logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Călătorie în timp în satul lui Gheorghe Doja, unde filmul devine realitate

Image

Dalnic, județul Covasna, satul unde s-a născut Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei țărănești din 1514, este o oază de aer curat și liniște care reunește astăzi aproape o mie de locuitori, un sfert dintre aceștia fiind, ca în multe alte localități din țară, plecați în străinătate.

Locul este totodată și un obiectiv turistic ce oferă vizitatorilor un decor original, desprins din filmele vechi.



Un astfel de decor îl oferă și Conacul Gaál, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de Gaál Miklós și de soția sa, Imre Julianna, unchiul și mătușa pictorului Barabás, așa cum atestă inscripția descoperită pe o latură a casei. Mai sus, pe dealul care domină proprietatea, se află cripta familiei, după obiceiul din vechime al familiilor de vază.

Conacul a rămas aproape 20 de ani după Revoluția din 1989 părăsit, fiind într-o stare avansată de degradare. În anul 2012 a fost preluat de Fundația pentru Comunitate, organizație nonguvernamentală din Cluj, care a decis să-l salveze și să refacă întreaga proprietate, zonă rurală de la poalele munților Bodocului.

 



Astăzi este o locație turistică aparte, plină de mister, unde cei care vin fac o adevărată călătorie în secolul trecut, într-un decor original, cu povești seculare. El domină astăzi satul Dalnic, situat la jumătatea distanței dintre Sfântul Gheorghe și Târgul Secuiesc, la numai 20 de minute de Brașov.

Dalnic a devenit comună independentă în aprilie 2004.

Construcția edificiului, în prezent monument istoric, a început în 1840 și s-a încheiat în 1845, povestește Csiszér Gábor, director executiv al conacului.

 



'Era o familie boierească din satul Dalnic, sat foarte vechi în care existau mai multe conace și mai multe astfel de familii. Din câte știm, deja, în secolul XIV-XV, sunt nenumărate familii care trăiau în zonă și care aveau foarte mult pământ. Familia Gaál era o familie de boieri care se ocupa cu agricultura și deținea și mai multe sute de hectare de pădure, fiind una dintre cele mai bogate familii din zonă, dar, ca toate familiile boierești din secuime, ei lucrau pe câmp și în pădure', spune Csiszér Gábor.

Familia Gaál a fost, până în secolul XX în sat și în conac, iar din 1910, pentru că această familie nu a mai avut urmași bărbați, au avut trei fete, proprietatea a fost preluată de familia Borbath prin căsătorie cu una dintre acestea.

 



'În acest moment, proprietarul este o fundație care a avut norocul să cunoască ultimul moștenitor care era din familia Borbath, domnul Borbath care ne-a ajutat foarte mult și de la care am cumpărat conacul, în ideea să salvăm un monument istoric', afirmă Csiszér Gábor.

În perioada comunistă, familia Borbath a fost deportată în Dobrogea, iar conacul a devenit sediu de CAP, a găzduit niște birouri, apoi a fost părăsit. După 1990, clădirea a fost recuperată de foștii proprietari, dar era într-o stare deplorabilă, aproape distrusă, cu mobila luată.

Familia moștenitoare nu a putut întreține conacul din resurse proprii și l-a vândut Fundației pentru Comunitate. Clădirea a fost aproape nimănui aproape 20 de ani, înainte ca proprietarii să revină.

'La început nu am avut planuri să fie băgat în circuitul turistic, importantă era salvarea monumentului istoric', mai spune Csiszér Gábor.

 



În 2011 conacul a fost cumpărat, iar până în 2013 a fost renovat, restaurat, adaugă acesta. Din tot ce a fost odată, a rămas podeaua originală, ușa de la intrare, geamurile din exterior, dulapuri, alte uși din clădirea principală și un pat. Mobila de la familia Gaál a rămas și ea în salonul cu șemineul albastru, ea fiind recumpărată, iar spațiu este în prezent accesibil publicului.

'Fiind monument istoric, sus ne-au lăsat să facem dormitoarele, dar jos, de exemplu în pivniță, nici măcar să ridicăm ușile. Acolo avem uși de 1,60, 1,50 metri, cum au fost pe vremuri. Ideea esențială era salvarea monumentului, care este practic conacul. În rest, ce am făcut noi în jur, este făcut după', a precizat reprezentantul fundației.

Vizavi de conac, în spate, se află o clădire nouă, introdusă în circuitul turistic cu numele de 'hambar', pentru că acolo a fost o clădire agricolă, din lemn, a cărei stare nu era bună, fiind demolată în 2012 și refăcută în același stil și mărime.

 



'Clădirea conține cinci camere, un mini-SPA, sală de mese. A treia clădire, care se află pe partea stângă, este o vilă, care fusese construită tot de familia Gaal, atunci când nu a mai avut urmași. Cele trei doamne, după vârsta de 20 de ani, s-au mutat acolo. Acum avem patru camere pentru cazare, dar clădirea se poate închiria cu totul, ca o vilă,. Este dotată cu bucătărie, ciubăr, grădină cu foișor, încercând astfel să oferim familiilor o posibilitate de self-service', povestește Csiszer.

