logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Înot: Robert Glinţă - Presiunea unei medalii olimpice îmi dă încredere şi motivaţie la JO 2020

Imagine din galeria Agerpres

Înotătorul Robert Glinţă a declarat într-un interviu pentru AGERPRES că aşteptările pe care lumea sportului românesc le are în ceea ce priveşte câştigarea unei medalii olimpice îi dau foarte multă încredere şi motivaţie pentru Jocurile de la Tokyo.

El îşi doreşte ca la Jocurile Olimpice de la Tokyo să facă tot ce îi stă în putere pentru a deveni "cea mai bună versiune" a sa, pregătindu-se în ultimii doi ani doar cu gândul la aurul olimpic.

Primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo a afirmat că David Popovici, după ultimele rezultate obţinute la Campionatele Europene de juniori a devenit un pretendent la câştigarea unei medalii olimpice.

Portdrapel al delegaţiei României la festivitate de deschidere a Jocurilor Olimpice, Glinţă s-a arătat onorat de această ipostază.

Campionul european la nataţie spune că nu a fost dezamăgit de amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice, încercând să privească partea plină a paharului, că a avut mai mult timp de pregătire pentru întrecerea supremă.

Referitor la restricţiile impuse de autorităţi în timpul desfăşurării întrecerii, Glinţă a spus că la Tokyo vor avea câştig de cauză sportivii care vor reuşi să se adapteze cât mai uşor.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Nataţia românească are patru sportivi la Jocurile Olimpice, e mult, e puţin? Cum vezi tu lucrurile?
Robert Glinţă: Se putea şi mai bine, dar în acelaşi timp se putea şi mai rău. Aşa că, de bine de rău, eu sunt bucuros că suntem şi aceştia. Suntem trei băieţi care ne-am calificat oficial cu barem şi încă o fată care a fost invitată oficial de către federaţia internaţională. Dacă nu mă înşel, la ediţia precedentă, la Rio, am fost cinci băieţi şi o fată, acum suntem trei băieţi şi o fată. Dar în condiţiile actuale, de pregătire, de interesul şi investirea de care avem parte în sport în general în România şi în nataţie, este îmbucurător că suntem atâţia calificaţi şi cu şanse la medalii. Cel puţin acum, după rezultatele pe care le-a obţinut David Popovici în ultima perioadă are potenţial de medalii. David Popovici a obţinut nişte rezultate uluitoare, este de-a dreptul fantastic ceea ce a reuşit să obţină la Campionatul European de juniori.

AGERPRES: Ce aşteptări ai de la această ediţie a Jocurilor Olimpice?
Robert Glinţă: În ceea ce mă priveşte pe mine, scopul meu este clar, să îmi depăşesc propriul meu timp de record personal şi naţional pe care l-am avut la Campionatul European, când am reuşit să devin campion european. Acel timp a fost unul foarte bun, îl îmbunătăţisem la vremea respectivă cu jumătate de secundă şi în continuare pe mine mă interesează progresul personal. Desigur raportându-mă la ceilalţi concurenţi va fi o competiţie foarte foarte puternică. Intru în competiţie cu al zecelea timp înotat în ultimul an aşa că va fi o competiţie foarte strânsă. Dar ştiţi cum e, concurenţa naşte performanţă şi tocmai datorită acestui fapt ceilalţi concurenţi m-au făcut să ţin şi eu ştacheta ridicată, să fac tot posibilul să fiu cea mai buna versiune a mea în fiecare zi în pregătire şi să le ţin piept pretendenţilor la titlul de campion olimpic. Indiferent de cât de greu va fi acest lucru, până la urmă vreau să ştiu că am făcut tot ce mi-a stat în putere să obţin cel mai bun rezultat de care sunt capabil şi să mă bucur în primul rând de competiţie. Pentru că dacă voi în nota cu zâmbetul pe buze cu siguranţă performanţa va fi mai bună.

AGERPRES: Nu mi-ai spus nimic despre o posibilă medalie, eşti superstiţios?
Robert Glinţă: Doamne ajută! Vă daţi seama că eu îmi doresc cel mai mult ca toată munca să fie încununată cu succes printr-o medalie câştigată la această ediţie a Jocurilor Olimpice. În toţi aceşti ani de pregătire, cel puţin în ultimii doi ani, m-am antrenat numai şi numai cu gândul la medalia de aur, pentru că ştiu cât de greu este de obţinut, tocmai datorită competiţiei foarte puternice. Ştiu cât de greu este de atins acest titlu de campion olimpic şi vă daţi seama că mi-o doresc foarte mult şi ţinta mea este să câştig medalia de aur. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla, eu vreau să fac tot ce ţine de mine. Sunt foarte mulţumit de felul în care a decurs pregătirea în ultimii doi ani care s-au scurs în favoarea performanţei. Am reuşit să şi confirm la Campionatele Europene şi sunt încântat de trendul în care mă aflu. Rămâne ca la această ediţie a Jocurilor Olimpice să execut foarte bine ceea ce am pus la punct. Rămân foarte concentrat pe ceea ce eu am de făcut, nu încerc să mă las dus de val, nici de concurenţi, nici de presiunea unei medalii, ci pur şi simplu să execut cât mai bine posibil. Şi, indiferent de rezultatul pe care îl voi obţine, vreau să ştiu că a fost maximum posibil pe care l-am putut atinge la această ediţie.

AGERPRES: Apropo de presiune, lumea sportului românesc te vede ca pe un pretendent la medalie, simţi o presiune din acest punct de vedere?
Robert Glinţă: Cu siguranţă, cel puţin în ultima vreme am obţinut această atenţie, am simţit aceşti ochi aţintiţi spre mine, dar dorinţa cea mai mare tot a mea este de a câştiga o medalie, indiferent de presiunea care se pune pe mine. Îmi trag foarte multă încredere şi motivaţie din această presiune, încerc să mă folosesc de aceste aşteptări pe care le au oamenii de la mine, încerc să nu îi dezamăgesc. Încerc să aduc bucurie în inimile tuturor celor care cred în mine, au crezut de-a lungul anilor şi sper să vadă nişte rezultate deosebite la aceste Jocuri Olimpice. Dar eu încerc să nu mă las deloc perturbat de această presiune şi să o controlez, să mă folosesc de ea.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Te onorează faptul că vei fi portdrapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice?
Robert Glinţă: Cu siguranţă, a fost o veste la care nu mă aşteptam. O voi onora cu cea mai mare mândrie şi bucurie, o voi face cu toată capacitatea mea de a o face cât mai frumos în faţa tuturor românilor şi telespectatorilor care vor urmări cu sufletul la gură defilarea delegaţiei României pe arena din Tokyo şi performanţele noastre la Jocurile Olimpice.

AGERPRES: Să ne întoarcem un pic în timp, spune-mi dacă ai fost dezamăgit de amânarea acestei ediţii a Jocurilor Olimpice şi dacă te-ai gândit că s-ar putea să fie anulată.
Robert Glinţă: Eu întotdeauna am stat în gardă, aveam întotdeauna în cap ideea că este posibil să fie anulată această ediţie a Jocurilor Olimpice. Nu a fost niciun stres, nicio îngrijorare, dar nici o bucurie, pur şi simplu a fost o chestiune de gestionare, de adaptare a acestor noi condiţii de desfăşurare a Jocurilor Olimpice, de recalculare a traseului, aşa cum face GPS-ul, indiferent de cum va arăta acest traseu. Dimpotrivă, când am auzit că Jocurile Olimpice vor fi amânate cu un an am încercat pe cât posibil să mă folosesc în scop pozitiv de acest aspect şi să mă folosesc de acest an în plus de pregătire să mă prezint la un nivel mai bun, să fiu într-o formă mai bună decât puteam fi la o eventuală ediţie a Jocurilor Olimpice în 2020. Cu siguranţă am pus la punct mult mai multe lucruri, mult mai multe aspecte şi voi avea parte de un rezultat mai bun în 2021 decât dacă aş fi participat în 2020.

AGERPRES: Crezi că această ediţie va fi marcată de pandemia de Covid-19?
Robert Glinţă: Cu siguranţă, dar şi în acest caz nu mă voi lăsa deloc tras în jos pe acest aspect probabil negativ pentru mulţi. Cred că va fi o chestie de cine se adaptează cel mai bine la aceste condiţii neobişnuite de desfăşurare a Jocurilor Olimpice. Eu cred că stau foarte bine la capitolul adaptare, am mai trecut anul trecut printr-un turneu, într-o bulă, chiar o perioadă de două săptămâni şi jumătate am stat într-o cameră de hotel din cauza Covid-ului. Aşa că sunt cumva obişnuit şi călit la aceste condiţii mai stricte. Până la urmă, prioritatea principală este competiţia, indiferent de ceea ce se întâmplă în stânga şi în dreapta mea. Absolut toţi sportivii care vor fi prezenţi acolo vor avea parte de exact acelaşi tratament şi va fi o chestie de cine reuşeşte să se adapteze la aceste condiţii de desfăşurare. Pe mine nici măcar nu mă interesează de câte ori o să fiu testat, dacă vor fi spectatori sau nu, pentru că am în vedere strict performanţa, ceea ce am eu de făcut, ceea ce eu pot controla pentru a reuşi să ajung la performanţa cât mai bună pe care o urmăresc.

AGERPRES: Ce le transmiţi românilor care îţi vor ţine pumnii strânşi din faţa televizoarelor?
Robert Glinţă: În primul rând le mulţumesc pentru toată susţinerea şi aprecierea, pentru tot devotamentul lor în susţinerea delegaţiei sportivilor români la aceste Jocuri Olimpice. Şi din partea mea voi încerca să aduc bucurie şi satisfacţie în ochii celor care vor privi cu sufletul la gură evoluţiile noastre la Tokyo.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


La competiţiile de înot din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rokyo, România va fi reprezentată de Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 m liber) şi Bianca Costea.

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) cuprinde 101 sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive.

Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis. AGERPRES/(A, AS/autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 11-05-2025 23:37

Fotbal: Sabău (Universitatea Cluj) - E clar că e o diferență mare între noi și FCSB

Antrenorul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a recunoscut, duminică seara, după înfrângerea cu 0-2 din meciul cu FCSB, că diferența dintre formația sa și campioana României a fost una mare. 'Ca să o pui în dificultate pe FCSB ai nevoie să ții de minge. Nu poți după 4-5 pase consecutive să dai

Sport Intern 11-05-2025 23:26

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Am câștigat matematic titlul, dar trebuie să fim serioși până la capăt

Antrenorul echipei de fotbal FCSB, Elias Charalambous, a declarat, duminică seara, după victoria cu 2-0 în deplasare cu Universitatea Cluj, că formația sa a câștigat matematic titlul de campioană, însă trebuie să trateze cu seriozitate și ultimele două meciuri rămase până la finalul play-off-ului Superligii. 'Am c&a

Sport Intern 11-05-2025 23:07

Fotbal: Marius Ștefănescu (FCSB) - Nu s-a pus niciodată problema cine va câștiga acest campionat

Jucătorul Marius Ștefănescu a declarat, duminică seara, la finalul partidei cu Universitatea Cluj, câștigată cu 2-0 de FCSB, prin golurile sale, că în acest sezon nu s-a pus niciodată problema numelui formației care va câștiga titlul de campioană în Superliga de fotbal a României. 'Am fost foarte bine mobiliza

Sport Intern 11-05-2025 23:03

Șah: Remize pe linie în runda a cincea a turneului Superbet Chess Classic România 2025

Toate cele cinci partide din etapa a cincea, desfășurată duminică, în turneul de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București, s-au încheiat cu remize. Marele maestru român Bogdan Deac a împărțit punctul cu uzbecul Nodirbek Abdusat

Sport Intern 11-05-2025 22:58

Fotbal: Risto Radunovic (FCSB) - Am gestionat foarte bine acest sezon, acum ne gândim la Champions League

Fotbalistul Risto Radunovic a afirmat, duminică, la finalul meciului cu Universitatea Cluj, câștigat cu 2-0 de FCSB, că formația sa a gestionat foarte bine acest sezon în care a câștigat deja titlul de campioană și că gândul tuturor jucătorilor pregătiți de Elias Charalambous se îndreaptă acum către Champions League.

