga o medalie sau poate chiar două pentru România.
AGERPRES: Care dintre cei doi sportivi care reprezintă România are mai mari şanse la medalie ţinând cont de adversarii de la categoriile lor?
Vasile Cîtea: Amândoi au şanse să ajung sus în categoriile lor, şi Gîrleanu, şi Nechita. În acelaşi timp amândoi pot să se oprească în primul tur. La Jocuri sunt prezenţi cei mai buni sportivi ai lumii la momentul actual la fiecare categorie. Şi în aceste condiţii nu ştii niciodată ce se poate întâmpla.
AGERPRES: România a avut de suferit de-a lungul timpului din cauza arbitrajului la Jocuri, ultimele exemple Ionuţ Gheorghe în 2008 şi Mihai Nistor în 2016... vă temeţi de un arbitraj care să îi dezavantajeze pe români?
Vasile Cîtea: Nu, categoric nu. La această ediţie a Jocurilor Olimpice concursul de box este organizat de a Comitetului Internaţional Olimpic şi nu de Federaţia Internaţională. Am fost acum la Campionatele Europene (n.r. - CE de box pentru juniori de la Tbilisi) şi pot să spun că s-au eliminat foarte multe lucruri neplăcute care se întâmplau în trecut în box din punct de vedere al arbitrajului.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Cum priviţi faptul că Jocurile au fost amânate cu un an? E un avantaj sau un dezavantaj pentru români?
Vasile Cîtea: E clar că a fost un dezavantaj, după cum am spus, pentru că nu am mai avut aceleaşi şanse în calificări. Practic pandemia ne-a luat şansa de a merge la Tokyo cu mai mulţi sportivi.
AGERPRES: V-aţi temut vreun moment că Jocurile ar putea fi anulate?
Vasile Cîtea: Da, am avut şi aceste temeri. Pentru că au fost perioade cu tot felul de informaţii care se vehiculau. Dar e bine că până la urmă această ediţie are loc.
AGERPRES: Cum comentaţi restricţiile din Japonia?
Vasile Cîtea: Organizatorii au luat toate măsurile pentru a nu avea complicaţii şi dificultăţi în desfăşurarea acestei ediţie a Jocurilor vizavi de o eventuală răspândire a virusului în rândul sportivilor. În mod sigur erau necesare asemenea măsuri de medicale.
AGERPRES: Este exagerat că un sportiv poate fi exclus de la Jocuri pentru o încălcare a regulilor medicale?
Vasile Cîtea: Nu cred că este exagerată această sancţiune, pentru că în acest fel se taie răul de la rădăcină. Ştiţi cum se spune, e îndeajuns un măr stricat într-un coş ca să se strice toate celelalte. Aşa că sancţiunea asta pare una logică în contextul epidemiologic actual.
AGERPRES: Va mai fi aceeaşi atmosferă la Jocurile Olimpice fără spectatori?
Vasile Cîtea: Normal că nu va mai fi la fel, publicul din sală te împinge în timpul concursului, te motivează. Pentru sportivi e ca şi cum ar recita o poezie în faţa oglinzii.
Boxul românesc va fi reprezentat la JO de la Tokyo de doi sportivi: Cosmin Petre Gîrleanu (cat. 52 kg) şi Maria Claudia Nechita (cat. 57 kg).
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.
Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
COSR a prezentat echipa olimpică a României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Sabău (Universitatea Cluj) - E clar că e o diferență mare între noi și FCSB
Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a recunoscut, duminică seara, după înfrângerea cu 0-2 din meciul cu FCSB, că diferența dintre formația sa și campioana României a fost una mare. 'Ca să o pui în dificultate pe FCSB ai nevoie să ții de minge. Nu poți după 4-5 pase consecutive să dai
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Am câștigat matematic titlul, dar trebuie să fim serioși până la capăt
Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, duminică seara, după victoria cu 2-0 în deplasare cu Universitatea Cluj, că formația sa a câștigat matematic titlul de campioană, însă trebuie să trateze cu seriozitate și ultimele două meciuri rămase până la finalul play-off-ului Superligii. 'Am c&a
Fotbal: Marius Ștefănescu (FCSB) - Nu s-a pus niciodată problema cine va câștiga acest campionat
Jucătorul Marius Ștefănescu a declarat, duminică seara, la finalul partidei cu Universitatea Cluj, câștigată cu 2-0 de FCSB, prin golurile sale, că în acest sezon nu s-a pus niciodată problema numelui formației care va câștiga titlul de campioană în Superliga de fotbal a României. 'Am fost foarte bine mobiliza
Șah: Remize pe linie în runda a cincea a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Toate cele cinci partide din etapa a cincea, desfășurată duminică, în turneul de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București, s-au încheiat cu remize. Marele maestru român Bogdan Deac a împărțit punctul cu uzbecul Nodirbek Abdusat
Fotbal: Risto Radunovic (FCSB) - Am gestionat foarte bine acest sezon, acum ne gândim la Champions League
Fotbalistul Risto Radunovic a afirmat, duminică, la finalul meciului cu Universitatea Cluj, câștigat cu 2-0 de FCSB, că formația sa a gestionat foarte bine acest sezon în care a câștigat deja titlul de campioană și că gândul tuturor jucătorilor pregătiți de Elias Charalambous se îndreaptă acum către Champions League.
