Buzău: Eforturi pentru reactivarea Băilor Siriu, cu ape geotermale având temperaturi de peste 36 grade Celsius

Primăria Siriu alături de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) colaborează în vederea reactivării Băilor Siriu, ape termale cu temperaturi care ating aproximativ 40 de grade Celsius, ce au dat naştere odinioară unui "turism de sănătate" în masă.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Siriu, băile termale au fost închise o dată cu lucrările demarate pentru construirea barajului de acumulare iar în prezent sunt purtate discuţii cu ANRM în vederea obţinerii unui aviz de exploatare.
"Băile Siriu au fost desfiinţate o dată cu construirea barajului, ulterior Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) a construit pe malul celălalt o altă locaţie unde a funcţionat o perioadă dar acele construcţii sunt dezafectate şi sunt în proprietatea unei persoane fizice. Noi, primăria, comuna ne dorim să obţinem de la ANRM în primă fază un aviz de exploatare. Înainte de avizul de exploatare, trebuie să ai un aviz de explorare şi ceea ce ne lipseşte, cu ajutorul ANRM care caută în arhivă, să găsim documentaţia tehnică a forajului. În momentul de faţă forajul este sub apă şi este aproape imposibil să facem o verificare tehnică şi aici stăm pe loc. Obţinerea avizului de exploatare este punctul zero, după aceea ne plănuim să ducem conducta pe proprietatea primăriei, apoi zona va trebui dezvoltată. Ne-am lovit ani de zile de obţinerea avizului, am găsit înţelegere la toate instituţiile să căutăm în arhivă, vedem ce va ieşi", a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Voicu, primarul comunei Siriu.
Sursa foto: Arhiva personală Doru Bratulescu
ANRM colaborează cu administraţia locală în vederea punerii în evidenţă, înregistrării şi valorificării apelor termale de la Siriu.
"Vă comunicăm faptul că ANRM, în calitate de gestionar al resurselor minerale din România, este interesată să dea în administrare instituţiilor publice sau să concesioneze persoanelor juridice române ori străine activităţi miniere care să pună în evidenţă resursele minerale. În urma verificărilor efectuate în baza de date a ANRM, în zona Siriu nu au fost înregistrate resurse/rezerve de apă geotermală sau apă minerală terapeutică şi nu sunt active perimetre de prospecţiune şi/sau explorare/exploatare pentru aceste substanţe. Vă informăm că s-a purtat corespondenţă cu Primăria Siriu în vederea clarificării unor aspecte cu privire la demersurile care trebuie întreprinse şi etapele de cercetare care trebuie parcurse în scopul obţinerii dreptului de exploatare a surselor de apă geotermală din localitatea Siriu şi reactivarea băilor termale. ANRM şi-a exprimat disponibilitatea pentru informarea şi îndrumarea cu privire la demersurile necesare în vederea punerii în evidenţă, înregistrării şi valorificării apelor termale de la Siriu", a transmis, pentru AGERPRES, ANRM.
Doru Brătulescu, scriitor şi antreprenor în domeniul turismului, aminteşte că până în anii 1970, Staţiunea Băile Siriu aflată la Curbura Carpaţilor era frecventată de turişti din întreaga ţară pentru beneficiile apelor termale.
"Băile Siriu erau accesate ori de pe şoseaua naţională care merge la Braşov, oprea autobuzul şi se trecea pe un pod din tablă, ori cu mocăniţa care pleca de la Nehoiaşu. Trenuleţul acela avea şi vagoane de pasageri, aveau canapele din lemn şi avea staţie în mijlocul băilor. În stânga erau pavilioanele de pacienţi care se tratau, în dreapta, în faţă era cantina şi de sărbătoarea de 9 mai care se ţinea la Siriu, lumea se strângea pe o pajişte...Erau singurele băi despre care mulţi spuneau, din ce am citit că plecau aproape vindecaţi faţă de celelalte care ameliorau iar compoziţia chimică a lor era fantastică. Se făceau băi galvanice, băi sodice, băi iodice, tot felul de componente", a precizat, pentru AGERPRES, Doru Brătulescu.
Sursa foto: CJ Buzau
Datorită apelor termale, în jurul anilor 1800 au apărut primii locuitori care s-au aşezat de-a lungul drumului Buzău-Braşov. Ulterior locaţia a fost cunoscută ca staţiunea Băile Siriu datorită prezenţei elementelor chimice din apă.
"Siriul este cunoscut din cele mai vechi timpuri mai ales datorită unei ape care ţâşneşte din pământ la o temperatură de peste 36 grade Celsius cu un debit de aproape 4000 litri pe oră şi care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman tratând diferite afecţiuni mai ales cele reumatismale. Datorită caracteristicilor acestei ape, într-o poiană mirifică ('la Piatra Zăpezii) înconjurată de păduri de brad, străbătută de calea ferată îngustă pe care circula 'mocăniţa', s-au construit băile termale pe fosta proprietate a lui Th. Macovei, localitatea fiind cunoscută apoi sub denumirea de Băile Siriu. Băile aveau o perioadă scurtă de funcţionare de la 1 iunie până la 1 octombrie. După începerea construcţiei pe râul Buzău a barajului Siriu, aceste băi au fost desfiinţate, deoarece aici era prevăzut lacul de acumulare. Această apă minunată, a reizvorât pe un teren aflat pe partea dreaptă a lacului de acumulare, teren aflat în proprietatea CAP. Locaţia cuprindea o clădire cu câteva bazine, o alta pentru personal, câteva căsuţe din lemn şi un bazin mare separat de toate acestea. Apa fierbinte care ţâşnea din pământ, trecea printr-o conductă care traversa lacul, era depozitată în bazinul cel mare, reîncălzită şi apoi distribuită, tot prin conducte, în bazinele din clădire. Acest lucru minunat l-a făcut 'nea Olteanu' în anul 1989, deoarece vroia ca Siriul să nu-şi piardă denumirea de Băile Siriu şi să se beneficieze în continuare de acea apă...", se arată în cartea semnată de Doru Brătulescu "Ţipătul turismului în amintiri de pe Valea Buzăului" - Ediţia a II-a.
Sursa foto: Arhiva personală Doru Bratulescu
Băile termale din comuna Siriu erau frecventate de un număr mare de persoane în căutare de turism de sănătate, apele având proprietăţi deosebite pentru tratarea unei palete diversificate de afecţiuni.
"Din analizele făcute în laboratoare de specialitate, a rezultat că apele sunt foarte slab mineralizate, termale, sulfuroase, uşor bicarbonatate şi cloruro-sodice şi care puteau fi întrebuinţate pentru cură externă, adică balneaţie externă în bazine sau cadă. Toate acestea formau un act medical care putea reprezenta o atracţie umană deosebită dezvoltând totodată şi o atracţie turistică. Având toate elementele necesare s-a început crearea unei infrastructuri care au cuprins spaţii de cazare, cabinetele medicale pentru tratament şi recuperare, săli de baie, cantine, care combinată cu factorii terapeutici naturali a dat naştere unui important produs turistic, o adevărată matriţă de făcut bani numit pe drept 'turismul de sănătate'. Deci, după deschiderea mai multor minţi, s-a demarat şi activitatea zilnică a băilor termale, care şi-au căpătat renume, mai ales datorită direcţiilor sanitare care aveau un statut special pentru elevi şi pensionari. Elevii mergeau în sanatorii balneare în fiecare an pentru o perioadă de 6 săptămâni, iar pensionarii mergeau la băi timp de 18-24 de zile. Casa, masa, tratament, spectacole, filme şi anumite activităţi culturale, nu se plăteau. Doar salariaţii plăteau o anumită sumă simbolică când mergeau în staţiunile de tratament", se arată în cartea "De pe meleagurile Buzăului" semnată de acelaşi autor.
Cunoscute încă de la începutul secolului trecut, sub denumirea de Băile Berbeci, Băile Siriu erau prezente şi în presa interbelică.
"Dintre staţiunile balneare cunoscute, băile Siriu, sunt cele mai favorizate de natură, având pe o suprafaţă relativ mică, surse puternice de ape radioactive, alcaline, bicarbonate şi sulfuroase. Băile Siriu sunt cele mai bogate în iod din ţară. Băile sunt situate la o depărtare de 2 ore de Bucureşti şi 3 ore de la Buzău-Nehoiaş, de unde trăsuri destul de bune, transportă călătorii în maximum o oră într-o poziţiune pitorească, înconjurată de munţi, acoperite cu păduri. Aerul este foarte ozonat şi ferit de curenţi. Este unica staţiune balneară şi climaterică, ce dispune de un izvor cu apă iodată de băut, uşor digestibilă. Apele conţin, pe lângă o mare cantitate de iodură şi sulf, peste 186 grame la litru iodură de sodiu. Băile Siriu sunt cele mai căutate în contra reumatismului, iar apele sunt bune contra boalelor de stomac, ficat şi rinichi. Cu preţuri extrem de moderate, administraţia băilor pune la dispoziţia călătorilor tot confortul. Staţiunea "Siriul", care se găseşte la o altitudine 800 metri, este recomandată şi persoanelor care au nevoe de odihnă şi aer", se precizează în publicaţia Dimineaţa, iulie 1934. AGERPRES/(A, AS-autor: Florin Zafiu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval
Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p
Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate
Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU
Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr
REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani
Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t
Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov
Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.