Prahova: Criza deșeurilor la Ploiești - locuitorii se roagă să continue gerul ca să nu miroasă gunoaiele

Municipiul Ploiești este de o săptămână într-o criză a deșeurilor care a generat scandal, acuzații grave și plângeri penale, în timp ce locuitorii orașului, împărțiți în tabăra celor care îl susțin pe primarul Mihai Polițeanu în lupta cu ceea ce el numește ''mafia gunoaielor'', respectiv tabăra celor care îl acuză că a provocat și întreținut această criză, se roagă să fie în continuare ger astfel încât gunoaiele să nu înceapă să miroasă.
Încă de la începutul mandatului său, Polițeanu a declarat război ''mafiei gunoaielor'', iar bulgărele a început să se rostogolească odată cu ieșirea orașului din ADI Deșeuri, pe 12 decembrie 2024, ''printr-un act unilateral de voință'' exprimat prin votul reprezentanților ploieștenilor din Consiliul Local.
Demersul a fost urmat de încheierea unui contract cu firma Brantner, în urma unei notificări fără publicitate, edilul avertizând că există posibilitatea ca fostul operator Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) să saboteze serviciul de salubritate în următoarele zile.
''Pe 17 februarie, compania Brantner va prelua colectarea și transportul deșeurilor în municipiul Ploiești. Începând cu aceeași dată, vor fi ridicate autorizațiile de acces în municipiul Ploiești pentru autospecialele Rosal'', a spus atunci edilul Polițeanu.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Din 17 februarie, deșeurile menajere nu au mai fost, însă, ridicate la Ploiești. Cauza - un blocaj instituțional; noul operator nu are autorizație de mediu pentru a-și putea începe activitatea.
Între timp, în cele șapte zile scurse de la debutul crizei, platformele au ajuns să fie acoperite cu munți de gunoaie. Pubelele dau pe dinafară de mizerie și nu mai fac față, deși numărul lor a fost suplimentate.
''Față de data trecută, când criza ne-a prins în plină vară, iar mirosurile au fost înfiorătoare, de data asta măcar a nins peste gunoaie, iar gerul a împiedicat descompunerea lor, ferindu-ne de mirosurile de care încă ne mai aducem aminte și acum'', a afirmat, pentru AGERPRES, ploieșteanul George Marian.
Un alt locuitor al orașului, Elena Dobre, spune că un episod similar s-a mai petrecut în urmă cu câțiva ani.
''Am mai trecut prin așa ceva în urmă cu câțiva ani, diferența este că atunci era vară, exista risc sanitar mare și nimeni nu făcea nimic. Acum pare să fie altceva, primarul e prezent și activ, se aduc tomberoane noi... Ploieștiul este îngropat în gunoi pentru că unii nu știu când să renunțe la ciolan, nu din cauza primarului. Și dacă vom avea un oraș curat va fi datorită primarului, că nu a renunțat'', a declarat Elena Dobre pentru AGERPRES.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Mesajele de susținere a primarului, dar și acuzațiile curg deopotrivă pe pagina sa de socializare la fiecare dintre postările zilnice referitoare la situația din oraș.
''Criza este creată de dumneavoastră. Înainte gunoiul se lua în fiecare săptămână. Schimbarea operatorului nu trebuia să fie resimțită de cetățeni. După ani întregi de administrație slabă, chiar puteați să acționați altfel. Așa ați promis! Acum doriți ca primul ministru sau chiar președintele țării să vă rezolve problemele', 'Asta se numește lipsă de experiență și incompetență din partea dumneavoastră, domnule primar. Un om chibzuit își pregătea cu atenție terenul înainte să acționeze. Acum că v-ați împotmolit, încercați să pasați responsabilitatea la oricine altcineva', 'Lăsați omul să și facă treaba. Este singur împotriva unui sistem corupt. Este destul de transparent cu cetățenii. Nimănui nu-i place că stă cu gunoiul la ușă, nici mie. Sperăm că vom scăpa de gunoaie cât mai curând', 'Felicitări. Așa trebuie lucrat. M-am săturat cel puțin în ultimii 8 ani de conducerea județului și orașului'' - sunt doar câteva dintre sutele de mesaje adresate primarului.
Mihai Polițeanu susține că problema privind autorizația de mediu a noului operator este în curs de rezolvare.
''Am vorbit în această dimineață cu șeful ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului - n. r.), sunt în curs de a rezolva problema autorizației de mediu. (...) Aștept să revină cu un telefon pentru că înțeleg că ANPM va avea un call cu cei de la APM Mehedinți și APM Prahova să accelereze eliberarea autorizației de mediu. Am primit asigurările că se va rezolva. (...) Totul e blocat la Prahova'', a afirmat edilul, luni, pentru AGERPRES.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Implicarea APM Mehedinți în această situație, explicase anterior Polițeanu, s-a produs după ce ANPM i-a delegat operațiunea de eliberare a autorizației de mediu pentru noul operator. Mai mult, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a trimis Corpul de control la APM Prahova.
''Chiar și în aceste condiții, după ce APM Mehedinți a eliberat avizul tehnic necesar autorizației de mediu pentru noul operator, APM Prahova continuă să blocheze procedura prin refuzul de a emite un punct de vedere final'', preciza primarul în urmă cu câteva zile.
De cealaltă parte, directorul APM Prahova, Florin Diaconu, spune că APM Mehedinți a solicitat un punct de vedere și se fac verificări pe documente.
''Ne-au cerut un punct de vedere și acum ne uităm și noi pe acte ca să dăm un punct de vedere. (...) Sunt foarte multe documente, contracte. (...) Un prim punct de vedere a fost negativ. (...) Nu era foarte clar care este trasabilitatea deșeurilor, trebuie să respecte niște condiții. (...). Trasabilitatea deșeurilor pe Prahova este aprobată prin planul de gestiune a deșeurilor și trebuie să respecte Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor. (...) Colegii verifică. Sunt multe documente care se bat cap în cap și trebuie să le punem la punct'', a precizat Diaconu, pentru AGERPRES.
Acesta a arătat că marea ''încurcătură'' este generată de faptul că vechiul operator de salubritate, Bin Go Solutions, are autorizație de mediu inclusiv pe zona Ploieștiului.
''Din câte știu, și aici este marea încurcătură, la ora actuală este un alt operator care are autorizație de mediu inclusiv pe zona Ploiești. Aici este problema, ar trebui anulată cealaltă autorizație. (...) Suntem într-o zonă de verificare a tuturor actelor. (...) La noi, autorizația de mediu a lui Bin Go este încă valabilă'', a explicat directorul APM Prahova.
Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO
Între timp, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova au demarat controale.
''Noi am început controalele la Primăria Ploiești, la fostul operator, la stația de tratare și suntem în derulare cu controalele. (...) Să vedem care este situația, care sunt autorizațiile, ce demersuri s-au făcut'', a declarat directoarea Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.
Reprezentanții DSP Prahova au emis o serie de recomandări în urma verificărilor efectuate.
''Deocamdată amenzi nu au fost dispuse, doar o serie de recomandări. Au fost făcute controale în teren pe partea de platforme și de spitale și am lăsat un termen de remediere de 48 de ore. Vineri au fost controalele, deci marți expiră termenul. Am cerut primăriei remedierea situației'', a precizat, pentru AGERPRES, directorul DSP, Cătălin Albu.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești a solicitat, vineri, Instituției Prefectului județului Prahova acordul pentru declararea stării de alertă în oraș, Prefectura anunțând că a solicitat puncte de vedere de la mai multe instituții în acest sens.
Până la rezolvarea situației, ploieștenii se bucură de temperaturile negative și se roagă să fie ger în continuare ca să nu miroasă gunoaiele. AGERPRES/(AS - redactor: Anamaria Constantin, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Brașov: Număr record de intervenții ale salvamontiștilor din Poiană în sezonul de schi ce s-a încheiat
Salvamontiștii din Poiana Brașov au avut în sezonul de schi care s-a încheiat recent aproape 800 de intervenții, numărul persoanelor asistate dublându-se față de anul trecut, deși sezonul actual a durat doar 99 de zile, comparativ cu cel anterior, în care pârtiile au fost deschise patru luni. 'În această
Primarul din Târgu Mureș: Primăriile răspund solicitărilor în 30 de zile, administrația centrală, nici după un an
Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și-a manifestat, luni, nemulțumirea față de lipsa de reacție a administrației centrale la solicitările venite din teritoriu, arătând că dacă primăriile sunt obligate să ofere un răspuns în 30 de zile, ministerele și instituțiile subordonate nu reacționează nici măcar după un an. 'Bin
Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.
Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină
Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat
Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro
Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice
Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di
Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR
O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s
Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați
Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro
Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ
Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș
Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat
ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie
Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p
Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului
Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura
Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi
Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a
Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei
Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție
Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp
Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa