logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fundația Regală Margareta - 35 de ani de la înființare/ Custodele Coroanei: Am avut atunci o mare speranță; mă simt împlinită (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Fundația Regală Margareta a României a împlinit 35 de ani de la înființare, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, mărturisind la ceas aniversar că a pornit în acest demers cu ''o mare speranță'', iar astăzi se simte împlinită.

MS Margareta, președinte al fundației, a participat sâmbătă la vernisajul expoziției aniversare de artă vizuală ''Talent 35'' în Sălile Kretzulescu ale MNAR și la un concert la Ateneul Român, la care au fost prezenți și Principele Radu și Principesa Sofia.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


''Am avut o mare speranță și am văzut că oamenii au fost deja inspirați de ce am vrut să facem. Am avut și o viziune destul de clară (...) și am avut încredere că o să reușim. Am descoperit și creații, am descoperit o echipă și oameni care au vrut să fie parte din istoria și din viitorul țării. Asta, pentru noi, a fost important. Ne-am concentrat pe tineri și pe oamenii mai în vârstă, pentru că reprezintă istoria și viitorul. Nu a fost un drum deloc lin. O aventură fantastică'', a declarat MS Margareta.

Ea a caracterizat drept ''fabuloasă'' întâlnirea cu artiștii bursieri ai Programului Tinere Talente.

''Fabulos. Este o dezvoltare minunată și se vede cum este, de fapt, România. E o țară frumoasă, creativă, pozitivă, plină de energie. Trebuie să susținem tineri, dacă sunt artiști sau altceva, pentru că sunt bogăția viitorului. Este viitorul nostru și arta face parte din asta'', a spus Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a evidențiat că venirea în România a făcut-o să se regăsească. Custodele Coroanei a menționat, totodată, că mulți dintre români participă la programe de voluntariat.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


''Eu sunt foarte mulțumită. Primul lucru pe care l-am descoperit în România este generozitatea. Oamenii sunt incredibil de generoși și de creativi, plini de talent. A fost o experiență bună, pozitivă. Mă bucur că am venit în România. Ar fi fost un regret să nu vin aici. M-am regăsit, pentru că sunt româncă. M-am împlinit, am devenit întreagă'', a adăugat MS Margareta.

La Ateneul Român, Principele Radu a rememorat momentele revenirii în țară, în 1990, a MS Margareta și a Principesei Sofia.

''Pășeau pentru prima oară pe pământ românesc primele două personalități ale Familei Regale, Custodele Coroanei, Margareta, și sora sa, Principesa Sofia. Erau 42 de ani de la o zi tot de ianuarie, în 1948, în care Regele Mihai și Regina Mamă Elena părăseau România, cum avea să spună Regele mai târziu, 'cu moartea în suflet'. Nu-mi imaginez o formă mai inspirată, mai înțeleaptă și mai binecuvântată de a relua legătura dintre Coroană și Națiune decât pasul spre a servi poporul român prin încurajarea societății civile, a proiectelor sociale, educației naționale și sănătății'', a punctat Principele Radu.

Potrivit acestuia, Fundația Regală Margareta a făcut în cei 35 de ani ceea ce a făcut și națiunea română, încercând să trăiască demn ziua de astăzi și făcând totul pentru ziua de mâine. Principele Radu a subliniat că față de foarte tânăra și tânăra generație română din urmă cu 35 de ani, ''vulnerabilă din anumite motive'', cea de astăzi ''este admirabilă, cu resurse inepuizabile, cu încredere în sine, cu visele intacte, cu respectul față de familiile și comunități și cu respect pentru ființa omenească''.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


''Dar această generație are vulnerabilitățile zilei de astăzi, ea fiind fragmentată între acei tineri străluciți, care ocupă poziții remarcabile în domenii dintre cele mai diferite în Uniunea Europeană și în cele două Americi, și cei care sunt în țară și care au nevoie să aibă șanse egale cu colegii lor. Așa s-au născut cu mulți ani în urmă o sumă de proiecte ale fundației dedicate tinerilor, care au evoluat și ele odată cu Europa și cu România și astăzi, în 2025, inaugurează neobosit, la fel de entuziast, la fel de mândru și la fel de demn, o nouă formă de a sluji generațiile românești tinere. Proiectul se numește ro.cultura și va continua, sperăm, cu tot atâta tenacitate cu câtă a început pentru servirea viitorului românesc'', a transmis Principele Radu.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


În expoziția aniversară de artă contemporană ''Talent 35'', în premieră, 52 de tineri artiști vizuali, care au beneficiat de susținerea Fundației Regale, expun 91 de lucrări realizate prin diferite tehnici - pictură, artă fotografică, sculptură, instalație, design vestimentar, ilustrație, scenografie. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 23 februarie, de miercuri până vineri, între orele 10,00 -18,00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 11,00 - 19,00. Prima miercuri din lună intrarea este gratuită.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Concertul aniversar ''Talent 35'', desfășurat la Ateneul Român, a inclus selecții de operă din repertoriul marilor compozitori clasici interpretate de soprana Georgiana Dumitru, mezzosoprana Adelina Cociobanu, tenorul Andrei Petre și baritonul Sergiu Garabajii, acompaniați de Camerata Regală, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, cu participarea Corului Ascendis, dirijor Eduard Dinu.

Din anul 2009 și până în prezent, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat Programul național ''Tinere Talente'', prin care a oferit 440 de burse pentru elevi și studenți la instituții de învățământ vocaționale, care aveau nevoie de susținere pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Sprijinul financiar destinat dezvoltării artistice a fost completat prin mentorat intergenerațional, promovare și schimburi culturale internaționale. Astfel, un număr important dintre bursierii susținuți la început de drum de fundație și partenerii săi au evoluat și s-au afirmat în lumea artelor vizuale, având în prezent expunere națională și internațională și o carieră artistică de succes. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 523

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior

Social 01-04-2025 12:17

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe

O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d

Social 01-04-2025 12:08

Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea

Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d

Social 01-04-2025 11:17

Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ

Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e

Social 01-04-2025 11:02

Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic

Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut