Penitenciarul Brăila a obținut în anul 2024 din munca deținuților venituri de peste 1,6 milioane lei
Penitenciarul Brăila, care custodiază persoane private de libertate clasificate în regim deschis și semideschis, a obținut în anul 2024 din munca deținuților venituri în valoare de peste 1,6 milioane lei.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, Cosmin Nicoară, a declarat joi, pentru AGERPRES, că aproximativ 200 de deținuți au fost implicați anul trecut în activități generatoare de venituri, suma totală obținută în urma prestării de activități pentru diverși operatori economici fiind de 1.635.000 lei.
''Peste 40% dintre persoanele private de libertate au fost implicate în activități lucrative, contribuind prin munca lor la diverse proiecte și activități economice, veniturile totale obținute din prestarea de servicii fiind de 1.635.000 lei, sumă folosită pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și pentru bugetul de stat. În fiecare lună, aproximativ 144 de persoane private de libertate au lucrat în interiorul locului de detenție, fără a fi remunerate, iar alte aproximativ 20 de persoane au desfășurat activități lucrative în afara unității penitenciare, fiind remunerate pentru munca prestată pe ore muncite la diferiți angajatori din județul Brăila'', a precizat Cosmin Nicoară.
Veniturile realizate de deținuții din Penitenciarul Brăila în anul 2024 au înregistrat o ușoară scădere comparativ cu anul anterior, când au fost de 1.763.500 lei, ceea ce reprezintă o reducere de 128.500 lei. ''Totuși, față de 2022 (1.348.500 lei), veniturile din 2024 sunt mai mari'', a adăugat el.
Potrivit legii, din câștigul lunar al unui deținut, 40% îi rămâne acestuia, în timp ce 60% intră în contul penitenciarului, care folosește banii la plata parțială a cheltuielilor cu utilitățile, pentru hrana sau medicamentele celor privați de libertate, dar și pentru investiții. Persoana condamnată poate folosi pe durata executării pedepsei 90% din veniturile încasate pentru munca prestată și 10% se consemnează pe numele său la Trezoreria Statului, suma urmând să fie încasată în momentul punerii în libertate.
''În cazul în care deținutul a fost obligat la plata de despăgubiri civile, care nu au fost achitate până la data primirii în penitenciar, 50% din cota de 90% care îi revin acestuia (...) se utilizează pentru repararea prejudiciului cauzat părții civile, conform prevederilor Codului de procedură civilă'', a explicat Cosmin Nicoară.
Penitenciarul Brăila a încheiat anul 2024 cu un număr de 432 de deținuți custodiați atât în cadrul penitenciarului, cât și în celelalte locații: ferma zootehnică Brăila, ferma vegetală Siliștea și punctul de lucru exterior Centrul de Detenție Tichileșit.
''Este de menționat faptul că bugetul anual alocat a fost de 45.172.445 lei. Pe parcursul anul 2024, Penitenciarul Brăila a trecut prin mai multe etape de modernizare după cum urmează: reabilitarea blocului alimentar, creșterea numărului locurilor de cazare (9 locuri de cazare în containere la ferma zootehnică Brăila) și instalarea unui nou sistem video de supraveghere în unitate. Pentru anul 2025, Penitenciarul Brăila și-a propus următoarele obiective: finalizarea lucrărilor de modernizare a blocului alimentar, extinderea sistemului de supraveghere video, creșterea capacității de cazare prin înființarea unui punct de lucru permanent în exteriorul penitenciarului și continuarea demersurilor demolării clădirii garaj-spălătorie-garderobă în vederea construirii noii clădiri'', a mai declarat Cosmin Nicoară.
În ceea ce privește programele de reabilitare socială și comportamentală a persoanelor custodiate, în vederea diminuării riscului de recidivă și promovării unui mod de viață independent și responsabil, în anul 2024, la Penitenciarul Brăila au existat 1.025 de programe de educație, 339 de programe de asistență psihologică și 243 programe de asistență socială pentru cei peste 430 de deținuți. Totodată, în anul școlar 2024-2025 au fost înscrise 117 persoane private de libertate.
Potrivit bilanțului pe 2024 făcut public de Penitenciarul Brăila, instituția a prezentat la instanțele de judecată și la videoconferințe 1.790 de persoane private de libertate, a executat 527 de misiuni de supraveghere a deținuților la puncte de lucru și primit prin transfer 776 de persoane private de libertate.