Potrivit acestuia, conacul se află într-o zonă a județului Covasna unde, dincolo de liniștea locului, timpul trece altfel și te simți ca acasă.

'În primul rând clienții noștri spun că au ales acest loc pentru liniște și, odată ce au trecut poarta, spun că aici timpul trece altfel. Totul este mai liniștit, este un sat liniștit, dar accesibil, nu foarte departe de drumul național. Proprietatea fiind foarte mare, nu avem vecini, nu este zgomot, spațiile sunt aranjate aproape cum au fost înainte, foarte familiare, ca acasă. Te simți acasă, nu ca la hotel, Asta este și ideea - ca lumea să se simtă ca acasă. Se poate vorbi mai ales despre o întoarcere în timp, într-un decor autentic al secolului trecut.

Zona este accesibilă totodată pentru vizitarea mai multor obiective de interes turistic, cum ar fi, de exemplu, Lacul Sfânta Ana, care se află la 20 de minute, sau orașul Brașov, aflat tot la 20 de minute distanță. Tot aproape de află și Târgul Secuiesc, Sfântul Gheorghe, Prejmer, Tușnad, Balvanyos.

'Am avut clienți care nici nu au ieșit patru zile din domeniu, fiind obosiți de aglomerația urbană. Fiind un domeniul de 25 de hectare și dacă vă plimbați o zi întreagă nu ieșiți din el', a adăugat Csiszér Gábor.

În afară de cazare, cei care poposesc la Conacul Gaál au parte de o experiență a confortului boieresc, dar și de una culinară aparte. Mâncarea oferită aici este tradițională și conține ingrediente locale, de calitate, 'cu gust', mai precizează gazda.

Fundația pentru Comunitate, care se ocupă cu copiii talentați, a restaurat clădirea după exigențele lumii moderne, păstrând elementele tradiționale și pe cele cu valoare de patrimoniu arhitectural, fiind transformată într-o pensiune modernă. Conacul este acum accesibil nu doar turiștilor, ci și celor care doresc să-l viziteze.

Costurile de întreținere nu sunt deloc mici, în condițiile în care doar interiorul este de 1.000 de mp, la care se adaugă domeniul. 'Costurile sunt foarte mari. Dar reușim', a punctat Csiszér Gábor.

 



Cu o istorie de peste 150 de ani, Conacul Gaál își așteaptă astăzi cu porțile deschise vizitatorii. Fiecare mic detaliu din relicva restaurată în anul 2014 reamintește de epoca în care a fost construită, într-un mediu arhaic, dar și fermecător, unde îmbinarea eleganței secolului al XIX-lea și condițiile moderne actuale oferă confortul dorit. 'Fiind monument istoric, am dorit să fie păstrat așa cum a fost', a menționat reprezentantul monumentului istoric.

Cei care poposesc la Dalnic pot vizita și biserica fortificată reformată, despre care se crede că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. În anul 1977, biserica a fost avariată de cutremur. Atunci când au fost îndepărtate resturile de după cutremur, a fost găsită o inscripție în scriere runică pe partea interioară a zidului de vest și o inscripție latină în alfabet gotic de-a lungul laturilor de vest și de nord, care datează din secolele XV-XVI.


 

Băncile sunt pictate, iar parohia deține trei clopote. Monumentul fost restaurat după ani buni de eforturi, fiind redat publicului aproape așa cum era cu sute de ani în urmă. AGERPRES/(A, AS - autor: Cătălina Matei,editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Foto: Cătălina Matei/AGERPRES

Afisari: 993

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 24-05-2025 05:10

Spectacole, demonstrații de skateboarding și dansuri grecești, în weekend, în cadrul evenimentului 'Străzi Deschise - București'

Spectacole pentru copii, demonstrații de skateboarding, dansuri grecești, pictură live, caricaturi și vehicule de epocă se vor afla în programul artistic de pe Calea Victoriei, pe 24 și 25 mai, în cadrul evenimentului 'Străzi Deschise - București', informează un comunicat ARCUB transmis, vineri, AGERPRES. Unul dintre cele m

Social 24-05-2025 05:09

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.

