logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO MTS: Condiţiile pentru reluarea antrenamentelor în cazul sporturilor individuale în aer liber

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Tineretului şi Sportului a emis o serie de condiţii pentru reluarea sporturilor individuale în aer liber, care pot fi practicate de către sportivi şi publicul larg.

Acest cadru este valabil exclusiv pentru activităţile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane şi în aer liber.

Setul de condiţii a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe.

 


Lista disciplinelor sportive care se pot practica este următoarea: aeronautică, alpinism, atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutăţii, aruncarea suliţei), automobilism, kaiac (kaiac sprint, rafting, stand-up paddle, kaiac pe ape repezi), canotaj, ciclism (ciclism rutier, mountain bike), echitaţie, golf, karting, motociclism, tenis (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, yachting (windsurfing, bărci cu vele).

În cazul în care disciplinele sportive enumerate mai sus sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, aceste baze trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a. Să fie împrejmuite;
b. Fiecare punct de acces să fie păzit;
c. Să se facă triajul epidemiologic al participanţilor la activitatea sportivă şi măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportivă;
d. Accesul să fie permis numai în funcţie de capacitatea bazei, pentru a evita aglomeraţia. Acolo unde acest lucru este posibil, accesul să se facă exclusiv pe bază de programări prealabile, calculate în aşa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spaţiului.
e. Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepţie, minorii pot avea ca însoţitor o singură persoană adultă.
f. Nu va fi permis accesul public la spaţiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (duşuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese etc.);
g. Este permisă funcţionarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare şi a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligaţia de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat;
h. Fiecare bază va avea asigurată cel puţin o cameră suplimentară (spaţiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spaţii definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului/al lucrului simptomatologie COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate/evacuare.

Dacă o bază sportivă nu poate îndeplini cumulativ condiţiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.

Măsuri care preced antrenamentului:
Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respiraţie (creşterea frecvenţei respiratorii), cu debut brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreţii nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autorităţile sanitare şi să nu părăsească locuinţa pentru a se antrena.

Deplasarea către şi de la locul de desfăşurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecţie dispuse de autorităţi (de exemplu, purtând echipament de protecţie personală).

 

La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea şi/sau dezinfectarea mâinilor şi a echipamentului sportiv cu produse biocide avizate.

Condiţii de antrenament:
1) Condiţii general valabile
a) Se permite practicarea activităţilor sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfăşurarea activităţilor în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.
b) Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanţă de siguranţă faţă de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanţă este de cel puţin 2 metri în perioadele de repaus şi de cel puţin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ţine cont de faptul că particulele de transpiraţie ori salivă se pot transmite pe distanţe mult mai mari în acest context.
c) Este interzis scuipatul în spaţiul de antrenament.
d) Este permisă, cu condiţia respectării tuturor măsurilor de distanţare socială şi igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din şcoala alergării, exerciţii de echilibru şi orientare spaţială din gimnastică, exerciţii cu propria greutate, exerciţii de tehnică şi tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situaţii specifice de luptă/joc, execuţia tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coş/poartă fără minge etc.).
e) În cazul sportivilor de performanţă, care sunt asistaţi de antrenor şi alţi specialişti, distanţa de siguranţă trebuie păstrată inclusiv în timpul şedinţelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de faţă, el trebuie să poate echipamentul de protecţie pe tot parcursul interacţiunii directe cu sportivul.
f) Echipamentul sportiv (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.

2) Condiţii specifice
a) Aeronautică - Sunt permise doar activităţile care se pot practica individual, în condiţii de siguranţă.
b) Atletism - În timpul probelor de alergare, distanţa între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri.
c) Automobilism -În interiorul unui automobil va fi prezentă o singură persoană.
d) kaiac - Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri.
e) Canotaj - Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri.
f) Ciclism - Distanţa de siguranţă între sportivi este de minimum 10 metri.
g) Echitaţie - Distanţa de siguranţă între sportivi este de minimum 10 metri.
h) Tenis la simplu - Pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanţi (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.). Nu este permis accesul pe teren al copiilor de mingi. Schimbarea terenurilor nu este permisă. În măsura în care este posibil, jucătorii îşi vor marca propriile mingi şi le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârşitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.
i) Yachting - Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri. Pregătirea ambarcaţiunii în vederea ieşirii pe apă se face cu respectarea distanţării sociale şi cu utilizarea echipamentelor de protecţie personală.

Condiţii după antrenament:
1. Echipamentele sportive trebuie dezinfectate cu atenţie după fiecare folosire.
2. Îmbrăcămintea folosită în timpul antrenamentului trebuie pusă direct într-o sacoşă închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălată la o temperatură de peste 80 grade.
3. Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauţiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esenţial, în zona de fizioterapie/kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecţie personală.
AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, imagine: MTS, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

VIDEO Ionuţ Stroe (MTS): E devreme să vorbim despre redeschiderea competiţiilor

 

VIDEO Sporturile de contact şi cele practicate în spaţiu închis au un risc epidemiologic ridicat, afirmă ministrul Ionuţ Stroe

 

* VIDEO Ionuţ Stroe (MTS): Sănătatea copiilor este esenţială, nu îi putem chema în mod colectiv la sport

 

* VIDEO Fotbal/Coronavirus: Ministrul Ionuţ Stroe avansează ideea reluării Ligii I între 15 şi 20 iunie

 

VIDEO Fotbal: Cluburile din Liga I, obligate să efectueze 3 teste pentru COVID-19 în cantonamente

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 08-05-2025 13:08

Fotbal: Dan Șucu, acționar Rapid și Genoa - E diferit să faci afaceri în Italia față de România

Acționarul majoritar al cluburilor de fotbal FC Rapid și Genoa, Dan Șucu, a afirmat, joi, la ambasada Italiei, că încă are multe lucruri de înțeles cum se fac afacerile în peninsulă, mediul de business fiind cu totul diferit de România. El a precizat că nu a căutat niciodată ca om de afaceri un sprijin din partea statul

Sport Intern 08-05-2025 00:34

Tenis de masă: Bianca Mei-Roșu și Darius Movileanu au trecut cu brio de prima fază a Europenelor U21

Jucătorii români Bianca Mei-Roșu și Darius Movileanu au trecut cu brio de prima fază a calificărilor la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21 de la Bratislava (Slovacia). Movileanu a câștigat Grupa 1 din prima fază, cu victorii pe linie, 3-0 (11-9, 11-2, 11-4) cu croatul Borna Petek, 3-1 (3-11, 11-5, 11-3, 11-6) cu slovac

Sport Intern 07-05-2025 23:04

Baschet masculin: CSM Oradea, U-BT Cluj-Napoca și CS Vâlcea, calificate în semifinalele campionatului

CSM CSU Oradea, U-BT Cluj-Napoca și CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea s-au calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin, miercuri seara, după ce au câștigat primele trei partide ale seriilor din play-off. Campioana U-BT Cluj-Napoca a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 91-73, în Ca

Sport Intern 07-05-2025 20:27

Fotbal: Mircea Lucescu - Dacă toate meciurile ar fi la calitatea play-off-ului, cred că am face un pas înainte

Selecționerul naționalei României, Mircea Lucescu, a afirmat, miercuri, la lansarea unui centru de pregătire sportivă, că este mulțumit de calitatea meciurilor din play-off-ul Superligii și că dacă toate meciurile ar fi la același nivel fotbalul românesc ar face un pas în față. 'Dacă tot campionatul ar fi la calitatea mec

Sport Intern 07-05-2025 14:12

Handbal masculin: Constantin Din, înaintea partidei cu Portugalia - Cred foarte mult în națională și în stafful tehnic

Președintele Federației Române de Handbal, Constantin Din, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța înaintea partidei România - Portugalia, din faza a doua de calificare la Campionatul European masculin din 2026, că are multă încredere în jucătorii echipei naționale și în stafful tehnic că vor reuși să

Sport Intern 07-05-2025 14:06

Handbal masculin: Dan Racoțea - Suntem mândri să jucăm pentru România, trebuie să intrăm pe teren și să câștigăm

Handbalistul Dan Racoțea a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că el și colegii săi sunt mândri să reprezinte prima reprezentativă de handbal a României și a precizat că în meciul cu Portugalia, din faza a doua a calificărilor la Campionatul European din 2026, trebuie să intre pe teren și să dea totul pentru a câștiga.

Sport Intern 07-05-2025 13:59

VIDEO Handbal masculin: Buricea - Cu o victorie în fața Portugaliei, România e calificată 99% la Campionatul European

Selecționerul echipei naționale de handbal masculin a României, George Buricea, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că a făcut toate calculele și cu o victorie în meciul cu Portugalia, penultimul din cadrul Grupei a 8-a, prima reprezentativă este calificată în proporție de 99% la Campionatul European din 20

Sport Intern 07-05-2025 11:31

Handbal feminin: Poloneza Kobylinska (CSM București) va juca din sezonul viitor la Gloria Bistrița

Handbalista poloneză Monika Kobylinska, legitimată în prezent la CSM București, va juca din vară la Gloria Bistrița-Năsăud, a anunțat, miercuri, clubul ardelean pe pagina sa de Facebook. Interul dreapta, care este și căpitanul naț

Sport Intern 06-05-2025 23:08

Tenis: Anamaria Federica Oană și Maria Sara Popa, calificate în optimile turneului ITF de la București

Jucătoarele române de tenis Anamaria Federica Oană și Maria Sara Popa s-au calificat, marți, în optimile de finală ale turneului ITF de la București, găzduit de Năstase & Marica Sport Club și dotat cu premii totale de 15.000 de dolari. Oană a reușit să o învingă în primul tur pe a cincea favorită, olandeza Demi Tran

Sport Intern 06-05-2025 21:06

Fotbal: FC Argeș a promovat în Superligă

Echipa FC Argeș a promovat în Superliga de fotbal, după ce a învins-o pe CSM Reșița cu scorul de 3-0 (2-0), marți seara, pe teren propriu, la Mioveni, într-un meci din etapa a 8-a a fazei play-off a Ligii a II-a de fotbal. Robert Moldoveanu a deschis scorul după numai 57 de secunde, ''veteranul'' japonez Takay

Sport Intern 06-05-2025 20:27

Sibiu: Peste 10.000 de alergători înscriși la Maratonul Internațional, un număr recod al evenimentului (24-25 mai)

Peste 10.000 de persoane din țară și străinătate s-au înscris la startul Maratonului Internațional Sibiu (MIS), care va avea loc în zilele de 24 și 25 mai, un număr record pentru acest eveniment cu scop caritabil și sportiv, informează un comunicat de presă al organizatorilor. 'Faptul că peste 10.000 de oameni aleg să alerge pe

Sport Intern 06-05-2025 18:31

Fotbal: Ilie Dumitrescu - Dacă va câștiga campionatul, FCSB va încerca să facă pasul în Champions League

Fostul internațional Ilie Dumitrescu a declarat, marți, că în cazul în care va reuși să câștige titlul și în acest sezon, FCSB va încerca să facă pasul în faza finală a Ligii Campionilor la fotbal. 'Am văzut aseară o echipă montată, o echipă decisă să câștige cât mai repede campionatul. Iar a

Sport Intern 06-05-2025 18:15

Fotbal: Ioan Andone, despre meciul FCSB - Dinamo - La pauză îmi venea să plec acasă

Fostul jucător și antrenor al echipei Dinamo, Ioan Andone, a declarat, marți, că la pauza derby-ului FCSB - Dinamo, când scorul era 3-0, voia să plece acasă, el precizând că o formație nu are voie să ia atâtea goluri în 15 minute. 'La pauză îmi venea să plec acasă, sincer. Era 3-0 și a fost fără drept de apel.

Sport Intern 06-05-2025 18:00

Șah: Garry Kasparov a deschis etapa de la București a circuitului Grand Chess Tour 2025

Fostul mare șahist Garry Kasparov a deschis, marți, la București, Superbet Chess Classic România, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025 care se desfășoară la Grand Hotel din Capitală în perioada 7-16 mai. Kasparov, fondatorul circuitului GCT, a efectuat prima mutare simbolică a competiției la ceremonia de deschidere &ici

Sport Intern 06-05-2025 14:47

Fostul campion mondial de box Mihai Leu, în recuperare după operație

Fostul campion mondial la box Mihai Leu, internat la Institutul Clinic Fundeni, a transmis, marți, un mesaj în care anunță că a trecut cu bine peste perioada grea de după operație și că a început recuperarea. 'Dragii mei, am citit cât am putut din sutele de mesaje, comentarii și postări prin care mi-ați arătat că sunteți