logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: O asociaţie a iubitorilor de câini oferă un curs gratuit de dresaj celor care adoptă un căţel

Image

Persoanele care adoptă un câine din Adăpostul Grivei din Oradea beneficiază de un curs gratuit de dresaj oferit, în premieră, de instructorul Tudor Florin Neagu, preşedintele Asociaţiei iubitorilor de câini Oradea.

Demarat în urmă cu trei luni, la acest curs participă în prezent 30 de câini adoptaţi, alături de proprietarii lor.

"Am pornit această acţiune gratuită de dresaj ca să le dăm curaj oamenilor să adopte un câine. Să ajutăm şi pe cei de la Adăpostul Grivei. Săptămâna trecută a fost Ziua animalelor, dar şi Ziua Educaţiei. Ce bine ar fi să avem cu toţii câini educaţi! O să vedeţi în spectacolul de Ziua oraşului, pe 13 octombrie, ce frumos lucrează deja câinii adoptaţi. Avem şi un Ciobănesc mioritic adoptat şi un Husky. Oamenii au cumpărat câini când a fost pandemie, dar apoi unii au renunţat la ei. Şi aici am dorit noi să ajutăm", a declarat, pentru AGERPRES, instructorul dresor Florin Neagu.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES



O parte din cei care vor da spectacol au fost surprinşi în week-end în timpul unei repetiţii, în Parcul 1 Decembrie, locul evenimentului de ziua oraşului. Însă antrenamentele celor adoptaţi au loc pe un teren de circa 500 de metri pătraţi, primit de la Primărie, pe malul pârâului Peţa, un loc viran pe care asociaţia l-a amenajat şi îl întreţine.

Numărul actual al cursanţilor se modifică, de la lună la lună, pe măsură ce au loc noi adopţii la Adăpostul Grivei. Cursul durează circa un an, însă comportamentul câinilor poate fi îmbunătăţit încă de la primele lecţii.

"Animalele vin, în general, cu multe traume, sunt speriate sau fricoase şi sar să se bată din teamă, pentru autoapărare. Cu cei mai agresivi lucrăm separat o vreme, până îi vindecăm, să spun aşa. Cel mai bun tratament este dragostea, pentru că astfel se liniştesc şi capătă încredere în oameni", a precizat dresorul.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES



Trei reguli importante sunt de aplicat, spune instructorul: proprietarul trebuie să înveţe să-şi cunoască câinele (comportamentul), să ştie să-l controleze şi să îi asigure cele necesare, hrană, îngrijire şi plimbare.

Educarea câinilor cuprinde două capitole mari: disciplină şi socializare. În primul rând, câinele învaţă noţiuni de disciplină, adică răspunsul la comenzi esenţiale: Stai!, Culcat!, Şezi!, Aşteaptă!. Şi apoi învaţă cum să meargă la pas, cum să refuze hrana de la străini, cum să sară peste obstacole, cum să parcurgă un traseu de concurs. Pentru socializare, animalele sunt învăţate să se cunoască între ele şi să se joace, în loc să se ia la bătaie, după care, în grupuri, ies cu toţii la plimbare în oraş, în lesă, fără botniţă.

"Visul meu este să putem călători cu câinii peste tot în oraş, chiar şi în mijloacele de transport în comun. Dar pentru asta ar trebui să fie toţi dresaţi, dar cine să îi verifice? Este mai complicat. Se ştie că oamenii îşi aleg rasele de câini care seamănă cu chipul lor. Dacă analizaţi relaţia câine - stăpân, o să vedeţi ce bine seamănă unul cu altul. Şi la obiceiuri. Dacă stăpânul e încăpăţânat şi câinele e la fel. Este interesant că influenţăm astfel nu numai asupra câinelui," a spus Neagu.

Proprietarii care au adoptat un câine şi care urmează cursul de dresaj primesc şi trei şedinţe gratuite la coafura Betty's Pet Spa din oraş, proprietar Bernadette Xenia Paina, partener al asociaţiei la evenimente. În plus, din drag pentru aceste patrupede, ea le dăruieşte şi alte cadouri, recompense sau jucării.

Ca şi la spectacolele anterioare, foarte bine primite de public, din aprilie, de 1 Mai şi de 1 Iunie, cel din 13 octombrie, de Ziua oraşului Oradea (12 Octombrie), va fi oferit de 13 câini dresaţi, adoptaţi şi neadoptaţi, alături de proprietari. Se va prezenta un program alcătuit din momente individuale sau cu doi câini şi de grup. Un moment special de dresaj va fi susţinut de invitatul Valentin Bereczki, crescător de Ciobănesc german, multiplu premiat.

În cele din urmă, spectatorii vor putea urmări un atac la persoană şi un atac la distanţă, în care "infractorul" va fi însuşi dresorul Florin Neagu. După ce se termină spectacolul, persoanele din public, fie copii sau adulţi, care doresc să interacţioneze cu protagoniştii show-ului îşi vor putea face fotografii împreună, vor putea să îi mângâie sau să parcurgă o tură pe obstacole cu câinele preferat.

"Acesta este motivul pentru care facem spectacole: să vadă oamenii că se poate lucra foarte bine cu câinii dresaţi, că modul de comportare al animalului depinde de educaţia primită de acesta", a menţionat dresorul.

Din echipa de organizare a asociaţiei fac parte, alături de Florin Neagu, Forró Enikő, care şi-a adoptat câinele Archie, precum şi dresorul Nelu, aşa cum îl ştiu toţi, care deţine un atestat pentru terapia cu câini, nefolosit însă din cauza reticenţei unor instituţii şi asociaţii locale.

