JO 2024: Carmencita Constantin (gimnastică) - Am visul că aceşti copii vor face mai mult decât ne-am propus

Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică (FRG), a declarat, pentru AGERPRES, că are visul că gimnastele din lotul olimpic vor face la Jocurile Olimpice de la Paris mai mult decât şi-a propus ca obiectiv organizaţia pe care o conduce, şi anume calificarea în patru finale.
"Am visul că aceşti copii vor face la Paris mai mult decât ne-am propus, că vor avea o perioadă foarte bună, că îşi vor atinge cu adevărat vârful necesar de performanţă în perioada Jocurilor Olimpice. În rest, sunt convinsă şi ştiu cât de mult îşi doresc, cât de hotărâte sunt să fie unite, să se ajute, să se sprijine una pe alta şi să dea maximum posibil fiecare dintre ele. Toţi ne gândim şi la o medalie olimpică la Paris, categoric. Dar între a te gândi, a munci pentru o medalie olimpică şi a-ţi asuma un astfel de obiectiv este o distanţă. Noi ne-am uitat foarte atent la ce este în jur, la decalajul faţă de 'galacticii' Statelor Unite, care au valoare şi experienţă. Şi nu e numai cazul Statelor Unite, vedem Brazilia, Marea Britanie sau Italia. Aşa că suntem în situaţia în care adrenalina şi sângele de român poate face minuni. Concursul este concurs, important este să ne calificăm în cele patru finale pe care ni le-am asumat ca obiectiv... iar apoi, concursurile din finale sunt de la zero", a spus preşedinta.
Gimnastele române au şanse de a participa în finala pe echipe, în două finale pe aparate şi în finala la individual compus, este de părere Carmencita Constantin.
"Şansele de a ne atinge obiectivul de calificare în patru finale le văd corect apreciate. În acelaşi timp, le văd cu emoţie, pentru că nu avem o tragere la sorţi extraordinară, se vede din documentele oficiale de la Jocuri că suntem în prima serie în competiţia de calificare pe echipe. Am fost totuşi arbitru internaţional şi n-aş putea să spun că este o tragere la sorţi care să nu ne dea noduri în stomac. Dar, prima serie are avantaje şi dezavantaje. Avantajul este că ele, ca sportive, nu văd nimic înaintea lor, adică nu au presiunea altor note. Apoi este dezavantajul că arbitrele sunt la începutul pixului pe tabletă şi că au timp să facă apoi analize. Deci suntem între... dar încărcaţi de emoţii pozitive", a explicat ea.
Preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică a menţionat că pentru lotul olimpic calificarea la Paris nu a fost deloc una uşoară.
"Dacă ne gândim ce fel de ciclu olimpic a fost, din care doi ani au fost cu Covid, apoi că gimnastica a trecut prin telenovelele din media, care ne-au 'ajutat' clar să scoatem din circuit cea mai bună gimnastă a ţării în acel moment şi cel mai bun antrenor... pot spune că misiunea cea mai grea a fost să ţinem echipa pe loc şi să facă gimnastică. Pentru că fără sportive puteam să visăm noi obiective după obiective degeaba... fără sportive nu aveam echipă, nu aveam şanse. Însă am reuşit să ţinem echipa pe loc cu eforturi, iar fetele au realizat că au o şansă, iar aici un rol categoric l-a avut Nadia Comăneci. Nadia are o relaţie foarte apropiată cu fetele, ea le cunoaşte oscilaţiile şi ori de câte ori simte că este nevoie să intervină o face fără să îi ceară cineva acest lucru. Deci am avut nevoie de toată lumea care iubeşte gimnastica să dovedim că se poate obţine această calificare cu echipa", a precizat preşedinta.
Sportivilor din lotul olimpic nu le-a lipsit nimic în pregătirea pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, a afirmat oficialul FRG.
"La acest moment, făcând un bilanţ, pot spune că sportivilor olimpici de la gimnastică nu le-a lipsit nimic. Cele două instituţii care ne pot ajuta, ANS şi COSR, au făcut-o combinând resursele limitate şi controlate pe care ni le-au acordat. Aşa că nouă la nivel de lot olimpic nu ne-a lipsit nimic. Am avut acea sincopă în asigurarea aparatelor, cele pe care se concurează la Paris şi pe care am considerat necesar să se antreneze fetele. Însă cu ajutorul celor doi sponsori am reuşit să achiziţionăm aceste aparate şi să le montăm în sălile de la 'Lia Manoliu' şi Izvorani exact după Campionatele Europene. E important ca fetele să se antreneze pe aceleaşi aparate, pentru că acestea au caracteristici tehnice diferite şi sunt noi. Şi când spun noi, mă refer la faptul că barele de la paralele şi bârna în sine au altă alunecare pe un echipament nou, decât pe un echipament uzat de 2-3-4 sau 9 ani de antrenamente. Nu e nevoie să fii cunoscător ca să înţelegem că diferă aceste aparate şi că erau necesare", a adăugat ea.
