Harghita: Aproximativ 1.000 de persoane, înscrise la un program caritabil de sprijinire a proiectelor comunitare din zona Ciuc

Aproximativ 1.000 de persoane participă la un amplu program caritabil sportiv de sprijinire a proiectelor comunitare derulate de asociații din zona Ciuc și de promovare a mișcării în aer liber, acestea urmând să alerge, să pedaleze sau doar să meargă pe o anumită distanță și, în schimb, să primească donații.
Inițiatoarea programului, intitulat 'Run for IT! Ciuc', Vas Réka, a precizat, pentru AGERPRES, că acesta este primul și cel mai mare program de strângere de fonduri din regiunea Ciuc, organizatorul fiind Asociația 'The House', cu sediul în Miercurea-Ciuc.
Exemplul de bună practică și licența programului au fost oferite de Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, unde evenimentul va fi organizat anul acesta pentru a 13-a oară.
De asemenea, un eveniment similar se desfășoară în acest an, pentru a patra oară, și în municipiul Gheorgheni.
'Scopul programului este de a ajuta la strângerea de fonduri pentru organizațiile civile active în regiune, pentru proiectele lor comunitare care afectează locuitorii din zona Ciucului. Toate acestea sunt integrate într-un eveniment sportiv, deoarece scopul secundar al programului, pe lângă promovarea donațiilor și a participării comunitare proactive, este și promovarea unui stil de viață sănătos și a iubirii pentru mișcare', a transmis Vas Réka.
Ea a adăugat că la acest program s-au înscris 42 de organizații civile, care au propus proiecte comunitare pentru care au nevoie de finanțare, iar un număr de aproximativ 1.000 de persoane participă îm calitate de ambasadori ai acestor proiecte și urmează atât să facă sport, pentru a obține donații, cât și să le promoveze.
'Anul acesta avem 777 de ambasadori, dar, în realitate, acest număr înseamnă aproape o mie de persoane, deoarece mulți ambasadori s-au înscris în program ca familii, grupuri de prieteni, colective școlare sau de grădiniță ori echipe de muncă. În ceea ce privește proiectele înscrise, paleta este cu adevărat diversificată anul acesta. Există aplicații pentru programe culturale și profesionale, pentru organizarea de evenimente, unii doresc să construiască sau să extindă locuri de joacă, alții strâng fonduri pentru înființarea unui cămin de bătrâni, sau pentru achiziționarea de echipamente sportive. Există și organizații care aplică în domeniul educației ecologice. Se poate spune, deci, că toate domeniile sunt reprezentate printre cele 42 de idei', a explicat Vas Réka, într-un răspuns transmis AGERPRES.
Cei mai tineri 'ambasadori' au vârsta de trei ani și sunt copiii de la Grupul 'Veverița' al Asociației 'Hófehérke' ('Albă ca Zăpada' - n.r.) din Vlăhița, iar cel mai în vârstă participant este Borbáth István Ágoston de la Asociația Riehen, care are 85 de ani.
La eveniment participă numeroase persoane publice, precum ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, care va alerga pentru filiala Harghita a Societății Naționale de Cruce Roșie, dar și primarul și viceprimarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila și Sógor Enikő, primarul din Vlăhița, Lőrincz Csaba, sau primarul comunei Ciucsângeorgiu, Potyó Judit, precum și conducători de instituții.
'Menționăm că toți s-au înscris în calitate de persoane fizice și colectează fonduri în această calitate, deoarece evenimentul nostru este apolitic, fapt respectat pe deplin de organizațiile participante, susținătorii și ambasadorii noștri', a punctat Vas Réka.
Datele furnizate de organizatori arată că, până acum, au fost înregistrate 10.555 de donații, în valoare de aproximativ 500.000 de lei, ceea ce înseamnă jumătate din suma țintă stabilită, existând speranța ca până la finalul programului, în data 1 iunie, să se adune și restul banilor.
Evenimentul central al programului, 'Ziua Alergării', are loc în data de 24 mai și se desfășoară la Miercurea-Ciuc, în Piața Libertății și în orașul Vlăhița, pe strada 1 Mai.
