Timiş: Ţestoasa bănăţeană - de la hrană sezonieră în neolitic, la specie protejată în zilele noastre

În zona de vest a judeţului Timiş, arheologii au descoperit gropi neolitice cu numeroase carcase de ţestoase fără picioare, vestigii care demonstrează că aceste vietăţi făceau parte din alimentaţia omului mai ales în timpul verii.
Schimbările climatice şi intervenţiile omului asupra mediului au făcut ca numărul lor să scadă, fiind astăzi animale protejate în România, iar scoaterea acestora din habitatul lor natural este considerată braconaj. De aceea, ţestoasele au şi o zi internaţională dedicată lor - 23 mai.
Lector Cosmin Marius Ivaşcu de la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie a Universităţii de Vest Timişoara, a declarat pentru AGERPRES că ţestoasele sunt reptile, fiind impropriu numite "broaşte" (amfibieni).
"Ţestoasele sunt mai bătrâne decât omul, sunt printre cele mai vechi reptile. În Banat avem ţestoasa de apă şi de uscat. Sunt foarte sensibile. Condiţiile climatice din Banat erau mult diferite în erele trecute faţă de clima de astăzi. Au mai rămas habitate care să le favorizeze cât de cât, în Banatul Montan, dacă vorbim de ţestoasa de uscat, cu precădere. Este o specie terestră, iubeşte pajiştile, zonele cu fâneţe şi păşuni, marginile de pădure şi tufărişurile. În judeţul Timiş, avem ţestoasa de apă dulce. Sunt pretenţioase, sunt protejate, sunt sensibile la modificările habitatului. Timişul nu mai arată cum arăta în urmă cu 100 - 150 de ani, când erau zone mlăştinoase foarte întinse, lacuri, păduri inundabile. În prezent, avem o populaţie destul de numeroasă de ţestoase pe Bega, în zona mlaştinilor de la Satchinez, în lacuri. Înaintea regularizărilor râului Bega, erau mai multe ţestoase în Timişoara", povesteşte Cosmin Marius Ivaşcu.
El subliniază că ţestoasele de azi mai au un mare adversar: ţestoasele exotice, cumpărate din străinătate sau capturate de părinţi pentru copii, de pe Clisura Dunării, de exemplu, pe care apoi le eliberează în Bega, unde atacă specia autohtonă.
"Ţestoasele exotice eliberate în Bega şi în alte zone umede, în râuri sunt periculoase, fiind agresive faţă de specia autohtonă, pentru că le ocupă locurile însorite care sunt foarte importante pentru specia noastră. Părinţii trebuie atenţionaţi, pentru că unii le procură copiilor micuţa broscuţă ţestoasă, dar aceasta creşte foarte mult, mănâncă mult peşte, murdăreşte apa foarte repede şi sunt greu de întreţinut, iar când cresc şi ajung la dimensiuni mai mari, vor să scape de ele şi le eliberează în Bega. Între speciile exotice agresive se află ţestoasa de Florida, foarte invazivă, şi nu e bine să stea cu ţestoasa noastră. Mai sunt şi alţi prădători care ameninţă ţestoasele noastre, cum sunt şobolanii care le mănâncă ouăle depuse, dar şi membrele", detaliază biologul.
Întrucât sunt foarte sensibile la condiţiile de mediu, specialiştii spun că prezenţa ţestoaselor în Bega arată că apa e curată şi că avem biodiversitate sănătoasă, cu relaţii trofice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ţestoasa de uscat.
"În zona Oraviţa şi în Clisura Dunării, ţestoasa de apă dulce este privită ca o specie foarte benefică de către localnici, care o ţineau prin grădini, crezând că alungă dăunătorii. În realitate, ţestoasa este mâncată de şobolani. Ţestoasele noastre au rude în Europa, în zona Bosnia şi Herţegovina, Dalmaţia, Insula Iberică, dar avem şi ţestoasa dobrogeană", punctează Ivaşcu.
Locuitorii din Satchinez îşi amintesc că, în urmă cu 30 de ani, prin sat erau broaşte ţestoase chiar de dimensiunea unei mingi de fotbal, dar, odată cu secarea lacului de la intrarea în localitate, au dispărut multe vietăţi.
Bio-arheologul Ionela Slejiuc, muzeograf la Muzeul Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara, a declarat pentru AGERPRES că în Banat regăsim cele două tipuri de ţestoase - de apă şi de uscat.
"Avem şi acum colonii de ţestoase de apă în Timiş, chiar şi în Timişoara, pe Bega, pe braţul Behela, la Pădurea Verde, spre Ghiroda. Pe Bega nu sunt doar în zona centrală, unde malul este puternic îndiguit şi nu este vegetaţie, dar spre ieşirile din oraş, sunt. În urmă cu câţiva ani, în zona timişeană Darova a fost văzut un exemplar, dar nu e sigur dacă este o ţestoasă de Timiş sau dacă a fost adusă în zonă de pe Clisura Dunării, din vacanţe. Am găsit ţestoase de apă în situri. În zona Dudeştii Vechi, arheologii MNB studiază chiar şi acum o populaţie neolitică, iar unul dintre ei mi-a povestit vara trecută că a găsit într-un loc foarte multe resturi de ţestoase şi de scoici consumate. Zona fiind mlăştinoasă, oamenii neoliticului consumau toate resursele de hrană. În preistorie erau consumate, fiind un fel de pescuit sezonier. Când apele erau mai scăzute, le prindeau mai uşor pentru consum. La fel au fost găsite şi gropi foarte mari de scoici, dar şi alte resturi animale, cerb, urşi. Din carapace se confecţionau piepteni în perioada romană şi probabil că erau folosite şi ca vase pentru mâncare, în neolitic", explică bio-arheologul Ionela Slejiuc.
Foto: Arhiva personală Ionela Slejiuc
Muzeografa atenţionează că ţestoasele de pe Clisură sunt aduse din vacanţe, pentru că sunt foarte drăguţe când sunt mici, dar ele cresc şi atunci le eliberează în spaţii deschise.
"Anual, intru în contact cu astfel de cazuri şi relochez ţestoasele în Caraş-Severin. Le aduc în poşetă, iar când cresc, văd că nu le mai pot ţine în locuinţă. Mai este aspectul că ţestoasele, fiind animale protejate, dacă le iei din mediul lor natural, se consideră braconaj. În pet shopurile din România nu se comercializează, pentru că este specie protejată", menţionează Ionela Slejiuc.
Specialiştii spun că foarte multe dintre habitatele acvatice au fost desecate şi redate agriculturii, iar unde mai sunt acestea se degradează. Ţestoasa preferă zonele liniştite, retrase.
Paleontologii arată că cele mai vechi ţestoase sunt cunoscute în Sardinia, cele mai vechi fosile datând din Pleistocen, cu 2,58 milioane de ani în urmă şi este posibil ca în aceeaşi perioadă să fi ajuns şi la noi.
Ţestoasele marine pot trăi 300 de ani, în timp ce ţestoasa de uscat se pare că atinge maximum 120 de ani, iar cea de apă dulce, în jur de 60 de ani.
Muzeul Naţional al Banatului are câteva exemplare de ţestoase de Banat, colectate şi naturalizate, dar nu are fosile de ţestoase, care presupun o vârstă de peste 10 mii de ani.
Dacă astăzi ţestoasa este specie protejată, în urmă cu un veac şi jumătate, ea era o delicatesă nelipsită din restaurantele de elită ale Timişoarei.
Dintr-un Reţetar culinar al lui Lupulov, din 1857, pus la dispoziţia AGERPRES de antropologul culinar Caius Merşa, aflăm că în secolul XIX "orăşanii alogeni ai Timişoarei găseau la piaţă, foarte ieftin, ouă, găini, curcani, carne de vită, dar şi sitari şi iepuri, întru mulţumirea regimului lor alimentar, dacă nu mâncau la ospătării cum şi cea condusă de însuşi Steube o vreme. (...) Din Franţa vine supa de broască ţestoasă 'precum se face în Montpellier' (...) supa de broască ţestoasă era excelentă pentru a curăţi sângele".
"Aici era zonă mlăştinoasă. Bucătarul timişorean a împrumutat această reţetă de la un bucătar din Montpellier pe care l-a cunoscut în Timişoara, probabil venind prin Imperiul Habsburgic, dar se pare că în Montpellier reţeta a venit din zonele sărace mlăştinoase din Anglia. Era un traseu al supei de broască ţestoasă", aminteşte Merşa.
La 23 mai celebrăm Ziua mondială a broaştelor ţestoase, o specie aflată pe cale de dispariţie. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob
Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine
Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare. ''Î
Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital
Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.
REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții
Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d
Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00
Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c
Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului
Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.
Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate
Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E
Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică
Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo
Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical
Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar
ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate
Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț
Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit
Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d
Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi
Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei
Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan.
Programul liniilor 1, 10, 55, 86, 90, 104,311 și 640, prelungit pentru meciul Dinamo-CFR Cluj
Liniile 1, 10, 55, 86, 90, 104, 311 și 640 vor avea un program de circulație prelungit luni seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Dinamo București - CFR Cluj, programat de la ora 21:00 pe 'Arena Națională', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat între orele 23:00 - 23:40, autobuzele circulân
Sibiu: Festivalul Grădinilor - flori la prețuri între câțiva lei și câteva sute
Ediția din acest an a Festivalului Grădinilor de la Sibiu a adus mai mulți expozanți față de anul trecut, florile având prețuri între câțiva lei și câteva sute de lei și pentru prima dată sunt organizate ateliere pentru copii, a declarat pentru AGERPRES, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Octavian Isăilă, or