logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Buchetul de 1 Martie trebuie să fie luminos și vesel, puternic înmiresmat și echilibrat, spun floriștii și parfumierii

Image

Buchetele de flori dăruite de 1 Martie trebuie să emane veselie, să fie luminoase și lejere, sunt de părere specialiștii în aranjamente florale, în timp ce parfumierii consideră că buchetele ideale trebuie să conțină flori de primăvară precum freziile sau narcisele, împreună cu o 'regină a balului', având acorduri olfactive puternice, echilibrate de flori neutre.

Pe 1 Martie, românii sărbătoresc Mărțișorul, o tradiție ce marchează începutul primăverii. În prima zi a primăverii se dăruiesc mici talismane formate dintr-un șnur împletit alb-roșu, simbolizând reînnoirea naturii, adesea însoțite de un buchet de flori. Potrivit floriștilor, în luna martie se dăruiesc de cele mai multe ori florile de primăvară.



'La începtul primăverii sunt căutate florile de primăvară, dar noi ținem cont foarte mult de culorile preferate. Sunt alese în general culorile luminoase, dar nu este o regulă, folosim culori armonizate și vii, sunt căutate lalelele, dar mai avem și flori exotice precum orhideele. Ca flori de primăvară, liliacul și lalele sunt cele mai cerute, apoi freziile. Poate fi și un buchet dintr-un singur soi, dar pot fi și buchete mixte, atrăgătoare, cu compoziții florale, dar și simplitatea conferă eleganță și mereu aranjamentele de acest tip au fost apreciate. În buchete folosim ranunculus, anemone, liliacul, mimozele sunt foarte frumoase și căutate și se potrivesc cu florile de primăvară. Sunt galbene, parfumate și ajută florile de primăvară prin cromatică. Folosim de multe ori și trandafirii pe lângă florile de primăvară, pentru că sunt căutați, Matthiola, Grevillea, combinații de flori exotice cu flori de primăvară. Se ține cont și de culoarea anului, dar nu în martie, mai ales că în anul acesta culoarea este destul de pretențioasă, se găsește în puține flori, o nuanță de cappuccino. Se caută rozul, galbenul, una dintre culorile principale ale primăverii, contraste între galben și roz, ideea este ca acele buchete de flori să emane veselie, să fie luminoase, aerate și lejere', a declarat, pentru AGERPRES, florista Melania Elena Turcu, absolventă al cursurilor de floristică organizate cu maestrul Nicolae Agop.

Sunt de evitat combinațiile cu flori de culori aprinse, specialiștii în aranjamentele florale recomandând echilibrarea buchetelor cu nuanțe contrastante. Totodată, modul în care o floare este dăruită poate conta uneori mai mult decât un buchet extravagant împachetat greșit.

'Dacă alegem culori extrem de tari, fără să folosim ceva între ele, atunci acest contrast poate deveni deranjant, nu mai obținem un buchet vesel, ci unul supărător. Pentru mine personal o floare, lăsând la o parte că este un simbol al primăverii, reprezintă un lucru gingaș și frumos, îmi insuflă o bucurie doar privind-o. Acum, dacă noi reușim să transmitem prin floarea dăruită acea bucurie, atunci este floarea perfectă, indiferent că este vorba de o lalea, un trandafir sau trei narcise legate cu un șnuruleț de mărțișor, este floarea perfectă. Dacă luăm o floare oricât de scumpă ar fi, oricât de frumoasă ar fi și o împachetăm în șase, șapte straturi de hârtie, atunci am pierdut valoarea ei, nu mai avem decât hârtia și am pierdut și efectul pe care ar trebui să-l provoace această floare', a explicat Melania Turcu.

Foto: (c) Melania Elena Turcu/Arhiva personală



Pe lângă componenta vizuală a unui buchetul de flori, cea care lasă prima impresie, mai există și latura olfactivă. Un miros neadecvat, prea puternic sau foarte slab, fără o concordanță, poate ruina întregul moment pe care ți-l dorești a fi unul special. Specialiștii în parfumerie recomandă flori cu miros puternic, dar echilibrat cu altele neutre.