Carmencita Constantin are încredere că România poate obţine la Paris mai multe medalii decât a reuşit la ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice.
"Urmărind tot ceea ce au spus colegii mei de la alte federaţii la toate forumurile din acest ciclu olimpic, eu sunt foarte încrezătoare înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris. Ştiu că s-a muncit foarte mult în toate federaţiile şi toată lumea s-a capacitat maxim ca să aducă maxim. Acum, ştiţi cum este, suntem în ţara în care bugetele pentru sport sunt cum sunt, infrastructura pentru sport este cum este, tehnologiile au avansat mult şi deşi statele din vârful piramidei le folosesc de ani de zile la noi sunt inaccesibile... Aşa că va face diferenţa, aşa cum am spus, puiul de dac. Dar repet, eu am foarte mare încredere pentru că urmăresc toate sporturile. Îmi e greu să fac o judecată, să spun un număr de medalii. Dar eu aş avea încredere în pronosticul dat de fiecare federaţie. Sunt convinsă că nimeni nu a exagerat. Sigur vor fi mai mult de patru medalii, delegaţia României a zburat la Paris cu aeronava denumită 'Nadia Comăneci', aşa că trebuie să tindă către maximum", a mai spus Carmencita Constantin.
Lotul feminin de gimnastică artistică al României pentru Jocurile Olimpice de la Paris va fi compus din Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda. La masculin, Andrei Muntean este singurul reprezentant al României.
Echipa feminină de gimnastică a României a reuşit să se califice la Jocurile Olimpice după ce s-a clasat pe locul 10 în calificările ediţiei a 52-a a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică de la Anvers. Echipa României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, ultima sa prezenţă fiind la Londra, în 2012, când a cucerit medalia de bronz.
Gimnastica românească este disciplina cu cele mai multe prezenţe pe podiumul olimpic, reuşind 71 de medalii, dintre care 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz. Ultimele medalii ale gimnasticii la o ediţie a Jocurilor Olimpice au fost câştigate la Londra 2012 prin Sandra Izbaşa - aur la sărituri, Cătălina Ponor - argint la sol, echipa României (Diana Laura Bulimar, Diana Chelaru, Larisa Andreea Iordache, Sandra Raluca Izbasa, Cătălina Ponor) - bronz.
România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline.
La ediţia Tokyo 2020, România a obţinut patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Unirea Slobozia a câștigat la Buzău, în play-out
Unirea Slobozia a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 3-0 (1-0), vineri, în deplasare, într-un meci din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unirea a deschis scorul după numai 36 de secunde, prin Florin Purece, din pasa lui Adnan Aganovic. Ialomițenii ți-au dublat avantajul prin același Purece (54), tot după un assist al cr
Rugby: Victorii clare pentru Știința Baia Mare și SCM Timișoara, în Liga Națională
CSM Știința Baia Mare și SCM USV Timișoara au obținut victorii clare, vineri, în etapa a 7-a a Ligii Naționale de rugby. CSM Știința Baia Mare a surclasat-o pe CS Universitatea ELBI Cluj cu 69-0, meci în care Andrei Schutz (Știința) a fost desemnat cel mai bun jucător. Campioana SCM USV Timișoara a obținut și ea un s
Handbal feminin: Novanc (Gloria Bistrița) - Cupa României este o competiție în care se poate întâmpla orice
Antrenorul echipei Gloria Bistrița, Marius Novanc, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin se poate întâmpla orice și a subliniat că jucătoarele sale sunt pregătite să câștige și să își asigure participarea în ediția următoare a cupelor europene.
Scrimă: CSM Olimpia Satu Mare, campioană națională pe echipe la spadă masculin
CSM Olimpia Satu Mare a obținut, vineri, titlul de campioană națională în proba masculină de spadă pe echipe, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Olimpia (Adrian Dabija, Marton Mezinger, Alex Oroian, Tudor Surducan) a dispus în finală de CS UNEFS București (Ștefan Popa, David Statie, Alexand
Handbal feminin: Socolovici (CSMB) - Turneul Final4 al Cupei României este special pentru că e ultimul al Cristinei Neagu
Managerul operațional al CSM București (CSMB), Răzvan Socolovici, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că turneul Final4 al Cupei României la handbal feminin este unul special pentru club ținând cont că este ultimul al Cristinei Neagu. 'Pentru noi Cupa României este întotdeauna un trofeu pe care dor
Fotbal: Anzor Mekvabișvili (Universitatea Craiova) - Cred că locul al doilea ar trebui să fie obiectivul nostru
Jucătorul georgian Anzor Mekvabișvili a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, înaintea partidei cu CFR Cluj, că obiectivul formației sale, Universitatea Craiova, ar trebui să fie ocuparea locului 2 în clasamentul Superligii de fotbal. 'Știm cu toții că ne așteaptă un meci extrem de greu și de important împotr
Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Meciul cu CFR Cluj e mai important decât celelalte
Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că partida cu CFR Cluj, din etapa a 8-a a play-off-ului Superligii de fotbal, este mai importantă pentru formația sa decât cele anterioare având în vedere că are ca obiectiv participarea în cupele europene. 'N
Scrimă: CSA Steaua a câștigat titlul național pe echipe la floretă feminin
CSA Steaua, în componența Mălina Călugăreanu, Andreea Dincă, Andreea Gheorghe, Anca Săveanu, a câștigat titlul național la floretă în proba feminină pe echipe, vineri, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. În finală, CSA Steaua 1 a învins-o pe CS Rapid (Emilia Corbu, Enya Male, Maria
Fotbal: Mutu, Adrian Ilie, Lobonț și Raț, între participanții la demonstrativul 'Ronaldinho & Friends'
Foștii internaționali Adrian Mutu, Adrian Ilie, Bogdan Lobonț, Răzvan Raț se numără printre fotbaliști români vor juca pe 14 iunie, la Cluj, în meciul demonstrativ 'Ronaldinho & Friends', din cadrul Sports Festival, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Organizatorii au dezvăluit, vineri, șapte figuri emblematice din
Șah: Deac l-a învins pe Aronian în runda a doua a turneului Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac l-a învins pe americanul de origine armeană Levon Aronian, joi, în runda a doua a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. După ce a pierdut la debut în fața americanului Wesley So
Handbal masculin: Victorie importantă pentru România, cu Portugalia, în preliminariile EURO 2026
Naționala masculină de handbal a României a învins echipa Portugaliei, cu scorul de 28-24 (13-11), joi seara, la Constanța, într-un meci din Grupa a 8-a a preliminariilor EHF EURO 2026. Tricolorii au obținut o victorie foarte prețioasă în lupte pentru calificarea la turneul final. Portugalia, clasată pe locul al patrulea la Mondial
Scrimă: Adrian Dabija, campion național la spadă
Scrimerul Adrian Dabija (CSM Olimpia Satu Mare) a câștigat titlul de campion național la spadă, după ce l-a învins în finală pe Alin Sbîrcia (CS Universitatea Craiova), cu 15-13, joi, în Sala de Scrimă ''Alexandru Csipler'' din Satu Mare. Medaliile de bronz au fost obținute de Andrei Timoce (CS UNE
Handbal feminin: Carlos Viver va fi antrenorul principal al echipei Gloria Bistrița-Năsăud din noul sezon competițional
Echipa de handbal feminin Gloria Bistrița-Năsăud a anunțat, joi, pe o pagină de socializare, numirea spaniolului Carlos Enrique Viver Arza în funcția de antrenor principal, începând cu
David Popovici a strâns 173.000 de euro pentru o campanie caritabilă prin donarea echipamentului purtat la JO de la Paris
Campionul olimpic, mondial și european la înot David Popovici a strâns 173.000 de euro în cadrul campaniei 'Ambasador pentru Acasă' derulată de Fundația Hope and Homes for Children România prin donarea echipamentului purtat la festivitatea de premiere de la Jocurile Olimpice Paris 2024, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Fotbal: Dan Șucu, acționar Rapid și Genoa - E diferit să faci afaceri în Italia față de România
Acționarul majoritar al cluburilor de fotbal FC Rapid și Genoa, Dan Șucu, a afirmat, joi, la ambasada Italiei, că încă are multe lucruri de înțeles cum se fac afacerile în peninsulă, mediul de business fiind cu totul diferit de România. El a precizat că nu a căutat niciodată ca om de afaceri un sprijin din partea statul