logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Cu mașina dus-întors către Yakutsk, în 53 de zile; 26.000 de kilometri cu 2.400 de litri de benzină - 3.300 de euro

Image

Cosmin Crăciun, un buzoian pasionat de călătorii, recent întors dintr-o călătorie cu propriul autoturism de aproximativ 26.000 de kilometri până în Yakutsk (Rusia), cel mai rece oraș din lume, unde temperaturile scad frecvent sub -40, -50 de grade Celsius, a cheltuit aproximativ 3.300 de euro, fără costurile neprevăzute, pentru cazări în 27 de hoteluri și 2,4 tone de benzină.

Cosmin și-a început expediția în luna ianuarie a acestui an, străbătând Turcia, Munții Caucaz și Kazahstan, înainte de a ajunge în primul punct din itinerariul său, Lacul Baikal, ulterior continuându-și expediția către polul frigului.

'Am plecat pe 11 ianuarie 2025 și în 23 de zile am ajuns la Lacul Baikal. Am făcut aproximativ 9.500 km, de la Buzău până la Lacul Baikal. Acesta a fost primul gând pe care l-am avut când m-am hotărât să plec în această expediție. După aceea m-am gândit să merg și la Yakutsk, cel mai rece oraș de pe planetă. Am plecat singur în expediție cu mașina, aproape că am renunțat la un moment dat la ideea de a mai merge la Yakutsk din motive de siguranță, pentru că drumul a fost foarte greu, fără benzinării, fără asfalt. Am ajuns la Baikal, apoi la Ulan-Ude aveam în plan să mă întâlnesc cu un român care locuiește aici, Marius. I-am scris, ne-am întâlnit undeva în oraș, am mers la el peste seară, i-am cunoscut familia și l-am întrebat în glumă dacă ar vrea să meargă la Yakutsk. Locuiește de 18 ani în Ulan-Ude, nu mai fusese la Yakutsk, nu a mai durat mult și a spus că merge și așa am mai străbătut încă 3.000 de km, în patru zile. Drumul este foarte solicitant din punct de vedere psihic, nu sunt locuitori. Din când în când mai vezi câte o mașină. Am avut niște martori aprinși la mașină, probabil de la frig, dar nu au fost probleme', a declarat, pentru AGERPRES, Cosmin Crăciun.

 



Pentru a ajunge în siguranță la polul frigului, românul nu și-a echipat autoturismul cu dotări speciale. Cu toate că, de-a lungul timpului, a străbătut distanțe lungi, drumul prin Siberia s-a dovedit deosebit de solicitant, pe alocuri periculos, o distanță de aproximativ 10 kilometri parcurgând-o pe un fluviu înghețat.

La volanul unui autoturism Dacia Duster 3, a parcurs până la Yakutsk și înapoi în România aproximativ 26.000 de kilometri, timp în care a alimentat de 75 de ori.

'Am scos niște sume, tot ce am notat am calculat și destul de impresionante aceste cifre. Am parcurs 26.000 de kilometri (...), acolo alimentezi unde găsești, dacă a scăzut sub jumate trebuie să cauți benzinărie pentru că următoarea este posibil să fie la peste 200 de kilometri. 26.000 de kilometri în aceste 53 de zile. Partea interesantă este câți litri de benzină am consumat. Cu benzina asta pe care am consumat-o acolo, dacă ar fi fost să o consum în Europa, cu siguranță era un împrumut la bancă. Am consumat 2.423 de litri, o cisternă de benzină, una mai micuță. (...) Câte alimentări am făcut, nu plinuri, adică de la gol total la plin, 75 de alimentări, în 53 de zile', a dezvăluit, într-un clip video postat pe Youtube, Cosmin Crăciun.

 



Costul întregii călătorii s-a ridicat la suma de 3.300 de euro, fără a pune la socoteală cheltuielile neprevăzute, care au mai consumat în jur de 1.200 euro din bugetul românului.