Sport Intern 11-05-2025 22:53

Auto: Frații Maior s-au clasat pe șase în Raliul Ungariei; Tempestini a abandonat

Norbert și Francesca Maior s-au clasat pe locul al șaselea în Raliul Ungariei, etapa a doua a Campionatului European de Raliuri (ERC), în timp ce Simone Tempestini a fost nevoit să abandoneze. Frații Maior, la prima lor competiție internatională cu o mașină de top (Citroen C3 Rally2), au avut o evoluție constantă și au reușit să re

Sport Intern 11-05-2025 22:42

Fotbal: FCSB a câștigat în deplasare cu Universitatea Cluj (2-0), în play-off

FCSB, virtual campioană după remizat dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj (2-2), a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (0-0), duminică seara, pe Cluj Arena, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Superligii de fotbal. Ambele goluri au fost marcate de Marius Ștefănescu (72, 77), jucător introdus la pauză.

Sport Intern 11-05-2025 21:44

Scrimă: CS Rapid București a câștigat titlul națională la floretă masculin pe echipe

CS Rapid București (Almos Balint, Andrei Ciobănică, Petar Files, Luca Juravle) a câștigat titlul național în proba masculină de floretă pe echipe, duminică, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. În finală, CS Rapid a dispus de CSA Steaua (Radu Bălan, Rareș Berceanu, Vlad Roșu, Alexandru Sî

Sport Intern 11-05-2025 21:36

Scrimă: CSA Steaua, campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe

CSA Steaua București (Erica Badea, Natalia Constantin, Cristina Constantinescu, Alexandra Predescu) a câștigat titlul de campioană națională în proba feminină de spadă pe echipe, duminică, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. În finală, CSA Steaua 1 a dispus de CSU Târgu Mureș (Mi

Sport Intern 11-05-2025 20:15

Tenis de masă: România a obținut opt medalii la Europenele Under-21 de la Bratislava

România a obținut opt medalii la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia), două de aur, două de argint și patru de bronz. Eduard Ionescu și Darius Movileanu au câștigat aurul la dublu masculin, după ce au învins în finală cuplul Andre Bertelsmeier (Germania)/Tiago Abiodun (Portugalia)

Sport Intern 11-05-2025 17:46

Handbal feminin: CSM București a cucerit Cupa României

CSM București a cucerit Cupa României la handbal feminin, după ce a învins-o în finală pe CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud cu scorul de 34-30 (15-14), duminică, în Sala Rapid din Capitală. CSM București a câștigat pentru a opta oară trofeul, după edițiile din 2016, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023 și 2024. Pentru Gloria

Sport Intern 11-05-2025 15:18

Tenis: Cezar Crețu a câștigat turneul de la Bistrița (ITF)

Tenismanul român Cezar Crețu, al treilea favorit, a câștigat turneul M15 de la Bistrița (ITF), dotat cu premii totale de 15.000 de dolari, după ce l-a învins pe bulgarul Piotr Nesterov, cu 6-3, 7-6 (7/5), în finala desfășurată duminică. Crețu (24 ani, 362 ATP) s-a impus în finală după aproape două ore de joc (1 h

Sport Intern 11-05-2025 15:12

Tenis: Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră

Jucătoarea română de tenis Mara Gae a obținut primul său titlu ITF din carieră la simplu după ce a învins-o pe Eva Maria Ionescu, în două seturi, cu 6-4, 7-5, duminică, în finala turneului de tenis W15 de la București, găzduit de Năstase & Marica Sport Club și dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Mara Gae (19

Sport Intern 11-05-2025 14:58

Atletism: Nixon Kiprotich Kirwa și Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București

Kenyanul Nixon Kiprotich Kirwa și românca Alexandra Streja au câștigat Semimaratonul București, desfășurat duminică în Capitală, cu startul și sosirea în Piața Constituției, potrivit site-ului competiției. La masculin, Nixon Kiprotich Kirwa s-a impus cu timpul de 01 h 04 min 32 sec, fiind urmat de conaționalul Mark Andi

Sport Intern 11-05-2025 13:39

Fotbal: Steaua, lider în Liga a II-a după victoria cu Metaloglobus

Steaua București este lider în Liga a II-a de fotbal, după ce a învins-o pe Metaloglobus București cu scorul de 3-0, duminică, în deplasare, la Clinceni, într-un meci din etapa a noua a fazei play-off, penultima a sezonului. Roș-albaștrii au câștigat fără drept de apel în fața unei echipe care are locul asig