logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vrancea: Insectele saproxilice, gardienii invizibili ai ecosistemelor forestiere

Image

Pădurile bătrâne, printre trunchiuri căzute și arborii scorburoși, ascund mici eroi necunoscuți: insectele saproxilice.

Deși privite adesea cu indiferență sau chiar respingere, Croitorul alpin, Gândacul pustnic, Rădașca, Croitorul cenușiu sau Croitorul mare al stejarului, micile viețuitoare dependente de arborii morți sau în descompunere, sunt piese de bază în lanțul trofic și în procesul de regenerare a pădurilor.

Mult timp, silvicultorii au considerat arborii putreziți ca fiind dăunători pădurii și i-au îndepărtat sistematic. Această practică a dus la reducerea drastică a habitatului insectelor saproxilice, ceea ce a determinat un declin accentuat al unor specii emblematice, precum Rădașca sau Croitorul stejarului.

Specialiștii atrag atenția că lanțul trofic este într-un echilibru foarte fragil, iar impactul dispariției acestor insecte asupra ecosistemelor este profund - de la polenizare până la hrănirea unor specii de păsări și mamifere mici. În același timp, eliminarea unor insecte considerate dăunătoare prin tratamente chimice afectează și alte specii, precum păsările insectivore sau mamiferele mici care se hrănesc cu acestea.


'Aceste insecte sunt esențiale în procesul de descompunere a lemnului și contribuie la menținerea echilibrului în păduri. Chiar și specii care ne supără, precum țânțarii, de exemplu, sunt importante, pentru că, dacă ar dispărea țânțarii, ar dispărea și libelulele, care au ca unică sursă de hrană țânțarii. Și dacă dispar țânțarii, dispar și libelulele, și cine știe în capătul celălalt al lanțului trofic ce se mai poate întâmpla astfel încât să punem în pericol sustenabilitatea sau sănătatea ecosistemelor naturale. În Crângul Petrești s-au aplicat tratamente împotriva țânțarilor, însă aceste substanțe au afectat și specii protejate, precum croitorul mare al stejarului. Insectele moarte sunt apoi consumate de păsări, arici și alte animale, ceea ce poate declanșa un lanț de efecte negative asupra întregului ecosistem. De aceea este important să protejăm aceste insecte. În lipsa lor, se produc dezechilibre care afectează nu doar ecosistemele forestiere, ci și lanțul trofic în ansamblu', a explicat, pentru AGERPRES, Silviu Chiriac de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea.

Tocmai pentru a proteja aceste insecte, specialiștii APM Vrancea, în parteneriat cu Universitatea din București, Administrația Parcul Natural Putna Vrancea și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) au pus bazele unui proiect de conservare a insectelor saproxilice din Carpați, LIFE Rosalia, finanțat de Comisia Europeană și Ministerul Mediului - România. Rezultatul a fost un proiect unic in Europa.

'Proiectul LIFE Rosalia a fost implementat în Parcul Natural Putna, mai exact în 22 de zone de intervenție din tot parcul, care are circa 38.000 de hectare. 99% din ceea ce s-a întâmplat în proiectul acesta este unicat și pentru România, dar și pentru Europa. O parte dintre activități au mai fost făcute la nivel european, dar cel puțin radiotelemetria nu a mai fost făcută în Europa până acum, și nici veteranizarea', spune Silviu Chiriac.

Astfel, Parcul Natural Putna a devenit un adevărat laborator de cercetare pentru protecția acestor specii. În primă fază, s-au făcut activități de identificare a habitatelor prin capturare, marcare, recapturare. Practic, specialiștii au instalat capcane cu ajutorul cărora au fost capturate insectele, care au fost marcate cu diferite tipuri de vopsea la fiecare punct de captare. Ulterior, s-a utilizat radiotelemetria pentru a monitoriza deplasarea gândacilor saproxilici, o metodă inovativă, importată din Statele Unice, care presupune montarea unor emițătoare de numai 0,15 grame pe gândaci.