'La 26.000 de kilometri și 2.423 de litri, consumul a fost de 9,3, ăsta a fost consumul meu mediu la această distanță, consumul mixt de fapt. Câți bani am cheltuit pe benzină? Am cheltuit pe această benzină, pe 26.000 de kilometri, 8.730 de lei, asta înseamnă 1.750 de euro. Pe cazare am cheltuit 5.240 de lei, adică 1.050 de euro, aici au fost cazări între 50 de lei și 300 de lei, am locuit în 27 de hoteluri (...) Cât am cheltuit pentru diverse, cât am pus pe card, cât am plătit asigurarea, amenzi, anvelopele, parbrizul și alte mici cheltuieli, am adunat 1.200 de euro. Pentru cumpărături în 53 de zile, nu am notat chiar fiecare chestie pe care am cumpărat-o, una peste alta au fost 2.000 de lei, adică 400 de euro. (...) Mi-a ieșit un total costuri expediție, 53 de zile, de când am plecat de acasă, benzină, mâncare, cazare și ce am luat pentru acasă, plus cheltuielile pe care vi le-am spus, piese (samd), un total de 4.400 - 4.500 de euro. Am scăzut 1.200 de euro, dacă ar fi fost să nu iau anvelope, amenzi și rămân 3.200-3.300 euro, banii de care am avut nevoie în această expediție de 53 de zile. Mi se pare destul de ieftin, raportat la numărul de kilometri, de zile', a mai precizat Cosmin Crăciun.

 



La Yakutsk, buzoianul a petrecut câteva zile, timp în care a reușit să experimenteze viața la -40 de grade Celsius. S-a plimbat timp de jumătate de oră prin frig, înghețându-i genele, a vizitat o piață în aer liber, din care se puteau cumpăra carne și pește înghețate, și a mers într-un mall. A fost martor la cum locuitorii din oraș își țin autoturismele pornite atunci când parchează, astfel încât să poată porni atunci când merg la serviciu.

 


'Oamenii sunt foarte primitori, mă întreabă de unde sunt, dau noroc, pun întrebări. Am fost într-o piață care este afară. Vânzătorii au hainele lor speciale, mănuși, cizme. Stau afară toată ziua, vând pește congelat și carne de cal, de vită, de căprioară, produse ținute afară. Este o piață cum este la noi. Erau -39, -40 de grade Celsius. Dacă stai vreo jumătate de oră afară, îți îngheață fața, nasul, genele, tot. Am mers vreo 3 kilometri pe jos și mi se lipiseră nările, mă usturau. Locuințele în oraș sunt încălzite prin sistem centralizat, intrările, geamurile, ușile sunt dublate, geamurile la mașini toate duble. În rest, este o viață normală, oamenii așteaptă în stație autobuzul, o viață normală, doar că la temperaturi mai joase. A meritat deplasarea, cel puțin o dată în viață merită să faci expediția să vezi cum se trăiește la temperaturile acestea. Senzația este unică, locul în sine este unic, cel mai rece oraș din lume, doar zăpadă, gheață și ceață', a subliniat Cosmin Crăciun. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1149

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-05-2025 17:12

Restricții de trafic în Capitală, pentru evenimente dedicate Zilei Copilului

Brigada Rutieră informează că, de vineri până duminică, în Capitală vor fi restricții de trafic pe anumite artere din centrul orașului, ca urmare a desfășurării unor evenimente culturale, religioase și sportive, unele fiind dedicate Zilei Copilului. *Sâmbătă și duminică, Primăria Municipiului București organizează, prin ARCUB

Social 29-05-2025 16:53

Timiș: Autoritățile din Timișoara au emis 383 de somații către proprietarii de terenuri privind focarele de ambrozie

Aproape 20% din populația Timișoarei este afectată de efectele alergice ale ambroziei, autoritățile locale au emis deja 383 de notificări pentru proprietarii terenurilor pe care crește această buruiană, iar administrație județeană se pregătește să alerteze populația în timp util, când polenizarea este maximă, pentru a se putea proteja.

Social 29-05-2025 16:40

Ministrul Mediului: Războiul din Ucraina a produs un adevărat ecocid, iar efectele nu se opresc la granița cu România

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat joi, pentru AGERPRES, că războiul declanșat de Rusia este 'un veritabil ecocid' și că efectele acestuia nu se opresc la granița cu România. Ministrul Mediului a participat, joi, la Tulcea, la o dezbatere pe tema Planului de management al Rezervației Biosferei Del

Social 29-05-2025 16:39

Studiu - Planet Youth/ 68% dintre liceeni au consumat alcool de-a lungul vieții; 7% au folosit canabis

Un studiu efectuat de Planet Youth în perioada noiembrie - decembrie 2024 arată că 68% dintre liceenii bucureșteni au consumat alcool de-a lungul vieții, 37% s-au îmbătat, 39% au fumat țigări și 7% au folosit canabis. Raportul de cercetare Planet Youth 2024-2025 este rezultatul unui studiu amplu desfășurat de DGASMB în 60 de

Social 29-05-2025 16:18

Harghita: Ceremonie de cinstire a eroilor la Mausoleul de la Secu - Toplița, la un secol de când a fost construit

Un ceremonial militar și religios de cinstire a eroilor a avut loc la mausoleul de la Secu-Toplița, ridicat în urmă cu 100 de ani și care adăpostește osemintele a 771 de eroi, majoritatea neidentificați, căzuți în bătăliile din zonă în anii Primului Război Mondial. La evenimentul care în acest an a avut o însemnăt

Administratie 29-05-2025 16:01

Bihor: Ziua Eroilor, comemorată la Cimitirul Municipal 'Rulikowski' din Oradea

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a depus joi o coroană de flori la monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal 'Rulikowski', cu prilejul Zilei Eroilor, a informat, într-un comunicat, Biroul de presă al Primăriei. Ceremonia de comemorare a avut loc la Capela Municipală din cadrul Cimitirului '

Administratie 29-05-2025 15:50

Bihor: Prima stație geotermală din România, cu fonduri europene de 25 de milioane de euro, inaugurată la Oradea

Prima stație geotermală din România, realizată cu fonduri europene de 25,6 milioane de euro în cartierul Nufărul I din Oradea, a fost inaugurată joi în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a pus bazele proiectului în urmă cu 16 ani, când era director în Primăria Oradea.

Administratie 29-05-2025 15:34

Bihor: Președintele ales al Consiliului Județean, Mircea Mălan, a depus jurământul

Mircea Mălan, ales pe 4 mai în funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor în locul vacantat prin demisia lui Ilie Bolojan, a depus joi jurământul în fața consilierilor județeni. Festivitatea a început cu o rugăciune de binecuvântare rostită de episcopul ortodox Sofronie Drincec, după care secretarul

Social 29-05-2025 15:33

Expoziție de mașini care au scris istorie, la Palatul Cotroceni

Cotroceni Legendary Wheels Weekend, o expoziție care aduce în prim-plan automobile care au traversat deceniile, păstrându-și farmecul, eleganța și ingineria, va avea loc de vineri până duminică la Palatul Cotroceni. 'În perioada 30 mai - 1 iunie 2025, în cadrul Programului Porți Deschise la Palatul Cotroceni,

Administratie 29-05-2025 15:10

Timiș: Comuna Otelec, unde Bega părăsește România, cuprinsă în traseul turistic european Cortina de Fier

Comuna Otelec, punct terminus pentru ieșirea din țară a râului Bega spre Serbia, va face parte din harta proiectului turistic cu traseu internațional 'EuroVelo 13', cunoscut ca 'Traseul Cortinei de Fier'. 'Administrația județeană vrea să promoveze în acest fel patrimoniul cultural local și să atragă turiști pe t

Administratie 29-05-2025 14:34

Harghita: Președintele CJ își exprimă recunoștința pentru valul de solidaritate provocat de situația de criză de la Praid

Președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, și-a exprimat, joi, recunoștința față de valul de solidaritate provocat, atât în țară cât și în străinătate, de situația de criză de la Praid. Într-un comunicat transmis presei se precizează că, pe fondul efectelor generate de infiltrații

Social 29-05-2025 14:31

Covasna: Intervenții în mai multe localități afectate de inundații

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna și echipele de polițiști, jandarmi, militari și voluntari venite în ajutor continuă intervențiile pentru stăvilirea apelor și gestionarea efectelor produse de inundațiile din ultimele zile, acționând, printre altele, pentru întărirea și înălțarea digurilor, precum și pentru evacua

Social 29-05-2025 14:14

Sector 6: Grădini tematice, spectacole, concerte și ateliere - în weekend, la 'West Side Flower Fest'

Grădini tematice, spectacole, concerte și ateliere se regăsesc în programul festivalului 'West Side Flower Fest', care va avea loc, de vineri până duminică, în Parcul Drumul Taberei și pe o parte din bulevard. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 6 transmis joi, în parc vor fi grădinile tematice, deco

Social 29-05-2025 13:41

Arafat: ISU intervine în cinci localități; în Boroșneu Mare vor fi trimise ajutoare din alte județe

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență intervin în cinci localități din județele Brașov, Covasna și Neamț, a informat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În localitatea Boroșneu Mare (Covasna) vor ajunge pompieri, dar și motopompe sau camioane din județele Argeș, Brașov, Vâlcea, Sibiu, G

Social 29-05-2025 13:40

Harghita: Zeci de localnici au protestat în fața Salinei Praid după ce au aflat că s-a inundat și zona turistică

Zeci de oameni s-au adunat, joi, în fața Salinei Praid după ce au aflat că s-a inundat și zona turistică și că, în scurt timp, mina va fi inundată total. Oamenii, proprietari de pensiuni, de restaurante sau simpli localnici, sunt revoltați că s-a ajuns în această situație și susțin că se știa de ani de zile că există infiltrații &icir