REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creându-se o legătură 'pe viață'.
Potrivit șefului Salvamont România, Sabin Cornoiu, câinii au fost introduși în activitatea de salvare în urmă cu aproximativ 11 ani.
'Au fost mai multe tentative de-a lungul anilor de a introduce câinii de salvare în activitatea noastră. Au fost încercări personale ale salvatorilor, am încercat să lucrăm și cu grupuri specializate, dar la un moment am reușit să beneficiem de o pregătire atât pentru instructori, cât și pentru animale, cu salvatorii din Franța. Acest lucru s-a întâmplat acum 11-12 ani și din acel moment am demarat și școlile de pregătire canină în România. Primul element pe care l-am abordat a fost salvarea din avalanșă, pentru că aveam nevoie să acoperim toate sistemele posibile de căutare în avalanșă și avem mai multe sisteme: DVA, RECCO și sistemul de câini de salvare', a declarat, pentru AGERPRES, Sabin Cornoiu.
În prezent, la nivel național, în cadrul structurilor Salvamont funcționează 27 de unități canine formate din salvator și câine.
*** Sunt folosite rase agile, ușor de dresat, printre care border collie și ciobănesc malinois.
Câinii sunt pregătiți în așa mod încât nu au nicio reținere de a se urca în autospecialele Salvamont, în telescaun, în ATV-uri, snowmobile și chiar în elicopter, atunci când situația impune acest lucru.
'Am început să pregătim primii câini, am avut de-a lungul timpului, în acești 11 ani, peste 40 de câini pregătiți și atestați. În acest moment avem 27 de unități canine salvator și câine, acel câine are încredere deplină în salvator, se urcă cu el în mașină, în ATV, în elicopter, merge cu el când acesta schiază, stă în brațele lui în telescaun, deci practic formează un cuplu de nedespărțit. Avem acoperire în cele 18 județe din cele 25 cu activitate de salvare montană. Probabil cele care nu au aceste structuri dezvoltate sunt județele care nu au o cazuistică foarte mare în privința avalanșelor. Mai mult decât atât, în ultimii ani am început să dezvoltăm calitățile câinilor pe care îi avem și să îi folosim și la căutare în mediu terestru, în căutarea de suprafață. Câinii sunt foarte buni, folosim circa 5-6 rase de câini, avem border collie, malinois, ciobănesc german, golden retriever și labrador. Sunt rase de câini mai ușoare, nu se rupe zăpada sub ei când merg pe munte și care sunt foarte agile și foarte ușor de dresat', a mai spus șeful Salvamont România.
El a povestit și despre sistemul abordat atunci când vine vorba de dresajul câinilor, fiind folosită o metodă modernă, aceea de recompensă prin joacă și nu prin hrană, fiindcă mâncarea poate distrage mirosul patrupedelor care trebuie să se concentreze la găsirea victimelor cu ajutorul simțului olfactiv foarte bine dezvoltat.
'Sistemul pe care l-am abordat noi este unul dintre cele mai moderne din lume în acest moment, este un sistem în care dresajul câinelui nu se face prin recompensă de tip hrană, noi facem recompensa prin joacă. În clipa în care el și-a îndeplinit misiunea, noi ne jucăm cu el. Este un lucru care este extraordinar de bun, pentru că un câine se poate sătura de mâncare și atunci nu mai lucrează, dar de joacă nu o să se sature niciodată, de joacă sau de atenția stăpânului și, mai mult de atât, imaginați-vă că atunci când lucrăm într-o avalanșă sau într-o căutare terestră, câinele nu trebuie să se concentreze asupra mirosului recompensei care vine din buzunarul conducătorului canin, el trebuie să se concentreze pe mirosul pe care l-a lăsat victima și atunci folosim acest sistem, este un sistem revoluționar, nu l-au adoptat multe țări pentru că este mult mai greu de lucrat cu el, dar iată că noi l-am adoptat de la început și avem rezultate extraordinar de bune', a adăugat Sabin Cornoiu.
În afară de dresajul cu salvamontiștii cu care fac echipă, câinii sunt pregătiți și specializați de minim două ori pe an în cadrul unor tabere care se organizează la nivel european.
'Avem o emulație în rândul salvatorilor din țară, foarte mulți dintre colegii noștri au îndrăgit animalele, au văzut de ce sunt capabile, și-au dat seama că ne pot fi de un real folos în activitatea noastră și am început să dezvoltăm foarte mult acest sistem, avem minim două acțiuni pe an de pregătire a câinilor noi și de specializare a câinilor cu experiență și beneficiem de acest suport acordat de Comitetul Internațional de Salvare Montană CISA IKAR, cel mai mare organism profesional din lume, și participăm anual la taberele care se organizează la nivel european pentru dresajul și pregătirea câinilor', a precizat el.
*** Despre relația dintre salvator și câine, Sabin Cornoiu spune că este o conexiune 'pe viață'.
'În principiu ținem câinii în activitate pe toată durata cât aceștia corespund, dar după ce îi scoatem din activitatea de salvare rămân ai conducătorilor unităților canine și aceștia îi păstrează până când câinii mor. E o relație care se face atât de strâns între salvator și câine încât aceasta nu poate fi întreruptă cu nimic. Niciunul dintre colegii noștri nu este obligat să crească acești câini, nu e obligat să-i țină și, atunci cât timp faci totul din pasiune, această conexiune om-câine rămâne pe viață. Relația dintre câine și salvamontist nu poate să fie altfel decât de mers împreună până la capăt. Este o relație care se dezvoltă la cel mai înalt sentiment de legătură. Acel câine capătă o încredere totală în salvator și salvatorul face orice ca acel animal să se simtă băgat în seamă, încurajat, să simtă întotdeauna că este apreciat pentru ceea ce face și să simtă că este util în activitate. Mai mult, întreaga echipă face tot posibilul ca acest câine să simtă că face parte din echipă și, chiar dacă ascultă doar de stăpânul lui și de comenzile lui, câinele acela primește prietenie de la toată lumea. În final, acesta este și spiritul unei echipe, toți să fie uniți, fie că vorbim de oameni sau de oameni și animale', a adăugat șeful Salvamont România.
Salvamontiștii și-au creat și o filieră prin care își asigură viitorii căței de salvare.
'Vedem care sunt cei mai buni câini, cele mai bune cățele și încercăm să îi împerechem astfel încât să rezulte câini din părinți verificați, apoi acești căței se dau în primire unui salvator montan care are un program de pregătire cu ei, un program inițial la un anumit nivel și pe măsură ce avansează în vârstă se dezvoltă mai mult. Este mult mai simplu pentru cei care au deja un câine, pentru că respectivul cățel nou în pregătire va învăța foarte multe de la câinele deja pregătit, deci acel exemplu pe care îl dă este extraordinar și deja devine din ce în ce mai simplu de la fiecare câine pe care îl dresezi', a mai declarat sursa citată.
Câinii sunt folosiți la cel puțin 60-70 de misiuni în fiecare an la nivel național, la acțiuni de căutare-salvare, la acțiuni de patrulare și, în majoritatea intervențiilor, și-au dovedit utilitatea și au găsit persoanele căutate.
'Câinii sunt foarte importanți în misiunile de salvare, pentru că ne pot asigura o căutare mult mai rapidă, mergem cu ei în munte, sunt animale care sunt învățate să meargă cu noi în mașină, pe ATV sau în elicopter, le dăm drumul în teren, le punem că caute și caută cu o viteză foarte mare, probabil de 10-20 de ori mai repede decât ar căuta un om. Au alte simțuri, miros mult mai repede și atunci ne sunt de un real folos în activitate. Rezultatele lor sunt de excepție, ne încurajează, ne determină să mergem pe acest drum și cu siguranță ne vom extinde efectivele câini, dar vrem să o facem natural, firesc, salvatorii să înțeleagă care este rolul câinilor și să-i accepte de plăcere, nu din obligație. Am găsit atât oameni în avalanșe, cât și oameni pierduți pe munte. Mergem cu ei și ca resursă de sprijin la solicitarea inspectoratelor de poliție atunci când e vorba să căutam oameni în afara zonei montane și ne bucurăm că și-au găsit utilitatea în cadrul echipelor de salvare montană', a menționat Sabin Cornoiu.
*** Prima unitate canină a Salvamont a fost în județul Gorj, fiind formată din Carlos Tașcău și Recco, un border collie care și-a lăsat amprenta printre salvamontiști datorită energiei sale și atașamentului față de oameni.
'Primul câine a fost Recco, la Gorj, un nume predestinat, pentru că RECCO este unul dintre cele mai bune sisteme de căutare în avalanșă, a fost un câine pe care am început să-l pregătim la o vârstă destul de înaintată, era adult când a început pregătirea, dar a recuperat foarte rapid și a ajuns să fie unul dintre cei mai buni câini de salvare din țară. Acum la Gorj avem doi câini, un câine adult atestat și un câine în pregătire', a afirmat șeful Salvamont România.
