logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția foto-documentară 'Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu - Pitești / secțiunea 3'

Muzeul Național de Istorie a României este onorat să anunțe vernisarea expoziției foto-documentare 'Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu - Pitești / secțiunea 3'. Aceasta reprezintă un eveniment cultural realizat în scopul prezentării rezultatelor preliminare ale celor 2 ani de cercetări arheologice preventive ample, coordonate de Muzeul Național de Istorie a României, în contextul construirii primei autostrăzi din România care va traversa Munții Carpați.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 13 mai 2025, orele 13.00, la sediul Palatului Apor, fiind deschisă publicului în perioada 13 - 26 mai 2025, la Universitatea '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia (în cadrul Palatului Apor).

Sintagma 'drum prin istorie' ar putea părea - la prima vedere - metaforică, dar ea exprimă cu adevărat o realitate. Anume cea a unui drum modern - o autostradă, care va fi construită urmând traseul altor drumuri istorice, cu mult mai vechi, dar la fel de însemnate. Astfel, cercetarea arheologică preventivă ocazionată de acest proiect major de infrastructură rutieră a însemnat o descoperire a noi și noi istorii, de-a lungul văii superioare a Topologului și a văii Băiașului.

În această expoziție foto-documentară veți putea descoperi premisele și caracteristicile acestui amplu proiect de cercetare, dar în special rezultatele sale (preliminare) și modul în care acesta crează oportunitatea unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a patrimoniului arheologic și istoric al zonelor ce vor fi străbătute de viitoarea autostradă, completând și actualizând date pentru peisajul cultural și repertoriul trecutului acestora.

Programul amplelor cercetări arheologice preventive ocazionate de construirea secțiunii 3 a Autostrăzii Sibiu - Pitești are o serie de repere majore, precum:

- Lungimea traseului: 37,4 km (din care 1,7 km tunel dublu), între Cornetu (jud. Vâlcea) și Tigveni (jud. Argeș) / km 81+900 - km 44+500 / 6 UAT-uri străbătute (de la Nord spre Sud): Racovița, Perișani, Sălătrucu, Șuici, Cepari, Tigveni;

- O zonă cu teren dificil (piemontan și montan) și în anumite porțiuni împădurită, situată pe teritoriul administrativ al jud. Argeș (valea superioară a Topologului), zona de NV a acestuia și cel al jud. Vâlcea (valea Băiașului), în zona de SE a acestuia; o rută modernă care - de fapt - urmează drumuri mai vechi (comerciale și de transhumanță) care legau în trecut Transilvania de Țara Românească, traversând zone cu însemnătate istorică;

- Un proiect foarte complex de cercetare arheologică preventivă într-un areal puțin studiat anterior.

- Desfășurat în perioada anilor 2023 - 2024, într-un ritm alert, prin colaborarea a 4 instituții - 3 muzee (Muzeul Național de Istorie a României - coordonator, Muzeul Județean Argeș și Muzeul Județean 'Aurelian Sacerdoțeanu' Vâlcea) și o instituție de învățământ superior (Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' - Facultatea de Istorie / Centrul Arheoinvest), dar și două firme specializate pentru lucrări suport, reuniund astfel un colectiv de cercetare pluridisciplinară reunind peste 20 de specialiști.

- Rezultatele preliminare ale acestor cercetări pluri-disciplinare de arheologie preventivă sunt:

7 situri identificate în limitele coridorului de expropiere al autostrăzii

5 în sectorul sudic (valea Topologului) / siturile nr. 1, 2, 3, 4 și 5

2 în sectorul nordic (valea Băiașului) / siturile nr. 6 și 8

un sit identificat în vecinătatea coridorului de expropiere (situl nr. 7)

10 zone de atenție în limitele coridorului de expropiere

4 în sectorul sudic (valea Topologului)

6 în sectorul nordic (valea Băiașului și zona Cornetu)

două zone de atenție în vecinătatea coridorului de expropiere (Rudeni și Pripoare)

- Vestigiile arheologice identificate și cercetate datează din mai multe perioade, anume preistorie - epoca timpurie și mijlocie a bronzului; protoistorie - finalul primei epoci a fierului (grupul Ferigile), perioada antică, perioada medievală, perioada modernă și Primul Război Mondial.
Astfel, amplele cercetări arheologice preventive ocazionate de construirea secțiunii 3 a autostrăzii A1: Sibiu - Pitești au ca rezultate o serie de noi date științifice despre trecutul comunităților umane care au viețuit de-a lungul timpului în arealele văilor Topologului superior și Băiașului, contribuind deopotrivă la completarea repertoriului arheologic al acestor zone. Această expoziție reprezintă un prim demers de a face cunoscute aceste descoperiri și activitățile complexe care sunt necesare în ceea ce privește marile proiecte de arheologie preventivă ocazionate de construirea infrastructurii rutiere.

Afisari: 74

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].