logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Român în expediție la -40 de grade, unde mașinile parcate au motorul pornit; 10 km la volan pe un fluviu înghețat

Image

Cosmin Crăciun, un buzoian pasionat de călătorii, a străbătut aproximativ 12.000 km, după ce a traversat Siberia, pentru a ajunge în Yakutsk, cel mai rece oraș din lume, unde temperaturile scad frecvent sub -40, -50 de grade Celsius.

Călătoria a fost una plină de aventuri, dar și dificilă. Fără a avea o mașină cu dotări speciale, Crăciun parcurs 10 km pe un fluviu înghețat și a trăit viața de zi cu zi a localnicilor într-o zonă cu temperaturi extreme.

 

Românul și-a început expediția în luna ianuarie. A străbătut Turcia, Georgia, Munții Caucaz, Kazakhstan, iar după aproximativ 9.500 de km, s-a oprit în Rusia, pentru a vizita Lacul Baikal. Din țară a plecat singur, la volanul unui autoturism Dacia Duster 3.

'Am plecat pe 11 ianuarie 2025 și în 23 de zile am ajuns la Lacul Baikal. Am făcut aproximativ 9.500 km, de la Buzău până la Lacul Baikal. Acesta a fost primul gând pe care l-am avut când m-am hotărât să plec în această expediție. După aceea m-am gândit să merg și la Yakutsk, cel mai rece oraș de pe planetă. Am plecat singur în expediție cu mașina, aproape că am renunțat la un moment dat la ideea de a mai merge la Yakutsk din motive de siguranță, pentru că drumul a fost foarte greu, fără benzinării, fără asfalt. Am ajuns la Baikal, apoi la Ulan-Ude aveam în plan să mă întâlnesc cu un român care locuiește aici, Marius. I-am scris, ne-am întâlnit undeva în oraș, am mers la el peste seară, i-am cunoscut familia și l-am întrebat în glumă dacă ar vrea să meargă la Yakutsk. Locuiește de 18 ani în Ulan-Ude, nu mai fusese la Yakutsk, nu a mai durat mult și a spus că merge și așa am mai străbătut încă 3.000 de km, în patru zile. Drumul este foarte solicitant din punct de vedere psihic, nu sunt locuitori. Din când în când mai vezi câte o mașină. Am avut niște martori aprinși la mașină, probabil de la frig, dar nu au fost probleme', a declarat pentru AGERPRES, Cosmin Crăciun.

Pentru a ajunge în siguranță la polul frigului, românul nu și-a echipat autoturismul cu dotări speciale. Cu toate că de-a lungul timpului, a străbătut distanțe lungi, drumul prin Siberia s-a dovedit deosebit de solicitant, pe alocuri periculos, o distanță de aproximativ 10 km parcurgând-o pe un fluviu înghețat.

'Mașina este în mare parte stoc, nici măcar nu i-am îmbrăcat partea din față, cum ar fi fost normal, i-am pus doar un webasto pe aer, pentru a-l folosi la interior. Cred că am schimbat vreo două sau trei fusuri orare, dar, surprinzător, nu am avut probleme, m-am odihnit. Nu au fost alte probleme, toată lumea zâmbitoare, toată lumea curioasă, vedeau mașina de România, destul de rare, mai ales că este model nou, nu scrie marca pe ea. O mașină ciudată pentru ei, fiind și galbenă, sare în ochi. Oamenii au făcut poze cu ea. Când am ajuns erau -35 de grade Celsius, era cald, cu o săptămână înainte să plec, în același loc unde am ajuns erau -58 de grade Celsius. Acele temperaturi voiam să le prind, dar ce este sub -40 de grade Celsius, devine o problemă pentru orice mașină. Am trecut pe Fluviul Lena, am mers 10 km pe gheață, pe un fluviu înghețat. Până la destinație am mers în jur de 12.000-13.000 de km. Este cel mai lung drum, cel mai greu, făcut singur. Am fost în Africa, undeva la 17.000 km, dar nu am fost singur. A fost altceva, chiar dacă era o altă mașină. Aici nu am avut pe nimeni până la Baikal', a subliniat buzoianul.

La Yakutsk, românul a petrecut trei zile, timp în care a reușit să experimenteze viața la -40 de grade Celsius. S-a plimbat timp de jumătate de oră prin frig, înghețându-i genele, a vizitat o piață în aer liber, în care se putea cumpăra carne și pește înghețate, și a mers într-un mall.

'Oamenii sunt foarte primitori, mă întreabă de unde sunt, dau noroc, pun întrebări. Am fost într-o piață care este afară. Vânzătorii au hainele lor speciale, mănuși, cizme. Stau afară toată ziua, vând pește congelat și carne de cal, de vită, de căprioară, produse ținute afară. Este o piață cum este la noi. Erau -39, -40 de grade Celsius. Dacă stai vreo jumătate de oră afară, îți îngheață fața, nasul, genele, tot. Am mers vreo 3 km pe jos și mi se lipiseră nările, mă usturau. Locuințele în oraș sunt încălzite prin sistem centralizat, intrările, geamurile, ușile sunt dublate, geamurile la mașini toate duble. În rest, este o viață normală, oamenii așteaptă în stație autobuzul, o viață normală, doar că la temperaturi mai joase. A meritat deplasarea, cel puțin o dată în viață merită să faci expediția să vezi cum se trăiește la temperaturile acestea. Senzația este unică, locul în sine este unic, cel mai rece oraș din lume, doar zăpadă, gheață și ceață', a subliniat Cosmin Crăciun.

Locuitorii din oraș își țin autoturismele pornite atunci când parchează, astfel încât să poată porni atunci când merg la serviciu.

'Ne uităm la mașini, după cum ați auzit tot felul de povești, sunt adevărate: toate mașinile, cel puțin astea pe care le vedem noi acum, sunt pornite. Lumea este pe jos, nu este nimic ieșit din comun', explică într-un clip video postat pe pagina sa de Youtube, românul.

Pentru român urmează alte câteva zile de drum lung, în jur de 12.000 de km spre casă. De-a lungul timpului, Cosmin Crăciun a bifat expediții în Laponia, Maroc, deplasându-se totodată în mai multe state ale Uniunii Europene la volanul unui autoturism Dacia Duster. AGERPRES/(A - redactor: Florin Zafiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 2139

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a

Social 17-04-2025 20:19

Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald

Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă

Social 17-04-2025 19:55

Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s

Social 17-04-2025 19:35

Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.

Social 17-04-2025 18:41

Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial

Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i

Social 17-04-2025 17:45

Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei

Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația

Administratie 17-04-2025 17:37

Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita

Administratie 17-04-2025 16:54

Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic

Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de

Administratie 17-04-2025 16:49

Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%

Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede

Social 17-04-2025 15:56

S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România

Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un

Social 17-04-2025 14:48

Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai

Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de

Social 17-04-2025 13:31

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere

Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici

Social 17-04-2025 13:28

Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro

Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă

Social 17-04-2025 13:20

Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone

Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d

Social 17-04-2025 12:57

Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore

Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p