Fundaţia Conservation Carpathia: Soluţiile privind gestionarea populaţiei de urşi să includă prevenţie, intervenţie şi educaţie ţintită

Fundaţia Conservation Carpathia susţine că soluţiile privind gestionarea populaţiei de urşi din România trebuie să includă prevenţie, menţinerea cât mai multor zone naturale pentru această specie, măsuri de intervenţie, dar şi educaţie ţintită acolo unde este mare nevoie pentru rezolvarea conflictelor pe termen scurt.
"Este tragic ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în Munţii Bucegi şi gândurile noastre se îndreaptă către familia şi apropiaţii tinerei care şi-a pierdut viaţa în urma atacului unui urs. Ne dorim cu toţii să înţelegem ce a declanşat comportamentul acelui urs, ce putem face pentru a preveni astfel de tragedii, care este cea mai bună soluţie ca omul să rămână în siguranţă când merge pe munte, iar natura să îşi urmeze liniştită cursul. (...) Ne distanţăm în mod clar de opiniile extreme, care au fost menţionate în ultimele zile, fie că principala tragedie a fost împuşcarea ursului, fie că urşii ar trebui să fie reduşi radical acum. (...) Considerăm că este important să punem în aplicare o politică bazată pe fapte şi pe realitate. Soluţiile trebuie să includă prevenţie, menţinerea cât mai multor zone naturale pentru această specie, măsuri de intervenţie, dar şi educaţie ţintită acolo unde este mare nevoie pentru rezolvarea conflictelor pe termen scurt", se arată într-un comunicat de presă al fundaţiei transmis duminică AGERPRES.
Conservation Carpathia a informat, totodată, că pune în aplicare în sudul Munţilor Făgăraş un program complex care vizează relaţia dintre oameni şi urşi.
Reprezentanţii fundaţiei au subliniat că este nevoie de implicarea mai multor actori pentru gestionarea corespunzătoare a populaţiei de urşi şi prezintă o serie de aspecte constatate în urma activităţilor derulate.
Potrivit fundaţiei, au fost identificate mai multe privind apropierea urşilor de oameni - restrângerea şi alterarea habitatelor naturale de către om, posibila dependenţă de hrănirea asigurată suplimentar de om, reducerea disponibilităţii surselor de hrană naturală, fie că este vorba despre fructe şi seminţe forestiere, fie despre fluctuaţia puternică a disponibilităţii carcaselor de mistreţi care mor de pesta porcină africană şi care sunt o sursă de hrană pentru urşi, creşterea competiţiei pentru hrană în contextul unei populaţii cu trend numeric pozitiv, precum şi deranjul din păduri generat de exploatări şi de activităţile off-road cu ATV-uri, motociclete şi maşini.
O altă cauză menţionată este legată de schimbările climatice, cu ierni calde în care urşii nu se mai retrag la somn, ci caută hrană şi primăveri cu ninsori târzii şi veri caniculare.
Totodată, se arată în comunicat, sursele de atracţie din comunităţile locale şi din împrejurimile lor, cum ar fi gunoaiele neevacuate la timp, resturile de abatorizare lăsate la marginea satelor şi livezile abandonate îi determină pe urşi să se apropie tot mai mult de spaţiile locuite şi de oameni.
În aceste condiţii, Fundaţia Conservation Carpathia a evidenţiat că prevenţia este esenţială în reducerea conflictelor cu ursul, menţionând ca soluţii instalarea de garduri electrice în gospodăriile şi fermele aflate în zonele cu risc, organizarea de puncte de colectare a deşeurilor abatorizate, precum şi instalarea de sisteme de alertă în timp real.
În privinţa intervenţiei, fundaţia a indicat faptul că pe cele cinci fonduri cinegetice pe care le gestionează încearcă să ţină urşii la distanţă cu echipe de intervenţie rapidă, inclusiv patrule de noapte.
De asemenea, reprezentanţii fundaţiei consideră că este nevoie de o îmbunătăţire a sistemului de compensare aplicat în cazul crescătorilor de oi sau vaci care au suferit pagube în urma atacurilor urşilor.
Privitor la eventualele măsuri de reducere a populaţiei de urşi, Conservation Carpathia a transmis că eforturile autorităţilor ar trebui să se concentreze pe exemplarele de urşi care stau la marginea drumurilor, care vin în localităţi şi obişnuiesc să se hrănească din gunoaie sau din grajdurile oamenilor.
"Monitorizarea genetică a urşilor pe o suprafaţă de 120.000 ha din Munţii Făgăraş, Piatra Craiului, Iezer-Păpuşa şi Munţii Leaota, pe care am derulat-o de-a lungul a şase ani, din 2017 până în 2022, a identificat cumulativ 504 urşi (289 masculi şi 215 femele). De-a lungul acestor ani am observat o dinamică în populaţia studiată de noi. Spre exemplu, doar 20% din urşii identificaţi în 2017 au mai fost detectaţi şi în 2022, restul fiind animale noi. Nu ştim încă care sunt ratele de mortalitate şi natalitate anuale", se explică în comunicat.
Din datele colectate, Fundaţia Conservation Carpathia a constatat că densitatea locală a crescut de la 18,6 urşi/100 kmp în 2017 (95% interval de încredere = 18,3 - 21,9) la 23,8 urşi/100 kmp în 2022 (95% interval de încredere = 22,3 - 31,7).
"Numărul urşilor problemă şi al pagubelor generate de aceştia fluctuează de la an la an şi nu sunt direct proporţionale cu creşterea densităţii de urşi. Ce putem spune cu certitudine este că cea mai mare parte din urşii problemă sunt masculi şi mulţi dintre ei fac pagube în sate doar ocazional. Unii dintre aceşti urşi învaţă că în sate găsesc uşor mâncare şi se specializează pe hrană antropică. Astfel de urşi ajung să terorizeze comunităţile locale dacă nu există o strategie de prevenţie şi intervenţie care să îi vizeze", se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sezonul estival a început, Apele Române finalizând predarea sectoarelor de plajă către 266 operatori economici
Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral, Apele Române Dobrogea-Litoral finalizând predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate,
Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,2 s-a produs joi, în Vrancea
Un cutremur slab cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30
Tulcea: A început pescuitul pe lacul Ciuperca
Doar unul din cei aproximativ 50 de tulceni care au pescuit, în prima parte a zilei de joi, în lacul Ciuperca și-a cumpărat permisul online, toți ceilalți plătindu-l pe loc la angajații Direcției de Întreținere și Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei municipiului. Accesul la pescuit pe lacul Ciuperca se face &ici
Peste 470 de permise de conducere reținute de polițiști; 25 de șoferi - prinși băuți la volan
Peste 470 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 138 pentru viteză și 25 pentru consum de alcool, informează Poliția Română. În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au constatat 87 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fii
Trafic îngreunat la ieșirea din țară pe podul de la Giurgiu; coloana de mașini se întinde pe 4 kilometri
Traficul pe sensul de ieșire din România pe podul Giurgiu - Ruse se desfășoară joi cu mare dificultate, coloana de mașini întinzându-se pe aproximativ 4 kilometri, iar timpul estimat de tranzit este de o oră. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează participanții la trafic că, în ziua de
Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai
Poliția Rutieră a mobilizat în minivacanța de 1 Mai peste 1.400 de polițiști, dotați cu 400 de radare, pentru a supraveghea autostrăzile și drumurile aglomerate, la ieșirea din Capitală, stațiunile montane și de pe litoral. 'În această perioadă de minivacanță, efectivele Poliției Rutiere vor fi prezente pe arterele cu risc ruti
Giurgiu: Trei case afectate de un incendiu la Tântava; în una din ele se aflau 20 de butelii
Trei case din localitatea Tântava, județul Giurgiu, au fost cuprinse de un incendiu din cauza unui scurtcircuit electric, intervenția pompierilor fiind dificilă deoarece într-una dintre gospodării se aflau 20 de butelii, iar focul se extindea rapid. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină, miercuri seara, pentru stingerea un
Tulcea: Schimb de experiență în domeniul turismului transfrontalier
Reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova se află, în aceste zile, la Tulcea, pentru un schimb de experiență cu Organizația de Management al Destinației Turistice Tulcea, în vederea identificării posibilității unei colaborări pe termen lung. Directorul executiv al ADTM, Viorel Miron, a declarat că
Jandarmeria Maramureș le recomandă turiștilor să ia măsuri de siguranță dacă merg pe crestele munților
Jandarmeria Maramureș informează joi cetățenii care aleg să pornească într-o drumeție în zonele de creastă ale Munților Rodnei și Munților Maramureșului că la altitudini mai mari stratul de zăpadă este semnificativ și le recomandă să își ia măsurile de siguranță în acest sens. Jandarmii montani maramureșeni le recomandă
MAE/Atenționare de călătorie: Grecia - grevă în sectorul transportului public
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că în cursul zilei de joi va avea loc o grevă în sectorul de transport public. De asemenea, Confederația Maritimă Panelenă a informat că toate navele vor rămâne andocate în porturi,
MAE/Atenționare de călătorie: Ungaria - restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că Ministerul Construcțiilor și Transportului ungar a anunțat despre restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) pentru data de 1 mai, în intervalul orar 06:00 - 22:00 (ora locală).
Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani
Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil
Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial
Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și
Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva
Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție
Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara
Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără