REPORTAJ Harghita: Obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi - preţioase daruri de Crăciun oferite în ţară sau străinătate

Sute de obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi, care au fost ajutate de părinţi, fraţi sau de îngrijitorii din centrele care-i găzduiesc, au fost oferite, luni, spre vânzare, la Miercurea-Ciuc, în cadrul unei expoziţii caritabile, ce a devenit tradiţională, urmând să fie dăruite celor dragi, cu ocazia Crăciunului.
Evenimentul este organizat pentru a XVIII-a oară de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi, pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
La demisolul unui centru comercial din municipiu, au fost amplasate standurile mai multor asociaţii care se ocupă de persoane cu dizabilităţi sau ale unor centre unde acestea sunt găzduite, în tot judeţul, care au prezentat diverse produse realizate special pentru această ocazie.
Au fost oferite spre vânzare cu precădere ornamente de Crăciun, realizate manual din materiale naturale sau croşetate, coroniţe de Advent, felicitări, diverse decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, bijuterii, lumânări, tablouri, şosete din lână sau preşuri ţesute manual, obiecte ceramice.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Pregătirile pentru această expoziţie caritabilă încep din timp, uneori chiar cu un an înainte, persoanele cu dizabilităţi aşteptând cu nerăbdare să le fie apreciată munca, dar şi să se întâlnească cu vechi prieteni, din alte localităţi.
"Încă de la prima ediţie organizată am văzut că au plecat cu gândul de a reveni şi mă întrebau când şi dacă va mai fi, pentru că se pregăteau. Deci, e clar că acum, fiind la ediţia a 18-a, chiar e o aşteptare să existe această zi şi această posibilitate. (...) Cred că pentru orice persoană este important să-şi prezinte munca şi să fie apreciată pentru munca aceasta, cu atât mai mult pentru persoanele cu handicap, care de multe ori se simt puse în umbră şi sunt văzute ca persoane inactive, care trebuie numai ajutate", a declarat pentru AGERPRES directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
La târg a fost prezentă, ca în fiecare an, Miklos Erzsike, membru fondator al Asociaţiei Happy Down, care a vorbit despre importanţa unui astfel de eveniment.
"De la prima ediţie, în fiecare an, asociaţia noastră s-a prezentat cu obiecte făcute, în general, mai mult de părinţii copiilor cu sindrom Down. Dar şi copiii şi tinerii ne-au ajutat, şi-au adus într-un anume fel aportul în executarea acestor lucrări. (...) Sunt importante aceste evenimente pentru că există o tendinţă de segregare a acestor persoane şi trebuie să sensibilizăm oamenii, să ştie, eu aşa zic, că nu toată lumea a tras lozul câştigător. Aceste persoane depun un efort dublu sau triplu pentru a demonstra că şi ele sunt persoane pe care se poate baza societatea, că îşi au rolul lor şi să sperăm că oamenii din jur nu vor reacţiona numai cu milă, ci cu respect pentru ei", a spus Miklos Erzsike.
Produsele au fost oferite pentru donaţii minime, iar fondurile strânse vor fi folosite pentru a oferi surprize de Crăciun copiilor şi tinerilor cu sindrom Down.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Şi Antal Adela, şefa Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din Topliţa, a subliniat faptul că cei care au realizat produsele sunt foarte bucuroşi atunci când le este apreciată munca, dar şi când se întâlnesc cu vechi cunoştinţe.
"Am venit cu un grup de beneficiari de la centrul nostru şi cu colegele noastre. Ca în fiecare an, venim pregătiţi cu diferite decoraţiuni de Crăciun executate de noi şi de ei, mai ales. Ne pregătim pentru acest eveniment cam cu o lună înainte, încercăm în fiecare an să facem alte obiecte, să venim cu lucruri noi. Ne bucurăm că venim şi pentru ei este cea mai mare bucurie, că ei sunt cei care participă şi beneficiază, să sperăm, de aprecierile celorlalţi. Este foarte important pentru ei să fie apreciaţi, pentru că ei lucrează şi vor să simtă că lucrările lor sunt apreciate", a arătat Antal Adela.
La rândul său, Bálint Lajos Lóránt, de la Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi "Sfântul Augustin" din Miercurea-Ciuc, reprezentant al Asociaţiei Caritas, a precizat că în fiecare zi beneficiarii centrului participă la un program "de dezvoltare a abilităţilor lucrative", în funcţie de posibilităţile fiecăruia, iar produsele realizate sunt extrem de valoroase, ţinând cont de cât s-au străduit să le realizeze.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
"Sunt unii care lucrează cu argila, cu lutul, alţii care decorează sticlă, alţii lucrează cu hârtia, cu sfoara, sunt persoane care pot să coasă, care tricotează şi fiecare face ce poate. De anul trecut avem un meşter olar care se ocupă cu tinerii şi de aceea avem produse ceramice, sunt făcute de tineri, cu ajutorul meşterului. (...) Cine se pricepe poate să spună că un specialist ar fi făcut mult mai frumos, dar pentru noi valorează şi mai mult (...) pentru că sunt făcute de nişte mâini care se poate că nu funcţionează aşa cum ar trebui. Este foarte important să simtă că munca le este apreciată, sunt unii cărora trebuie să le dăm să lucreze, ca să simtă că sunt folositori, că nu trăiesc degeaba", a declarat Bálint Lajos Lóránt.
El a recunoscut că târgul este aşteptat cu mare bucurie, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se întâlnească cu prieteni vechi şi să se pregătească spiritual de Crăciun.
Preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita, Fiko Csaba, crede că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des şi că ar trebui să existe un spaţiu unde persoanele cu dizabilităţi să-şi poată vinde produsele realizate pe tot parcursul anului.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Bucuria participării la târg a fost trăită şi de cumpărători. "Este un lucru foarte frumos, îmi place foarte mult. Acum s-a schimbat locaţia, dar am venit, am aşteptat această zi. Cumpăr pentru prietenii mei nişte lucruri mici care, totuşi, sunt lucruri mari, pentru că ştim cine le-a confecţionat. Şi acesta va fi cadoul meu de Crăciun pentru prietenii mei din străinătate. (...) Aceste daruri sunt apreciate cred că şi mai mult în afara graniţelor decât aici, acasă, la noi, dar trebuie să facem aceşti paşi ca să le fim mai aproape", a precizat Bács Béla, pentru AGERPRES.
În acest an, concomitent cu expoziţia caritabilă s-a desfăşurat, în premieră, şi "Târgul serviciilor sociale", în cadrul căruia serviciile de specialitate şi centrele DGASPC Harghita, primăriile acreditate ca furnizori de servicii sociale şi organizaţiile neguvernamentale harghitene invitate şi-au prezentat activităţile pe care le desfăşoară, pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili membri ai comunităţii.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Cei interesaţi au putut afla unde pot cere ajutor în cazul persoanelor în vârstă sau bolnave, în cazul copiilor abandonaţi, abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, persoanelor cu dizabilităţi, referitor la situaţiile de violenţă domestică sau în cazul în care au intenţia de a adopta un copil.
Cei prezenţi au putut asista şi la diverse programe culturale, cum ar fi scurte concerte susţinute de Corul de copii "Csicsergők" al Şcolii Generale ''József Attila'' din oraş, de Fanfara municipiului Miercurea-Ciuc şi de Corul vârstnicilor "Sárga Rózs Dalárda".
Evenimentul se desfăşoară până la ora 18,00, iar cei prezenţi se vor bucura şi de sosirea lui Moş Nicolae, care va oferi dulciuri celor mici, dar şi persoanelor cu dizabilităţi.
În cursul serii, de la ora 19,00, persoanele cu dizabilităţi vor putea urmări gratuit filmul "Intouchables", la Cinematograful ''Csíki Mozi'', alături de ei fiind invitaţi şi membrii comunităţii, care vor plăti un preţ simbolic. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital
Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i
Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027
Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di
DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului
O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c
Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău
Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u
Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni
Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea
Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină
Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir
REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România
Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ
Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut
Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de
Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor
Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul
Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea
Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir
Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului
Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior
Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe
O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d
Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea
Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d
Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ
Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e
Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic
Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut