Mureș: Primul și cel mai mare grup de suport pentru dependenți din țară a împlinit 6 ani

Primul și cel mai mare grup de suport pentru dependenți din țară, Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș, o inițiativă voluntară coordonată de Călin-Dinu Zamfirescu, a împlinit șase ani, acesta fiind accesat săptămânal de 30-40 de persoane, iar de terapiile practicate aici au beneficiat peste 600 de persoane.
'Dacă aș spune că-i groaznic de greu să construiești de la zero un concept ca 'Bastion', ar părea că exagerez. Îmi aduc aminte de 2018-2019, când am fost singur la grupuri. Mergeam de două ori pe săptămână în Bastionul Dogarilor din Cetatea Târgu Mureș și așteptam să vină dependenți. Nu venea niciun dependent. Părea că nu există niciun dependent în Târgu Mureș, dar crâșmele din cartier erau pline, necazurile, ordinele de restricție, conflictele domestice erau la ordinea zilei. Nu am făcut o reclamă agresivă, am fost mai discreți. Săptămâni la rând am fost singur, după aceea a venit un camarad, Radu, apoi prima voluntară, au mai venit și alții, eram mai mulți specialiști decât dependenți. În acest an, în fiecare săptămână participarea a fost între 30 și 39 de oameni. Astăzi, suntem cel mai mare grup din țară de suport - români și maghiari. În grup suntem 619 oameni, iar la întâlnirile săptămânale vin, în medie, cam 35-40', a declarat presei Călin-Dinu Zamfirescu, care în viața de zi cu zi este angajat al Direcției de Asistență Socială din Târgu Mureș.
Prin proiectul pilot Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș a fost creat, de-a lungul anilor, un model de bune practici care dă rezultate, iar la acesta participă voluntar psihologi, psihoterapeuți, psihiatri, pastori, asistenți sociali și consilieri de egal, serviciile oferite fiind gratuite.
În plus, centrul a reușit formarea și atestarea a 12 consilieri în adicții și, deși proiectul are și o componentă de consiliere spirituală, preoții din Târgu Mureș, indiferent de cult, nu au dat curs invitației de a se alătura voluntar în ajutorarea dependenților, cu două excepții.
'Continuăm să avem lângă noi doi pastori, că mergem în continuare și pe consiliere spirituală. E o poveste lungă cu preoții și am o supărare uriașă. Eu sunt un om credincios, dar lipsa de implicare a preoților din diverse culte pe mine mă întristează foarte tare. Gândiți-vă că am fost la toți, la cele 10 culte legale în Târgu Mureș. Din cele 10 culte au ales să ne susțină, de 6 ani, un pastor prezbiterian, Sandor - căruia îi mulțumesc, a fost și aseară, e un om foarte cald - și Elian, care e pastor baptist și care ne-a primit în sediul bisericii baptiste cu mare drag. E un altfel de om al bisericii, e un om căruia îi pasă. Un om care se implică și în activitățile din pușcărie. O spun cu tristețe, preoții nu ne-au susținut, deși, în mod normal, ar trebui să caute să ajute omul necăjit, fiindcă dependenții de care ne ocupăm noi sunt oameni necăjiți', a afirmat Călin-Dinu Zamfirescu.
Centrul 'Bastion' are patru psihologi clinicieni, psihoterapeuți și medici psihiatri, iar de-a lungul anilor aici au activat voluntar și alți terapeuți.
'Avem un lanț de psihologi, de psihoterapeuți și de medici psihiatri. Unii dintre ei lucrează cu Casa de Asigurări, ceea ce e o veste bună pentru mine și pentru camarazii cu care lucrez, pentru că la cabinetele la care psihiatrii în tandem cu psihologii lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, beneficiarii nu plătesc nimic. Sumele de consiliere, de terapie sunt suportate de Casa de Asigurări. Nu sunt mulți care îndeplinesc condiția asta. Dependenții nu sunt cei mai bogați oameni de pe planetă, pentru că își fac praf banii pe jocuri de noroc, pe droguri, pe alcool și din momentul în care vin la noi, scurgerea asta de fonduri personale ale familiei se oprește. Deci e un proces extraordinar de complex', a afirmat Zamfirescu.
Tot prin auto-finanțare, voluntarii Centrului de Recuperare din Adicții 'Bastion' au urmat cursuri de consiliere în adicții, iar astfel aici există deja 12 consilieri în adicții atestați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de Ministerul Educației.
'Am învățat limbajul, am învățat concepte, am făcut școală. Eu mă numesc un autodidact. Da, sunt consilier în adicții, iar în 10 ani și jumătate, de când mă ocup de chestia asta, am citit enorm', a subliniat inițiatorul centrului.
Zamfirescu a spus că și-a propus să îi ajute pe oamenii cu diverse adicții să intre într-o lume total necunoscută, pornind de la modelul Minnesota sau metoda celor 12 pași și continuând cu alte practici, medicale și holistice.
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
'În preambulul fiecărui grup citim cei 12 pași. Încercăm să sugerăm, mai ales celor care au credință în Dumnezeu, că sunt niște pași numai buni pentru a intra într-o recuperare sănătoasă. Dar așa cum oamenii, în general, pot fi atei, agnostici sau credincioși, așa și dependenții sunt tot oameni. Și atunci am remarcat, în mii de întâlniri cu beneficiarii, că și ateii, agnosticii sau cei supărați pe Dumnezeu, mâniați pe Dumnezeu pentru ce li s-a întâmplat în viață, și ei sunt oameni și trebuie ajutați. Atunci metoda trebuie însoțită și de alte abordări și nu sunt puține. Hipnoza e bună, avem și noi un psihoterapeut format în hipnoză, care a avut niște rezultate absolut spectaculoase cu niște consumatori de droguri tineri, care sunt bine acum doar pentru că metodele de regresie în viața actuală și în viețile anterioare au funcționat incredibil. Sunt oameni la care funcționează yoga sau Prananadi sau Bowen', a afirmat de Călin-Dinu Zamfirescu.
Centrul Bastion mai practică interviurile motivaționale, consilierea cu un consilier în adicții, care este dependent în recuperare sau consilierea spirituală.
'Avem un camarad care luna viitoare face 6 ani. Noi l-am luat din clinica de psihiatrie unde era internat a doua oară și era într-o situație foarte gravă și astăzi e bine-mersi. Abia așteptăm să-i dăm medalia de 6 ani. Nu s-a dus la consiliere spirituală, la interviul motivațional a fost de mai multe ori, dar n-a fost nici la psihoterapeut, n-a fost nici la psihiatru, pe el l-a ajutat enorm grupul de suport, pur și simplu', a afirmat Zamfirescu.
Întâlnirile săptămânale care au început în Bastionul Dogarilor din Cetatea Târgu Mureș continuă de trei ani la Biserica Harul din oraș, ca urmare a faptului că autoritățile nu susțin financiar funcționarea acestui grup, deși rezultatele sunt spectaculoase.
'M-am întrebat de o mie de ori de ce politicienii nu realizează gravitatea și importanța acestei munci. Nu m-am lăudat niciodată în cinci-șase ani. Cum spuneam, în grup suntem 619 oameni. E cel mai mare grup din țară și e tot mai greu de manageriat. Eu încă nu înțeleg de ce autoritățile nu observă că prin recuperarea acestor oameni câștigă statul luni, ani de productivitate, fiindcă oamenii care își revin reintră în societate. Sunt multe alte domenii în care se aruncă banii de-a moca și rezultatele sunt zero. În cazul nostru pot să spun că rezultatele sunt absolut spectaculoase, dar munca este extrem de dificilă. Consumul de droguri e o problemă uriașă cu care se confruntă România, o avalanșă a consumului de droguri la minori', susține coordonatorul.
Potrivit lui Zamfirescu, cu o persoană care a suferit vreodată de vreo dependență trebuie ținută legătura în permanență, iar laudele unor centre rezidențiale care susțin că ar avea o rată de rată de succes de 80-83% nu sunt reale.
'Era vorba că se înființează opt centre regionale rezidențiale în care minorii să fie aduși, recuperați, tratați, ocrotiți. Dar ce se întâmplă cu omul după ce iese de acolo? Există anumite centre rezidențiale care fac un marketing deșănțat și spun că au o rată de succes de 80-83%. Rata de succes în recuperarea din adicție este de 6-10%, maxim 15%. Noi nu ne jucăm cu chestia asta. Eu îi aud pe oamenii ăștia săptămână de săptămână. Dacă nu vin la grup săptămâna asta, vorbesc cu ei. După 10 ani de experiență, îmi dau seama dacă e bine când îl văd, când îl aud, când îi văd limbajul non-verbal, când îi aud poveștile, când îi aud intervențiile la grupuri. Dar după ce ai ieșit dintr-un centru rezidențial, acel centru cum știe dacă tu ești bine la Slobozia, la Timișoara sau la Brașov? Haideți să trecem peste laude și să recunoaștem că e o realitate cruntă. E o tulburare extrem de complexă, de dificilă, de perversă. Și faptul că ne lăudăm cu rate de succes uriașe nu ajută pe nimeni', a accentuat Călin-Dinu Zamfirescu.
Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș a mai înregistrat o premieră, prin fondarea, în urmă cu cinci ani, a primului grup terapeutic pentru co-dependenți.
'De 5 ani funcționează un grup de suport al co-dependenților (...). Co-dependentul nu mai are viață personală, se sacrifică total pentru dependent. Ori suferința în cazul co-dependenților este în formă continuată și adeseori mult mai gravă decât cea a dependenților. O soție de alcoolic care nu-și părăsește soțul va suferi până la moartea lui. Copiii minori sau adulți vor suferi până la moartea lui', a precizat Zamfirescu.
Potrivit acestuia, în clasamentul dependențelor pe primul loc încă se situează alcoolismul, urmat de jocurile de noroc, însă dependenții de droguri sau de diferite substanțe câștigă tot mai mult teren, în special în rândul copiilor și tinerilor.
'După mine, sunt sute de mii de cazuri de minori, de tineri în România care au consumat o dată, de două, de zece ori droguri. Câte pușcării sunt în România pentru minori? Patru. Câte centre de recuperare pentru minorii dependenți de droguri sunt în România? Unul! Înființat acum un an cu efortul unor fundații de bine, la Câmpina. E singurul loc în care părinții își pot duce minorul. Este absolut îngrozitor. Într-o situație asemănătoare, poate mai gravă, era Portugalia acum câteva decenii. S-au trezit cu o țară dependentă din cauza turismului de consum și în câțiva ani au înființat 170 de centre. Și noi avem un centru pentru minori, unul singur', a mai arătat Călin-Dinu Zamfirescu. AGERPRES / (A - redactor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ Covasna: Victimele Holocaustului din fostul județ Trei Scaune, comemorate la Sfântu Gheorghe
Victimele Holocaustului din fostul județ Haromszek (Trei Scaune), actualul Covasna, au fost comemorate, luni, la Sfântu Gheorghe, la împlinirea a 81 de ani de la deportarea în lagărele naziste. Evenimentul a avut loc în Parcul Memorial al Holocaustului din municipiu, cu participare a elevilor, cadre didactice, oficialități locale și rep
Galați: Incendiu la o hală de producție și depozitare pentru panouri fotovoltaice; fumul îngreunează circulația pe DN 25
Un incendiu cu degajare mare de fum se manifestă la o hală de producție și depozitare pentru panouri fotovoltaice din localitatea gălățeană Șendreni, fumul gros îngreunând circulația pe drumul național DN 25, între Șendreni și Traian. 'În acest moment, forțe și mijloace din cadrul ISU Galați intervin pentru stingere
Mureș: Colonelul Claudiu Margin a predat conducerea Batalionului 72 Apărare CBRN 'Negru Vodă'
Colonelul Claudiu Margin a predat, luni, în cadrul unei ceremonii militare, comanda și Drapelul de Luptă ale Batalionului 72 Apărare CBRN 'Negru Vodă' din Sighișoara, ca urmare a trecerii sale în rezervă după 32 de ani de activitate în domeniu. 'Mă despart de responsabilitatea funcției de comandant al Batalionului
Cod galben de averse torențiale și grindină în localități din Ilfov și Giurgiu, în ora următoare
Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o atenționare nowcasting Cod galben de averse torențiale și grindină, valabilă în ora următoare în localități din județele Giurgiu și Ilfov. Astfel, până la 18:50, în Mihăilești, Adunații-Copăceni, Ghimpați, Ogrezeni, Buturugeni, Singureni, Grădinari, Iepurești, Bulbucata (Giurgiu), Ji
Vrancea: Doi tineri blocați pe o insulă în râul Siret, salvați de pompieri
Doi tineri au fost salvați, luni, de pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Adjud, după ce au rămas blocați pe o insulă formată în albia râului Siret, în zona cartierului Adjudu Vechi, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit sursei citate, la fața locului au fost mobilizate de ur
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din patru județe, în orele următoare
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă atenționare Cod galben de inundații, valabilă pe parcursul acestei zile pe râuri din patru județe. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri
Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin
Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai
Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn
Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului
Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și
STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen
Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București
Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă
Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per
Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai
Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv