logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MApN: Dezinformări privind modernizarea Bazei militare de la Kogălniceanu - eforturile sunt de apărare și descurajare

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Apărării Naționale (MApN) respinge speculațiile privind procesul de extindere și modernizare a Bazei 57 Aeriană 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail Kogălniceanu, apărute în spațiul public românesc și internațional, prin care sunt vehiculate 'interpretări și scenarii manipulatorii, neconforme cu realitatea'.

'Investițiile programate pentru modernizarea și extinderea acestei baze militare a Armatei României vor avea ca rezultat primul element complet și complex de infrastructură aeroportuară construit de România după anul 1990, menită să îmbunătățească în mod semnificativ capacitățile de operare și de instruire ale Forțelor Aeriene Române și ale celor aliate în consolidării polului de securitate pe Flancul Estic al Alianței. Manipulările din spațiul public pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare și propagandă cu care Federația Rusă își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate', a transmis joi MApN.

Potrivit sursei citate, apartenența la NATO asigură libertatea și prosperitatea românilor într-o societate democratică și niciodată România nu a avut garanții mai puternice pentru suveranitatea și securitatea națională.

'NATO operează ca un instrument de amplificare și protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi, nu doar în domeniul apărării și securității, ci în toate dimensiunile. Toate evoluțiile care privesc dezvoltarea capacităților de descurajare și apărare ale României, inclusiv cele care privesc forțe și capabilități Aliate dislocate pe teritoriul național ca parte a măsurilor de consolidare a Flancului Estic, sunt fie legate de capacitatea forțelor armate ale României de a acționa interoperabil cu NATO, fie ca răspuns la evoluții concrete ale situației de securitate din regiune', punctează ministerul român.

MApN susține că 'realitatea pe care propaganda rusă și vectorii de propagare din spațiul public românesc și Euro-Atlantic încearcă să o acopere prin acțiuni de dezinformare și manipulare este că, începând din anii 2000, Federația Rusă s-a îndepărtat tot mai agresiv de spiritul parteneriatului cu comunitatea Nord-Atlantică, exprimat în Consiliul NATO-Rusia, organism de consultare în care Rusia a fost tratată de aliați de pe poziții egale și principiale'.

'Respectând tradițiile sovietice, agresorul de la Kremlin denunță agresiuni închipuite, reînviind, cu mijloacele societății informaționale, mitul cetății asediate', completează ministerul român.

MApN amintește incursiunile militare ale Rusiei în regiune și faptul că acest stat a 'militarizat' Marea Neagră, a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este angajată într-un război ilegal de agresiune împotriva unui vecin suveran.

'Războiul brutal pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei este doar o dimensiune a asaltului pe care Rusia îl dă lumii democratice și libere. În paralel, Federația Rusă este angajată într-un set persistent de acțiuni hibride împotriva unor țări membre NATO, UE și a altor state din regiunea Mării Negre, cum ar fi Republica Moldova, pe care o șantajează permanent, îndeosebi prin instrumente energetice și economice, dar și cu acțiuni hibride', transmite ministerul român.

Astfel, pe acest fond trebuie înțelese toate măsurile de consolidare a posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni din partea Rusiei împotriva teritoriului aliat luate de România și de aliați în regiunea Mării Negre.

'Toate aceste măsuri au fost de natură exclusiv defensivă, fiind decise și puse în executare în mod transparent și direct proporțional cu nivelul amenințărilor reprezentate de acțiunile agresive ale Rusiei', completează ministerul.

Astfel, prezența militarilor aliați în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, dar și în Baza Militară de la Deveselu, în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, la Cincu și în alte comandamente și facilități de instruire de pe teritoriul României reprezintă 'atât o normalitate practică în contextul apartenenței României la NATO, cât și o expresie directă a solidarității aliaților în fața amenințărilor la pacea și securitatea regională generate de acțiunile agresive ale Federației Ruse'.

MApN detaliază că investițiile în extinderea și modernizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu au fost decise printr-o hotărâre emisă de Guvernul României în anul 2019. Durata lucrărilor de modernizare este etapizată pe 20 de ani, investiția totală fiind estimată la peste 12 miliarde de lei.

Baza românească pe care Guvernul o modernizează la Mihail Kogălniceanu va fi dotată cu o nouă pistă de decolare-aterizare, proiectată cu propriile zone de mișcare aeroportuară, punct control pentru zbor, platforme pentru operarea aeronavelor și sisteme de balizaj și de radionavigație, dar va dispune și de facilități administrative și sociale, zone de tranzit și depozitare, zone pentru mentenanța aeronavelor, un parc pentru tehnica militară, împrejmuire și puncte de control pentru acces, drum perimetral de incintă și drumuri interioare.

La finalul lucrărilor, preconizat pentru anul 2042, Baza de la Mihail Kogălniceanu va fi una dintre cele mai moderne baze aeriene din spațiul comun aliat. Noua infrastructură va putea îndeplini, pe lângă rolul de structură a Forțelor Aeriene Române și pe cel de punct nodal de referință pentru nevoile de tranzit și de instruire ale forțelor aliate, punctează MApN.

'Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacității de apărare a României și a NATO drept acte de trădare națională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfășurate în spațiul public din România de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică și de slăbire a încrederii în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale și discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare și de reacție în fața oricăror forme de agresiune luate la nivel național ori împreună cu aliații din NATO', afirmă ministerul român al Apărării. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiță, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 429

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 23-03-2025 11:12

Debitul Dunării, în scădere până la 5.100 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare; media lunii martie - 6.700 mc/s

Debitul Dunării la intrarea în țară va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la 5.100 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 22 - 29 martie 2025. 'Debitul la intrarea î

Social 23-03-2025 10:37

Cod galben de vânt în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, Banat și în Carpații Meridionali, Carpații de Curbură și Munții Banatului

O atenționare Cod galben de intensificări ale vântului a intrat în vigoare duminică la ora 10:00 și va fi valabilă până la ora 23:00 în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, Banat și în Carpații Meridionali, Carpații de Curbură și Munții Banatului. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Moldova,

Social 22-03-2025 20:50

Mararamureș: Operațiune de recuperare a doi turiști din Munții Maramureșului; unul s-a accidentat

Doi turiști din județul Satu Mare, aflați într-o drumeție în Munții Maramureșului, au solicitat ajutorul autorităților pentru a fi recuperați din munte, iar unul dintre aceștia s-a accidentat și nu se mai poate deplasa, potrivit directorului Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi turiști cu v

Social 22-03-2025 20:33

VIDEO Tulcea: Incendiu de stuf și vegetație uscată în apropiere de localitățile Sarichioi și Garvăn

Sâmbătă seara a fost solicitat ajutorul pompierilor militari în cazul producerii unui incendiu la stuf și vegetație uscată, în apropiere de localitatea Sarichioi, județul Tulcea. Spre locul intervenției s-a deplasat un echipaj din cadrul Stației Babadag, cu o autospecială de stingere și SVSU Sarichioi, a informat ISU Delta Tu

Social 22-03-2025 20:13

Buzău: Trafic blocat pe DN2E85, la ieșire spre Cioranca, din cauza unui accident

Traficul este blocat pe DN2E85, la ieșire spre Cioranca, pe fondul unui eveniment rutier în care a fost implicat un camion de mare tonaj. Din primele date, se pare că evenimentul s-a soldat doar cu pagube materiale, a informat IPJ Buzău. Până la degajarea părții carosabile, traficul rutier dinspre Buzău către București este deviat pe

Social 22-03-2025 17:48

Alba: 4 hectare de vegetație uscată au ars în zona în care se afla un tren cu 31 de pasageri

Incendiul de vegetație uscată izbucnit în zona localității Lunca Mureș, care a determinat oprirea din circulație a unui tren cu 31 de pasageri ce se deplasa pe relația Cluj - Sibiu, a fost stins de pompieri.

Social 22-03-2025 17:03

Alba: Tren cu 31 de pasageri oprit din cauza unui incendiu de vegetație uscată

Un tren care se deplasa pe relația Cluj - Sibiu a fost oprit din circulație în urma unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în zona localității Lunca Mureș. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, cu tehnică, inclusiv personal din cadrul Serviciul Vo

Social 22-03-2025 15:50

MAE/ Atenționare de călătorie: Turcia - proteste în marile orașe

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în această perioadă în Turcia asupra faptului că este recomandabil să verifice cu atenție traseul deplasării ținând cont de faptul că au loc proteste în capitala Ankara, la Istanbul, Izmir și în alte mari orașe.

Social 22-03-2025 11:24

Vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în Capitală, duminică

Vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit la această dată iar vântul va sufla moderat în București, duminică, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Potrivit sursei citate, în intervalul 23 martie, ora 09:00 - 23 martie, ora 23:00, în Capit

Social 22-03-2025 10:00

REPORTAJ Harghita: 17 sortimente de slănină tradițională, degustate la prima ediție a evenimentului 'Fum și Sare' de la Miercurea-Ciuc

Prima degustare de slănină din Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în cadrul evenimentului 'Fum și Sare', a fost foarte apreciată de localnici, care s-au bucurat de produse tradiționale de calitate, dar și de întâlnirile cu prietenii. Într-un cort amplasat în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la intersecția străzii piet

Social 22-03-2025 09:30

Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în următoarele zile; temperaturile urcă până la 23 de grade Celsius (prognoză)

Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an, în următoarele zile, la nivelul întregii țări, iar temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 23 de grade Celsius, arată prognoza săptămânală publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în

Social 22-03-2025 09:00

MARTIE LA FEMININ/Harghita: Jurnalista Csata Orsolya - înger păzitor pentru zeci de copii romi din Miercurea-Ciuc

Zeci de copii romi din Miercurea-Ciuc au participat, în ultimii patru ani, la activități culturale, sportive, educative sau sociale datorită generozității și implicării unei jurnaliste care a descoperit, la un moment dat, că își dorește să aducă un pic de lumină în viețile lor. Csata Orsolya are 51 de ani, este jurnalist de 30 ani și

Social 22-03-2025 05:00

Festivalul 'Zilele Basarabiei' începe sâmbătă; activități de divertisment, proiecții de film, dezbateri, acțiuni culturale

Organizația Studenților Basarabeni din București desfășoară, de sâmbătă până joi, Festivalul 'Zilele Basarabiei', aflat în acest an la cea de-a XVIII-a ediție, care are drept scop marcarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în cele cinci z

Social 21-03-2025 19:29

VIDEO REPORTAJ Sute de persoane - la Palatul Cotroceni, în prima zi de ''porți deschise'' (GALERIE FOTO)

Sute de persoane au venit vineri la Palatul Cotroceni, pentru a-i afla istoria, mai veche sau mai nouă, și pentru a vizita grădinile. 

Administratie 21-03-2025 17:27

Ministrul Florin Barbu: Zootehnia va beneficia de un program de investiții de aproape 4 miliarde de lei

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri, în satul Peșteana din județul Hunedoara, că fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de un program de investiții în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare, această schemă de ajutor de stat urmând să înceapă în circa două luni de zile. Vor fi el