logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Covasna: Singurul oraş din ţară care poartă numele Sfântului Gheorghe poate fi vizitat şi virtual

Image

Sfântu Gheorghe, singurul oraş din România care poartă numele marelui mucenic Gheorghe, poate fi vizitat şi virtual prin intermediul site-ului interactiv sepsi360.ro.

Disponibil în limbile română, maghiară şi engleză, site-ul prezintă cele mai importante monumente istorice, instituţii de cultură şi de cult, obiective turistice, spaţii de sport şi recreere, unităţi de cazare şi alimentaţie publică din oraş, reunind imagini din peste 120 de locaţii, 434 de panorame aeriene şi 15 videoclipuri la 360 de grade cu descrieri şi date de contact.

Acesta a fost lansat anul trecut de Primăria Sfântu Gheorghe, cu scopul de a îmbogăţi oferta turistică şi oferă utilizatorilor posibilitatea de a face un tur virtual atât al oraşului, cât şi al împrejurimilor sale.

"Vizitează cele mai importante monumente istorice, mergi la un spectacol de teatru, la o expoziţie sau la un concert, plimbă-te prin parcuri, admiră statuile, bisericile, ascultă muzica de orgă, încearcă parcul de aventură de la Şugaş Băi sau pârtiile de schi, vezi stadionul OSK, facilităţile sportive, izvoarele de apă minerală sau instituţiile publice. Apoi, când ai obosit, relaxează-te într-o cafenea, cofetărie sau restaurant, verifică locurile de cazare şi alege-l pe cel care îţi place cel mai mult, pentru că o zi cu siguranţă nu este suficientă pentru a descoperi oraşul Sfântu Gheorghe", se arată pe site-ul www. sepsi360.ro.

Sfântu Gheorghe este atestat documentar din anul 1332 şi a fost denumit după hramul vechii biserici fortificate, însă în documentele istorice apare cu statut de oraş abia în anul 1461.

"Conform mărturiei materialelor arheologice, povestea merge înapoi până în epoca de piatră, detectându-se încă din acele timpuri urme ale unor stiluri de viaţă aşezate şi migratoare în zona noastră. Aşezământul şi-a luat numele de la Cavalerul Sfântul Gheorghe, patronul sfânt al primei sale biserici, iar cea mai veche menţiune scrisă care a supravieţuit datează din 1332 (...) Ca oraş (civitas) Sfântu Gheorghe este menţionat prima dată într-un document din anul 1461, iar într-un alt document din 1492 figurează deja ca oraş privilegiat", se arată pe pagina de internet a Primăriei.

Oraşul a avut o istorie zbuciumată, fiind distrus de mai multe ori, cele mai violente atacuri fiind ale tătarilor şi turcilor din anii 1651 şi 1661, în urma cărora doar o mică parte a locuitorilor a supravieţuit, iar asediile au fost urmate de secete şi epidemii de ciumă. Lupta pentru independenţă din 1848 a constituit perioada cea mai glorioasă din istoria oraşului, dar înfrângerea acesteia s-a soldat cu represalii.

"Normalitatea a revenit în oraş numai în anul 1860, când după un timp îndelungat regiunea a început să se dezvolte. În 1861 este ales pentru prima dată un primar şi un consiliu local. În anii următori a fost construită prima fabrică de textile şi au fost fondate Muzeul Naţional Secuiesc, orfelinatul şi spitalul (...) Oraşul nostru a fost cel dintâi din Secuime unde a fost construită prima sală de teatru (...) În 1879 a fost construită şi fabrica de tutun. Odată cu construcţia căii ferate pe linia Braşov - Târgu Secuiesc - Miercurea Ciuc, oraşul nostru a intrat în reţeaua naţională de căi ferate, iar din 1908 energia electrică este deja disponibilă locuitorilor din oraş (...) Oraşul a devenit municipiu în 1967, când România a fost împărţită în noi diviziuni teritoriu-administrative, iar în prezent este reşedinţa judeţului Covasna", se mai arată pe site-ul Primăriei.

Sfântu Gheorghe are, conform recensământului din 2021, puţin peste 50.000 de locuitori, în scădere faţă de anul 2011, când fuseseră înregistraţi circa 56.000 locuitori, iar aproape 70% dintre locuitorii oraşului sunt de etnie maghiară.

Puţină lume ştie că municipiul Sfântu Gheorghe are două statui dedicate patronului spiritual al oraşului - una de factură modernă şi una clasică. Prima, amplasată în anii '90 într-un scuar din zona comercială a oraşului, îl reprezintă într-o manieră modernă pe Sfântul Gheorghe călare pe balaur, iar cele două personaje nu sunt aşezate pe tradiţionalul soclu, ci în vârful unui catarg.

