logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: BRGV a efectuat în premieră extragere de ADN vegetal dintr-o vânătă - un pas către o bibliotecă a genotipurilor

Image

Banca de Resurse Genetice şi Vegetale (BRGV) Buzău a efectuat prima extragere a unei secvenţe de ADN vegetal dintr-un soi vechi de vânătă, deschizând astfel calea înfiinţării unei biblioteci de amprentare genotipică, cu ajutorul unor echipamente care vor putea stabili ştiinţific autenticitatea unor soiuri.

Potrivit instituţiei de cercetare, prima extracţie de acid dezoxiribonucleic (ADN) a fost posibilă graţie unor echipamente specifice de ultimă generaţie.

"Între 12 şi 15 februarie, echipa specializată în genetică şi biologie moleculară a operat o primă extracţie de ADN din specii valoroase conservate, pregătind terenul pentru secvenţierea şi amprentarea genetică. Această realizare remarcabilă deschide noi orizonturi în înţelegerea şi protejarea biodiversităţii genetice, beneficiind de echipamente de ultimă generaţie, precum hota cu flux laminar vertical, minicentrifugă, vortex, secvenţiator de nouă generaţie pentru analiza genomului vegetal, electroforeză acizi nucleici, Real Time PCR, agitator cu încălzire, centrifugă pentru tuburi, fluorometru acizi nucleici, mixer de probe, amplificator ADN şi multe altele. Într-o eră în care ştiinţa evoluează rapid, echipa BRGV Buzău se înscrie în trendul cercetării la standard internaţional. Prin utilizarea tehnologiei de ultimă oră şi corelarea rezultatelor cu agenda instituţiilor similare din întreaga lume, acest laborator devine un punct de referinţă în descoperirea şi protejarea biodiversităţii genetice. Astfel, contribuim la conservarea şi dezvoltarea viitoare a bio-ecosistemelor, generând progres şi bunăstare prin certificarea unei alimentaţii sănătoase", a transmis BRGV.

 


Sursa foto: BRGV Buzău


Pentru utilizarea aparaturii de biologie moleculară şi genetică, cercetătorii din cadrul BRGV au fost pregătiţi de către o echipă de specialişti în domeniu.

"Suntem bucuroşi că am reuşit să punem în funcţiune un laborator nou în cadrul BRGV, este vorba de laboratorul de biologie moleculară, genetică şi biochimie, un laborator complex care are două atribute principale: genetica şi biochimia. Am reuşit să achiziţionăm şi să creăm fluxul de lucru pentru aparatura ce ţine de biologie moleculară genetică sub coordonarea unei echipe cu experienţă în domeniu. Specialiştii băncii au reuşit pentru prima dată să extragă ADN la specii legumicole importante pe care le avem în conservare, mergând apoi la secvenţiere şi amprentare genetică. Practic laboratorul are misiunea de a cunoaşte resursele genetice din punct de vedere genotipic şi sigur urmează ca în scurt timp să ajungă o echipă de specialişti din Germania, care să configureze aparatura pentru biochimie şi să ne pregătească pentru a o putea folosi în vederea executării unor analize biochimice. Dacă noi cunoşteam resursele vegetale din punct de vedere fenotipic, acum putem vorbi de genotipare şi cunoaştere a compoziţiei biochimice. Este o premieră pentru Bancă. Ceea ce facem noi acum, în afară se face de mult timp. Nu aveam instituţii specializate, bănci de resurse cu capacitatea de a realiza amprentare genetică. Uşor, vrem să ajungem la acreditarea internaţională pe care ne-o dorim cu toţii", a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.

 



Prin intermediul analizelor de laborator, BRGV va putea înfiinţa o bibliotecă genetică a soiurilor de legume şi plante aflate în portofoliu.

"Am debutat cu analize la soiuri de pătlăgele vinete vechi româneşti, astfel încât să începem să genotipăm resursele, să le avem în biblioteca noastră în forma aceasta genotipică. Creăm o bibliotecă de genotipare ştiinţifică prin care să avem toate informaţiile despre un soi, până la nivel de genom. Este un fel de bibliotecă a amprentelor soiurilor româneşti pe care le stocăm, pentru că vrem să înfiinţăm o bază de date unitară, astfel încât în scurt timp să punem pe picioare şi laboratorul de bioinformatică prin care să uşurăm munca în celelalte laboratoare şi să procesăm datele, să le stocăm în condiţii de siguranţă. Noi ajungem prin aceste aparate să cunoaştem zestrea genotipului, ceea ce are el ca structură genetică şi mesajul pe care îl are. Astfel, putem să demonstrăm lumii ştiinţifice internaţionale că aceste resurse sunt ale noastre şi amprentate genetic nu mai pot fi copiate, însuşite de cei care nu au dreptul. Pe de altă parte, cunoscând genomul, ne ajută în programul de ameliorare pentru obţinere de noi creaţii biologice. Timpul de lucru se scurtează foarte mult pentru că, pe căile clasice, ameliorarea plantelor se face pe termen lung", a mai precizat cercetătorul buzoian.

 



Mai mult decât atât, instituţia speră ca pe viitor să poată determina duplicatele unor soiuri de legume şi organismele modificare genetic (OMG).