'Buchetul de flori pe care sa îl oferim cu ocazia acestei zile recomand să fie alcătuit din flori de primavară. Acestea pot fi ori flori cu un miros puternic, precum narcisa, frezia sau zambila, ori flori cu un miros neutru, precum laleaua sau lăcrămioara. Buchetele din flori puternic înmiresmate recomand să fie buchete soliflore. Totuși, chiar și aceste buchete pot fi completate cu flori precum lăcrămioarele, lalelele, care prin mirosul lor mai puțin pregnant nu vor afecta mirosul florii principale din buchet. Flori precum lalelele, care au un miros neutru, pot fi oferite ca atare, fără a fi însotite de alte flori, ori pot fi o completare a florilor puternic odorante dintr-un buchet. Așa cum îmbinăm culorile atunci când ne alegem o ținută, așa trebuie să îmbinăm și mirosurile. Culorile puternice puse împreună pot deranja vizual și același lucru se poate întâmpla și în cazul în care punem împreună două sau mai multe flori cu miros puternic, această alăturare putând duce la acorduri olfactive discordante. În concluzie, nu recomand îmbinarea florilor puternic odorate precum narcisa și zambila, frezie și zambilă, liliac și zambilă, crin', a precizat, pentru AGERPRES, primul parfumier român absolvent al Institutului de Parfumerie din Grasse - Franța, Cristina Bălan.

 

Foto: (c) Cristina Bălan/Arhiva personală



Atunci când nu cunoaștem foarte bine preferințele persoanei căreia dorim să îi oferim un buchet, o cale sigură este o combinație de flori proaspete de primăvară, cu un miros armonios și elegant.

'De preferat ar fi ca în buchet să existe o floare principală, o așa zisă 'regină a balului', o floare cu miros puternic, iar dacă buchetul nu este unul soliflor, atunci, pe lângă floarea principală, trebuie să fie folosite flori cu miros neutru, care să pună în valoare floarea principală. Orice buchet poate fi completat de flori neutre, de exemplu laleaua, acestea având capacitatea de a 'îmbrăca' un buchet fără a deranja olfactiv sau vizual. În situația în care oferim un buchet de flori unei persoane despre care nu știm prea multe - dacă este sau nu alergică la un anumit miros - sau dacă un buchet este pus într-o cameră cu mai mulți oaspeți, este de preferat să fie un buchet cu flori cu miros neutru, pentru că știm bine că anumite mirosuri pot fi deranjante pentru anumite persoane, mai ales pentru cele alergice', a subliniat specialista.

Foto: (c) Cristina Bălan/Arhiva personală



Așa cum un buchet de flori trebuie să țină cont de anumite reguli, și compoziția unui parfum de primăvară are o piramidă olfactivă deosebită.

'Din punct de vedere al parfumurilor, primăvara este anotimpul renașterii, ocazie cu care se face trecerea de la parfumurile orientale pe care le folosim iarna, la cele cu miros suav, revigorant, solar, precum cele citrice, florale sau chypre. Parfumurile cele mai îndrăgite la noi pe perioada primăverii sunt cele cu acorduri florale precum lăcrămioara, bujor, liliac, crin, dar și cele cu note verzi sau fructate', a conchis creatoarea de parfumuri Cristina Bălan. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 603

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 04-04-2025 18:56

Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești

Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl

Social 04-04-2025 18:17

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57

Social 04-04-2025 17:31

Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Social 04-04-2025 16:59

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent

Social 04-04-2025 16:09

Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic

Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli

Administratie 04-04-2025 15:52

Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'

Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru

Social 04-04-2025 15:31

Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome

Social 04-04-2025 14:50

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger

Administratie 04-04-2025 14:13

Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera

Social 04-04-2025 13:30

TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie

Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Social 04-04-2025 13:22

Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită

Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac

Social 04-04-2025 13:19

'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități

Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par