Mureș: Primul și cel mai mare grup de suport pentru dependenți din țară a împlinit 6 ani

Primul și cel mai mare grup de suport pentru dependenți din țară, Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș, o inițiativă voluntară coordonată de Călin-Dinu Zamfirescu, a împlinit șase ani, acesta fiind accesat săptămânal de 30-40 de persoane, iar de terapiile practicate aici au beneficiat peste 600 de persoane.
'Dacă aș spune că-i groaznic de greu să construiești de la zero un concept ca 'Bastion', ar părea că exagerez. Îmi aduc aminte de 2018-2019, când am fost singur la grupuri. Mergeam de două ori pe săptămână în Bastionul Dogarilor din Cetatea Târgu Mureș și așteptam să vină dependenți. Nu venea niciun dependent. Părea că nu există niciun dependent în Târgu Mureș, dar crâșmele din cartier erau pline, necazurile, ordinele de restricție, conflictele domestice erau la ordinea zilei. Nu am făcut o reclamă agresivă, am fost mai discreți. Săptămâni la rând am fost singur, după aceea a venit un camarad, Radu, apoi prima voluntară, au mai venit și alții, eram mai mulți specialiști decât dependenți. În acest an, în fiecare săptămână participarea a fost între 30 și 39 de oameni. Astăzi, suntem cel mai mare grup din țară de suport - români și maghiari. În grup suntem 619 oameni, iar la întâlnirile săptămânale vin, în medie, cam 35-40', a declarat presei Călin-Dinu Zamfirescu, care în viața de zi cu zi este angajat al Direcției de Asistență Socială din Târgu Mureș.
Prin proiectul pilot Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș a fost creat, de-a lungul anilor, un model de bune practici care dă rezultate, iar la acesta participă voluntar psihologi, psihoterapeuți, psihiatri, pastori, asistenți sociali și consilieri de egal, serviciile oferite fiind gratuite.
În plus, centrul a reușit formarea și atestarea a 12 consilieri în adicții și, deși proiectul are și o componentă de consiliere spirituală, preoții din Târgu Mureș, indiferent de cult, nu au dat curs invitației de a se alătura voluntar în ajutorarea dependenților, cu două excepții.
'Continuăm să avem lângă noi doi pastori, că mergem în continuare și pe consiliere spirituală. E o poveste lungă cu preoții și am o supărare uriașă. Eu sunt un om credincios, dar lipsa de implicare a preoților din diverse culte pe mine mă întristează foarte tare. Gândiți-vă că am fost la toți, la cele 10 culte legale în Târgu Mureș. Din cele 10 culte au ales să ne susțină, de 6 ani, un pastor prezbiterian, Sandor - căruia îi mulțumesc, a fost și aseară, e un om foarte cald - și Elian, care e pastor baptist și care ne-a primit în sediul bisericii baptiste cu mare drag. E un altfel de om al bisericii, e un om căruia îi pasă. Un om care se implică și în activitățile din pușcărie. O spun cu tristețe, preoții nu ne-au susținut, deși, în mod normal, ar trebui să caute să ajute omul necăjit, fiindcă dependenții de care ne ocupăm noi sunt oameni necăjiți', a afirmat Călin-Dinu Zamfirescu.
Centrul 'Bastion' are patru psihologi clinicieni, psihoterapeuți și medici psihiatri, iar de-a lungul anilor aici au activat voluntar și alți terapeuți.
'Avem un lanț de psihologi, de psihoterapeuți și de medici psihiatri. Unii dintre ei lucrează cu Casa de Asigurări, ceea ce e o veste bună pentru mine și pentru camarazii cu care lucrez, pentru că la cabinetele la care psihiatrii în tandem cu psihologii lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, beneficiarii nu plătesc nimic. Sumele de consiliere, de terapie sunt suportate de Casa de Asigurări. Nu sunt mulți care îndeplinesc condiția asta. Dependenții nu sunt cei mai bogați oameni de pe planetă, pentru că își fac praf banii pe jocuri de noroc, pe droguri, pe alcool și din momentul în care vin la noi, scurgerea asta de fonduri personale ale familiei se oprește. Deci e un proces extraordinar de complex', a afirmat Zamfirescu.
Tot prin auto-finanțare, voluntarii Centrului de Recuperare din Adicții 'Bastion' au urmat cursuri de consiliere în adicții, iar astfel aici există deja 12 consilieri în adicții atestați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de Ministerul Educației.
'Am învățat limbajul, am învățat concepte, am făcut școală. Eu mă numesc un autodidact. Da, sunt consilier în adicții, iar în 10 ani și jumătate, de când mă ocup de chestia asta, am citit enorm', a subliniat inițiatorul centrului.