"Putem să depistăm duplicatele şi chiar avem surprize că avem în piaţă soiuri care au acelaşi genom şi mărci de comercializare diferite, ceea ce sigur nu este tocmai în regulă. Încercăm să dezvoltăm şi zona aceasta. Mai avem nevoie de ceva aparatură care este în curs de achiziţie şi pentru a stabili cu exactitate dacă un organism a fost modificat genetic, a nu se confunda cu organismele care au fost ameliorate sau - ştiu eu - obţinute prin hibridări, segregări, prin metodele clasice. Vrem să ajungem şi acolo - a avea aparatura necesară precisă pentru a depista OMG", a subliniat Costel Vînătoru.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău este o instituţie publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. BRGV Buzău are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 28-01-2025 15:37

Bihor: Clădirea în care a locuit Eva Heyman, fetița victimă a Holocaustului, reabilitată; va fi marcată ziua ei de naștere

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului aduce în atenția publică și soarta Evei Heyman, fetița de 13 ani victimă a lagărului de exterminare, în amintirea căreia a fost reabilitată clădirea de patrimoniu arhitectural în care a locuit și pentru a marca ziua sa de naștere, 13 februarie, se vor derula activități de educație muzeală pentru elevi sub ge

Social 28-01-2025 15:33

Mureș: Rețete tradiționale din Saschiz, între care și lichiul, publicate în Milk Street Magazine

Rețeta unui desert tradițional săsesc din zona Târnavelor, lichiul sau Grief Hanklich, a apărut în celebra revistă de gastronomie 'Milk Street Magazine', în ediția ianuarie-februarie, după ce fondatorul acesteia, Christopher Kimball, a gustat personal desertul pregătit de Ibolyka Macarov, membră de bază a Vecinătății Femeilor din Saschiz.

Administratie 28-01-2025 14:11

Leul s-a apreciat, marți, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9748 lei, în scădere cu 0,08 bani (-0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9756 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7679 lei, în creștere cu 3,19 bani (+0

Administratie 28-01-2025 14:06

Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea

Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr

Social 28-01-2025 13:51

Timiș: Surpare de pământ la liniile feroviare de la Pasajul Solventul; lucrările de împingere a chesonului au fost sistate

Lucrările de construire a noului pasaj sub-feroviar Solventul din Timișoara au fost sistate, după ce a avut loc o surpare de pământ sub liniile ferate, în timpul împingerii chesonului pe sub acestea, a declarat, marți, viceprimarul municipiului, Ruben Lațcău. Vice-edilul spune că subsolul zonei are probleme, având caver

Social 28-01-2025 12:16

Sălaj: Cormoranii decimează peștii din lacul Vârșolț și râul Someș

Numărul foarte mare cormorani prezenți, în perioada sezonului rece, în Sălaj, pe lacul de acumulare Vârșolț și pe râul Someș decimează populația piscicolă, avertizează reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS). Inginerul piscicol Veronica Ispas, responsabilul de pescuit din ca

Administratie 28-01-2025 12:03

Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an

Administratie 28-01-2025 11:48

Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal

Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie

Social 28-01-2025 10:50

Trei persoane, printre care un copil, rănite în urma unui accident produs în municipiul Bistrița

Trei persoane, printre care și un copil în vârstă de patru ani, au fost rănite marți dimineața într-un accident produs pe o stradă din municipiul Bistrița, în care au fost implicate două autoturisme și un microbuz de transport persoane. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, unul dintre răni

Social 28-01-2025 08:31

Buzău: Agresivitatea generată de brandingul personal al șoferilor și dezinhibiția la volan, cauze ale accidentelor pe autostradă

Dezinhibiția la volan, 'brandingul personal al șoferilor' care poate genera agresivitate și gadgeturile se numără printre cauzele care pot da naștere unor evenimente rutiere pe autostradă sau pe celelalte sectoare de drum, atrag atenția specialiștii în psihologia traficului. La data de 20 decembrie 2024 a fost dată în circu

Social 28-01-2025 08:14

Cod galben de ceață în zone din șapte județe din Moldova, până la ora 10:00

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineața o atenționare nowcasting Cod galben de ceață pentru zone din județele Bacău, Botoșani, Galați, Neamț, Vrancea, Iași și Vaslui, valabilă până la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, în zona joasă a județului Bacău (zona localităților Bacău, Onești, Buhuși, Sascut, Balcani

Social 28-01-2025 07:45

Incendiu într-un bloc din Râmnicu Vâlcea; zeci de persoane evacuate

Mai multe persoane dintr-un bloc de locuințe din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost evacuate de urgență din locuințele lor, marți dimineața, după ce un incendiu a izbucnit într-o garsonieră de la etajul trei al imobilului, în interiorul acesteia fiind depozitată o cantitate mare de materiale plastice și textile. Potrivit

Administratie 27-01-2025 21:57

Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim

Social 27-01-2025 19:40

Fechet: Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români; la Romsilva am văzut sfidare

Ministrul Mediului a convocat miercuri conducerea Romsilva pentru discuții cu privire la reorganizarea Regiei și a anunțat că va solicita o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă. 'Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români, iar la Romsilva, care administrează pădurile țării (și subliniez ac

Social 27-01-2025 19:36

Satu Mare: A fost inaugurat noul terminal al Aeroportului

Noul terminal al Aeroportului Internațional Satu Mare a fost inaugurat luni, fiind îmbarcați pasagerii pentru zborul către Londra, informează un comunicat de presă al Consiliului Județean (CJ). 'Noul terminal dispune de patru porți de îmbarcare, un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghișee automate de pre-boarding și un sistem de det