 

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES



Potrivit specialistului în terapia asistată, câinele îi ajută pe copiii bolnavi sau speciali să comunice, să iasă din universul lor, să se liniştească şi să se bucure de iubire necondiţionată din partea animalelor dresate în mod adecvat.

"Eu am o experienţă foarte frumoasă cu câinele meu Archie în relaţie cu bebeluşii, fie în parc, în cetate, pe unde ne plimbăm. Chiar în faţa blocului aseară ne-am întâlnit cu un copilaş mai mic decât Archie, care nici el nu are mai mult de doi ani. S-au jucat foarte frumos. După spectacole, oferim posibilitatea copiilor din public să se joace cu căţeii, îi iau de lesă şi îi trec prin obstacole, se bucură foarte mult, deşi sunt copii străini de câinii noştri. Dar, fiindcă sunt dresaţi, sunt docili şi comunicativi", a declarat, pentru AGERPRES, Forró Enikő.

Un alt iubitor al câinilor, Marius Luncă a povestit că familia sa a adoptat căţeluşa Iulia pentru că era fugară... din Ucraina. Aceasta a ajuns în adăpostul orădean adusă de proprietarul unei firme de transport care avea inclusiv curse prin Oradea. Povestea şi fotografiile cu căţeluşa găsită la marginea unei păduri i-au emoţionat şi determinat să o adopte. Fetiţa lui, Leila, a mărturisit că îi face plăcere să aibă grijă de căţeluşă, îi dă de mâncare şi recompense când învaţă ceva nou, o scoate seara la plimbare şi o duce la controale medicale.

Pentru Vajnágyi László, pasiunea pentru câini a început în urmă cu 20 de ani, când era membru al asociaţiei Agility. După moartea căţelului din familie, au adoptat câinele unor prieteni nevoiţi să-l cedeze. Fetiţa lui László s-a ataşat şi lucrează foarte bine cu Aldo, cu care participă, de şase luni, la acţiunile asociaţiei.

Adăpostul Grivei oferă, în prezent, găzduire, pentru 80 de câini. În medie, în fiecare lună se fac circa 40 sau 50 de adopţii, dar mai intră în jur de 50 - 60 de exemplare, capturate de pe străzile din Oradea, Zona Metropolitană şi trei municipii - Beiuş, Marghita, Salonta şi oraşul Aleşd (unde sunt adăposturi temporare). Administraţia Domeniului Public Oradea răspunde şi altor solicitări din judeţ pentru adunarea câinilor vagabonzi, venite din partea autorităţilor locale. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 30-04-2025 20:48

Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani

Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil

Social 30-04-2025 17:53

Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial

Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și

Social 30-04-2025 17:12

Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva

Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție

Social 30-04-2025 17:03

Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara

Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără

Social 30-04-2025 17:03

Iași: A fost întreruptă energia electrică la Spitalul CFR Pașcani; pacienții, relocați în alt pavilion

Energia electrică a fost întreruptă în clădirea Spitalului CFR Pașcani, care a fost afectată de incendiul izbucnit miercuri după-amiaza, pacienții fiind relocați în celălalt pavilion al spitalului, informează ISU Iași. Potrivit sursei citate, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 15:58, dar o parte din forțele d

Social 30-04-2025 16:29

VIDEO Iași/Planul Roșu, activat după izbucnirea unui incendiu la Spitalul CFR Pașcani; 62 de pacienți și 17 angajați, evacuați

Peste 60 de pacienți au fost evacuați și 17 angajați s-au autoevacuat dintr-o clădire a Spitalului CFR Pașcani, după ce, miercuri după-amiaza, un incendiu a izbucnit într-una din încăperile de la mansardă, din această cauză fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție.

Administratie 30-04-2025 16:24

Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului

Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare

Administratie 30-04-2025 15:56

Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa

O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic

Administratie 30-04-2025 15:35

Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul

Social 30-04-2025 15:27

Constanța: Patru răniți după ce un șofer a intrat cu autoturismul în parapetul median al autostrăzii A2; circulația, blocată

Patru persoane au fost rănite, miercuri, după ce șoferul unui autoturism a pierdut controlul direcției și a intrat în parapetul median al autostrăzii A2, în zona Medgidia, traficul rutier fiind blocat pe ambele sensuri de mers. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe autostrada A2, pe se

Administratie 30-04-2025 15:23

Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice

Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost

Social 30-04-2025 14:55

Vâlcea: Incendiu de amploare într-un bloc din Horezu; două persoane au fost transportate la spital

Pompierii militari intervin miercuri după-amiază cu forțe sporite pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe din orașul Horezu, două persoane fiind transportate la spital, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea. Potrivit sursei citate, cele două persoane, un bărbat și

Social 30-04-2025 14:32

IGSU: Circa 4.800 de pompieri, pregătiți să intervină în minivacanța de 1 Mai

Aproape 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, în minivacanța de 1 Mai. 'Pentru îndeplinirea acestor misiuni, pompierii pot interveni cu peste 4.000 de mijloace tehnice, dintre care 900 echipaje

Social 30-04-2025 14:30

Vâlcea: Silvicultorii din județ, în grevă de avertisment împotriva reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor

Toți cei 350 de silvicultori din Vâlcea ai Romsilva au fost miercuri dimineața, timp de două ore, în grevă de avertisment, fiind nemulțumiți de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale propus de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care, în opinia lor, ar duce la desființarea direcției silvice județene și, implicit, la concedieri.

Social 30-04-2025 13:26

Monica Dajbog: Aproximativ 26.000 de angajați ai MAI vor asigura siguranța publică în minivacanța de 1 Mai

Aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea și siguranța publică în minivacanța de 1 Mai, numărul acestora crescând până la 43.000, duminică, în ziua primul tur al alegerilor prezidențiale, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'Aproxi