Zamfirescu a spus că și-a propus să îi ajute pe oamenii cu diverse adicții să intre într-o lume total necunoscută, pornind de la modelul Minnesota sau metoda celor 12 pași și continuând cu alte practici, medicale și holistice.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
'În preambulul fiecărui grup citim cei 12 pași. Încercăm să sugerăm, mai ales celor care au credință în Dumnezeu, că sunt niște pași numai buni pentru a intra într-o recuperare sănătoasă. Dar așa cum oamenii, în general, pot fi atei, agnostici sau credincioși, așa și dependenții sunt tot oameni. Și atunci am remarcat, în mii de întâlniri cu beneficiarii, că și ateii, agnosticii sau cei supărați pe Dumnezeu, mâniați pe Dumnezeu pentru ce li s-a întâmplat în viață, și ei sunt oameni și trebuie ajutați. Atunci metoda trebuie însoțită și de alte abordări și nu sunt puține. Hipnoza e bună, avem și noi un psihoterapeut format în hipnoză, care a avut niște rezultate absolut spectaculoase cu niște consumatori de droguri tineri, care sunt bine acum doar pentru că metodele de regresie în viața actuală și în viețile anterioare au funcționat incredibil. Sunt oameni la care funcționează yoga sau Prananadi sau Bowen', a afirmat de Călin-Dinu Zamfirescu.
Centrul Bastion mai practică interviurile motivaționale, consilierea cu un consilier în adicții, care este dependent în recuperare sau consilierea spirituală.
'Avem un camarad care luna viitoare face 6 ani. Noi l-am luat din clinica de psihiatrie unde era internat a doua oară și era într-o situație foarte gravă și astăzi e bine-mersi. Abia așteptăm să-i dăm medalia de 6 ani. Nu s-a dus la consiliere spirituală, la interviul motivațional a fost de mai multe ori, dar n-a fost nici la psihoterapeut, n-a fost nici la psihiatru, pe el l-a ajutat enorm grupul de suport, pur și simplu', a afirmat Zamfirescu.
Întâlnirile săptămânale care au început în Bastionul Dogarilor din Cetatea Târgu Mureș continuă de trei ani la Biserica Harul din oraș, ca urmare a faptului că autoritățile nu susțin financiar funcționarea acestui grup, deși rezultatele sunt spectaculoase.
'M-am întrebat de o mie de ori de ce politicienii nu realizează gravitatea și importanța acestei munci. Nu m-am lăudat niciodată în cinci-șase ani. Cum spuneam, în grup suntem 619 oameni. E cel mai mare grup din țară și e tot mai greu de manageriat. Eu încă nu înțeleg de ce autoritățile nu observă că prin recuperarea acestor oameni câștigă statul luni, ani de productivitate, fiindcă oamenii care își revin reintră în societate. Sunt multe alte domenii în care se aruncă banii de-a moca și rezultatele sunt zero. În cazul nostru pot să spun că rezultatele sunt absolut spectaculoase, dar munca este extrem de dificilă. Consumul de droguri e o problemă uriașă cu care se confruntă România, o avalanșă a consumului de droguri la minori', susține coordonatorul.
Potrivit lui Zamfirescu, cu o persoană care a suferit vreodată de vreo dependență trebuie ținută legătura în permanență, iar laudele unor centre rezidențiale care susțin că ar avea o rată de rată de succes de 80-83% nu sunt reale.
'Era vorba că se înființează opt centre regionale rezidențiale în care minorii să fie aduși, recuperați, tratați, ocrotiți. Dar ce se întâmplă cu omul după ce iese de acolo? Există anumite centre rezidențiale care fac un marketing deșănțat și spun că au o rată de succes de 80-83%. Rata de succes în recuperarea din adicție este de 6-10%, maxim 15%. Noi nu ne jucăm cu chestia asta. Eu îi aud pe oamenii ăștia săptămână de săptămână. Dacă nu vin la grup săptămâna asta, vorbesc cu ei. După 10 ani de experiență, îmi dau seama dacă e bine când îl văd, când îl aud, când îi văd limbajul non-verbal, când îi aud poveștile, când îi aud intervențiile la grupuri. Dar după ce ai ieșit dintr-un centru rezidențial, acel centru cum știe dacă tu ești bine la Slobozia, la Timișoara sau la Brașov? Haideți să trecem peste laude și să recunoaștem că e o realitate cruntă. E o tulburare extrem de complexă, de dificilă, de perversă. Și faptul că ne lăudăm cu rate de succes uriașe nu ajută pe nimeni', a accentuat Călin-Dinu Zamfirescu.
Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș a mai înregistrat o premieră, prin fondarea, în urmă cu cinci ani, a primului grup terapeutic pentru co-dependenți.
'De 5 ani funcționează un grup de suport al co-dependenților (...). Co-dependentul nu mai are viață personală, se sacrifică total pentru dependent. Ori suferința în cazul co-dependenților este în formă continuată și adeseori mult mai gravă decât cea a dependenților. O soție de alcoolic care nu-și părăsește soțul va suferi până la moartea lui. Copiii minori sau adulți vor suferi până la moartea lui', a precizat Zamfirescu.
Potrivit acestuia, în clasamentul dependențelor pe primul loc încă se situează alcoolismul, urmat de jocurile de noroc, însă dependenții de droguri sau de diferite substanțe câștigă tot mai mult teren, în special în rândul copiilor și tinerilor.
'După mine, sunt sute de mii de cazuri de minori, de tineri în România care au consumat o dată, de două, de zece ori droguri. Câte pușcării sunt în România pentru minori? Patru. Câte centre de recuperare pentru minorii dependenți de droguri sunt în România? Unul! Înființat acum un an cu efortul unor fundații de bine, la Câmpina. E singurul loc în care părinții își pot duce minorul. Este absolut îngrozitor. Într-o situație asemănătoare, poate mai gravă, era Portugalia acum câteva decenii. S-au trezit cu o țară dependentă din cauza turismului de consum și în câțiva ani au înființat 170 de centre. Și noi avem un centru pentru minori, unul singur', a mai arătat Călin-Dinu Zamfirescu. AGERPRES / (A - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi
Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a
Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei
Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție
Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp
Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa
Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale
Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,
Emisiune de mărci poștale dedicată savantului Petru Poni - de miercuri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, miercuri, a emisiunii de mărci poștale 'Savanți români', formată dintr-un timbru și un plic 'prima zi', cu prilejul împlinirii unui secol de la moartea savantului român Petru Poni. 'Plicul 'prima zi' reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator
Suceava: Un bărbat a murit în urma unui accident rutier la Poiana Stampei
Un bărbat a murit în urma unui accident rutier produs, luni, pe raza localității Poiana Stampei, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgentă (ISU) Suceava. Potrivit acestora, în accident au fost implicate un autoturism și un autotren, victima fiind șoferul autoturismului. La fata locului au intervenit pompier
Termoenergetica anunță reparații la conducte în cinci sectoare; unele datează din anii '60
Termoenergetica București anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de reabilitare pe conducte ale rețelei termice din Sectoarele 1, 3, 4, 5 și 6. 'Intervențiile au durate diferite de realizare, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări. Aceste lucrări de reparații sunt urgente și esențiale pentru menținerea funcționării optime a
UPDATE Prahova: Operațiunea de transvazare a acidului sulfuric, încheiată; nu mai sunt înregistrate scurgeri de substanță periculoasă
Operațiunea de transvazare a încărcăturii de acid sulfuric din cisterna cu defecțiuni aflată pe DN 1, la Comarnic, a fost încheiată, nemaifiind înregistrate scurgeri de substanță periculoasă, anunță, luni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. Traficul rutier în zonă a fost inițial blocat complet, iar apoi deviat pe strada Ghioșe
Brașov: Bărbatul atacat de urs la Predeal e salvamontist; se află în stare gravă la Terapie Intensivă
Bărbatul atacat de urs duminică seara pe o stradă din Predeal este salvamontist și este internat în stare gravă în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Brașov. Potrivit Salvamont Brașov, el se afla în afara orelor de serviciu în momentul incidentului. 'Confirmăm faptul că persoana atacată de urs este un m
INS: 101.755 de grupuri de întreprinderi existau în România în 2023, dintre care 96.298 multinaționale
Un număr de 101.755 grupuri de întreprinderi a fost identificat în România, în 2023, din care 5.457 rezidente și 96.298 multinaționale (707 controlate din interior, respectiv 95.591 controlate din străinătate), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, Germania, Franța și Statele Unite
Ilfov: 8 autovehicule, implicate în două accidente pe A0, în zona localității 1 Decembrie; trafic îngreunat pe Centura Capitalei
Opt autovehicule au fost implicate luni dimineața în două accidente care au avut loc pe Centura Capitalei, în zona localității 1 Decembrie, județul Ilfov, traficul desfășurându-se cu dificultate. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A0 Centura București, la kilometr
INS: Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,4%, în primele două luni din 2025
Numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a crescut, în primele două luni din 2025, cu 3,4%, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, fiind eliberate 4.535 astfel de autorizații, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, creșteri s-au înregistrat în regiunile de dezvolt
Galați: Incendiu la școala din Malu Alb; există suspiciunea că focul ar fi fost pus intenționat
Un incendiu a izbucnit în cursul nopții la Școala gimnazială din localitatea Malu Alb, comuna Drăgănești, polițiștii gălățeni care anchetează cazul precizând, luni, că există suspiciunea ca focul să fi fost pus intenționat. Potrivit ISU Galați, flăcările au distrus interiorul unei săli de curs. În urma unui apel prin SNUAU 112,
Tânărul ucrainean abandonat la o stână din Munții Maramureșului a fost coborât în siguranță de salvatori
Tânărul ucrainean în vârstă de 29 de ani care se afla într-o stare critică la o stână abandonată din Munții Maramureșului a fost coborât de salvatori în noaptea de duminică spre luni, a informat, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Tânărul prezenta st
Seismologii au revizuit în creștere la 3,6 magnitudinea cutremurului produs luni dimineața în județul Buzău
Seismologii au revizuit în creștere la 3,6 magnitudinea cutremurului produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău. Totodată, a fost revizuită și adâncimea la care s-a produs seism