Cea de-a doua statuie a Sfântului Gheorghe a fost dezvelită în 2012, în vecinătatea Primăriei, la scurt timp după aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. Aceasta a fost realizată de studenţi de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă de la Budapesta şi reprezintă o copie a statuii ecvestre a Sfântului Gheorghe din Praga, făcută din bronz în perioada medievală de doi meşteri clujeni, la comanda împăratului Carol al IV-lea. Două copii ale acesteia, realizate mulţi ani mai târziu, pot fi văzute la Cluj, în oraşul natal al artiştilor, dar şi la Budapesta, în apropierea 'Bastionului Pescarilor'. Statuia amplasată la Sfântu Gheorghe a costat 110.000 de lei, din care 50.000 de lei au fost acoperiţi din bugetul local, iar diferenţa din donaţii ale localnicilor şi din sponsorizări.

Despre istoria acestui oraş au apărut de-a lungul timpului mai multe volume, printre care cele scrise de arhivistul Ioan Lăcătuşu, profesorul Jozsef Almos şi muzeograful Cserey Zoltan, iar municipalitatea a editat o carte ilustrată cu desene, care prezintă pe înţelesul copiilor cele mai importante instituţii, obiective turistice şi culturale, istoria şi împrejurimile oraşului, face o scurtă prezentare a comunităţilor etnice şi religioase care trăiesc în Sfântu Gheorghe, vorbeşte despre personalităţile oraşului şi despre cele mai importante sărbători locale.

Patronul spiritual al municipiului Sfântu Gheorghe va fi sărbătorit anul acesta printr-o suită de peste 150 de manifestări culturale, artistice şi sportive, care au început luni şi se vor încheia în 28 aprilie. AGERPRES / (AS - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

SĂRBĂTORI: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă (23 aprilie)

 

 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 24-04-2025 08:00

Acțiune de protest a sindicaliștilor din Asistență Socială, organizată joi la Ministerul Finanțelor

Federația Columna-Scor, cea mai mare organizație sindicală și reprezentativă din Asistența Socială, organizează, joi, o acțiune de protest la sediul Ministerului Finanțelor, la care sunt așteptate sindicate din peste 20 de județe. ''De mai bine de un an și jumătate, Federația Columna-Scor (...) a solicitat Guvernului României rea

Social 24-04-2025 07:35

Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în județele Constanța și Tulcea, joi dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi dimineața, atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în zeci de localități din județele Constanța și Tulcea. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, mai multe localități din zona continentală a județelor Constanța și Tulcea, inclusiv din Delta Dună

Social 24-04-2025 05:20

Prezidențiale2025/ UB: Candidați la scrutinul din 4 mai semnează Declarația pentru o Românie democratică și euroatlantică

Mai mulți candidați la prezidențiale vor semna joi Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Reprezentanții Universității din București au anunțat că vor lua parte la semnarea documentului Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George S

Social 24-04-2025 05:11

MAI: Cartea electronică de identitate - disponibilă de joi în București

Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servici

Social 23-04-2025 22:34

Mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în Bușteni (Prahova) și Rucăr (Argeș)

Autoritățile au transmis, miercuri seară, mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în orașul Bușteni din județul Prahova și în comuna Rucăr din județul Argeș. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a anunțat că, în urma semnalării prezenței animalului sălbatic în Bușteni, a fost trimisă o ambulanță SMU

Administratie 23-04-2025 18:18

Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat

Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au

Social 23-04-2025 16:39

Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre

Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m

Social 23-04-2025 16:01

INHGA: Alerte Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până la miezul nopții

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează până la miezul nopții mai multe râuri din Transilvania și Crișana. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cote

Administratie 23-04-2025 15:50

Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D

Social 23-04-2025 13:48

Ziua Veteranilor de Război/MApN: Evenimente pentru celebrarea românilor ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că organizează, în perioada 24-29 aprilie, o serie de activități, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în semn de recunoștință pentru curajul, sacrificiul și devotamentul românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al MApN, &

Social 23-04-2025 13:45

Mureș: Proiect-pilot de amplasare de coduri QR pe monumente ale eroilor din România, Slovacia, Ungaria și Cehia

Primul cod QR din cadrul unui proiect-pilot a fost amplasat, miercuri, pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, demersul având ca menire aflarea de informații referitoare la istoria care a dus la ridicarea acestui obiectiv, precum și la numărul celor căzuți în bătălia purtată aici în al Doilea Război Mondial. 'La iniți

Social 23-04-2025 13:12

REPORTAJ/Marșul comemorativ pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest a ajuns la Oarba de Mureș

Marșul comemorativ intitulat 'Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest - Ungaria, Slovacia, Cehia', organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns, miercuri, la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, unde

Social 23-04-2025 12:15

Brigada Rutieră: Patru persoane duse la spital după un accident între două mașini pe Bulevardul Basarabia

Patru persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, după ce două mașini s-au ciocnit la intersecția dintre Șoseaua Morarilor și Bulevardul Basarabia. Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au constatat că este vorba de un accident de circulație în care au fost implicate două autovehicule, iar în urma