TRADIŢII ÎN BUCATE/ Paula Seling alege drobul cu linte şi ciuperci de sărbători

Drobul cu linte şi ciuperci, cu verdeţuri din belşug, este una dintre reţetele pe care Paula Seling le prepară în preajma sărbătorilor pascale.
Artista a ales în urmă cu 13 ani să nu mai consume alimente de origine animală, iar în 2020 a lansat pe canalul său de Youtube o secţiune dedicată preparatelor vegane. Ea spune că nu este ''deloc'' greu să adaptezi reţetele tradiţionale, înlocuind alimentele de origine animală cu plante. Trecerea la alimentaţia vegană nu a fost dificilă, deoarece a reprezentat o continuare a regulilor respectate în perioada postului.
"Nu pot să spun că am vreo reţetă preferată, cu toate că îmi place să mănânc drob vegan de linte, clătite cu spanac, mâncare picantă de tofu, în stil asiatic, şi aşa mai departe. Fac şi burger vegan din sfeclă roşie şi soia, dar şi multe alte preparate bazate pe plante. Când sunt acasă sau chiar şi în vizită la părinţi, gătesc şi îmi place. Recent, chiar, am făcut o prăjitură cu fructe pe care Elena (n.r. - fiica sa) a dus-o la târgul de Paşte, la şcoală, şi a susţinut bine echipa, pentru completarea fondului clasei. (...) Din 2011, am decis să nu mai consum alimente de origine animală. Nu a fost greu, deoarece ţineam posturile şi înainte, a fost doar o continuare a regulilor pe care le aplicam acestei perioade. În plus, a fost o decizie bazată pe empatia faţă de animale", a precizat Paula Seling, pentru AGERPRES.
Ea intenţionează să posteze noi reţete pe canalul de Youtube. Printre cele publicate deja se numără: şniţele de pleurotus, pizza vegană, omleta din tofu, saramura de vinete, salata cu broccoli, deserturi cu tapioca sau avocado, ciorba vegană "de burtă" sau drob cu ciuperci.
"Îmi doresc mult să continui această preocupare, pentru că mi se pare că ajută oamenii. Plus că am aflat tot felul de reţete noi, pe care vreau să le împărtăşesc cu ceilalţi. (...) Sunt tot felul de produse prin care se pot înlocui produsele de origine animală. De exemplu, băutura pe bază de ovăz cu caju şi curmale este un înlocuitor excelent pentru lapte. Din lintea roşie se poate face o 'omletă' delicioasă cu legume", arată cântăreaţa.
A învăţat să gătească de la mama şi de la bunica sa. Îi plac preparatele tradiţionale, dar uneori inventează şi reţete noi.
"Prefer orice este gustos. Uneori, inventez preparate noi. Am găsit o metodă minunată de a face parizer din linte roşie, colorat cu suc de sfeclă. Am învăţat să gătesc de la mama şi bunica mea, iar preparatele tradiţionale le adaptez după câteva reguli simple pe care le-am învăţat din bucătăria vegană, unde carnea se poate înlocui cu soia, ciuperci, seitan şamd", menţionează Paula Seling.
De sărbătorile pascale, artista preferă drobul din linte şi ciuperci, despre care spune că e delicios. Pentru prepararea acestuia sunt necesare: 500 de grame de ciuperci Pleurotus; 500 de grame de ciuperci Champignon albe; 500 de grame de ciuperci Champignon brune; 3 cepe albe; 3 legături de pătrunjel; 3 legături de usturoi verde; 3 legături de ceapă verde; 3 legături de leurdă; 3 cartofi; o căpăţână de usturoi; o cană de orez; o cană de linte; 1/2 cană de seminţe de in măcinate; o cană de miez de nucă măcinată; sare; condimente (boia dulce, piper, coriandru, oregano) şi apă.
Cele trei cepe tăiate se călesc în ulei, iar ulterior se adaugă ciupercile. Cele trei tipuri de ciuperci conferă texturi şi arome diferite. Ciupercile Champignon pot fi date pe răzătoare, dar cele Pleurotus trebuie tocate cu cuţitul.
"Mama mea, de exemplu, dădea ciupercile prin maşina de tocat carne. Se poate şi aşa", precizează Paula Seling.
Ciupercile se pun treptat la călit, deoarece cantitatea este destul de mare (prima dată Champignon albe, apoi Champignon brune, iar ulterior Pleurotus). Se adaugă sare şi piper. În timp ce scad ciupercile, se pune la fiert o cană de orez cu două căni şi jumătate de apă.
"Punem linte. Să ştiţi că ar fi bine să folosiţi linte maro, pentru că ea se integrează foarte bine în toată compoziţia. Lintea o înmoi în apă, după care o scurg, o dau prin mixer şi o pun în ciuperci, alături de celelalte ingrediente, deoarece va contribui la legarea compoziţiei. Între timp, am început să toc verdeţurile. În primul rând, ceapă şi usturoi - nu e drob fără ceapă tocată; apoi usturoi verde, pătrunjel, foarte important, şi mărar. Cam câte trei legături de fiecare. Eu, în acest drob, în special, am pus şi trei legături de leurdă, pentru că are acest gust puternic de usturoi. Am şi dezghiocat, cum se spune pe la noi, o căciulie întreagă de usturoi, pe care am dat-o pe răzătoare", ne spune artista.
În compoziţie se mai adaugă: o jumătate de cană de seminţe de in măcinate şi o cană de miez de nucă măcinată, care "e foarte dulce şi completează extrem de bine gusturile". De asemenea, se rad trei cartofi cruzi şi se amestecă totul foarte bine, împreună cu condimentele specifice drobului (boia dulce, piper, coriandru, oregano).
"După ce am amestecat foarte bine compoziţia, am preîncălzit cuptorul la 180 de grade. Am pus toată compoziţia în tăviţe, deasupra unei hârtii de copt şi am uns întreaga compoziţie cu puţin ulei. Apoi le-am pus la cuptor şi le-am lăsat în jur de 50 de minute. Trebuie neapărat verificat din când în când, deoarece coacerea drobului depinde şi de cât de gros l-aţi plasat în tăviţe. Aşa că verificaţi, cu o mică scobitoare, pe care o introduceţi în drob", este sfatul Paulei Seling.
Ea recomandă consumarea drobului cu hrean sau sfeclă roşie cu hrean, precum şi cu ceapă verde şi ridichi. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială
Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț
Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii
Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)
Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești
Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie
Bistrița-Năsăud: Manifestări dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat, în municipiul reședință
Autoritățile locale și județene au marcat vineri, la Bistrița, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea Palatului Administrativ. Au fost prezenți prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Stelian
Cluj: Patru persoane încarcerate în urma unui accident rutier în Mihăilești; intervine elicopterul SMURD
Patru persoane sunt încarcerate în urma unui grav accident de circulație care a avut loc vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru preluarea victimelor. 'Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 Cluj-Napoca și Huedin intervin în aceste momente la un grav accident rutie
Arad: Deficitul de profesioniști în domeniul transportului de mărfuri s-a dublat în doi ani
Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenția că deficitul de șoferi profesioniști s-a dublat în ultimii doi ani, iar în județ lipsesc aproximativ 1.500 de șoferi de camioane, în timp ce importul forței de muncă din afara Uniunii Europene este insuficient.
Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe
Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați
Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare
Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi
Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, nav
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap