logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Covasna: Singurul oraş din ţară care poartă numele Sfântului Gheorghe poate fi vizitat şi virtual

Image

Sfântu Gheorghe, singurul oraş din România care poartă numele marelui mucenic Gheorghe, poate fi vizitat şi virtual prin intermediul site-ului interactiv sepsi360.ro.

Disponibil în limbile română, maghiară şi engleză, site-ul prezintă cele mai importante monumente istorice, instituţii de cultură şi de cult, obiective turistice, spaţii de sport şi recreere, unităţi de cazare şi alimentaţie publică din oraş, reunind imagini din peste 120 de locaţii, 434 de panorame aeriene şi 15 videoclipuri la 360 de grade cu descrieri şi date de contact.

Acesta a fost lansat anul trecut de Primăria Sfântu Gheorghe, cu scopul de a îmbogăţi oferta turistică şi oferă utilizatorilor posibilitatea de a face un tur virtual atât al oraşului, cât şi al împrejurimilor sale.

"Vizitează cele mai importante monumente istorice, mergi la un spectacol de teatru, la o expoziţie sau la un concert, plimbă-te prin parcuri, admiră statuile, bisericile, ascultă muzica de orgă, încearcă parcul de aventură de la Şugaş Băi sau pârtiile de schi, vezi stadionul OSK, facilităţile sportive, izvoarele de apă minerală sau instituţiile publice. Apoi, când ai obosit, relaxează-te într-o cafenea, cofetărie sau restaurant, verifică locurile de cazare şi alege-l pe cel care îţi place cel mai mult, pentru că o zi cu siguranţă nu este suficientă pentru a descoperi oraşul Sfântu Gheorghe", se arată pe site-ul www. sepsi360.ro.

Sfântu Gheorghe este atestat documentar din anul 1332 şi a fost denumit după hramul vechii biserici fortificate, însă în documentele istorice apare cu statut de oraş abia în anul 1461.

"Conform mărturiei materialelor arheologice, povestea merge înapoi până în epoca de piatră, detectându-se încă din acele timpuri urme ale unor stiluri de viaţă aşezate şi migratoare în zona noastră. Aşezământul şi-a luat numele de la Cavalerul Sfântul Gheorghe, patronul sfânt al primei sale biserici, iar cea mai veche menţiune scrisă care a supravieţuit datează din 1332 (...) Ca oraş (civitas) Sfântu Gheorghe este menţionat prima dată într-un document din anul 1461, iar într-un alt document din 1492 figurează deja ca oraş privilegiat", se arată pe pagina de internet a Primăriei.

Oraşul a avut o istorie zbuciumată, fiind distrus de mai multe ori, cele mai violente atacuri fiind ale tătarilor şi turcilor din anii 1651 şi 1661, în urma cărora doar o mică parte a locuitorilor a supravieţuit, iar asediile au fost urmate de secete şi epidemii de ciumă. Lupta pentru independenţă din 1848 a constituit perioada cea mai glorioasă din istoria oraşului, dar înfrângerea acesteia s-a soldat cu represalii.

"Normalitatea a revenit în oraş numai în anul 1860, când după un timp îndelungat regiunea a început să se dezvolte. În 1861 este ales pentru prima dată un primar şi un consiliu local. În anii următori a fost construită prima fabrică de textile şi au fost fondate Muzeul Naţional Secuiesc, orfelinatul şi spitalul (...) Oraşul nostru a fost cel dintâi din Secuime unde a fost construită prima sală de teatru (...) În 1879 a fost construită şi fabrica de tutun. Odată cu construcţia căii ferate pe linia Braşov - Târgu Secuiesc - Miercurea Ciuc, oraşul nostru a intrat în reţeaua naţională de căi ferate, iar din 1908 energia electrică este deja disponibilă locuitorilor din oraş (...) Oraşul a devenit municipiu în 1967, când România a fost împărţită în noi diviziuni teritoriu-administrative, iar în prezent este reşedinţa judeţului Covasna", se mai arată pe site-ul Primăriei.

Sfântu Gheorghe are, conform recensământului din 2021, puţin peste 50.000 de locuitori, în scădere faţă de anul 2011, când fuseseră înregistraţi circa 56.000 locuitori, iar aproape 70% dintre locuitorii oraşului sunt de etnie maghiară.

