Mureș: Planul Roșu, elaborat în 2010, activat prima oară în județ după toxiinfecțiile de la Balului Însuraților
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11662832.jpg)
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, susține că Planul Roșu de intervenție, elaborat în anul 2010, a fost activat pentru prima oară sâmbăta trecută, în cazul evenimentului de la Balului Însuraților din Reghin, când aproape 40 de persoane au necesitat intervenție medicală în urma unor toxiinfecții alimentare.
La nivelul județului Mureș Planul Roșu de intervenții se activează doar atunci când numărul de victime estimat în urma unui eveniment ajunge la 15.
'Noi suntem un județ care are resurse medicale - inspectoratul are 14 echipaje de prim-ajutor, care sunt împărțite în 14 zone diferite. Pe lângă aceasta există autospeciala de terapie intensivă, autospeciale de transport persoane și victime multiple, autospeciale de dezastre. Deci, din această perspectivă, cum am mai spus, suntem cumva un centru zonal. Și având atât de multe resurse, Planul Roșu de intervenție la noi în județ se declanșează când se depășește numărul de 15 victime. În situația de sâmbătă se preconiza că o să crească numărul de victime, pentru că inițial au fost patru, apoi șase, apoi nouă și îndreptându-ne spre 15. Și având în vedere că acolo erau aproximativ 400 de participanți, ne așteptam ca numărul victimelor să crească. (...) Ne-am calculat puțin resursele și am zis că mai degrabă să fim precauți și să declanșăm Planul Roșu, decât să așteptăm să se ajungă la un număr mare de victime, care probabil ne-ar fi depășit la un moment dat capacitatea de intervenție', a declarat luni, într-o conferință de presă, general de brigadă Călin Handrea.
Ca urmare a declanșării Planului Roșu, a arătat generalul Handrea, IGSU a dispus dislocarea înspre județul Mureș a două autospeciale de transport personal și victime multiple din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, iar încă două astfel de autospeciale erau în așteptare, în cazul în care spitalele sau compartimentele de primiri urgențe s-ar fi aglomerat.
'Din fericire, cazurile fiind ușoare, n-a rămas decât o persoană internată până ieri, celelalte plecând acasă. După evaluare și după ce li s-au administrat perfuzii și medicamente, au fost lăsate acasă. Dar nu ai de unde să știi, în momentul în care îți apar multe apeluri, care va fi evoluția ulterioară. Și atunci mai degrabă am fost precauți, am declasat Planul Roșu și am avut toate resursele la dispoziție (...). Am avut 108 convorbiri telefonice în seara respectivă. Deci înseamnă că pe dispeceratul 112 au fost mai multe. După ce am ajuns la locul intervenției și am făcut acel punct medical avansat, persoanele care erau în locație nu au mai sunat la 112, coborând direct la PMA. Deja știau că acolo există medici, asistenți medicali care le pot acorda ajutor. Nu toți cei care s-au prezentat au necesitat transportul la spital și, de asemenea, nu toți care au avut simptome ne-au anunțat pe noi. Au fost persoane care au ajuns acasă și ulterior s-au prezentat la spital', a afirmat general de brigadă Călin Handrea.
Șeful ISU Mureș a precizat că o persoană s-a prezentat la spitalul din Târnăveni, iar o alta la Târgu Mureș.
'Asta înseamnă că ei deja plecaseră de la eveniment și abia după ce au ajuns acasă au avut simptome și s-au prezentat la spital. De asta spun că evoluția e imprevizibilă. Probabil că, din punctul unora de vedere, s-a considerat a fi exagerate resursele alocate, dar și pentru noi a fost un bun exercițiu să vedem ce s-ar întâmpla într-un caz în care evoluția nu ar fi favorabilă. Mi s-a adresat o întrebare: de ce am dus CBRN-ul? Păi în momentul în care se acuza stare alterată și persoane care vomită, cu senzație de rău și dureri de cap, nu aveam convingerea 100% că e datorită alimentației. Putea să fie și monoxid de carbon sau putea să fie o oricare altă substanță. Și era normal să excludem și această posibilă intoxicare. Și am folosit CBRN-ul, s-au făcut măsurători, s-au constatat că nu sunt substanțe periculoase și a plecat la bază', a mai spus șeful ISU Mureș.
Generalul Călin Handrea a precizat că din totalul persoanelor investigate în Centru Medical Avansat, 30 au ajuns la CPU Reghin, iar una a rămas internată.
Din dispoziția președintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, echipele de la comisariatele ANPC Mureș și Bistrița au declanșat acțiuni de control la fața locului în localitatea Reghin, după ce a fost raportată o toxiinfecție alimentară la evenimentul Balul Însuraților.
'Acțiunile sunt coordonate de Directorul general al ANPC, Paul Anghel. Se procedează la evacuarea locației și sigilarea zonei de preparare, spațiilor de depozitare și altor zone implicate în procesul de alimentație. Scopul este de a proteja sănătatea consumatorilor și de a verifica sursa incidentului', se menționează într-un comunicat al ANPC.
În urma acțiunii de control, a precizat ANPC, au fost sigilate spațiile de depozitare și s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii de alimentație publică.
La această intervenție au fost alocate 11 ambulanțe B2, un echipaj CBRN, un Punct Medical Avansat, două microbuze pentru transport persoane, trei autospeciale pentru transport victime multiple și patru APIC-uri.
La fața locului au intervenit Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, care a instituit un centru de comandă, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.
Balul Însuraților, ajuns la ediția a XVI-a, este o manifestare foarte populară, organizată de proprietarii firmelor Gliga din Reghin. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Piedone (ANPC): Am dispus sancționarea comisarului șef adjunct de la Mureș și mutarea în alt județ
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a anunțat luni că a dispus sancționarea doamnei comisar șef adjunct de la Mureș și mutarea acesteia în alt județ, după cazul de toxiinfecție alimentară de la restaurantul din Reghin. 'Dacă încep un lucru îl duc la capăt. Nu mă interesează intervenții, oric
Ștefan Bâlici (Ordinul Arhitecților) pledează pentru utilizarea soluțiilor bazate pe natură, inclusiv a pădurilor urbane
Președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), Ștefan Bâlici, a pledat, luni, pentru utilizarea soluțiilor bazate pe natură în proiectare și în planificare urbană, în contextul schimbărilor climatice. În acest sens, el a explicat utilitatea pădurilor urbane, pentru a combate efectul de 'insula de
Marți - concurs în pasajul pietonal de la Piața Universității dedicat prevenirii fraudelor online
Poliția Română, împreună cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor (ARB), va organiza, marți, în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, un concurs dedicat prevenirii fraudelor online. Concursul are loc în intervalul orar 9:00 - 18:00, iar participanții își vor putea testa
Mureș: Mesaje Ro-Alert după dispariția a doi copii de la Casa de Tip Familial din Miercurea Nirajului
Doi frați în vârstă de 11 și 13 ani, Narcisa și Levente Virag, instituționalizați la Casa de Tip Familial din Miercurea Nirajului au dispărut, luni, în drum spre școală, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, fiind emise mesaje Ro-Alert. 'La data de 10 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției orașului Miercurea Nirajului
ISU Mureș: Incendiile de vegetație au crescut cu aproape 90% în 2024
Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș a înregistrat, pe parcursul anului trecut, 3.126 de situații de urgență, mai multe cu 22,3% față de anul precedent, dintre care 283 de incendii de vegetație, cu o creștere de 89,93% față de anul anterior. 'ISU Mureș a înregistrat o creștere semnificativă a solicitărilor
Demisie Iohannis/Nicușor Dan: Klaus Iohannis a plecat; nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, apreciază că nemulțumirile cetățenilor față de clasa politică se mențin, în ciuda demisiei lui Klaus Iohannis. 'Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății', a scris edilul general, luni, pe Facebook.
Sibiu: Risc redus și moderat de avalanșe în munții din țară
Sibiu, 10 feb /Agerpres/ - Meteorologii de la Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Sibiu anunță, luni, că este risc redus și moderat de producere de avalanșe în munții din țară, fiind vorba de risc de gradul unu și doi pe o scară de la unu la cinci, potrivit Buletinului nivometeorologic transmis AGERPRES. Cel mai mare strat de zăpadă măsurat luni,
Della Rocca (ARF): NATO se confruntă cu cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate
NATO se confruntă cu 'cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate' de decenii, a afirmat, luni, reprezentantul Forței de Reacție Aliată (ARF), colonelul Raffaele Della Rocca. Acesta a participat, alături de reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, la conferința de presă de prezent
Suceava: Trei răniți în urma coliziunii dintre două autoturisme; una dintre mașini s-a răsturnat
Trei persoane, dintre care un minor, au fost rănite în urma unui accident rutier produs, luni, în zona localității Bosanci, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Sursa foto: ISU Suceava
Protest în Piața Victoriei/ Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat gardurile
Jandarmii care asigură ordinea la protestul neautorizat din Piața Victoriei au folosit luni gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat dispozitivul de ordine publică și au arunca
Jandarmeria face apel la protestatarii din Piața Victoriei să se dezică de comportamente ilegale
Jandarmeria Capitalei face apel la persoanele prezente la protestul din Piața Victoriei să se dezică de orice comportament ilegal și să indice jandarmilor orice persoană care instigă la violență și l
Protest în Piața Victoriei; unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi
Câteva sute de persoane s-au adunat, luni, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor de către marile magazine alimentare. Unii protestatari au forțat dispozitivul de panouri metalice montat de jandarmi și au blocat carosabilul.
Sibiu: Zboruri spre Larnaca (Cipru) de pe Aeroportul Internațional, începând din iunie
Pasagerii vor putea zbura de pe Aeroportul Internațional din Sibiu către o nouă destinație, Larnaca (Cipru), începând cu 14 iunie, au anunțat, luni, reprezentanții aeroportului, printr-un comunicat de presă. 'Începând cu 14 iunie 2025, pasagerii noștri vor avea posibilitatea de a călători către Cipru -Larnaca, o destinație renumită
Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul pentru Comisia Tehnică de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii. 'A trecut mai mult de un an de zile de la semnarea contractului de execuție a lucrărilor de refacere din temel