Iar rezultatele au fost surprinzătoare. Contrar așteptărilor, s-a descoperit că acești gândaci pot călători distanțe mai mari decât se credea anterior, extinzând aria de deplasare de la 250 de metri până la 500-600 de metri, ceea ce oferă indicii valoroase pentru strategia de conservare.

Noua descoperire a permis identificarea și maparea zonelor în care pot fi amplasate microhabitate artificiale, menite să suplinească lipsa arborilor putrezi. S-au instalat 170 de cutii-scorbură, structuri care imită habitatul natural al insectelor saproxilice, fiind umplute cu un compost vegetal special, menit să recreeze mediul din trunchiurile bătrâne. Aceste structuri vor fi folosite de insecte, păsări și alte vietăți mici, contribuind astfel la refacerea echilibrului natural.


'Pentru fiecare tip de insectă a făcut câte ceva. De exemplu, cutiile cu rumeguș sunt pentru Osmoderma eremita, Gândacul sihastru căruia i-am pus emițător. Pentru Morimus funereus, Croitorul cenușiu, a trebuit să facem niște grămezi de lemn. Am adunat lemnul care deja exista dispersat prin pădure sub forma unei grămezi, stive de lemn, pe care le-am marcat, le monitorizăm, le punem și atractanți și, pe termen lung, acestea vor constitui un habitat foarte, foarte bun pentru pentru Croitorul cenușiu', este de părere specialistul.


De asemenea, echipa a recurs la o tehnică numită 'veteranizare', prin care arborii sunt modificați artificial pentru a accelera procesul natural de degradare, creând condiții adecvate pentru speciile saproxilice.

'Gândacilor le sunt necesari tot felul de arbori care au cuiburi, scorburi, care sunt trăsniți, au despicături ale scoarței. Dar noi nu puteam aștepta să vină fulgerul, și atunci am zis să folosim unelte în loc de timp. Am închiriat de la proprietari aproape o mie de copaci, din care 625 arbori vii și 303 arbori morți, care au fost veteranizați. Practic, în o parte dintre copaci, echipa noastră a decupat o felie din copac, s-au făcut două compartimente pentru a găzdui lilieci sau alte specii, după care s-a pus capacul la loc. De exemplu, într-un cuib pentru ciocănitoare a venit și pițigoiul, a făcut puișori, paiele astea și toate celelalte elemente care au fost aduse de pasăre vor putrezi, lemnul, pentru că va fi afectat la un moment dat de precipitații, de apă care se infiltrează, va începe să putrezească și cu timpul, în zeci de ani, poate va deveni un habitat favorabil și pentru insectele noastre', spune Silviu Chiriac.

Pe lângă măsurile de conservare, un aspect esențial este educarea populației pentru a putea conserva pe termen lung habitatul insectelor saproxilice, iar cei mai receptivi sunt copiii.

'Oamenii tind să elimine orice insectă pe care o consideră periculoasă sau inutilă, fără să cunoască rolul său în natură. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate și de o mai mare implicare în protejarea biodiversității. Cred că schimbarea poate începe cu generația tânără. Am lucrat foarte bine cu elevii din satele din jurul Parcului Natural Putna - Vrancea, am organizat excursii, lecții cu ei, concursuri de desen cu premii. Ei sunt foarte încântați și deschiși spre conservare. Silvicultorii sunt în general destul de reticenți, pentru că ei se gândesc că aceste insecte ar putea degrada și copacul bun. Iar omul de rând se uită la aceste insecte cu neîncredere, chiar cu adversitate. Dar noi suntem conștienți că ele sunt foarte importante pentru a avea ecosisteme sănătoase. Nu avem insecte, nu avem păsări și mamifere și alte organisme insectivore, neavând aceste specii insectivore, vom avea mult mai multe specii pe care noi nu le dorim în preajma noastră. Noi nu ne permitem să pierdem biodiversitatea', a concluzionat Sorin Chiriac.

