logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dezbatere: Violenţa domestică, în creştere; în 2023, potrivit IGPR, la 60 de minute, 12 persoane - agresate sau abuzate în familie

Imagine din galeria Agerpres

"Violenţa domestică - o vulnerabilitate a societăţii actuale?!" a fost tema unei dezbateri care a avut loc, luni, la Palatul Parlamentului, evenimentul fiind organizat de Asociaţia D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate) şi reunind reprezentanţi ai instituţiilor statului, ONG-urilor, societăţii civile, specialişti în domeniu.

Participanţii la discuţii au subliniat necesitatea combaterii acestui fenomen, arătând că violenţa, din păcate, este întâlnită nu doar în familie, ci şi pe stradă, la şcoală.

Potrivit ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, care a transmis un mesaj video participanţilor la dezbatere, în primele trei luni ale acestui an, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 2,4%.

"Sunt multe provocări în societatea românească şi este bine să discutăm despre ele. Una dintre cele mai dureroase rămâne violenţa domestică, coşmarul de acasă, locul care ar trebui să fie cel mai sigur. (...) Statistica pe anul în curs ne arată că situaţia rămâne gravă. În primele trei luni din 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 2,4%, de la 13.307 la 13.628. Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 2.507 sunt bărbaţi, 9.641 sunt femei, iar 2.262 sunt minori, conform unui studiu realizat anul acesta de Salvaţi Copiii. Unul din zece copii mărturiseşte că este victima acestei forme de violenţă", a precizat Gorghiu.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a amintit că una dintre priorităţile Comisiei Europene o reprezintă implicarea copiilor, a tinerilor în procesul decizional. Totodată, există foarte multe proiecte pe zona de sănătate mintală, consecinţă a violenţei. Ea a menţionat că, de la preluarea portofoliului, a derulat o serie de campanii, între care cele destinate victimelor diferitelor forme de violenţă, iar aceste activităţi vor continua.

 



"Cu toţii am conştientizat că, după pandemia de COVID, starea de sănătate a populaţiei României s-a modificat foarte mult. (...) În ultimii doi ani a crescut cu peste 50% rata divorţurilor. (...) Am iniţiat două proiecte de lege pentru a veni în sprijinul copiilor şi al tinerilor, dar în special al copiilor pentru a-i scoate din sărăcie şi aici o consecinţă a violenţei. Sunt pe circuit legislativ şi nădăjduiesc să obţinem adoptarea celor două proiecte legislative - unul privind implicarea copiilor în procesul decizional şi celălalt ca anul 2025 să fie declarat Anul Copilului pentru a putea duce mai departe garanţia pentru drepturile copilului. În egală măsură, pe această componentă de violenţă domestică, prin Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, s-au desfăşurat şi se continuă desfăşurarea mai multor programe care să vină în sprijinul femeilor şi nu numai. (...) Am depus la Comisia Europeană două proiecte tot pe zona de combatere a violenţei domestice şi proiecte de susţinere a sănătăţii mintale şi în următoarea perioadă de timp sper să obţinem un acord din partea Comisiei", a explicat Intotero.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a subliniat importanţa promovării în Parlament a legilor "pentru viaţă", fie că este vorba despre sănătate, despre securitate şi siguranţă în orice domeniu.

"Eu cred că putem progresa, inclusiv pe zona politicilor publice, doar dacă avem tăria de a ataca frontal, inclusiv subiecte care nu ne convin. Realitatea obiectivă este că, în anul de graţie 2024, România, ţară membră a UE şi NATO şi în curând OECD, în cea mai bună perioadă economică din existenţa sa, are încă o problemă pe acest palier al violenţei în cadrul familiei. Aproape 300 de persoane pe zi au fost victime ale violenţei domestice în România. Astfel, pe parcursul anului 2023, s-au înregistrat 108.831 de astfel de cazuri, cele mai multe în mediul urban, potrivit unui raport al Poliţiei Române. În 94.710 situaţii, poliţiştii au intervenit după sesizare prin apel la 112. Crezul meu este că numărul de cazuri este de câteva ori mai mare decât apare pe statistici. Nu suntem cu toţii acolo unde ne-am dori pe această problematică, pentru că există două şcoli de gândire concurente. (...) Ne dorim un parteneriat între părinţi şi instituţii", a punctat Pauliuc.

În opinia sa, se poate demonstra că violenţa care este astăzi afişată, chiar şi în Parlament, este o cauză a violenţei din familie.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Monica Anisie, a citat, la rândul său, o serie de date ale IGPR care arată amploarea fenomenului de violenţă domestică şi a subliniat responsabilitatea pe care o au profesorii în acest context în societate.

 



"Atunci când vorbim despre viitorul unui copil trebuie să ne uităm şi la mediul în care trăieşte. (...) În 2023, potrivit datelor oficiale transmise de IGPR, la fiecare 60 de minute, 12 copii sau adulţi au fost agresaţi sau abuzaţi în familie. Consider că este un număr mare şi că ar trebui să ne gândim cu atenţie şi să întreprindem acţiuni în acest sens. (...) Victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să viziteze organele de poliţie. Potrivit datelor Ministerului Public, 173 de persoane au murit din cauza violenţei domestice. În acest sens, 170 de agresori au fost trimişi în judecată. (...) În primele trei luni ale anului, peste 9.600 de femei au fost victimele violenţei domestice - asta arată datele IGPR. Şi bărbaţii s-au confruntat cu astfel de situaţii - sunt peste 2.500 de bărbaţi agresaţi. Numărul minorilor, victime ale violenţei domestice, a depăşit 2.200 în primul trimestru din acest an. Aceste statistici sunt cazuri reale, sunt drame prin care trec oamenii din jurul nostru, iar aceste statistici pot fi îmbunătăţire numai dacă ne pasă", a subliniat Anisie.

Deputata social-democrată Oana Florea a evidenţiat importanţa unei echipe pentru combaterea unui fenomen din societate. "Eu sunt genul care pune mai puţin accent pe pedeapsă şi pe coerciţie şi mă gândesc întotdeauna care este rădăcina, sursa problemei şi care sunt soluţiile. O femeie cu stimă de sine crescută nu va putea niciodată să fie victimă", a adăugat ea.

 



Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca a arătat că pentru viitor este foarte importantă este conştientizarea. "Cred că o implicare mai puternică a bărbaţilor în această luptă ar fi un semn de sănătate socială. Sunt convins că se va întâmpla asta pe viitor. (...) Din punct de vedere statistic, avem o creştere a numărului dosarelor pe acest subiect", a indicat Paşca.

 



Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a evidenţiat că în contextul acestei dezbateri există câteva cuvinte-cheie: responsabilitate, prevenţie, parteneriat şi, nu în ultimul rând, mobilizare.

 



"E mai bine de un deceniu de când a apărut mişcarea 'Me too' şi cred că promovarea acelei mişcări şi auzirea a cât mai multor voci la un loc a făcut ca acea mişcare să aibă succes la nivel mondial. Cred că de aici ar trebui să plecăm, inclusiv la nivelul României, dar şi al altor state. (...) Stigmatizarea reprezintă o mare problemă. Dacă avem de-a face cu un interlocutor care nu a fost pregătit să fie în faţa camerei, să vorbească despre cazul lui, s-ar putea ca tocmai acea problemă să devină una ulterioară. De asta probabil că şi noi, jurnaliştii, avem nevoie de sprijin instituţional şi, atunci când punem nişte întrebări, chiar dacă ele nu sunt publice, să avem contextul în care să prezentăm informaţia, pentru că, nu de multe ori, chiar şi noi, jurnaliştii, suntem stigmatizaţi când prezentăm anumite cazuri care, la rândul lor, pot promova viitoare victime sau viitoare cazuri. Aici vin şi cer sprijin instituţiilor, persoanelor care au posiblitatea să fie o voce unitară să vină şi alături de jurnalişti, pentru că nu întotdeauna deontologia jurnalistului poate fi sută la sută compatibilă cu anumite sensibilităţi pe care câteodată nu le observăm", a transmis Claudia Nicolae.

Despre altfel de violenţe - cele ale teroriştilor, crime, violuri, răpiri, care au avut loc asupra cetăţenilor din Israel, şi despre cât de afectaţi au fost foarte mulţi copii care au fost răpiţi, părinţii unora fiind ucişi, a vorbit Tova Ben Nun-Cherbis, preşedinte executiv şi fondatoare a Fundaţiei "Lauder- Reut" România. Ea a prezentat şi o serie de imagini emoţionante în acest sens. "Sunt deschisă la orice activitate care are legătură cu ceea ce putem face pentru o societate sănătoasă", a adăugat aceasta.

 

 

 



Între cei care au luat cuvântul s-au mai aflat Rami Tepliskyi, vice-ambasador, Ambasada Israelului în România, Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Învăţământului, experţi, reprezentanţii unor organizaţii naţionale şi internaţionale din domeniu.

 



Discuţiile au fost moderate de Cristina Herea Chiciu - preşedinte Asociaţia D.A.R., care şi-a exprimat speranţa că, prin activitatea asociaţiei, recent înfiinţate, va exista o speranţă pentru femeile abuzate şi, totodată, pentru ajutorarea copiilor din astfel de familii. AGERPRES/(A - autori: Cătălina Matei, Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO

Afisari: 80

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 07:08

MApN: Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România; mesaj RO-ALERT pentru populația din Tulcea

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene execut&ac

Social 28-04-2025 22:25

Timiș: Locomotiva unui marfar încărcat cu cereale a luat foc; nu sunt victime

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui marfar, în comuna Șandra. La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Secției Sânnicolau Mare și Detașamentului 1 Timișoara cu trei autospeciale de stingere și un

Social 28-04-2025 20:59

Dâmbovița: Doi copii, de 8 și 9 ani, dați dispăruți după ce au plecat de acasă

Doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea dâmbovițeană Cojasca, au fost dați dispăruți și sunt căutați, după ce au plecat de acasă, informează, luni, IPJ Dâmbovița. ''La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați de către o femeie, de 30 de ani, din comuna Cojasca,

Administratie 28-04-2025 19:12

Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s

Social 28-04-2025 17:28

Mureș: Ediția a XII-a a Sărbătorii Rabarbărului de la Saschiz redeschide și Cetatea Țărănească de secol XIV

Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Centrul de Voluntariat din localitate și GAL Dealurile Târnavelor organizează, sâmbătă, la Saschiz, a XII-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului, destinată promovării gastronomiei locale, iar cu această ocazie va fi redeschisă publicului și Cetatea Țărănească de secol XIV, după lucrările de reabilitare.

Social 28-04-2025 16:38

TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai

Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov

Social 28-04-2025 16:05

MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe

Administratie 28-04-2025 16:04

Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,

Social 28-04-2025 15:54

Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer

Administratie 28-04-2025 14:57

Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov

Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține

Administratie 28-04-2025 14:55

Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir

Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.

Administratie 28-04-2025 14:26

Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate

Social 28-04-2025 14:07

Prezidențiale2025/ Sondaj Flashdata: George Simion - 29%, Crin Antonescu - 26%, Nicușor Dan - 23%

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan, relevă un sondaj Flashdata, realizat în perioada 24-26 aprilie la nivel național. Potrivit cercetării, pe următoarele

Administratie 28-04-2025 13:38

Aproximativ 400 de blocuri, afectate de lucrări de modernizare și reparații efectuate la rețeaua de termoficare

Aproximativ 400 de blocuri vor fi afectate de lucrările de reparații și modernizare efectuate la sistemul de termoficare din Capitală. Compania Termoenergetica anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, intervențiile având durate diferite de re

Social 28-04-2025 12:10

Harghita: Adolescenta înecată în lacul Frumoasa s-ar fi speriat de un urs și s-a dezechilibrat, căzând în apă

Adolescenta care s-a înecat, vineri după-amiaza, în lacul de acumulare Frumoasa, s-ar fi speriat de un urs, a fugit și în alergare s-a dezechilibrat și a căzut în apă, de la înălțime, se arată într-o inf