''Stimați colegi, vă mulțumesc pentru devotamentul și profesionalismul de care ați dat dovadă pe parcursul anului trecut. Prin munca și implicarea dumneavoastră, am reușit să atingem obiective importante. Continuăm împreună cu încredere și determinare pentru noi realizări. Felicitări pentru eforturile depuse și vă doresc mult succes în tot ceea ce urmează'', este mesajul cu ocazia prezentării bilanțului pe 2024 de directorul Penitenciarului Brăila, comisar-șef de poliție penitenciară Horia Huluba. AGERPRES/ (AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: anp.gov.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Case tradiționale săsești din Filitelnic, restaurate pentru includerea într-un circuit turistic (GALERIE FOTO)
Un cuplu stabilit în satul Filitelnic, comuna Bălăușeri, Elek Zoltan Jakab și Anna Huber, și-a propus să restaureze cât mai multe case tradiționale săsești din această localitate, atât pentru includerea acestora în circuitul turistic, cât și pentru salvarea unui stil arhitectural aparte, care începe să se piardă.
Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca
Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate
24 Ianuarie/Vaslui: Slujbă de pomenire la mormântul Elenei Cuza din Solești
Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost comemorată, joi, la Solești, comună în care a copilărit și în care a fost înmormântată, potrivit propriei dorințe. La complexul mortuar în care se odihnesc mai mulți membri ai familiei Rosetti - Solescu, din care a făcut parte Elena Cuza, a fost oficiată o
Hunedoara: O vulpe blocată într-o groapă din curtea unui liceu, salvată de pompieri
O vulpe, care a rămas captivă într-o groapă surpată în curtea Colegiului Tehnic ''Matei Corvin'' din municipiul Hunedoara, a fost salvată, joi, de pompierii militari din, animalul urmând să fie eliberat în mediul natural. ''Un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Hunedoara a fost solicit
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat
rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.
VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul
Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.
Tulcea: Doar opt persoane au sesizat anul trecut Garda de Mediu privind incendieri ilegale
Doar opt persoane din județul Tulcea au sesizat anul trecut Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) cu privire la incendieri ilegale și poluare, în condițiile în care pompierii au semnalat instituția statului cu privire la 35 de incendii. Potrivit unei adrese transmise la solicitarea AGERPRES, comisarii GNM au înregis
Bihor: Investițiile gestionate de Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea, mai mari de 5 ori decât cheltuielile
Valoarea investițiilor realizate de Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul Primăriei Oradea a fost, în anul 2024, de 5,6 ori mai mare decât cheltuielile operaționale, fiind continuat programul de investiții menite să îmbunătățească infrastructura orașului și calitatea vieții locuitorilor municipiului, a declarat, joi, directorul Lucian Popa.
Satu Mare: Torturi realizate de elevii unei școli pentru persoanele de la adăpostul de noapte (GALERIE FOTO)
Beneficiarii Adăpostului de noapte din Satu Mare născuți în luna ianuarie au primit câte un tort de la elevii de la Liceul de Industrie Alimentară ''George Emil Palade'', a declarat coordonatorul centrului, Nicolae Creț, joi, pentru AGERPRES.
MDLPA: Aproximativ 235 de milioane de lei au fost decontați pentru 335 de obiective realizate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare de 234.912.809,80 de lei pentru 335 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Potrivit unui comunicat al MDLPA transmis joi, au fost plătiți 174.967.783,16 lei pentru 18
VIDEO Ședința Consiliului General pentru constituirea comisiilor de specialitate, întreruptă după plecarea grupului AUR
Ședința Consiliului General al Capitalei în care urma să fie stabilită componența comisiilor de specialitate a fost întreruptă din cauza lipsei de cvorum. În cadrul ședinței a fost stabilită doar componența Comisiei juridice și de disciplină, fără a fi stabilită și componența altor zece comisii de specialitate, printre care c
Sălaj: Peste 500 de persoane au dansat Hora Unirii la Zalău (GALERIE FOTO)
Peste 500 de elevi și dansatori amatori și profesioniști au dansat Hora Unirii, joi, pe platoul din centrul Zalăului, pentru a marca astfel, în avans, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită anual la 24 ianuarie. Foto: (c) SEBASTIAN OLAR
Maramureș: Zăpada la munte a ajuns la 45 de centimetri; drumarii au intervenit pe trei tronsoane de drum național
Stratul de zăpadă căzut în zonele montane a ajuns la 45 de centimetri, iar drumarii au fost nevoiți să intervină pe trei tronsoane de drumuri naționale pentru a împrăștia material antiderapant, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă. 'La munte au predominat ninsorile. (...) Angajații Secției de Drumuri Na
Studiu World Vision: Patru din zece copii de gimnaziu nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze
Patru din zece copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare, iar aproximativ jumătate dintre liceeni fac mai mult de o oră dus-întors până la școală, conform raportului World Vision România ''Bunăstarea copiilor din mediul rural'', 2024.