Carlos Tașcău, în vârstă de 40 de ani, lucrează din 2007 ca salvator montan profesionist, iar din 2017 a format, timp de câțiva ani, echipă cu Recco. Acum, după ce Recco nu mai este, îi are pe Bruno, un border collie de aproape șase ani, și pe Thor, care are un an și patru luni.
Este singurul conductor canin din cadrul Salvamont Gorj. Au început timid această pregătire, atât el, cât și Recco, însă perseverența și dorința de a salva vieți le-au adus nenumărate succese.
'În 2017 am luat atestatul de unitate canină, împreună cu Recco, dar lucrul a început mult mai devreme cu cel puțin 1-2 ani. La început nici eu nu știam ce trebuie să fac, nici câinele, și am învățat împreună pe parcursul timpului ce trebuie să fac, cum să mă comport, să știu ce să-i cer câinelui, să învețe ce să facă și după un anumit timp am reușit să lucrăm bine împreună și am și avut misiuni cu succes. Mergând pe teren, am restrâns aria de căutare sau am avut indicii unde să mergem să căutăm mai bine. Câinii sunt o resursă suplimentară a salvatorilor montani, care ajută la avalanșă să găsească o victimă foarte repede. Ei fac parte din familie, stau cu mine acasă, avem tot felul de activități, suntem clar atașați emoțional față de ei', a precizat, pentru AGERPRES, Carlos Tașcău.
El a explicat și modalitatea de pregătire a acestor câini, punctând că și patrupedele au un echipament special în misiunile de salvare.
'Pregătirea unei unități canine se face pe tot parcursul unui an, se face începând cu sezonul rece pregătirea de căutare în avalanșă și se face în mai multe etape, prima este o evaluarea pentru câinii tineri, după care în evaluarea respectivă se vede dacă mai e ceva de îmbunătățit sau trebuie să mergi pe direcția respectivă cu câinele, după care vine școala propriu-zisă, asta este pentru câinii tineri, după ce a obținut brevetul urmează pregătirea de vară, care păstrează aceeași linie de pregătire și căutare, numai că este pe suprafață mult mai mare. Lucrul acesta se întâmplă până toamna, iar fiecare câine, la echipa în care este, poate să aibă mai multe misiuni de căutare de-a lungul anului. Există un echipament folosit pentru câini, o lesă pentru a-l putea controla în anumite situații sau să-l ferești de pericole, un ham pentru identificare pe teren și pentru echipamentul tehnic există un ham special care se folosește pentru a putea fi troliat, împreună cu conductorul, de către elicopter', a mai povestit salvamontistul gorjean.
Nu trebuie să uităm să ne întoarcem privirea către prietenii necuvântători, pentru că, de multe ori, câinii pot face diferența între viață și moarte. AGERPRES / (A - redactor: Oana Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
Vrancea: Traficul feroviar pe ruta București - Suceava - blocat după ce un tren de călători a lovit o autoutilitară la Haret-Modruzeni
Traficul feroviar pe ruta București - Suceava a fost blocat temporar, marți, după ce un tren InterRegio a lovit o autoutilitară la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, o persoană fiind grav rănită în urma accidentului rutier, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Accidentul s-a produs în jurul or
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'
Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au
Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac
Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio
Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în
Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil
Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într
Primarul municipiului Piatra-Neamț anunță o serie de reduceri și gratuități pentru transportul cu telegondola
Primarul municipiului Piatra-Neamț, Adrian-Vasile Niță, a anunțat o serie de gratuități permanente pentru mai multe categorii de persoane, atât din oraș și zona limitrofă cât și pentru cei care vin din alte județe pentru diverse evenimente și vor să se plimbe cu telegondola. Astfel, locuitorii din Piatra-Neamț, Gârcina, Alexa
Buzău: Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10
Pe versanții din zona localității Siriu, de-a lungul DN 10 Buzău-Brașov, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunță instalarea unor senzori de impact care permit alertarea autorităților în situația în care au loc desprinderi de rocilor, facilitând intervenția rapidă și punerea în siguranță a circulației rutiere.
Argeș: Microbuz cu pasageri lovit de un tren, la Pitești; nu s-au înregistrat victime
Un microbuz în care se aflau 11 persoane a fost lovit de un tren, marți dimineață, la o trecere la nivel cu calea ferată din municipiul Pitești. Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în cartierul Prundu din zona de sud a municipiului Pitești
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun