REPORTAJ Harghita: Obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi - preţioase daruri de Crăciun oferite în ţară sau străinătate
Sute de obiecte realizate de persoane cu dizabilităţi, care au fost ajutate de părinţi, fraţi sau de îngrijitorii din centrele care-i găzduiesc, au fost oferite, luni, spre vânzare, la Miercurea-Ciuc, în cadrul unei expoziţii caritabile, ce a devenit tradiţională, urmând să fie dăruite celor dragi, cu ocazia Crăciunului.
Evenimentul este organizat pentru a XVIII-a oară de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi, pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
La demisolul unui centru comercial din municipiu, au fost amplasate standurile mai multor asociaţii care se ocupă de persoane cu dizabilităţi sau ale unor centre unde acestea sunt găzduite, în tot judeţul, care au prezentat diverse produse realizate special pentru această ocazie.
Au fost oferite spre vânzare cu precădere ornamente de Crăciun, realizate manual din materiale naturale sau croşetate, coroniţe de Advent, felicitări, diverse decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, bijuterii, lumânări, tablouri, şosete din lână sau preşuri ţesute manual, obiecte ceramice.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Pregătirile pentru această expoziţie caritabilă încep din timp, uneori chiar cu un an înainte, persoanele cu dizabilităţi aşteptând cu nerăbdare să le fie apreciată munca, dar şi să se întâlnească cu vechi prieteni, din alte localităţi.
"Încă de la prima ediţie organizată am văzut că au plecat cu gândul de a reveni şi mă întrebau când şi dacă va mai fi, pentru că se pregăteau. Deci, e clar că acum, fiind la ediţia a 18-a, chiar e o aşteptare să existe această zi şi această posibilitate. (...) Cred că pentru orice persoană este important să-şi prezinte munca şi să fie apreciată pentru munca aceasta, cu atât mai mult pentru persoanele cu handicap, care de multe ori se simt puse în umbră şi sunt văzute ca persoane inactive, care trebuie numai ajutate", a declarat pentru AGERPRES directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
La târg a fost prezentă, ca în fiecare an, Miklos Erzsike, membru fondator al Asociaţiei Happy Down, care a vorbit despre importanţa unui astfel de eveniment.
"De la prima ediţie, în fiecare an, asociaţia noastră s-a prezentat cu obiecte făcute, în general, mai mult de părinţii copiilor cu sindrom Down. Dar şi copiii şi tinerii ne-au ajutat, şi-au adus într-un anume fel aportul în executarea acestor lucrări. (...) Sunt importante aceste evenimente pentru că există o tendinţă de segregare a acestor persoane şi trebuie să sensibilizăm oamenii, să ştie, eu aşa zic, că nu toată lumea a tras lozul câştigător. Aceste persoane depun un efort dublu sau triplu pentru a demonstra că şi ele sunt persoane pe care se poate baza societatea, că îşi au rolul lor şi să sperăm că oamenii din jur nu vor reacţiona numai cu milă, ci cu respect pentru ei", a spus Miklos Erzsike.
Produsele au fost oferite pentru donaţii minime, iar fondurile strânse vor fi folosite pentru a oferi surprize de Crăciun copiilor şi tinerilor cu sindrom Down.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Şi Antal Adela, şefa Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din Topliţa, a subliniat faptul că cei care au realizat produsele sunt foarte bucuroşi atunci când le este apreciată munca, dar şi când se întâlnesc cu vechi cunoştinţe.
"Am venit cu un grup de beneficiari de la centrul nostru şi cu colegele noastre. Ca în fiecare an, venim pregătiţi cu diferite decoraţiuni de Crăciun executate de noi şi de ei, mai ales. Ne pregătim pentru acest eveniment cam cu o lună înainte, încercăm în fiecare an să facem alte obiecte, să venim cu lucruri noi. Ne bucurăm că venim şi pentru ei este cea mai mare bucurie, că ei sunt cei care participă şi beneficiază, să sperăm, de aprecierile celorlalţi. Este foarte important pentru ei să fie apreciaţi, pentru că ei lucrează şi vor să simtă că lucrările lor sunt apreciate", a arătat Antal Adela.
La rândul său, Bálint Lajos Lóránt, de la Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi "Sfântul Augustin" din Miercurea-Ciuc, reprezentant al Asociaţiei Caritas, a precizat că în fiecare zi beneficiarii centrului participă la un program "de dezvoltare a abilităţilor lucrative", în funcţie de posibilităţile fiecăruia, iar produsele realizate sunt extrem de valoroase, ţinând cont de cât s-au străduit să le realizeze.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
"Sunt unii care lucrează cu argila, cu lutul, alţii care decorează sticlă, alţii lucrează cu hârtia, cu sfoara, sunt persoane care pot să coasă, care tricotează şi fiecare face ce poate. De anul trecut avem un meşter olar care se ocupă cu tinerii şi de aceea avem produse ceramice, sunt făcute de tineri, cu ajutorul meşterului. (...) Cine se pricepe poate să spună că un specialist ar fi făcut mult mai frumos, dar pentru noi valorează şi mai mult (...) pentru că sunt făcute de nişte mâini care se poate că nu funcţionează aşa cum ar trebui. Este foarte important să simtă că munca le este apreciată, sunt unii cărora trebuie să le dăm să lucreze, ca să simtă că sunt folositori, că nu trăiesc degeaba", a declarat Bálint Lajos Lóránt.
El a recunoscut că târgul este aşteptat cu mare bucurie, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se întâlnească cu prieteni vechi şi să se pregătească spiritual de Crăciun.
Preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Dizabilităţi din Harghita, Fiko Csaba, crede că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des şi că ar trebui să existe un spaţiu unde persoanele cu dizabilităţi să-şi poată vinde produsele realizate pe tot parcursul anului.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Bucuria participării la târg a fost trăită şi de cumpărători. "Este un lucru foarte frumos, îmi place foarte mult. Acum s-a schimbat locaţia, dar am venit, am aşteptat această zi. Cumpăr pentru prietenii mei nişte lucruri mici care, totuşi, sunt lucruri mari, pentru că ştim cine le-a confecţionat. Şi acesta va fi cadoul meu de Crăciun pentru prietenii mei din străinătate. (...) Aceste daruri sunt apreciate cred că şi mai mult în afara graniţelor decât aici, acasă, la noi, dar trebuie să facem aceşti paşi ca să le fim mai aproape", a precizat Bács Béla, pentru AGERPRES.
În acest an, concomitent cu expoziţia caritabilă s-a desfăşurat, în premieră, şi "Târgul serviciilor sociale", în cadrul căruia serviciile de specialitate şi centrele DGASPC Harghita, primăriile acreditate ca furnizori de servicii sociale şi organizaţiile neguvernamentale harghitene invitate şi-au prezentat activităţile pe care le desfăşoară, pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili membri ai comunităţii.
Foto: (c) Gina Ştefan/AGERPRES
Cei interesaţi au putut afla unde pot cere ajutor în cazul persoanelor în vârstă sau bolnave, în cazul copiilor abandonaţi, abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, persoanelor cu dizabilităţi, referitor la situaţiile de violenţă domestică sau în cazul în care au intenţia de a adopta un copil.
Cei prezenţi au putut asista şi la diverse programe culturale, cum ar fi scurte concerte susţinute de Corul de copii "Csicsergők" al Şcolii Generale ''József Attila'' din oraş, de Fanfara municipiului Miercurea-Ciuc şi de Corul vârstnicilor "Sárga Rózs Dalárda".
Evenimentul se desfăşoară până la ora 18,00, iar cei prezenţi se vor bucura şi de sosirea lui Moş Nicolae, care va oferi dulciuri celor mici, dar şi persoanelor cu dizabilităţi.
În cursul serii, de la ora 19,00, persoanele cu dizabilităţi vor putea urmări gratuit filmul "Intouchables", la Cinematograful ''Csíki Mozi'', alături de ei fiind invitaţi şi membrii comunităţii, care vor plăti un preţ simbolic. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Doi copii, transportați la spital în urma unui accident rutier pe Șoseaua Colentina
Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua Colentina între două autovehicule. Potrivit unui comunicat transmis de Brigada Rutieră, accidentul a fost sesizat la 112 în jurul orei 22,00. Evenimentul rutier a avut loc pe Șoseaua Col
Satu Mare: Bărbat încarcerat în urma unui accident, extras după o intervenție de două ore
Un bărbat rămas încarcerat într-o mașină, după ce s-a izbit de un copac, a fost extras de pompierii din Satu Mare în urma unei intervenții care a durat mai bine de două ore, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Someș'. Potrivit sursei citate, autoturismul a părăsit partea carosabilă pe drumul naț
Coduri galbene de ceață pentru localități din cinci județe, până la ora 23:00
Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni seara, atenționări nowcasting Cod galben de ceață pentru localități din județele Suceava, Brașov, Mureș, Sibiu și Cluj, valabile până la ora 23:00. Potrivit meteorologilor, în județul Suceava, în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Șaru Dornei, Dorna
Numărul de accidente la trecerea la nivel, în scădere semnificativă, anul trecut
Numărul de accidente la trecerea la nivel a scăzut semnificativ anul trecut față de 2023, la fel și cel al deceselor înregistrate din astfel de accidente, a declarat, luni, directorul general al Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR), Petru Bogdan. 'Sunt extrem de multe loviri la trecerile la nivel. Din informațiile p
Angajații Electrocentrale București vor continua protestele împotriva ordonanței 'trenuleț'
Angajații Electrocentrale București vor continua protestele față de ordonanța 'trenuleț', urmând să fie stabilit un calendar al protestelor pentru perioada următoare, a declarat luni, pentru AGERPRES, Cristian Popescu, președintele Sindicatului Liber Independent din Sucursala Electrocentrale București (SLI-SEB). Angajați ai Elect
Neamț: Un muncitor a murit pe șantierul podului de la Luțca
Un muncitor a murit, luni, pe șantierul podului de la Luțca, din motive rămase deocamdată necunoscute, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Colegii victimei au văzut că aceasta se simte rău și au sunat la 112. iar la fața locului a venit un echipaj SMURD Terapie Intensivă Mobilă. 'Ajuns la locul i
Timiș: Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Județene, cu bani de la Guvern și de la CJ
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a semnat, luni, ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea Bibliotecii Județene 'Sorin Titel' din Timișoara, care are nevoie urgentă de consolidarea clădirii. Proiectul beneficiază de o finanțare de 14,5 milioane de lei prin Programul Național de Consolidare
Vâlcea: Șofer octogenar, decedat într-un accident pe DN7, în municipiul reședință; traficul către Pitești e îngreunat
Un bărbat de 86 de ani a decedat, luni, după ce autoturismul pe care îl conducea s-a izbit violent de o autocisternă și a ricoșat într-un gard de pe marginea drumului național 7, la ieșirea din Râmnicu Vâlcea către Pitești, traficul în zonă fiind îngreunat, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) V&acir
Salvamont: Peste 7.500 de persoane, salvate în 2024 în aproximativ 6.500 de acțiuni (bilanț)
Peste 7.500 de persoane au fost salvate, pe parcursul anului 2024, în aproximativ 6.500 de intervenții ale salvamontiștilor, gradul de răspuns pentru solicitări fiind de 100%. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, în 2024, serviciile publice județene și locale Salvamont au
Bihor: ABA Crișuri a demarat lucrări pentru reducerea efectelor secetei - un proiect de aproape 24 milioane de lei
Administrația Bazinală de Apă Crișuri (A.B.A. Crișuri) a început luni lucrările pentru îmbunătățirea retenției de apă în regiuni afectate de secetă, pe o lungime totală de 42,5 km, într-un proiect important pentru zona Câmpiei de Vest, în valoare de aproape 24 milioane de lei, finanțat, în procent de 60%, prin Fondul de Solid
Președintele CJ Galați: Am deschis traficului circulația pe primul pod hobanat din istoria orașului
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat că luni a fost deschisă circulația pe primul pod hobanat din istoria orașului Galați, lucrare care face parte dintr-un amplu proiect de modernizare a Drumului de Centură. 'Astăzi este o zi foarte importantă pentru Galați. Am deschis traficului circulația pe podul hobanat. Ac
ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie - 2 februarie; precipitații în această săptămână și la început de februarie
Regimul termic va fi, în general, peste normalul climatologic al perioadei din calendar, în perioada 20 ianuarie - 2 februarie, cu temperaturi maxime pozitive în majoritatea regiunilor, dar și cu precipitații în această săptămână și la începutul lunii februarie, se menționează în prognoza Administrației Naționale de Meteorolo
UPDATE Tulcea: Majoritatea persoanelor rănite în accidentul din Revărsarea, elevi de liceu
Șapte din cele opt persoane rănite în accidentul rutier înregistrat luni dimineața în satul Revărsarea au vârste mai mici de 18 ani și unele dintre ele au plecat de la locul evenimentului, medicii consultându-le ulterior în liceu și luând decizia de a le transporta la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din municipiu. D
Angajații Electrocentrale București vor protesta luni după-amiaza față de prevederile din ordonanța 'trenuleț'
Aproximativ 1.000 de angajați ai Electrocentrale București (ELCEN) vor protesta luni în fața sediului central al societății, de la ora 15:30, în condițiile în care ordonanța 'trenuleț' încalcă contractul colectiv de muncă, prejudiciul fiecărui salariat fiind, în medie, de 1.500 lei, a declarat pentru AGERPRES Cristian P
Brașov: 20 de intervenții ale salvamontiștilor din Poiană într-o singură zi
Salvamontiștii din Poiana Brașov au înregistrat în weekend cel mai mare număr de intervenții din acest sezon, sâmbătă ei acordând ajutor pentru 20 de persoane. Spre comparație, un număr ridicat de intervenții, dar mai scăzut, s-a înregistrat în timpul vacanței de sărbători, duminică, 5 ianuarie, când salvamontiștii din