Pentru a ajunge și mai aproape de comunitate, dar și pentru a se folosi mai ales de curiozitatea tinerilor, APM Vrancea a creat o aplicație, Life Rosalia, disponibilă pe mobil, care îi poate ajuta pe cei care ajung în pădure și găsesc o insectă, în primul rând să o recunoască cu ajutorul aplicației, să găsească informații despre fiecare insectă, dar și să o fotografieze și să încarce locația în aplicație. Aplicația înregistrează automat locația și se creează astfel o mare bază de date, care îi va ajuta pe specialiști să înțeleagă mai bine cât de mare este arealul folosit de aceste insecte.

Proiectul LIFE Rosalia, în valoare de aproape trei milioane de lei, a fost prelungit până în 2026, iar specialiștii spun că rezultatele se văd deja.

'Proiectul LIFE Rosalia, inițial prevăzut să se încheie în martie 2025, a fost prelungit cu un an. Majoritatea activităților au fost realizate, iar cel mai important obiectiv - crearea arborilor veterani - a fost atins. Monitorizările din acest an au confirmat efectele pozitive ale proiectului: în unele zone, insectele saproxilice deja depun ouă pe acești arbori, iar în cutiile amplasate s-au găsit larve ale acestor specii. Pe lângă insectele vizate, proiectul a avut rezultate și în rândul mamiferelor mici, precum liliecii și diferite specii de șoareci, dar și al păsărilor care și-au făcut cuiburi și au scos pui. Aceste specii fac parte dintr-un ecosistem complex, în care insectele saproxilice au un rol esențial în descompunerea lemnului. Fără ele, acest proces ar fi mult mai lent, afectând echilibrul natural', a declarat Ion Militaru, directorul Parcului Natural Putna.

Modelul de succes al proiectului din Vrancea, recunoscut la nivel european și național, ar putea fi implementat la scară națională, cu sprijinul Ministerului Mediului, pentru a proteja insectele saproxilice și a reface echilibrul natural al pădurilor.

Deși la prima vedere un arbore scorburos sau un gândac pe trunchiul unui copac pot părea neînsemnate, în realitate, ele sunt piese esențiale într-un mecanism complex. Protejarea insectelor saproxilice nu înseamnă doar salvarea unor specii, ci asigurarea sănătății pădurilor și a biodiversității pe termen lung, iar în fața schimbărilor climatice și a degradării mediului, fiecare gest contează. Proiecte precum cel din Putna Vrancea demonstrează că natura poate fi salvată prin cunoaștere, inovație și acțiune responsabilă. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 858

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-03-2025 10:10

Vaslui: Pătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județ

Un număr de 60 de bucăți de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad și Huși, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos. 'Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de

Social 29-03-2025 09:37

Femeie în stare gravă după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Vaslui

O femeie în vârstă de 68 de ani a fost preluată în stare gravă de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din municipiul Vaslui. 'Pompierii vasluieni au intervenit cu o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă pentru evaluarea și acordarea de îngrijiri medicale unei per

Social 29-03-2025 06:00

Marșul pentru Viață - sâmbătă, în Capitală; tema - 'Fiecare om contează'

A 15-a ediție a Marșului pentru Viață se desfășoară sâmbătă în București, dar și în alte localități din țară și din Republica Moldova, tema fiind ''Fiecare om contează''. ''Marșul pentru Viață 2025 își propune să transmită un mesaj clar și puternic: fiecare viață are valoare, iar sprijinul oferit

Social 28-03-2025 22:59

Argeș: Patru răniți într-un accident în care au fost implicate două autoturisme, la Topoloveni

Patru persoane au fost rănite, vineri seară, după ce două autoturisme au intrat în coliziune pe o stradă din orașul Topoloveni, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș. În urma accidentului, unul dintre autoturisme s-a răsturnat.

Social 28-03-2025 22:18

Vâlcea: Căderi de pietre pe Valea Oltului, în localitatea Brezoi; traficul în zonă este îngreunat

Traficul rutier pe Valea Oltului (DN 7) este îngreunat, vineri seara, în localitatea Brezoi, după ce în urma precipitațiilor, în zonă au avut loc căderi de pietre de pe versant, iar un copac s-a prăbușit pe carosabil. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, un autoturism

Social 28-03-2025 21:36

IGSU: 42 de localități din 12 județe, afectate de vremea nefavorabilă

Pompierii militari au intervenit, vineri, în 42 localități din 12 județe, precum și în municipiul București, pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de vremea rea, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).  

Social 28-03-2025 20:40

Principele Radu, despre EUROPAfest: Grație lor, marii muzicieni ai lumii vin aici și încântă publicul

Principele Radu a găzduit, vineri seară, în numele Custodelui Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, Seara Palatului Elisabeta dedicată festivalului de muzică EUROPAfest, prilej cu care a elogiat activitatea de peste trei decenii a organizatorilor acestui eveniment, grație cărora marii muzicieni ai lumii vin în România și încântă public

Administratie 28-03-2025 19:58

Burduja: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național; acum avem un record de aproape 8000MW, exportăm 180MW

România are, vineri, o producție record în sistemul energetic național, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul și să exporte 180MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record

Social 28-03-2025 18:56

DGPMB: Femeie lovită în cap de o bucată desprinsă dintr-un balcon al unui bloc din Sectorul 5

O femeie a fost lovită în cap de o bucată din material dur desprinsă dintr-un balcon aflat la etajul 1 al unui imobil, în timp ce se deplasa pe o stradă din Sectorul 5. Un echipaj medical a acordat persoanei primele îngrijiri medicale, iar ulterior aceasta a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

Social 28-03-2025 18:02

Mureș: Primul și cel mai mare grup de suport pentru dependenți din țară a împlinit 6 ani

Primul și cel mai mare grup de suport pentru dependenți din țară, Centrul de Recuperare din Adicții 'Bastion' din Târgu Mureș, o inițiativă voluntară coordonată de Călin-Dinu Zamfirescu, a împlinit șase ani, acesta fiind accesat săptămânal de 30-40 de persoane, iar de terapiile practicate aici au beneficiat peste 600 de persoane. '

Social 28-03-2025 17:56

MApN sesizează acțiuni de dezinformare privind așa-zise exerciții de mobilizare: Nu am luat în calcul serviciul militar obligatoriu

Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează, pe platforma Inforadar, o serie de dezinformări apărute în spațiul public care reiau narațiunile unor presupuse demersuri pe care autoritățile statului român le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor sau pentru pregătirea populației pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina. 'Am

Administratie 28-03-2025 17:43

Popa: Pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil este necesar ca deficitul fiscal să fie redus

Banca Națională a României a făcut și face tot ceea ce ține de ea, însă, pentru ca reducerea inflației să continue într-un mod sustenabil, este cu siguranță necesar ca deficitul fiscal să fie redus, la fel ca și nivelul ridicat de incertitudine în care operăm, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Rom&

Administratie 28-03-2025 17:30

Ministerul Transporturilor reduce numărul secretarilor de stat: 4 în loc de 5 (proiect)

Noul număr de posturi de demnitate publică în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii va fi de patru secretari de stat, prevede proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea instituției, publicat vineri în transparență decizională. Proiectul a venit la o zi

Administratie 28-03-2025 17:10

Agenția Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la 'BBB-' 'negativă' la 'BBB-' 'stabilă'

Agenția internațională Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului Electrica de la 'negativă' la 'stabilă' și a confirmat ratingul pe termen lung la nivelul 'BBB-', a anunțat vineri compania Electrica. 'Această evoluție pozitivă vine după o perioadă complexă, marcată de provocări economice și energetice globale. Astfel,

Social 28-03-2025 17:02

Cutremur Myanmar/ MAE: Până în prezent nu sunt informații că ar fi cetățeni români printre persoanele afectate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează în contextul seismului produs în Republica Uniunea Myanmar că autoritățile locale nu au notificat, până în prezent, Ambasadele României la Beijing, Ba