Harghita: Prelucrarea laptelui, o îndeletnicire tot mai căutată; zeci de procesatori sunt înregistrați în județ

Prelucrarea laptelui este o îndeletnicire care atrage, în ultima perioadă, tot mai multe persoane, inclusiv tineri, Consiliul Județean (CJ) Harghita având programe de sprijin pentru cei care practică meserii tradiționale.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita, István Robert, în județ sunt aproximativ 100 de mici procesatori de lapte, dintre care 62 sunt activi, iar în restul cazurilor este vorba de stâne, care prelucrează sezonier.
Cei mai mulți dintre micii procesatori prelucrează lapte de vacă, dar în județ există și o fermă care procesează lapte de bivoliță, una care prelucrează lapte de măgăriță, două care procesează lapte de capră și câteva care prelucrează lapte de oaie.
Potrivit directorului DSVSA Harghita, micii procesatori își vând produsele, care sunt foarte apreciate de cumpărători, în târgurile organizate periodic, în lanțurile locale de magazine, dar și în alte județe.
Din punct de vedere sanitar-veterinar, produsele procesatorilor din județ sunt sigure, a punctat István Robert.
'Din punctul nostru de vedere, (...) din punctul de vedere al siguranței alimentelor, produsele sunt sigure. N-am avut toxinfecții alimentare care să aibă ca motiv acești producători sau produsele lor, n-au fost implicați în asemenea evenimente', a spus directorul DSVSA Harghita.
Conform acestuia, micii procesatori sunt controlați măcar o dată pe an, fiind verificate atât instalațiile de muls, condițiile de depozite și manipulare, cât și programul de autocontrol.
În plus, aceștia sunt obligați să își verifice din punct de vedere microbiologic sortimentele de brânzeturi, iar acolo unde există o rețetă mai complexă, să facă inclusiv analize fizico-chimice.
De asemenea, și personalul DSVSA recoltează probe, în cadrul controalelor efectuate.
Potrivit lui István Robert, numărul micilor procesatori de lapte a crescut constant în ultimii ani, existând și tineri care au lucrat în străinătate, au revenit acasă și s-au apucat de această îndeletnicire.
Directorul DSVSA Harghita a menționat că se poate trăi din prelucrarea laptelui, chiar dacă nu a auzit de niciun procesator 'care să devină multimilionar', și a adăugat că este nevoie ca aceștia să aibă parteneri care să organizeze vânzarea și promovarea produselor.
István Robert a subliniat importanța organizării acestora în asociații sau obținerea de către procesatori a mărcii 'Produs Secuiesc', în cadrul unui program al CJ Harghita, care îi ajută atât în promovarea și vinderea produselor, cât și în accesarea mai ușoară a fondurilor.
Președintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond, a declarat, pentru AGERPRES, că instituția pe care o conduce sprijină, prin mai multe programe, îndeletnicirile tradiționale.
'Județul Harghita are un specific aparte, fiind preponderent rural, de aceea, pentru o dezvoltare centrată pe om, cu scopul de a crește calitatea vieții acestuia, prin valorificarea resurselor naturale existente, este important să acordăm atenția cuvenită celor care practică meseriile tradiționale și le transmit din generație în generație, pentru că astfel aducem plusvaloare economiei locale. Organizarea lunară a târgului produselor locale și tradiționale, implementarea 'Mărcii Produs Secuiesc', prin care asigurăm trasabilitatea și autenticitatea produselor locale, prezența la târgurile naționale și internaționale, și, nu în ultimul rând, acordarea de finanțare nerambursabilă asociațiilor, respectiv cooperativelor de prelucrare și valorificare care își desfășoară activitatea în domeniul agricol și al dezvoltării rurale, sunt câteva dintre pârghiile prin care susținem aceste îndeletniciri tradiționale', a declarat Bíró Barna-Botond.
El a menționat că marca 'Produs Secuiesc' a fost înregistrată în 2010, până în prezent fiind obținută de peste 200 de producători locali, cu peste 1.500 de produse.
Totodată, producătorii locali au posibilitatea de a-și valorifica produsele prin punctele gastronomice locale, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, din ingrediente locale, în județ existând, momentan, 16 puncte de acest fel.
Președintele CJ Harghita a subliniat și că produsele locale urmează să primească atenția pe care o merită, în contextul în care județul va fi Regiune Gastronomică a Europei în anul 2027.
'Producătorii locali au nevoie de sprijin în promovarea produselor lor autentice și, în contextul anului 2027, când județul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei, produsele locale vor primi valoarea pe care o merită, fiind integrate într-un circuit internațional ce va consolida identitatea culturală gastronomică a județului Harghita. Consiliul Județean Harghita își propune astfel ca, prin toate demersurile, să contribuie la dezvoltarea unei economii durabile, în care tradițiile gastronomice se îmbină armonios cu cerințele pieței moderne, iar produsele tradiționale devin ambasadori ai județului pe plan regional, național și internațional', a conchis Bíró Barna-Botond. AGERPRES/(A, AS - redactor: Gina Ștefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap
REPORTAJ/Tulcea: Obiceiul Paparudei, reînviat în Gospodăria țărănească din Enisala
Elevi ai școlii gimnaziale din satul Enisala, comuna Sarichioi, au readus în atenție, joi, obiceiul Paparudei, un ritual care invocă divinitatea pentru ploi în timpul secetei, evenimentul constituindu-se în același timp într-o primă informare a populației locale cu privire la intenția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion
Mureș: Campania 'Vecini, nu străini!', lansată de Asociația Suryam și MureșHub la peste 1.170 de zile de război în Ucraina
Asociația Suryam și MureșHub au anunțat, joi, lansarea campaniei 'Vecini, nu străini!', la mai bine de 1.170 de zile de la începutul războiului din Ucraina, o inițiativă menită să promoveze empatia, solidaritatea și înțelegerea între oameni. Potrivit președintelui Asociației Suryam, Marius Dumitrescu, odată cu lansare
Luminița Popescu (ANES): Egalitatea de șanse între femei și bărbați - un indicator al sănătății unei democrații
Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu este doar o cerință legală sau un ideal abstract, reprezintă un indicator clar al sănătății unei democrații, a transmis, joi, Luminița Popescu, secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). 'Femeile reprezintă jumătate din populație
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, navaliștii cer acțiu
MDLPA: Lucrări de cadastru gratuite pentru cetățeni în 97% dintre localități
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților.
Hunedoara: Scările de acces spre Cascada Lolaia, din Retezat, au fost reabilitate pentru siguranța turiștilor
Scările de acces spre Cascada Lolaia au fost reabilitate, în această săptămână, de rangerii Administrației Parcului Național Retezat (APNR), astfel încât turiștii să poată vizita acest obiectiv în cele mai bune și sigure condiții. 'Rangerii Administrației Parcului Național Retezat au realizat lucrări de reabil
Iași: Compania de transport public renunță la biletele de hârtie, de la 1 septembrie
Compania de Transport Public (CTP) Iași anunță că, începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie tipărite pe hârtie vor fi eliminate din circulație. Începând cu data de 1 septembrie, biletele de călătorie vor putea fi achiziționate prin carduri electronice nenominale. Acestea pot fi încărcate at&ac
Botoșani: Număr de trei ori mai mare de persoane în azilul din Dorohoi în raport cu capacitatea autorizată
Numărul persoanelor internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități 'Casa Elena' din municipiul Dorohoi era de trei ori mai mare decât numărul de locuri autorizat, se arată, joi, într-un comunicat de presă transmis de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.
Bihor: Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea
Cartea de identitate electronică poate fi solicitată, începând de joi, și la Oradea, în cadrul unui program național finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și datorită investițiilor realizate de Primăria Oradea pentru modernizarea infrastructurii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în val