Auto: Frații Maior s-au clasat pe șase în Raliul Ungariei; Tempestini a abandonat
Norbert și Francesca Maior s-au clasat pe locul al șaselea în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), în timp ce Simone Tempestini a fost nevoit să abandoneze. Frații Maior, la prima lor competiție internatională cu o mașină de top (Citroen C3 Rally2), au avut o evoluție constantă și au reușit să re
Fotbal: FCSB a câștigat în deplasare cu Universitatea Cluj (2-0), în play-off
FCSB, virtual campioană după remizat dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj (2-2), a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (0-0), duminică seara, pe Cluj Arena, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Superligii de fotbal. Ambele goluri au fost marcate de Marius Ștefănescu (72, 77), jucător introdus la pauză.
Scrimă: CS Rapid București a câștigat titlul națională la floretă masculin pe echipe
CS Rapid București (Almos Balint, Andrei Ciobănică, Petar Files, Luca Juravle) a câștigat titlul național în proba masculină de floretă pe echipe, duminică, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. În finală, CS Rapid a dispus de CSA Steaua (Radu Bălan, Rareș Berceanu, Vlad Roșu, Alexandru Sî
Scrimă: CSA Steaua, campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe
CSA Steaua București (Erica Badea, Natalia Constantin, Cristina Constantinescu, Alexandra Predescu) a câștigat titlul de campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe, duminică, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. În finală, CSA Steaua 1 a dispus de CSU Târgu Mureș (Mi
Tenis de masă: România a obținut opt medalii la Europenele Under-21 de la Bratislava
România a obținut opt medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), două de aur, două de argint și patru de bronz. Eduard Ionescu și Darius Movileanu au câștigat aurul la dublu masculin, după ce au învins în finală cuplul Andre Bertelsmeier (Germania)/Tiago Abiodun (Portugalia)
Handbal feminin: CSM București a cucerit Cupa României
CSM București a cucerit Cupa României la handbal feminin, după ce a învins-o în finală pe CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud cu scorul de 34-30 (15-14), duminică, în Sala Rapid din Capitală. CSM București a câștigat pentru a opta oară trofeul, după edițiile din 2016, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023 și 2024. Pentru Gloria
Tenis: Cezar Crețu a câștigat turneul de la Bistrița (ITF)
Tenismanul român Cezar Crețu, al treilea favorit, a câștigat turneul M15 de la Bistrița (ITF), dotat cu premii totale de 15.000 de dolari, după ce l-a învins pe bulgarul Piotr Nesterov, cu 6-3, 7-6 (7/5), în finala desfășurată duminică. Crețu (24 ani, 362 ATP) s-a impus în finală după aproape două ore de joc (1 h
Tenis: Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră
Jucătoarea română de tenis Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră la simplu după ce a învins-o pe Eva Maria Ionescu, în două seturi, cu 6-4, 7-5, duminică, în finala turneului de tenis W15 de la București, găzduit de Năstase & Marica Sport Club și dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Mara Gae (19
Atletism: Nixon Kiprotich Kirwa și Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București
Kenyanul Nixon Kiprotich Kirwa și românca Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București, desfășurat duminică în Capitală, cu startul și sosirea în Piața Constituției, potrivit site-ului competiției. La masculin, Nixon Kiprotich Kirwa s-a impus cu timpul de 01 h 04 min 32 sec, fiind urmat de conaționalul Mark Andi
Fotbal: Steaua, lider în Liga a II-a după victoria cu Metaloglobus
Steaua București este lider în Liga a II-a de fotbal, după ce a învins-o pe Metaloglobus București cu scorul de 3-0, duminică, în deplasare, la Clinceni, într-un meci din etapa a noua a fazei play-off, penultima a sezonului. Roș-albaștrii au câștigat fără drept de apel în fața unei echipe care are locul asig