Buzău: Niciun tanatopractor certificat pentru estetică funerară și îmbălsămare a decedaților; costuri mari, cerere mică

La nivelul județului Buzău nu există niciun tanatopractor certificat prin intermediul Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) din cadrul Ministerului Sănătății pentru servicii de îmbălsămare și estetică funerară, costurile pentru astfel de servicii fiind ridicate, iar cererea pe piață redusă.
Tanatopraxia reprezintă un ansamblu de metode și tehnici care se aplică după moarte corpului uman prin care se realizează igienizarea, îmbălsămarea, la nevoie restaurarea, reconstrucția și îngrijiri de estetică mortuară în scopul conservării temporare a corpului, precum și pentru a reda decedatului o înfățișare cât mai apropiată de cea anterior cunoscută, astfel încât să poată fi prezentat cu demnitate familiei și pregătit pentru funeralii.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, la nivelul județului sunt înregistrate 49 de firme care se ocupă de prestarea unor servicii funerare, cele mai multe dintre ele optând pentru transport funerar și comercializarea unor produse specifice. Pentru activitatea de tanatopractor, o profesie care constă în furnizarea de îngrijiri de conservare a persoanelor decedate, sunt necesare cursuri specializate atât pentru personalul medical, cât și pentru cei care doresc să presteze servicii în mod privat.
'Activitatea prestatorilor de servicii funerare este reglementata de Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, precum și de HG Nr.741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare. DSP Buzău a autorizat, din punct de vedere sanitar, în baza legislației în vigoare un număr de 49 prestatori de servicii funerare pentru activitatea de transport funerar. Din total, pentru activitatea de servicii funerare complete este autorizat un singur agent economic. Programele de formare a tanatopractorilor sunt organizate (...) prin Centrul național de dezvoltare profesională în domeniul sanitar', informează DSP Buzău, într-o informare trimisă AGERPRES.
INMSS organizează sesiuni de pregătire în vederea obținerii certificării pentru tanatopractori, ultimul curs debutând la jumătatea lunii februarie 2025. Până la data respectivă, la nivelul județului Buzău nu a fost înregistrată nicio persoană care să parcurgă toate etapele, în vederea obținerii certificatului de tanatopractor.
'În prezent nu există niciun tanatopractor certificat sau în curs de certificare cu domiciliul în Buzău, din cele patru serii de pregătire derulate până acum sau în curs de derulare (perioada 2022-2025). Potrivit reglementărilor în vigoare (...) persoanele care se pot înscrie la cursul de tanatopractori sunt: cetățeni români absolvenți de liceu, cu sau fără Bacalaureat; cetățeni străini care fac dovada absolvirii studiilor liceale prin diplomă recunoscută sau echivalată conform legislației din România. Cursurile prevăd o componentă de pregătire teoretică și o componentă de pregătire practică în tanatopraxie. După obținerea certificării, tanatopractorii au atribuțiile specificate (...) privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare', a transmis, pentru AGERPRES, INMSS.
Programul de pregătire pentru obținerea certificării de tanatopractor pentru anul 2025 este compus dintr-un modul de pregătire teoretică de aproximativ o lună și jumătate derulat pe platforma PERFMED, finalizat cu un examen de sfârșit de curs cu taxa de 2.100 de lei, o probă de examen teoretic cu taxa de 510 lei, un modul de pregătire practică de 80 de ore organizat într-unul dintre centrele de pregătire practică acreditate cu taxa de 6.150 de lei și o probă de examen practic derulată în fața unei comisii din unul din centrele de practică, cu taxa de 4.800 de lei. Costurile ridicate pentru specializare, dar și cele pentru amenajarea unor spații în care tanatopractorii să își desfășoare activitatea pot genera prețuri mari pentru eventualii clienți.
'Cerința pentru servicii oferite de tanatopractori nu este foarte mare. Este un serviciu complex, îmbălsămare și estetică, respectiv face ca persoana decedată să arate cât de cât cum arăta înainte, reconstrucție facială, acoperit zonele respective unde sunt cusături. În scurt timp o să mă autorizez și eu și probabil o să închei un contract de colaborare cu un tanatoptactor din Prahova sau București. Cerința este mică, serviciul este destul de costisitor, pe la București se percep sume ridicate pentru estetica funerară, se poate ajunge la 1.500 de lei pentru îmbălsămare și estetică, când la mine cel mai ieftin sicriu este 700 de lei, adică un om poate să își cumpere un sicriu, cruce și câteva prosoape cu suma percepută pentru estetică și îmbălsămare. Va trebui să ne aliniem și noi la nivelul cerințelor, să facem servicii funerare complete cu tanatopractori. Sunt costisitoare și amenajarea spațiilor pentru tanatopractori', a declarat, pentru AGERPRES, managerul unei societăți de servicii funerare din Buzău, Marius Cosma.
Servicii de îmbălsămare sunt însă oferite prin intermediul unui centru de servicii funerare din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
'În cadrul Administrației Eparhiale a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei funcționează, începând cu anul 2012, Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare. În anul 2015 s-a înființat, în cadrul acestui sector, Centrul de Servicii Funerare 'Simon Cirineanul', care oferă credincioșilor consiliere, servicii funerare complete și produsele necesare ritualului înmormântării. Servicii și produse funerare: sicriu și cruce, îmbălsămare, toaletare, acte deces, manipulare, transport funerar, parastase și pomeni, corone, jerbe, alte servicii', informează centrul pe pagina de internet.
Operațiunea de îmbălsămare mai poate fi efectuată de către specialiștii din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, autorizați prin cursuri destinate personalului medical.
'În cadrul Serviciului de Anatomie Patologică a SJU Buzău există personal autorizat pentru servicii de îmbălsămare și estetică funerară, respectiv necropsier tanatopractor care a absolvit cursurile de specialitate pentru personal medical la Institutul de Medicină Legală 'Mina Minovici', a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.
AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Iași: Două dintre victimele accidentului de la Pașcani, la spital; Planul roșu de intervenție a fost dezactivat
Două dintre cele 15 persoane aflate în microbuzul implicat în accidentul rutier din Pașcani au fost transportate la spital, iar Planul roșu de intervenție a fost dezactivat. Coordonatorul SMURD Iași, dr. Diana Cimpoeșu, a transmis că o femeie de 46 ani de ani, pasageră din microbuz, a suferit un traumatism toracic și de membru infe
Timiș: Accident în care au fost implicate două autoturisme; o femeie a decedat
O femeie a decedat în urma unui accident rutier care a avut loc, duminică, în comuna Biled, iar alte trei au fost transportate la spital în stare de conștiență. În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, dintre care două încarcerate. Una dintre victimele î
DGPMB: Explozie în timpul unor lucrări la o magistrală de metrou; un bărbat, cetățean străin, a ajuns la spital
Un bărbat, cetățean străin, a fost rănit, duminică, de explozia unui utilaj sub presiune în timpul lucrărilor la o magistrală de metrou din Sectorul 1, informează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB). Acesta a fost transportat la spital, fiind în stare stabilă. 'Astăzi, 6 aprilie 2025, po
Valorile termice vor scădea semnificativ în București; luni este posibil să se depună strat de zăpadă de până la 4 cm
Valorile termice vor scădea semnificativ în București, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie, potrivit prognozei speciale pentru Capitală emise de Administrația Națională de Meteorologie. Pe parcursul zilei de duminică, temperatura maximă va fi de 4...6 grade, iar cea minimă se va situa în
Informare meteo: Vreme deosebit de rece în mare parte din țară, până pe 10 aprilie
Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică o informare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului, valabilă până în 10 aprilie în întreaga țară. Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 gra
Neamț: Mai multe drumuri au fost blocate din cauza arborilor doborâți de vânt și ninsoare
Mai multe drumuri din județul Neamț au fost blocate de arborii doborâți de vântul sau ninsoarea care a căzut în ultimele ore, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pompierii au intervenit pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Piatra-Neamț, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.
Cod galben de vânt și viscol, duminică; se va depune strat de zăpadă în zone din Transilvania, Muntenia, Moldova și la munte
Cea mai mare parte a țării se află duminică sub atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, viscol și strat de zăpadă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, până la ora 23:00, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. La munte, rafalele vor fi de 75...
Harghita: Circulație în condiții de iarnă pe mai multe drumuri naționale și județene
Circulația pe mai multe drumuri naționale și județene din Harghita se face în condiții de iarnă, în urma ninsorii abundente care a căzut în noaptea de sâmbătă spre duminică. Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat duminică dimineață, pentru AGERPRES, că Secția de Drumuri Naționale Miercu
VIDEO Managera Spitalului Județean Constanța: Nu am vrut să fac discriminare când am schimbat-o din funcție pe șefa UPU
Managera Spitalului Județean Constanța, Raluca Ștefan, a afirmat, sâmbătă, că în declarațiile sale cu privire la schimbarea din funcție a șefei UPU, pentru care Departamentul pentru
VIDEO Prahova: Autobuz implicat într-un accident la Sinaia; este aşteptat elicopterul SMURD
Un autobuz în care se aflau 15 persoane a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier care s-a produs pe raza orașului Sinaia, pe strada Mănăstirii, la fața locului fiind așteptat elicopterul SMURD. 'Din primele informații primite de la fața locului, a fost vorba despre o coliziune dintre un autoturism cu 2 ocupanți ș
Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în București și în localități din județele Călărași și Ilfov
Meteorologii au emis, sâmbătă, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în următoarea oră, în municipiul București și în zone din județele Călărași și Ilfov. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 18:30, în municipiul București se vor s
Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici. 'A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extr
Botoșani: Proiectil în perfectă stare de funcționare, descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure
Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, duminică, într-o pădure din localitatea Băiceni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, muniția a fost găsită de un bărbat care era la cules ciuperci, care, realizând pericolul,
VIDEO Vrancea: Noul sediu al ISU și al Detașamentului de Pompieri Focșani, inaugurat la Focșani
Noul sediu al al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani, o investiție de peste 34 de milioane de lei, realizată în cadrul programului național de modernizare a infrastructurii pentru intervenții în situații de urgență, a fost inaugurat, sâmbătă, la Focșani.
Constanța: Femeie căzută într-o fântână adâncă de 18 metri, salvată de pompieri printr-o misiune contracronometru
Pompierii au reușit să salveze, sâmbătă, la Năvodari, o femeie care a căzut într-o fântână adâncă de circa 18 metri, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dobrogea'. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă din fântână după o intervenție care durat aproximativ o