Puţină lume ştie că municipiul Sfântu Gheorghe are două statui dedicate patronului spiritual al oraşului - una de factură modernă şi una clasică. Prima, amplasată în anii '90 într-un scuar din zona comercială a oraşului, îl reprezintă într-o manieră modernă pe Sfântul Gheorghe călare pe balaur, iar cele două personaje nu sunt aşezate pe tradiţionalul soclu, ci în vârful unui catarg.

Cea de-a doua statuie a Sfântului Gheorghe a fost dezvelită în 2012, în vecinătatea Primăriei, la scurt timp după aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. Aceasta a fost realizată de studenţi de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă de la Budapesta şi reprezintă o copie a statuii ecvestre a Sfântului Gheorghe din Praga, făcută din bronz în perioada medievală de doi meşteri clujeni, la comanda împăratului Carol al IV-lea. Două copii ale acesteia, realizate mulţi ani mai târziu, pot fi văzute la Cluj, în oraşul natal al artiştilor, dar şi la Budapesta, în apropierea 'Bastionului Pescarilor'. Statuia amplasată la Sfântu Gheorghe a costat 110.000 de lei, din care 50.000 de lei au fost acoperiţi din bugetul local, iar diferenţa din donaţii ale localnicilor şi din sponsorizări.

Despre istoria acestui oraş au apărut de-a lungul timpului mai multe volume, printre care cele scrise de arhivistul Ioan Lăcătuşu, profesorul Jozsef Almos şi muzeograful Cserey Zoltan, iar municipalitatea a editat o carte ilustrată cu desene, care prezintă pe înţelesul copiilor cele mai importante instituţii, obiective turistice şi culturale, istoria şi împrejurimile oraşului, face o scurtă prezentare a comunităţilor etnice şi religioase care trăiesc în Sfântu Gheorghe, vorbeşte despre personalităţile oraşului şi despre cele mai importante sărbători locale.

Patronul spiritual al municipiului Sfântu Gheorghe va fi sărbătorit anul acesta printr-o suită de peste 150 de manifestări culturale, artistice şi sportive, care au început luni şi se vor încheia în 28 aprilie. AGERPRES / (AS - autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

SĂRBĂTORI: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă (23 aprilie)

 

 

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 02-04-2025 11:13

Ministrul Agriculturii: Încă două focare de febră aftoasă în Ungaria; se discută despre vaccinarea preventivă în UE

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin - Ionuț Barbu, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, că în Ungaria au mai fost depistate încă două focare de febră aftoasă și că a primit promisiuni de la nivelul Comisiei Europene că, în cazul în care vor mai fi identificate focare ale acestei boli, se va lua o decizie de vaccinare preventivă

Administratie 02-04-2025 09:58

Prefectul Bucureștiului, Mugur-Mihai Toader: O lege a Capitalei ar fi imperios necesară în perioada următoare

O lege a Bucureștiului ar fi imperios necesară în perioada următoare, consideră prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader. 'În momentul de față, primăriile de sector, în special, asigură o dezvoltare destul de programată și au niște planuri de dezvoltare pe termen scurt, mediu și chiar lung destul de bine întocmite. Sincope su

Social 02-04-2025 09:56

Prahova: Fum gros la Rafinăria Lukoil după o cădere totală de tensiune; au fost alertate autoritățile de mediu

Autoritățile de mediu din județul Prahova au fost sesizate, miercuri, după ce la Rafinăria Lukoil Ploiești a fost observat un fum gros care a putut fi văzut de la mai mulți kilometri depărtare. Garda de Mediu Prahova explică faptul că, din cauza unei căderi totale de tensiune în sistemul național de distribuție energie electrică, rafinăria a fost complet

Social 02-04-2025 08:59

Neamț: Un TIR încărcat cu apă îmbuteliată a intrat într-o gospodărie din localitatea Dolhești

Un TIR încărcat cu apă îmbuteliată a intrat, miercuri dimineață, într-o gospodărie din localitatea Dolhești, comuna Pipirig, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Accidentul s-a produs în jurul orei 05:00, pe drumul național DN 15B, iar la fața locului au intervenit pompierii militari din Târgu Neamț, vo

Social 02-04-2025 07:11

Prahova: Explozie urmată de incendiu, într-un apartament din Ploiești; un bărbat a suferit arsuri

O explozie urmată de un incendiu a avut loc, miercuri dimineață, într-un apartament din municipiul Ploiești, un bărbat fiind rănit, iar mai multe persoane evacuate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova precizează că deflagrația s-a produs într-un apartament de la etajul al doilea al unui bloc aflat pe strada Malu Roșu.

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir