24 Ianuarie/ Obiecte ce amintesc de Alexandru Ioan Cuza - în colecţia unui buzoian: Istoria trebuie să fie cunoscută

O fotografie inedită cu cei doi copii ai lui Alexandru Ioan Cuza şi o ediţie a ziarului francez "L'univers Illustre", în care este prezentat domnitorul român, sunt deţinute de colecţionarul Daniel Obreja, unul dintre colaboratorii celor mai mari muzee de istorie din ţară.
Spiritul său de colecţionar a fost cultivat încă din copilărie şi răsplătit de către Administraţia Prezidenţială cu medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri". Daniel Obreja a colaborat şi organizat o serie de expoziţii şi evenimente cultural-istorice de-a lungul anilor cu instituţii de profil din întreaga ţară.
"Istoria trebuie să fie cunoscută de fiecare pentru a-şi cunoaşte trecutul şi pentru a înţelege prezentul. Trebuie să vezi care sunt faptele înaintaşilor noştri şi în acest fel vei înţelege toată anvergura istorică a României. Cuza a fost cel care a pus bazele României moderne, a fost primul domnitor care s-a implicat în problemele ţărănimii, cel care a acordat drepturi de proprietate, s-a implicat în evoluţia învăţământului în Principate şi un act important este formarea armatei Principatelor Române, crearea manufacturii de arme, ceea ce pentru noi era foarte important. În perioada lui Alexandru Ioan Cuza sunt create primele arme cu foc în Principate", a declarat pentru AGERPRES colecţionarul Daniel Obreja.
Cronologia evenimentelor care au condus la Unirea Principatelor Române este evidenţiată cu fidelitate de documentele, sigiliile şi obiectele de patrimoniu regăsite în sălile expoziţii.
Foto: (c) Daniel Obreja/Arhiva personală
"La Muzeul Naţional de Istorie a României putem vedea categorii de obiecte expuse cronologic, decoraţii primite de domnitorul Alexandru Ioan Cuza de la Puterile străine, dar şi decoraţii instituite în timpul său. Putem găsi medalii care comemorează evenimente din timpul domniei cum ar fi Medalia Întâlnirea Oştenilor Moldo-Români la Socola sau Medalia Divanului Ad-Hoc, găsim în expoziţie Medalia Curţii de Conturi înfiinţată în timpul lui Cuza, medalii din 1864, 1865, 1866, dedicate expoziţiilor regionale de agricultură, o secţiune importantă de sigilii administrative şi domneşti din vremea Principatelor. Avem câteva săbii primite de către principele Alexandru Ioan Cuza din partea oraşului Râmnicu Sărat, din partea oraşului Bârlad şi, cea mai importantă, sabia de învestitură a domnitorului primită de la sultan în 1860, o sabie cu multe elemente din aur, cu pietre preţioase, destinată principilor. Participarea mea la expoziţie este pe latura medaliilor, a fotografiilor, deţin paşapoarte din acele vremuri, elemente ce ajungeau în popor, cărţi ce amintesc de domnitor. Există o copie de pe diploma de Bacalaureat a lui Alexandru Ioan Cuza. Avem expusă pentru prima oară o acţiune la ziarul Românul din 1860, de cinci galbeni, prima acţiune românească la o societate. Găsim o diplomă spectaculoasă de la 'Societatea de Dare de Semn din Bucuresci' a lui Theodor Cazimir, aghiotantul domnitorului", a subliniat colecţionarul.
Foto: (c) Daniel Obreja/Arhiva personală
Printre piesele de bază ale colecţiei sale se numără un ziar tipărit în Franţa, în centrul căruia se află domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dar şi o fotografie cu cei doi copii ai săi.
Foto: (c) Daniel Obreja/Arhiva personală
"Printre cele mai importante piese oferite pentru expoziţie se numără o pafta militară datată din 11 februarie 1866, regăsim o linguriţă din argint comemorativă la 50 de ani de la unirea Principatelor cu portretul lui Alexandru Ioan Cuza pe mâner, produsă în Germania, un obiect foarte rar întâlnit. Dacă ar fi să aleg doar un obiect legat de Alexandru Ioan Cuza, nu neapărat prin valoarea lui, ar fi vorba despre un ziar care înfăţişează imaginea lui Cuza la început de domnie, în străinătate. În 1859, domnitorul este prezentat pe prima pagină a ziarului 'L'univers Illustre', sub titlul 'Le Prince Alexandre Couza''', a arătat colecţionarul.
Foto: (c) Daniel Obreja/Arhiva personală
Totodată, acesta dezvăluie că a strâns de-a lungul timpului fotografii sau ziare de epocă ce prezintă realizările domnitorului Cuza.
''Legat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, am strâns fotografii sau ziare de epocă ce prezintă realizările domnitorului, dar şi cum este prezentată România în străinătate în perioada respectivă, pentru că sunt multe publicaţii europene care arată poziţia Principatelor în cadrul Europei. România o vedem atunci în primul rând prin ajutorul oferit de Franţa. Majoritatea actelor politice importante au fost analizate internaţional la acel moment, de la emanciparea robilor şi împroprietărirea ţăranilor până la dezvoltarea economică a Principatelor. Am mai oferit în cadrul unor expoziţii la Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul Naţional de Istorie o fotografie a domnitorului cu cei doi copii, o poză inedită care a fost publicată doar în cărţi. Fotografia îi înfăţişează pe cei doi copii ai domnitorului, Alexandru Cuza şi Dimitrie Cuza, este un fotocabinet, copiii având 10 - 12 ani. Nu au fost copiii soţiei, Elena Cuza, ci înfiaţi, fiind copiii amantei Maria Obrenovici", mai spune Daniel Obreja.
Pentru colecţionarii din România, obiectele din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza sunt printre cele mai valoroase şi induc o stare de spirit deosebită.
Foto: (c) Daniel Obreja/Arhiva personală
"Mai avem expusă la Cotroceni prima decoraţie românească din colecţia mea 'Pro Virtute Militari', instituită în 1860 şi care a fost decernată pompierilor ce au luat parte la luptele împotriva turcilor din Dealul Spirii din 1848, acordată cu brevet în 1864, recunoscută ca prima distincţie oficială a României moderne, acordată în vremea lui Cuza. Colecţionarii din România îşi doresc să colecţioneze lucruri legate de domnitori începând cu Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Regele Ferdinand, Carol al II-a şi Regele Mihai. Sunt principalele atracţii pentru un colecţionar dacă vorbim despre fotografii ce îi înfăţişează pe aceşti lideri de stat. Întâlnim colecţii de ziare de epocă, medalistică cu portretistică regală, focusul principal fiind acesta al domnitorilor. Cuza a stârnit interesul ca fiind primul lider de stat ales în cele două Principate", a menţionat acesta.
Colecţionarul Daniel Obreja prezintă în premieră, în cadrul expoziţiei "165 de ani de la Unirea Principatelor Române", care se desfăşoară în perioada 24 ianuarie - 3 martie la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, primul document referitor la ceremonialul domnesc din timpul lui Alexandru Ioan Cuza. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Satu Mare: Ministrul Transporturilor vrea să transfere policlinica CFR și gara autorității locale
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi că intenționează să transfere Policlinica CFR și Gara Satu Mare către administrația locală, fiind pornit acest proces la nivel național acolo unde autoritățile locale doresc acest lucru. 'Ministerul Transporturilor are în administrare în acest moment 16 spitale. Scuzați
Peste 704 tone de alimente donate pentru 121.890 oameni în cadrul Colectei Naționale de Alimente de Paște
Peste 704 tone de alimente au fost donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente, aproape 122.000 de oameni în nevoie beneficiind astfel de o masă de Paște, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES. Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4 și 6 aprilie în peste 1000 de magazine din toată
Maramureș: Sprijin de Paști pentru copiii unui centru special din Mukacevo, Ucraina
Copii Centrului special de educație cu clasele I-XI din localitatea Mukacevo, Ucraina, au primit daruri cu ocazia sărbătorilor pascale din partea Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA), a anunțat, joi, pe pagina de Facebook, Consulatul României la Solotvino, Ucraina. 'În preajma Sfintelor Sărbători Pascale am avut bucur
Vreme caldă, cer temporar noros și ploi slabe, joi și vineri în București (meteorologi)
Vremea va fi predominant frumoasă și caldă în București, joi și vineri, deși cerul va prezenta unele înnorări, iar spre seară și noaptea sunt posibile ploi slabe, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată joi. Potrivit sursei citate, în perioada 17 aprilie, ora 10:00 - 18 aprilie, ora 9:00, cerul va
Coduri galbene de vânt în zone din Moldova, Oltenia și Banat, joi și vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile joi și vineri în mai multe zone din Moldova, Banat, Oltenia și Muntenia, precum și o informare de instabilitate atmosferică și vânt, ce vizează întreaga țară. Potrivit meteorologilor, joi, între orele 10:00 - 23:00,
REPORTAJ Tulcea: În Deltă, pregătirile pentru Paști se transformă în artă
Prima lucrare realizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă', inițiat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, a fost finalizată, miercuri, programul de rezidențe artistice care a adus în Delta Dunării artiști din Statele Unite, Bulgaria și România devenind astfel un mod de promovare turistică a rezervației la nivel internațional.
VIDEO ISUBIF: Incendiu violent la un centru de reciclare în Ștefăneștii de Jos; a fost emis mesaj Ro-Alert
Un incendiu puternic s-a produs, joi dimineață, în jurul orei 01:12, la un centru de reciclare situat pe strada Sinaia din localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, iar pentru informarea populației din zonă a fost remis și un mesaj Ro-Alert.
Sector 6: Poliția Locală, preluată în cadrul aparatului de specialitate al primarului
Poliția Locală Sector 6 va deveni un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Consiliul Local. Astfel, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Sectorului 6 prin preluarea în cadrul acestuia, ca un compartiment funcțional, a Direcției
Hunedoara: Autoritățile dispun măsuri de punere în siguranță a barajului Valea de Pești
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o ședință extraordinară pentru a analiza și a dispune măsuri 'urgente' în vederea exploatării în siguranță a barajului lacului de acumulare Valea de Pești, situat în apropierea localității Câmpu lui Neag, din Valea Jiului.
Șeful SMAp - întrevedere cu comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa
Consolidarea parteneriatului strategic și a cooperării militare cu Statele Unite ale Americii, în special pe componenta terestră, a fost principalul subiect al întrevederii avute miercuri de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cu generalul Christopher Donahue, comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (USAREUR-AF)
Alba: Trei persoane evacuate din zona alunecării de teren din Lunca; traficul auto - restricționat
Trei persoane care locuiesc în apropierea alunecării de teren din satul Lunca, din județul Alba, au ales să plece la rude sau prieteni până când zona va fi pusă în siguranță, traficul auto fiind restricționat, a anunțat miercuri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba. Alunecarea de teren s-a produs miercuri
Galați: Un bărbat care amenința că se va arunca de pe un viaduct, salvat în ultima clipă de patru polițiști
Un bărbat de 42 de ani din Galați, care amenința că se va arunca de pe un viaduct, a fost salvat în ultima clipă de patru polițiști, informează, miercuri, IPJ Galați. 'Intervenție de excepție a polițiștilor gălățeni: un bărbat salvat în ultima clipă de la un gest extrem. Spiritul de sacrificiu, promptitudinea și profesionalismu
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni 'hub strategic'; acordurile România - SUA sunt adaptate permanent (surse)
Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezența militară americană în țara noastră, sunt în vigoare, sunt respectate și adaptate permanent la evoluțiile de securitate din mediul regional, au precizat miercuri surse din domeniul Apărării. În acest sens, facilitățile strategice găzduite în
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an (surse)
România ar putea produce drone militare proprii până la finalul acestui an, iar în aproximativ doi ani și jumătate va începe producția de pulbere explozivă pentru armament, arată surse din Apărare. De asemenea, sunt discuții avansate pentru producerea de muniții de calibrul 155 mm prin mecanismul Foreign Military Financ
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am