Comunicat de presă - Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin
Pe parcursul lunii aprilie 2025, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin au desfășurat acțiuni de control pentru verificarea respectării normelor legale în vigoare din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Obiectivele principale urmărite de inspectorii de muncă au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate cu luarea de măsuri în consecință pentru intrarea în legalitate; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor sub aspectul necesității respectării normelor legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Prin urmare, au fost organizate în total 166 controale. Pentru deficiențele constatate au fost dispuse angajatorilor 175 măsuri obligatorii pentru remedierea acestora. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum total de 216.800 lei.
La 2 angajatori au fost identificate 4 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 1 persoană nu avea întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă, iar 3 persoane nu aveau transmise în registrul electronic de evidență a salariaților elementele conținute în contractele individuale de muncă.
Angajatorii sancționați pentru muncă nedeclarată activează în domeniul de activitate: activități de administrație publică generală.
Principalele deficiențe identificate:
- Prestarea activității de muncă nedeclarată, nerespectarea acordării repausului de 24 de ore după cele 12 ore de muncă, neînceperea negocierii în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, neîntocmirea în termenul legal a adeverinței de vechime, neîntocmirea programării concediului legal de odihnă, nerespectarea obligației de a plăti salariile la timp, necompensarea financiară a zilelor de concediu rămase neefectuate la încetarea contractului individual de muncă, dosar de personal incomplet;
- Funcționarea cazanelor de încălzire fără aviz ISCIR, neluarea măsurilor pentru prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, întreținerea și repararea instalațiilor și a echipamentelor electrice, precum și pentru prevenirea efectelor electricității statice și ale descărcărilor atmosferice, neefectuarea demersurilor în vederea autorizării din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, neefectuarea controlului medical periodic, nerealizarea semnalizării riscurilor din șantier, nu au fost distribuite lucrătorilor din șantier echipamentele individuale de protecție (centuri de siguranță și căști de protecție), etc.
Au fost comunicate de către angajatori 6 evenimente care au avut că urmări 6 cazuri de incapacitate temporară de muncă. După finalizarea cercetărilor se va stabili dacă evenimentele intră în categoria accidentelor de muncă sau în afara muncii.
INSPECTOR ȘEF PURTÃTOR DE CUVÂNT
IANCU PANDURU Mihaela Aga, Inspector de muncă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].