ZIUA FEMEII/Artistele Alina Pinca Vintilă, Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel transmit tinerilor dragostea de tradiţii

Interpretele de muzică populară Alina Pinca Vintilă, Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel sunt modele pentru sute de elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, acestea reuşind an de an să transmită dragostea pentru portul şi tradiţiile româneşti tinerei generaţii.
Într-un spectacol dedicat studentelor de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, cu prilejul zilei de 8 Martie, atât managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii "Ilie Micu", Alina Pinca Vintilă, cât şi cele două profesoare - Luminiţa Dejan şi Mariana Anghel - s-au remarcat din nou prin măiestria cu care au reuşit să pregătească tinerii din tot judeţul, care au ales să ducă mai departe folclorul şi tradiţiile noastre.
Sursa foto: Arhiva personală Alina Pinca Vintilă
"Numărul elevilor înscrişi la cursurile noastre este într-o continuă creştere, ceea ce înseamnă că profesioniştii care formează colectivul Şcolii Populare de Arte reuşeşte să realizeze actul artistic, la nivelul standardelor propuse. Sigur că ne bucurăm când vedem că totuşi încă sunt tineri care trăiesc prin muzică, tineri care iubesc folclorul, datinile şi obiceiurile poporului nostru, care reprezintă identitatea noastră naţională. Cred că niciun popor nu are o carte de vizită atât de frumoasă precum a neamului meu! Eu, personal, nu aş putea să trăiesc departe de ţara mea, de neamul meu, de pământul acesta sfânt pentru care înaintaşii noştri s-au jertfit atât!", a declarat pentru AGERPRES Alina Pinca Vintilă.
Aceasta le-a transmis tinerelor de la Academia Militară, care se pregătesc să devină ofiţeri în Armata română, să fie "regine pentru aleşii lor".
"Se spune că femeia frumoasă este o încântare pentru ochi, femeia înţeleaptă este o încântare pentru raţiune, de fapt femeia înţeleaptă este un soi de regină care nu îşi poartă coroana pe cap, ci în interior, aici, în suflet. Vă doresc să rămâneţi adevărate regine pentru aleşii inimilor dumneavoastră", a spus, la finalul spectacolului, Alina Pinca Vintilă.
Interpreta de folclor Mariana Anghel a avut un recital la Academia Militară, după ce au urcat pe scenă elevii ei de la Şcoala Populară din Sibiu. Doi dintre aceştia, care au cântat şi în spectacolul oferit cadou studentelor militare, spun că este foarte importantă dragostea de ţară şi de tradiţii.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
Bogdan Boeriu este un tânăr traducător la una dintre companiile multinaţionale prezente la Sibiu, în Zona Industrială Vest, care se remarcă prin talentul său pentru canto muzică populară.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Eu nu am cum să mă las de muzica populară, pentru că m-am reîntors la ceea ce făceam cu drag în copilărie şi, după ce mi-am terminat şcolile înalte, cum zice un bun prieten, am revenit la folclorul nostru frumos. Tradiţia are viitor atâta timp cât ne mai aducem aminte şi ne mai dăruim câte un mărţişor, câte o floare, ne urăm primăvară frumoasă şi ascultăm câte un ritm popular în casele noastre. Înconjuraţi-vă de frumos, să aveţi o primăvară frumoasă", a fost mesajul lui Bogdan Boeriu.
Un alt elev al Marianei Anghel, care se remarcă prin vocea sa, dar şi prin dragostea pentru tradiţii, este profesorul de religie Răzvan Băzărîncă.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Un mare duhovnic al României, părintele Iustin Pârvu, afirma următoarele cuvinte: românului i-au mai rămas trei lucruri de valoare - istorie, port şi folclor. Şi dacă noi nu ne-am întoarce la originile noastre arhaice şi dacă nu i-am determina pe tineri încă de pe băncile şcolii, totul s-ar duce de râpă. Din ce am văzut eu, tradiţia la sat, acolo unde s-a născut veşnicia, cum spunea Blaga, nu a dispărut. (...) Iubiţi şi fiţi iubitori!", a transmis el.
Şi cântăreaţa de muzică populară, Luminiţa Dejan, profesor la Şcoala Populară din Sibiu, a susţinut un recital la Academia Militară, după ce au cântat copiii din clasa ei de canto muzică populară.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Ca să poţi transmite mai departe tradiţia şi folclorul trebuie ca tu, ca interpret şi ca profesor, să le iubeşti. Eu sunt o iubitoare a doinelor de pe Târnavă, sunt o iubitoare de tradiţii şi obiceiuri româneşti, iar prin această oportunitate de a fi profesor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii 'Ilie Micu' din Sibiu, am ocazia să transmit mai departe ceea ce am învăţat până acum şi să nu lăsăm folclorul să piară. Eu sunt o fostă elevă a Şcolii Populare de Arte şi am avut onoarea să lucrez cu profesorul Vasile Emil Repede, un profesor desăvârşit", a precizat pentru AGERPRES Luminiţa Dejan.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
Radu Petru Stanciu, unul dintre cei mai talentaţi elevi ai Luminiţei Dejan, mărturiseşte că el iubeşte atât de mult folclorul, "pentru că s-a născut în România şi este ţara lui şi contează tot ce învaţă de la profesoara sa".
Rectorul comandant al Academiei Forţelor Terestre, generalul Ghiţă Bârsan, s-a arătat impresionat de talentul artiştilor sibieni.
Sursa foto: Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu/Facebook.com
"Tezaurul folcloric românesc este bine păzit în şcolile populare de artă din România. Iar ceea ce se întâmplă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii 'Ilie Micu' din Sibiu este o minune, pe care ne-aţi adus-o şi anul acesta în rândul Academiei Forţelor Terestre. (...) Întotdeauna veţi avea poarta larg deschisă pentru spectacole, pentru a aduce în rândul nostru frumuseţea, tinereţea copiilor, mai ales măiestria dumneavoastră de a preda mai departe ceea ce avem mai de preţ, sufletul românesc", a afirmat generalul Ghiţă Bârsan.
Peste 800 de cursanţi de toate vârstele şi din întreg judeţul învaţă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Ilie Micu", o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.
Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină
Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat
Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro
Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice
Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di
Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR
O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s
Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați
Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro
Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ
Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș
Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat
ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie
Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p
Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului
Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura
Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi
Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a
Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei
Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție
Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp
Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa
Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale
Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,
Emisiune de mărci poștale dedicată savantului Petru Poni - de miercuri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, miercuri, a emisiunii de mărci poștale 'Savanți români', formată dintr-un timbru și un plic 'prima zi', cu prilejul împlinirii unui secol de la moartea savantului român Petru Poni. 'Plicul 'prima zi' reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator