Grindeanu: Închiderea circulaţiei pe Valea Oltului e singura soluţie; nenegociabil!
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/WhatsApp_Image_2024-07-05_at_14_36_22.jpeg)
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, vineri, că impunerea de restricţii de circulaţie pe Valea Oltului este singura soluţie pentru construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti, măsura fiind necesară atât pentru protecţia celor din trafic, cât şi pentru încadrarea în termenul prevăzut pentru finalizarea acesteia.
"O altă soluţie decât aceasta nu există. Noi nu putem să punem în pericol viaţa celor care sunt în trafic. Acest lucru este cel mai important. E mai important decât zece autostrăzi, dacă vreţi, viaţa şi unui singur om. Şi atunci, ca să facem aceste autostrăzi, avem nevoie de aceste restricţii o lună de zile. Nenegociabil! (...) De ce acum, în luna iulie, de ce nu în septembrie sau de ce nu în octombrie, când poate disconfortul ar fi mai mic? Pentru că, în primul rând, vorbim de lucrul efectiv de 14 ore pe zi. Nu se pot face defrişări pe timp de noapte în păduri pe versanţi, fiindcă, în primul rând nu se pot, dar am pune în pericol şi viaţa celor care fac aceste defrişări şi productivitatea. Nu facem defrişări noaptea. După aceea, totuşi vorbim de o zonă de munte. În momentul în care intrăm în toamnă, în septembrie, octombrie, începe sezonul ploios. În momentul în care facem lucrări pe versanţi la 60 - 70 metri deasupra carosabilului, rişti să existe acele alunecări care oricum există şi acum şi le ştiţi cu toţii fără a avea aceste lucrări. Acestea sunt motivele pentru care cele mai bune luni sunt acestea de vară în care se poate lucra şi pe care poţi să le foloseşti la maxim", a spus Grindeanu.
El a precizat că soluţiile pe care le-a auzit în ultima perioadă nu sunt viabile, însă rămâne deschis la orice alte sugestii care ar putea reduce disconfortul celor din trafic.
"Am mai văzut anumite opinii cum că ar fi trebuit să închidem două zile sau trei zile şi două să fie deschis traficul. Asta ar însemna că nu ar dura o lună, ar dura trei luni. După aceea, au mai venit nişte domni care nu au construit în viaţa lor niciun kilometru de autostradă şi au spus să facem un pod să folosim un drum forestier. Scuzaţi-mă! Păi ca să construim un pod în acest moment peste Olt ca să folosim un drum forestier, eu zic că ia ceva ani. (...) Asta nu înseamnă că nu suntem deschişi la orice propuneri constructive şi am fost deschişi în toate aceste săptămâni la orice propuneri constructive, care să reducă acest disconfort în trafic. Dar să ştiţi că din punctul meu de vedere, ca ministru al Transporturilor, construcţia de autostrăzi în România nu este negociabilă şi nu are culoare politică şi nu voi amâna construcţia de autostrăzi fiindcă e an electoral şi că eventuale înjurături pe care le iau eu sau colegii mei ar duce la eventuale minusuri", a afirmat ministrul.
Grindeanu, care s-a aflat pe Valea Oltului, la Lazaret, pentru a vedea stadiul lucrărilor la tronsonul 2 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, a afirmat că nu exclude ca şi pe viitor să existe astfel de restricţii pe Valea Oltului, însă a precizat că s-au găsit soluţii inclusiv pentru cei care fac naveta între Vâlcea şi Sibiu.
"Aici, colegii de la CNAIR m-au asigurat că în această perioadă, în această lună, vor face mai multe lucrări de defrişare decât cele care sunt prevăzute pentru această etapă, cea de studiu geo. Aceste lucrări sunt necesare acum. Asta nu înseamnă că pe parcursul următorilor ani şi pe lotul celălalt, 3, nu vor mai exista porţiuni care vor fi restricţionate pentru lucrări absolut necesare. (...) Avem anumite intervale orare în aceste 14 ore când e traficul închis. Există intervale dimineaţa, seara şi pe parcursul întregii zile, care vor fi comunicate, în care se va putea circula pentru situaţii de acest tip, pentru locuitorii din aceste comune. Aceste orare vor fi transmise şi sunt transmise în acest moment. (...) Eu vorbesc de o închidere parţială. Deci, nu este închidere totală. Este închis de la 6 dimineaţa până la ora 20,00 seara. După ora 20,00 seara sau ultimele două ore, de la şase seara până la opt seara, sunt folosite de către companie pentru a curăţa tot carosabilul, pentru a fi în siguranţă tot, astfel încât să poată fi dat drumul la trafic după ora 20,00. Pe de-o parte ai acel interval, pe de alta ai şi rutele ocolitoare", a mai spus Grindeanu.
Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţând cel puţin trei rute pentru transportatorii de mărfuri.
"Dacă vorbim de rutele de transport, în principal sunt cele care au fost identificate de colegii mei pentru traficul de marfă, cu precădere şi vorbesc aici la Autostrada A3 până la Ploieşti, după care putem intra pe DN 1 sau pe DN1 A până la Braşov. Vom ridica restricţiile în timpul săptămânii de marţi până joi pe DN 1, între Ploieşti şi Braşov, iar după aceea de la Braşov se poate continua pe DN 1 până la Veştem. Aceasta este o rută. Altă rută pe care am identificat-o este pe Valea Jiului - DN 66, iar posibilităţi de ridicare a restricţiilor am efectuat în momentul de faţă, de luni am ridicat restricţiile la o bandă pe DN 73, pe sectorul Rucăr-Bran, astfel încât să nu se mai circule alternativ pe perioada acestei luni", a declarat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
În plus, pentru turişti şi localnicii din zona afectată, vor fi suplimentate şi garniturile de tren care vor circula pe relaţia Râmnicu Vâlcea - Sibiu.
"Cei de la CFR vor trebui să realoce anumite garnituri de tren. Eu m-am asigurat că cei care vor face această chestiune o vor face rapid. Pe parcursul săptămânii viitoare eu cred că va fi reglată toată chestiunea", a mai declarat Sorin Grindeanu. AGERPRES/(AS - autor: Ramona Dincă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC: amenzi de 1,385 milioane lei în urma controalelor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, sâmbătă, 253 de operatori economici din domeniul prestării serviciilor de alimentație publică, în cadrul controalelor efectuate în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, inclusiv minori având ca scop verificarea respectării nor
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfășurat la pivnițele de vin din Șamșud
Peste 40 de proprietari de pivnițe de vin din localitatea Șamșud au fost prezenți, sâmbătă, cu produse locale tradiționale, precum slănină afumată sau fiartă, cârnați, mezeluri cașcaval și prăjituri de casă, dar și vin și coniac de casă, la cea de-a treia ediție a evenimentului Slană Fest.
Atenționare de călătorie MAE: Croația - coduri roșu și portocaliu de vânt
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de către Institutul Hidro - Meteorologic local, pentru sâmbătă au fost emise coduri roșu și portocaliu de vânt valabile în regiunile Rijeka, Kvarner, Split, Dubrovnik
Primăria Capitalei: 309 utilaje - pregătite să acționeze în caz de condiții meteo severe
Primăria Capitalei este pregătită să acționeze cu 309 utilaje specializate, 1.222 de operatori de deszăpezire și stocuri totale de materiale antiderapante de 17.407 tone, în cazul unor condiții meteo severe, conform prognozei pentru București. PMB a informat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, care sunt echipamentele pregătite p
Argeș: Un autoturism a ieșit de pe carosabil și a luat foc la o ieșire de pe A1; două persoane au fost găsite decedate
Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a luat foc, sâmbătă, în zona uneia dintre ieșirile de pe autostrada A1 către municipiul Pitești, în interiorul mașinii fiind găsite două persoane decedate. Potrivit informațiilor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în zona
Salvamont: 69 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Un număr de 69 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, a informat sâmbătă dimineața Dispeceratul Național Salvamont. Dintre acestea, 30 de persoane au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor.
Protecția consumatorilor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor în atenția ANPC
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, în prezent, o serie de acțiuni de control la nivel național pentru a verifica respectarea reglementărilor legale privind protecția consumatorilor în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și minori și centrele sociale.
Prognoză București: Vreme rece și ninsori temporare, până marți dimineața
Vremea se va răci semnificativ în București, va ninge temporar și se va depune strat de zăpadă, în următoarele zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată sâmbătă. Potrivit sursei citate, în Capitală, în intervalul 15 februarie, ora 10:00 - 16 februarie, ora 8:00, vr
Incendiu într-un atelier de reparații auto din Botoșani
Un incendiu violent a izbucnit sâmbătă într-un atelier de reparații auto din municipiul Botoșani, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță. 'Aceștia au c
ANM: Ninsoare, vânt și răcire semnificativă în următoarele trei zile
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de precipitații mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopți și dimineți geroase, valabilă în intervalul 15 februarie, ora 10 - 18 februarie, ora 10. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă
REPORTAJ/Neamț: Parcul Natural Vânători-Neamț, locul în care te poți plimba printre zeci de zimbri aflați în libertate
La circa 50 de kilometri de municipiul Piatra-Neamț, într-un cadru natural care îți taie respirația prin frumusețea și unicitatea lui, zimbrul pășește din nou maiestuos, așa cum o făcea în urmă cu peste 150 ani, în pădurile Neamțului. Cele aproape 30.000 hectare ale Parcului Natural Vânători-Neamț sunt deja î
UPDATE Buzău: Incendiu la un service auto; şase autoturisme au ars complet
Șase mașini au fost distruse complet și alte 19 au fost afectate în urma incendiului izbucnit sâmbătă dimineața la un service auto aflat la ieșirea din municipiul Buzău. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit, începând cu ora 5:30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un service auto.
VIDEO Marea Britanie: Important incendiu la un hotel de lux din Londra, 100 de persoane evacuate
Peste 100 de persoane au fost obligate să evacueze vineri un hotel de lux din Londra, o fostă cazarmă de pompieri transformată într-un refugiu al vedetelor, din cauza unui important incendiu, au anunțat pompierii, notează AFP. London Fire Brigade a raportat pe X că '20 de mașini de pompieri și aproximativ 125 de pompieri (sunt) la lo
Valeriu Tabără (ASAS): România are nevoie de o strategie pe agricultură și economie rurală pe următorii 25 de ani
România are nevoie de o strategie națională în agricultură care să țină cont de realitatea din țară, una dintre principalele probleme din acest sector important al economiei naționale fiind aceea că ne bazăm foarte mult pe importuri, deși potențialul de a dezvolta afaceri locale este uriaș, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Sil
Prahova: Sesizări penale ale Primăriei Ploiești privind salubritatea; directorul ADI Deșeuri anunță audit
Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, a anunțat, vineri, că a transmis organelor de cercetare penală două sesizări care vizează conducerea ADI Deșeuri Prahova, iar directorul acesteia, Cristian Ganea, a afirmat că urmează un audit ca urmare a ieșirii unilaterale a Ploieștiului din această structură. Potrivit informațiilor postate pe pagina d