ANPM: Incidentul de la Cernobîl, de noaptea trecută, nu reprezintă un pericol pentru România
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/15723093.jpg)
Incidentul care a avut loc în timpul nopții trecute, la Cernobîl, după ce o dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina, nu reprezintă un pericol pentru România, a transmis, vineri, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).
Potrivit sursei citate, în România, Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și coordonată de ANPM, monitorizează permanent evoluția radioactivății mediului la nivel național, iar valorile înregistrate după acest eveniment se situează în limitele obișnuite, specifice acestei perioade.
'RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare și avertizare sau alarmare permanente, care relevă orice creșteri ale radioactivității în probele de mediu monitorizate, iar valorile actuale arată că nu există niciun pericol pentru populație, ca urmare a acestui incident. Datele stațiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiological Data Exchange Platform), site-ul Comisiei Europene. Continuăm monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer', a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Toate datele referitoare la valorile înregistrate sunt obținute prin: Sistemul național de avertizare/ alarmare în timp real pentru determinarea debitului dozei gama absorbite în aer (analize orare, efectuate de către stații automate de monitorizare), unde datele sunt postate permanent pe web site-ul ANPM și analize de laborator pe diferiți factori de mediu, precum aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice și apă de suprafață: analize beta globale (analize efectuate zilnic) și analize gama spectrometrice efectuate săptămânal și lunar.
Conform informațiilor primite de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), pe data de 14 februarie 2025, la ora 1:54, a fost înregistrat impactul unei drone cu noul sarcofag ce protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina. Până în acest moment nu au fost semnalate modificări ale nivelurilor de radiație la fața locului.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, vineri, că o dronă rusă încărcată cu explozivi a avariat serios în cursul nopții o structură care previne scurgerile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, și că, deși pagubele sunt semnificative, deocamdată nivelul radiațiilor nu a crescut, transmite EFE.
Anterior, AIEA a anunțat că a fost auzită o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămășițele reactorului 4 al fostei centrale atomice.
În replică, Moscova a respins acuzațiile Ucrainei, calificându-le drept 'o provocare', transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații exacte despre presupusul incident, dar că Rusia nu atacă infrastructura nucleară. 'Militarii ruși nu fac asta. Din acest motiv, orice afirmație că așa s-au întâmplat lucrurile nu corespunde realității', a insistat Peskov, în briefingul său de presă zilnic, citat de EFE.
Reuters amintește că Cernobîl a fost locul celei mai grave catastrofe nucleare civile din lume, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat în 1986. Reactorul respectiv este acum acoperit cu un scut de protecție, pentru a preveni scurgerile de radiații persistente.
Noul sarcofag, numit 'noul scut antiradiații', este proiectat să reziste 100 de ani. Structura de 108 metri înălțime și 36.000 de tone a fost realizată în 2016, a fost finalizată complet în 2018 și instalată în 2019.
Construirea noului sarcofag a costat peste 1,5 miliarde de euro și a fost finanțată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de comunitatea internațională. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor:Mariana Nica, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC: amenzi de 1,385 milioane lei în urma controalelor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, sâmbătă, 253 de operatori economici din domeniul prestării serviciilor de alimentație publică, în cadrul controalelor efectuate în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, inclusiv minori având ca scop verificarea respectării nor
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfășurat la pivnițele de vin din Șamșud
Peste 40 de proprietari de pivnițe de vin din localitatea Șamșud au fost prezenți, sâmbătă, cu produse locale tradiționale, precum slănină afumată sau fiartă, cârnați, mezeluri cașcaval și prăjituri de casă, dar și vin și coniac de casă, la cea de-a treia ediție a evenimentului Slană Fest.
Atenționare de călătorie MAE: Croația - coduri roșu și portocaliu de vânt
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de către Institutul Hidro - Meteorologic local, pentru sâmbătă au fost emise coduri roșu și portocaliu de vânt valabile în regiunile Rijeka, Kvarner, Split, Dubrovnik
Primăria Capitalei: 309 utilaje - pregătite să acționeze în caz de condiții meteo severe
Primăria Capitalei este pregătită să acționeze cu 309 utilaje specializate, 1.222 de operatori de deszăpezire și stocuri totale de materiale antiderapante de 17.407 tone, în cazul unor condiții meteo severe, conform prognozei pentru București. PMB a informat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, care sunt echipamentele pregătite p
Argeș: Un autoturism a ieșit de pe carosabil și a luat foc la o ieșire de pe A1; două persoane au fost găsite decedate
Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a luat foc, sâmbătă, în zona uneia dintre ieșirile de pe autostrada A1 către municipiul Pitești, în interiorul mașinii fiind găsite două persoane decedate. Potrivit informațiilor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în zona
Salvamont: 69 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Un număr de 69 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, a informat sâmbătă dimineața Dispeceratul Național Salvamont. Dintre acestea, 30 de persoane au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor.
Protecția consumatorilor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor în atenția ANPC
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, în prezent, o serie de acțiuni de control la nivel național pentru a verifica respectarea reglementărilor legale privind protecția consumatorilor în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și minori și centrele sociale.
Prognoză București: Vreme rece și ninsori temporare, până marți dimineața
Vremea se va răci semnificativ în București, va ninge temporar și se va depune strat de zăpadă, în următoarele zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată sâmbătă. Potrivit sursei citate, în Capitală, în intervalul 15 februarie, ora 10:00 - 16 februarie, ora 8:00, vr
Incendiu într-un atelier de reparații auto din Botoșani
Un incendiu violent a izbucnit sâmbătă într-un atelier de reparații auto din municipiul Botoșani, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță. 'Aceștia au c
ANM: Ninsoare, vânt și răcire semnificativă în următoarele trei zile
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de precipitații mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopți și dimineți geroase, valabilă în intervalul 15 februarie, ora 10 - 18 februarie, ora 10. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă
REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț, locul în care te poți plimba printre zeci de zimbri aflați în libertate
La circa 50 de kilometri de municipiul Piatra-Neamț, într-un cadru natural care îți taie respirația prin frumusețea și unicitatea lui, zimbrul pășește din nou maiestuos, așa cum o făcea în urmă cu peste 150 ani, în pădurile Neamțului. Cele aproape 30.000 hectare ale Parcului Natural Vânători-Neamț sunt deja î
UPDATE Buzău: Incendiu la un service auto; şase autoturisme au ars complet
Șase mașini au fost distruse complet și alte 19 au fost afectate în urma incendiului izbucnit sâmbătă dimineața la un service auto aflat la ieșirea din municipiul Buzău. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit, începând cu ora 5:30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un service auto.
VIDEO Marea Britanie: Important incendiu la un hotel de lux din Londra, 100 de persoane evacuate
Peste 100 de persoane au fost obligate să evacueze vineri un hotel de lux din Londra, o fostă cazarmă de pompieri transformată într-un refugiu al vedetelor, din cauza unui important incendiu, au anunțat pompierii, notează AFP. London Fire Brigade a raportat pe X că '20 de mașini de pompieri și aproximativ 125 de pompieri (sunt) la lo
Valeriu Tabără (ASAS): România are nevoie de o strategie pe agricultură și economie rurală pe următorii 25 de ani
România are nevoie de o strategie națională în agricultură care să țină cont de realitatea din țară, una dintre principalele probleme din acest sector important al economiei naționale fiind aceea că ne bazăm foarte mult pe importuri, deși potențialul de a dezvolta afaceri locale este uriaș, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Sil
Prahova: Sesizări penale ale Primăriei Ploiești privind salubritatea; directorul ADI Deșeuri anunță audit
Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, a anunțat, vineri, că a transmis organelor de cercetare penală două sesizări care vizează conducerea ADI Deșeuri Prahova, iar directorul acesteia, Cristian Ganea, a afirmat că urmează un audit ca urmare a ieșirii unilaterale a Ploieștiului din această structură. Potrivit informațiilor postate pe pagina d