În ambele locuri, ambasadorii trebuie să urmeze trasee prestabilite, siguranța participanților urmând să fie asigurată de voluntari, poliție și echipa Safety Bike.
'Atragem atenția asupra faptului că, pe 24 mai, pe lângă experiența alergării și ciclismului în comun, participanții vor avea ocazia să cunoască organizațiile civile participante, care vor fi prezente cu standuri proprii pentru a-și prezenta activitățile. Multe dintre ele vor pregăti programe și activități interactive. (...) Totodată, la fața locului va exista posibilitatea de a dona și, astfel, de a contribui la realizarea acestor cauze comunitare valoroase', a menționat sursa citată.
Vas Réka a mai arătat că, de la an la an, programul se dezvoltă din ce în ce mai mult. Dacă în 2022, în primul an când a fost organizat în zona Ciuc, la eveniment s-au înscris 21 de organizații, în acest an numărul a ajuns la 42, fiind în creștere și suma colectată.
'În primii trei ani am strâns, în total, 1.300.000 de lei, dintre care 567.000 de lei doar anul trecut. Anul acesta consider că este realist să atingem 800.000 de lei sau chiar să depășim 1 milion. Este o evoluție remarcabilă. De asemenea, crește de la an la an și numărul donatorilor și este interesant de observat că ambasadorii și donatorii provin din ce în ce mai multe locuri noi. Așadar, vestea despre program ajunge în tot mai multe colțuri ale lumii', a mai punctat Vas Réka.
Aceasta a mai spus că scopul organizatorilor nu este doar simpla colectare de fonduri pentru cauzele comunitare, ci și creșterea vizibilității organizațiilor înscrise și oferirea de oportunități de cunoaștere reciprocă.
'Există deja exemple pozitive în care organizațiile s-au întâlnit prin intermediul programului și au realizat proiecte comune, iar cooperarea continuă. Credem că, prin acest program, am reușit să sensibilizăm și să activăm din ce în ce mai mulți oameni în direcția participării comunitare și a donațiilor. În mod deosebit, ne bucură faptul că tot mai mulți tineri se implică. Tot mai multe întreprinderi își dau seama că în această formă are cu atât mai mult sens să sprijine organizațiile civile, ceea ce este deosebit de îmbucurător, mai ales că la început acest lucru nu era evident', a arătat ea.
Totodată, evenimentul le oferă și organizatorilor posibilitatea de a se dezvolta.
'În fiecare an învățăm foarte mult de la participanții programului. În cursul anilor ne-am întâlnit cu mulți oameni deosebiți și pasionați de muncă pentru comunitate. De obicei, spunem că 'Run for IT! Ciuc' este o mare prăjitură pe care o preparăm cu toții, împreună: organizatori, participanți, donatori, susținători, oameni interesați. Cred că acest program va fi viabil atât timp cât acest lucru este valabil și are sens să fie organizat în fiecare an', a conchis Vas Réka. AGERPRES/(AS - redactor: Gina Ștefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
STB: Circulația tramvaielor în zona Obor este temporar blocată din cauza unui incident rutier
Circulația tramvaielor în zona Obor este temporar blocată, fiind afectate liniile 1 și 10, după ce un pieton a traversat prin loc nepermis, fiind surprins și accidentat de tramvaiul aflat în circulație, a anunțat marți Societatea de Transport București (STB). 'STB SA informează că, în data de 20 mai 2025, în jurul orei 14:25, pe Șos
Mureș: Singura întreprindere socială din domeniul farmaceutic renunță la statut - autoritățile nu susțin economia socială
Prima și singura întreprindere socială din domeniul farmaceutic din România, Farmacia Socială din Sângeorgiu de Mureș, a anunțat, marți, că a renunțat voluntar la marca de întreprindere socială de inserție, pe fondul lipsei de susținere a economiei sociale de către autorități. 'Într-un gest simbolic, dar profu
Prahova: Peste 20 de alerte de urs emise de la începutul lunii mai; ISU transmite sfaturi pentru cetățeni
Peste 20 de alerte de urs au fost emise în județul Prahova de la începutul lunii mai și până în prezent, autoritățile având o serie de sfaturi pentru populație, între care acela de a nu dezactiva alertele de pe telefon. 'De la începutul lunii mai și până în prezent, în județul Pra
CJ Vaslui: Lipsa forței de muncă și contestațiile între firme, principalele cauze care duc la întârzierea investițiilor
Lipsa forței de muncă cu care se confruntă societățile comerciale și a capacității acestora de a gestiona lucrările, dar și anumite prevederi ale legii achizițiilor publice care prevăd posibilitatea ca firmele să se conteste între ele, reprezintă principalele motive care duc la întârziere lucrărilor de investiții, conform conducerii Consiliului Jude
Apa Nova: Spectacole de muzică și lumini la fântânile urbane din Piața Unirii din 23 mai
Spectacolele de apă, muzică și lumini de la fântânile urbane din Piața Unirii revin din data de 23 mai, informează, marți, Apa Nova. Cea de-a șasea ediție a 'Simfoniei Apei' este dedicată filmelor legendare, spectacolele interpretând povești cinematografice celebre, printr-un mix de tehnologie și artă.
Un stârc cenușiu a pus stăpânire pe o insuliță artificială aflată în mijlocul unui lac din centrul Aradului
Un stârc cenușiu a pus stăpânire pe o insuliță artificială creată din Primăria Arad pe Lacul Pădurice, aflat în centrul orașului și înconjurat de cel mai intens trafic rutier, deși platforma plutitoare cu iarbă și flori sintetice fusese creată pentru atragerea rațelor sălbatice. Insulița artificială a fost realizată de
Stelian Bujduveanu ar urma să devină primar interimar al Capitalei (proiect)
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar urma să devină primar interimar al Capitalei, în contextul în care Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Capitalei. Ședința extraordinar
Bihor: Concursul Național de Ecologie și Protecția Mediului 'Floare de Lotus', la Palatul Copiilor Oradea
Peste 60 de elevi din 15 județe vor participa, în perioada 22 - 25 mai, la etapa finală a Concursului Național de Ecologie și Protecția Mediului 'Floare de Lotus', organizat de Palatul Copiilor Oradea și având ca scop implicarea elevilor în activități în natură și în protejarea mediului, stimulând creativitatea, imaginația
Harghita: ISU retrage două dintre motopompele amplasate în zona Praid, după infiltrațiile produse în salină
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a anunțat, marți, că va retrage două dintre cele șase motopompe de mare capacitate amplasate în zona Praid după inundațiile produse în salină, acestea urmând să fie ținute în rezervă la Detașamentul de Pompieri din Odorheiu Secuiesc. 'În cursul zilei de a
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului în cinci județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în cinci județe din Moldova și Dobrogea. Conform prognozei de specialitate, până la ora 20:00, în județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea vântul va avea
Giurgiu: Șapte persoane rănite în urma unui accident pe DN 6
Șapte persoane au fost rănite, una fiind transportată la spital, în urma unui accident care s-a produs în noaptea de luni spre marți între un microbuz, o autoutilitară și un autoturism, pe DN 6, între localitățile Ghimpați și Valea Plopilor. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină azi-noapte pe DN 6, între
Bihor: Trei centre de asistență socială pentru copii, în reabilitare cu fonduri PNRR
Trei centre de asistență socială pentru copii se află în lucrări de reabilitare, ajunse la 20%, finanțate prin proiecte PNRR în valoare de aproximativ 8 milioane de lei, având ca scop creșterea eficienței energetice, a informat marți, printr-un comunicat de presă, Consiliul Județean (CJ) Bihor. Lucrările de reabilitare au loc
Buzău: Peste 160 de alerte pentru aproximativ 27 de tone de produse alimentare de origine animală, în primele 4 luni
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a înregistrat, în primele patru luni anului, peste 160 de alerte alimentare, fiind identificate aproximativ 27 de tone de produse alimentare neconforme, preponderent carne și pește cu Salmonella și larve ale parazitului Anisakis. Potrivit DSVSA, numărul aler
Brăila: Femeie rănită de un copac doborât de vânt
Un copac smuls din rădăcină de vânt a căzut, luni seară, în fața unei femei, pe strada Tineretului din municipiul Brăila, aceasta fiind rănită de crengi. Femeia a fost preluată de o ambulanță și transportată la spital. Un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila a intervenit pentru degajarea copac