Social 23-05-2025 21:47

Cluj: Patru răniți într-un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță

Patru persoane au fost rănite și transportate la spital în urma unui accident rutier care a avut loc, vineri, și în care a fost implicată o ambulanță. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Pădureni. În accident a fost implicat

Social 23-05-2025 21:01

Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași, s-a stins din viață

Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani. Leonard Zăicescu, născut la 27 martie 1927, a activat până la finalul vieții pentru pentru combaterea celor care neagă sau minimizează ororile Holocaustului. De altfel, Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași și al

Social 23-05-2025 20:35

Cod portocaliu de averse și grindină în localități din județele Ialomița, Ilfov, Prahova și Giurgiu, în ora următoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de vijelii, valabile în ora următoare în localități din patru județe din sudul țării. Astfel, până la ora 21:30, în Ialomița (localitățile Fierbinți-Târg, Dridu, Jilavele, Adâncata, Armășești, Movilița, Maia, Rădulești, M

Social 23-05-2025 17:45

Tulcea: Scrumbia, vedeta a două festivaluri din Deltă în acest sfârșit de săptămână

Satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării găzduiește, începând de vineri, Festivalul scrumbiei, iar localitatea Maliuc va organiza, sâmbătă și duminică, un alt eveniment care va aduce în prim plan aceeași specie de pește migratoare. Festivalul scrumbiei din satul Sfântu Gheorghe a început cu ateliere ded

Social 23-05-2025 17:16

Vrancea: Trei profesori și 34 de elevi din Mirceștii Noi, evacuați în urma unui incendiu la acoperișul școlii

Trei cadre didactice și 34 de elevi ai unei unități de învățământ din Mirceștii Noi, comuna Vânători, s-au autoevacuat, vineri, în urma unui incendiu izbucnit la acoperișul clădirii, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit sursei citate, incendiul a fost semnalat prin 112, în jurul orei 16:20.

Social 23-05-2025 17:16

Botoșani: Aproape 160 de persoane, recrutate în urma Bursei generale a locurilor de muncă

Aproape 160 de persoane au fost selectate în vederea angajării ca urmare a participării, vineri, la Bursa generală a locurilor de muncă, se arată într-un bilanț făcut de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani. Potrivit oficialilor AJOFM, numărul total al persoanelor participante a fost de 594, din care 5

Social 23-05-2025 16:51

Liderii BNS au discutat cu oficiali de la Bruxelles despre degradarea dialogului social în România

Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) au discutat, vineri, la Bruxelles, cu oficiali din cadrul Parlamentului European și Comisiei Europene pe marginea îngrijorărilor legate de degradarea dialogului social în România. 'Astăzi, o delegație a Blocului Național Sindical, formată din Dumitru Costin - președinte BNS, Kevin Kirmizigul

Social 23-05-2025 16:14

Iași: 17 persoane, printre care 3 copii, transportate la spital după accidentul de la Lețcani

Un număr de 17 victime, 14 adulți și trei minori, au fost transportate la spitale din Iași, cu diverse traumatisme, dar conștiente, în urma accidentului produs vineri după-amiază în localitatea Lețcani, între un autocar și un autocamion. Totodată, celelalte 12 persoane care se aflau în cele două autovehicule au fost eva

Social 23-05-2025 16:05

Timiș: Cei mai buni tineri cățărători se întâlnesc la Campionatul Național de Escaladă, în premieră la Timișoara

Timișoara găzduiește pentru prima dată Campionatul Național de Escaladă pentru copii, în perioada 23 - 25 mai, întrecerea fiind destinată sportivilor cu vârste între 9 ani și 15 ani, care vor concura în cele trei discipline ale escaladei - bouldering, dificultate și viteză. 'Copiii concurează pe panou standard

Social 23-05-2025 16:05

Proiect USR: Platformă online cu autorizațiile de vânătoare, locațiile și perioadele vizate

Deputata USR Corina Atanasiu propune înființarea unei platforme online, în care să fie publicate în timp real autorizațiile de vânătoare, locațiile și perioadele vizate. Inițiativa legislativă depusă la Parlament prevede înființarea Registrului Național Electronic al Vânătorii (RENEV), conform unui comunicat

Social 23-05-2025 15:20

ISUBIF: Incendiu la un apartament din București; 25 persoane evacuate din bloc

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament aflat la etajul 9 al unui bloc de pe Strada Marcu Mihaela Ruxandra, cu degajări mari de fum în balcon și în casa scării. 'Au fost evacuate două persoane din apartamentul afectat, iar alte 25 de persoane au fost evacuate din bloc', informează Biroul de presă al Inspect

Social 23-05-2025 15:15

Bihor: Aur pentru pompierii militari bihoreni în Cupa Asociației Sportive a Pompierilor din România

Pompierii militari bihoreni au obținut două medalii de aur în cadrul Cupei Asociației Sportive a Pompierilor din România la 'Atletism și Cros', ce a avut loc în Buzău, în perioada 21 - 23 mai a.c., a informat vineri, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor. Competiția a reun

Social 23-05-2025 15:10

Olt: Locuri de muncă mai puține și participare mai numeroasă la Bursa locurilor de muncă

Oferta de la bursa locurilor de muncă care a avut loc vineri la Slatina și la Caracal a fost de 423 de posturi vacante, mai redusă față de anii anteriori, însă participarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a fost mai numeroasă față de edițiile precedente, ajungând la peste 980 de persoane, potrivit organizatorilor.