logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Proiectul transfrontalier româno-ungar în valoare de 11 milioane de euro, lansat de IGSU la Băile Felix

Image

Autorități române și ungare din domeniul situațiilor de urgență au lansat luni, la Băile Felix, proiectul transfrontalier TERES, în valoare totală de 11 milioane de euro, din care 7,2 milioane de euro finanțare FEDR, ce va fi implementat în următorii trei ani, în județele Bihor și Satu Mare, din România, respectiv județul Szabolcs-Szatmar-Bereg, din Ungaria.

'Prin intermediul acestei finanțări semnificative vor fi construite un centru de pregătire specializat pentru pregătirea personalului în municipiul Marghita, Bihor, și două centre de antrenament în Ungaria, destinate pregătirii personalului pentru intervenția în caz de furtuni și inundații. De asemenea, acest proiect va permite modernizarea sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu-Mare și achiziționarea de vehicule și echipamente de intervenție esențiale în misiunile pe care le desfășurăm. Toate aceste investiții vor contribui la furnizarea răspunsului eficient și profesionist la solicitările de sprijin din zona transfrontalieră', a declarat managerul de proiect colonel Alin Maghiar - șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Colonelul a evidențiat modul eficient în care au colaborat toți responsabilii din proiect, precum și implicarea activă a părții ungare. Pe lângă obiectivele menționate, în proiect vor avea loc 288 de acțiuni comune, 20 de sesiuni de antrenament, un exercițiu comun, timp de trei zile, la final, pentru verificarea competențelor, precum și elaborarea unei strategii comune și a curriculei de antrenament.

'Împreună am reușit să punem bazele unui proiect ambițios și să dezvoltăm un parteneriat de durată cu reale beneficii. Putem afirma cu încredere că acest proiect, ce va fi implementat pe parcursul următorilor trei ani, reprezintă continuarea unei cooperări solide dintre autoritățile din România și Ungaria, ce își propune consolidarea capacităților de răspuns și prevenirea riscurilor la dezastre', a subliniat Alin Maghiar.

Proiectul 'Răspuns rapid și eficient în situații de urgență în zona transfrontalieră / Timely and efficient response in case of emergency situations in cross border area)' a fost inițiat de către IGSU, ca lider de proiect, având ca parteneri: ISU 'Crișana' al județului Bihor, ISU 'Someș' al județului Satu Mare și Direcția Județeană de Gestionare a Dezastrelor Szabolcs-Szatmar- Bereg, Ungaria.

Obiectivul specific al proiectului vizează consolidarea intervenției transfrontaliere în situații de urgență și a interoperabilității între România și Ungaria prin antrenamente comune, dezvoltarea infrastructurii și a unui cadru operațional comun pentru dezastrele naturale și cele legate de schimbări climatice, îmbunătățind astfel gradul de pregătire și eficiența operațională în zona transfrontalieră a programului.

'Se va construi, de la zero, un centru de pregătire pentru pompieri, în Marghita, unde se vor dezvolta competențe pe care noi încă nu le avem. Anume vom face pregătire pentru salvare din mediul acvatic, până acum mergeam în Italia pentru asemenea instruiri. Vom mai avea acolo facilități de pregătire cu foc deschis în clădire, fiind construit un imobil numai pentru așa ceva. Va fi amenajat și un labirint pentru căutare/salvare, cu încăperi dotate specific cu instalații care creează flăcări, simulând incendii, ce vor trebui stinse. În acest centru de la Marghita se vor pregăti atât pompierii noștri cât și cei din județele învecinate, precum și cei care se vor angaja la noi', a declarat, pentru AGERPRES, șeful ISU Bihor, generalul Sorin Caba.

Evenimentul de lansare a avut loc în Băile Felix, fiind prezentate detalii referitoare la obiectivele, activitățile, bugetul alocat, etapele implementării, precum și rezultatele așteptate.

La conferința de lansare a proiectului au participat subsecretarul de stat Gabriel Ghilea din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; prefectul județului Marcel Dragoș, șef serviciu în cadrul Direcției Fonduri Externe Nerambursabile a Ministerului Afacerilor Interne, comisarul șef de poliție Răzvan Potîng; managerul de proiect colonel Alin Maghiar - șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; directorul executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO), Livia Banu.

Din partea ungară, a luat cuvântul șeful Departamentului de Investiții și Dezvoltare din cadrul Inspectoratului Național de Apărare împotriva Catastrofelor din Ungaria, locotenent colonel Tibor Bancsi.

'Tot ceea ce vom realiza împreună în cadrul acestui program este de mare valoare și cred sincer că în timpul lucrului comun se vor forma legături strânse între colegii noștri. După finalizarea proiectelor, clădirile și echipamentele ne vor sprijini activitatea, zi de zi, în ambele țări, dar ce va lăsa cu adevărat o amprentă profundă vor fi relațiile umane care se vor forma în lunile următoare', a afirmat Tibor Bancsi.

Subsecretarul de stat Gabriel Ghilea a subliniat că acest proiect, finanțat prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, este un exemplu clar al modului în care se pot transforma provocările comune în soluții comune.

'TERES aduce împreună instituții responsabile din România și Ungaria pentru a consolida reziliența zonei de frontieră în fața riscurilor climatice și a dezastrelor naturale. Într-un context în care schimbările climatice generează tot mai des situații de urgență - fie că vorbim de inundații, incendii de pădure sau cutremure - acest proiect vine cu o abordare completă. Este un proiect care investește nu doar în infrastructură și echipamente moderne, ci și în oameni și în încrederea dintre instituții. Aceasta este baza pe care se clădește o reacție rapidă și coordonată la crize', a afirmat Gabriel Ghilea.

Bugetul total al proiectului este de 10.903.255,52 euro, din care 7.210.668,50 euro finanțare asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 3.692. 587,02 euro reprezintă contribuție publică națională. AGERPRES / (A, AS - redactor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 84

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 07-04-2025 20:54

Soos Zoltan: Procurorii DNA Mureș mi-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru 60 de zile

Edilul-șef Soos Zoltan a anunțat, luni seara, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș i-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru o perioadă de 60 de zile, într-un dosar de corupție aflat în instrumentare. 'Astăzi, am fost pus din nou în fața unei decizii greu de înțeles di

Social 07-04-2025 18:45

Prezidențiale2025/Mai multe ONG-uri dezaprobă decizii ale BEC privind campania electorală - încalcă libertatea de exprimare

Organizații membre ale Coaliției ONG-uri pentru Cetățean, printre care Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Expert Forum, și-au exprimat dezacordul, luni, față de decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online. Potrivit unui

Social 07-04-2025 17:44

Maramureș: Trei ucraineni, recuperați din munte; doi dintre ei au nevoie de îngrijiri medicale

Cei trei cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvatori după o operațiune care a durat peste opt ore, în condiții meteo dificile, a informat, luni, directorul Serviciului Public Județean Salvamont, Dan Benga. 'Cei trei cetățeni ucraineni au fost găsiți. Li s-

Administratie 07-04-2025 17:01

Consultanți: ANAF încalcă prevederile Codului fiscal, considerând că dobânda-cheie este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup

Instituțiile de control din ANAF ajustează 'din oficiu' dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile prețurilor de transfer, o abordare ce contravine principiilor economice și juridice aplicabile și poate genera nu doar prejudicii contr

Social 07-04-2025 16:16

Covasna: Curse de cai, teatru ecvestru și concurs de fotografie la 'Galopiada secuiască'

Organizatorii 'Galopiadei secuiești', unul dintre cele mai populare concursuri hipice din Transilvania, au dat, luni, startul înscrierilor pentru cea de-a 14-a ediție, ce va avea loc în perioada 20-22 iunie pe dealul Pivnițele Mari din localitatea Moacșa. Galopiada, care atrage anual câteva sute de spectatori din țară

Social 07-04-2025 16:14

MDLPA: Peste 2.100 de extrase de carte funciară - eliberate luni; documentele se dau gratuit din 7 aprilie

Un număr de 2.152 de extrase de carte funciară au fost eliberate luni, prima zi când acest serviciu public se acordă gratuit pentru proprietari, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, eliberează extrase de cart

Social 07-04-2025 16:07

Satu Mare: Contract semnat pentru un aquapark de 24 de milioane de euro în comuna Odoreu

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, din județul Satu Mare, au anunțat, luni, semnarea unui contract de 24 de milioane de euro pentru construirea unui aquapark din fonduri europene, care va funcționa cu apă geotermală. 'Vorbim despre un proiect foarte important al comunități

Social 07-04-2025 15:30

Arad: 699 de angajați vor fi afectați după închiderea fabricii de vagoane marfă a americanilor de la Greenbrier

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad a fost notificată, luni, că 699 de angajați vor fi afectați de concedierile colective de la fabrica de vagoane marfă a companiei americane Greenbrier, care a anunțat că își închide activitatea din județ. 'AJOFM Arad a primit, astăzi (luni - n.r.), o notificare de co

Social 07-04-2025 14:51

Târgul de Paște organizat de PMB începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I: produse tradiționale, spectacole, ateliere

Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) și va găzdui pe parcursul a zece zile demonstrații meșteșugărești, ateliere creative, spectacole de teatru și recitaluri de muzică, iar vizitatorii vor putea, totodată, să cumpere produse culinare tradiționale și de artizanat.

Social 07-04-2025 14:30

Botoșani: Un bărbat a murit după ce un utilaj pe care îl manevra s-a răsturnat peste el

Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, luni, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, tragedia s-a produs în localitatea Viișoara Mică, iar la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Co

Social 07-04-2025 14:17

IGPR: 55 de decese și aproape 100 de răniți grav în accidente rutiere, în primele trei luni ale anului

Un număr de 55 de persoane au decedat și 98 au fost rănite grav, în primele trei luni ale acestui an, în urma accidentelor rutiere produse la nivel național din cauza vitezei excesive, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, luni, AGERPRES. În perioada 1 ianuarie - 31 marti

Social 07-04-2025 14:03

ANM: Vreme rece în această săptămână, în întreaga țară; maxime de 22 de grade din 12 aprilie, inclusiv de Paște

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (7 - 20 aprilie) va fi oscilant, cu o vreme rece în prima parte și cu o încălzire accentuată din 12 aprilie și în perioada sărbătorilor pascale, valorile termice maxime urmând să ajungă la 21 - 22 de grade, în unele zone, arată estimările publicate, luni, de Administrația Națională

Social 07-04-2025 13:49

Maia Sandu: Familia regală a României, un susținător neobosit al parcursului european al Republicii Moldova

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a manifestat, luni, gratitudinea față de contribuția Casei Regale a României la viitorul european al Moldovei. În cadrul unui discurs susținut cu prilejul deschiderii Forumului Economic 'Investiții - Dezvoltare

Administratie 07-04-2025 12:43

Buzău: Proiecte de consolidare și eficientizare energetică în valoare de 33 milioane lei, semnate de conducerea CJ

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Buzău a semnat, luni, trei contracte de finanțare în valoare de aproximativ 33 milioane lei, pentru consolidarea și eficientizarea energetică a trei imobile aparținând Spitalului Județean de Urgență (SJU), Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și Centrului Militar Județean (CMJ). Potrivit cond