Fundația Regală Margareta - 35 de ani de la înființare/ Custodele Coroanei: Am avut atunci o mare speranță; mă simt împlinită (GALERIE FOTO)

Fundația Regală Margareta a României a împlinit 35 de ani de la înființare, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, mărturisind la ceas aniversar că a pornit în acest demers cu ''o mare speranță'', iar astăzi se simte împlinită.
MS Margareta, președinte al fundației, a participat sâmbătă la vernisajul expoziției aniversare de artă vizuală ''Talent 35'' în Sălile Kretzulescu ale MNAR și la un concert la Ateneul Român, la care au fost prezenți și Principele Radu și Principesa Sofia.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
''Am avut o mare speranță și am văzut că oamenii au fost deja inspirați de ce am vrut să facem. Am avut și o viziune destul de clară (...) și am avut încredere că o să reușim. Am descoperit și creații, am descoperit o echipă și oameni care au vrut să fie parte din istoria și din viitorul țării. Asta, pentru noi, a fost important. Ne-am concentrat pe tineri și pe oamenii mai în vârstă, pentru că reprezintă istoria și viitorul. Nu a fost un drum deloc lin. O aventură fantastică'', a declarat MS Margareta.
Ea a caracterizat drept ''fabuloasă'' întâlnirea cu artiștii bursieri ai Programului Tinere Talente.
''Fabulos. Este o dezvoltare minunată și se vede cum este, de fapt, România. E o țară frumoasă, creativă, pozitivă, plină de energie. Trebuie să susținem tineri, dacă sunt artiști sau altceva, pentru că sunt bogăția viitorului. Este viitorul nostru și arta face parte din asta'', a spus Custodele Coroanei.
Majestatea Sa a evidențiat că venirea în România a făcut-o să se regăsească. Custodele Coroanei a menționat, totodată, că mulți dintre români participă la programe de voluntariat.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
''Eu sunt foarte mulțumită. Primul lucru pe care l-am descoperit în România este generozitatea. Oamenii sunt incredibil de generoși și de creativi, plini de talent. A fost o experiență bună, pozitivă. Mă bucur că am venit în România. Ar fi fost un regret să nu vin aici. M-am regăsit, pentru că sunt româncă. M-am împlinit, am devenit întreagă'', a adăugat MS Margareta.
La Ateneul Român, Principele Radu a rememorat momentele revenirii în țară, în 1990, a MS Margareta și a Principesei Sofia.
''Pășeau pentru prima oară pe pământ românesc primele două personalități ale Familei Regale, Custodele Coroanei, Margareta, și sora sa, Principesa Sofia. Erau 42 de ani de la o zi tot de ianuarie, în 1948, în care Regele Mihai și Regina Mamă Elena părăseau România, cum avea să spună Regele mai târziu, 'cu moartea în suflet'. Nu-mi imaginez o formă mai inspirată, mai înțeleaptă și mai binecuvântată de a relua legătura dintre Coroană și Națiune decât pasul spre a servi poporul român prin încurajarea societății civile, a proiectelor sociale, educației naționale și sănătății'', a punctat Principele Radu.
Potrivit acestuia, Fundația Regală Margareta a făcut în cei 35 de ani ceea ce a făcut și națiunea română, încercând să trăiască demn ziua de astăzi și făcând totul pentru ziua de mâine. Principele Radu a subliniat că față de foarte tânăra și tânăra generație română din urmă cu 35 de ani, ''vulnerabilă din anumite motive'', cea de astăzi ''este admirabilă, cu resurse inepuizabile, cu încredere în sine, cu visele intacte, cu respectul față de familiile și comunități și cu respect pentru ființa omenească''.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
''Dar această generație are vulnerabilitățile zilei de astăzi, ea fiind fragmentată între acei tineri străluciți, care ocupă poziții remarcabile în domenii dintre cele mai diferite în Uniunea Europeană și în cele două Americi, și cei care sunt în țară și care au nevoie să aibă șanse egale cu colegii lor. Așa s-au născut cu mulți ani în urmă o sumă de proiecte ale fundației dedicate tinerilor, care au evoluat și ele odată cu Europa și cu România și astăzi, în 2025, inaugurează neobosit, la fel de entuziast, la fel de mândru și la fel de demn, o nouă formă de a sluji generațiile românești tinere. Proiectul se numește ro.cultura și va continua, sperăm, cu tot atâta tenacitate cu câtă a început pentru servirea viitorului românesc'', a transmis Principele Radu.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
În expoziția aniversară de artă contemporană ''Talent 35'', în premieră, 52 de tineri artiști vizuali, care au beneficiat de susținerea Fundației Regale, expun 91 de lucrări realizate prin diferite tehnici - pictură, artă fotografică, sculptură, instalație, design vestimentar, ilustrație, scenografie. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 23 februarie, de miercuri până vineri, între orele 10,00 -18,00, iar sâmbătă și duminică în intervalul orar 11,00 - 19,00. Prima miercuri din lună intrarea este gratuită.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Concertul aniversar ''Talent 35'', desfășurat la Ateneul Român, a inclus selecții de operă din repertoriul marilor compozitori clasici interpretate de soprana Georgiana Dumitru, mezzosoprana Adelina Cociobanu, tenorul Andrei Petre și baritonul Sergiu Garabajii, acompaniați de Camerata Regală, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, cu participarea Corului Ascendis, dirijor Eduard Dinu.
Din anul 2009 și până în prezent, Fundația Regală Margareta a României a dezvoltat Programul național ''Tinere Talente'', prin care a oferit 440 de burse pentru elevi și studenți la instituții de învățământ vocaționale, care aveau nevoie de susținere pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Sprijinul financiar destinat dezvoltării artistice a fost completat prin mentorat intergenerațional, promovare și schimburi culturale internaționale. Astfel, un număr important dintre bursierii susținuți la început de drum de fundație și partenerii săi au evoluat și s-au afirmat în lumea artelor vizuale, având în prezent expunere națională și internațională și o carieră artistică de succes. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii: Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) derulează și în 2025 o serie de programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc. Potrivit unui comunicat al instituției, programul FIV cont
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice
Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană. 'Astăzi, împreună cu col
Predoiu (MAI): În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere
În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 500 au ajuns în spital, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 'Săptămâna națională a siguranței rutiere este mai mult decât o campanie, este un semnal un apel la responsabilitate. În fiecare
Peste 600 de bucureșteni, implicați în rețeaua de compostare comunitară; peste 20 de tone de biodeșeuri, deviate de la groapa de gunoi
Peste 600 de bucureșteni sunt implicați în proiecte de compostare comunitară locală, inițiate pe parcursul ultimilor patru ani. Este vorba despre 12 puncte de colectare, amplasate majoritar în grădinile blocurilor, prin intermediul cărora au fost produse în total peste 11 tone de compost. În acest fel, 22 de tone de biodeșeuri nu au mai
Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval
Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p
Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate
Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată