logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SECRETELE PLANTELOR / Ştirul - buruiană pentru unii, popcorn pentru alţii

Image

Ştirul, una dintre plantele cele mai des întâlnite în gospodăriile din România, folosită pentru hrana animalelor sau de cele mai multe ori cosită şi aruncată, poate fi utilizată ca plantă energetică, iar seminţele pot fi folosite pentru popcorn.
 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


Familia Amarantacee cuprinde peste 800 de specii erbacee care îşi au originea în America, Africa şi Eurasia. O parte dintre acestea sunt cultivate ca legume frunzoase, plante ornamentale sau se regăsesc ca buruieni în cultură. Potrivit Tratatului de legumicultură specială, "denumirea de amarant a fost utilizată de grecii antici şi de romani, amarantos însemnând plantă care nu moare, făcând referire astfel atât la capacitatea sa de a supravieţui la condiţiile extreme de temperatură, cât şi la proprietăţile nutritive care susţin organismul uman".
 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


"Vorbim de amarantus, familia conţine peste 800 de specii, iar noi când vorbim de amarantus ne gândim în primul rând la ştirul pe care îl întâlneam în trecut în gospodăriile populaţiei, în special ştirul roşu. În grădină, oamenii, când prăşeau plantele, lăsau şi ştirul pentru că îl foloseau în diverse preparate culinare sau la animale. Această plantă pe care o regăsim în flora spontană, socotită o buruiană şi un indicator care ne arată prezenţa azotului în sol, este şi una alimentară, 'Creasta cocoşului', existând totodată un soi de Amarantus decorativ, o plantă vişinie, grena. O specie bogată, rustică, dar care nu este cunoscută suficient. În România, la Banca de Resurse avem multe varietăţi. Cred că avem peste 100 de varietăţi de ştir, plecând de la cel comestibil, roşu, apreciat din punct de vedere gastronomic şi medicinal. Reprezintă un tezaur imens de antioxidanţi, o plantă care aduce multe beneficii sănătăţii. Ajută la recuperarea organismului, la detoxifiere. Am reuşit să omologhez primul soi de ştir cunoscut în România, înscris în Catalogul oficial al plantelor de cultură. Avem un soi comercial, ştirul roşu comestibil. Aşa cum se consumă loboda, ştirul este din aceeaşi grupă de produse şi se foloseşte în special în ciorbe", a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.
 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


Potrivit cercetătorilor, ştirul roşu prezintă un conţinut ridicat de betacaroten, acid ascorbic, iar uleiul extras din această plantă conţine o cantitate importantă de acid palmitic, acid stearic, acid oleic şi acid behenic. Conţinutul de proteină crudă din seminţele de amarant se situează, potrivit datelor reliefate de Tratatul special de legumicultură, printre cele mai mari, cu o valoare ce variază între 12,5% şi 17,6%, fiind depăşită doar de soia. Mai mult decât atât, cercetările din domeniu medical au evidenţiat proprietăţi radiomodulatoare, astfel că şoarecii de laborator pretrataţi cu extracte din frunze de ştir roşu au dezvoltat protecţie împotriva iradierii gamma. Ştirul poate fi folosit totodată la încălzire, ca plantă energetică.
 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


"Avem soiuri energetice, amarantus creşte foarte mare, în câteva luni poate să atingă 3 - 4 metri înălţime, tulpina groasă, până la 6 - 8 centimetri în diametru. Aproape nicio altă plantă din zona silvică nu are acest ritm de creştere. Poate fi utilizat în producerea peleţilor, utilizată ca plantă energetică în zona aceasta de biomasă. Ceea ce este interesant este că în urma unor analize pe care le-am făcut cu mulţi ani în urmă am descoperit că practic nu uzează centralele termice. Sunt foarte multe plante energetice care au capacitate mare de creştere, au şi putere calorică mare, dar sunt bogate în siliciu şi distrug aceste centrale termice. Cimentează, dau naştere acelei sticle în interiorul centralelor termice. Trec testele de putere calorică, dar în final avem probleme în utilizare, din acest motiv nu toate plantele le găsim în culturi şi în utilizare", a precizat cercetătorul buzoian.

Din punct de vedere alimentar, arată cercetătorii în Tratatul de legumicultură specială, "ştirul roşu poate avea întrebuinţări felurite. Seminţele pot fi consumate sub formă de cereale, fiind încadrate în grupa pseudocerealelor, măcinate pentru a obţine o făină recomandată suferinzilor de boala Celiacă şi adăugată în diferite produse de panificaţie şi patiserie. Mai pot fi preparate în mod asemănător floricelelor de porumb sau adăugate în diverse preparate culinare pentru a le îmbunătăţi proprietăţile alimentare şi nutritive''.

 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


"Sunt varietăţi care produc seminţe ceva mai mari şi care pot fi utilizate la producerea uleiurilor, dar în special sunt folosite la producerea popcornului. Aşa cum se foloseşte porumbul pentru popcorn, aşa şi aceste seminţe pot fi folosite pentru că au capacitate de expandare şi gustul este foarte bun, parfumat şi bun pentru sănătate. Iată, o plantă pe care noi o cunoaştem mai mult ca pe o buruiană, ştirul, cunoscută şi în folclor, poate fi utilizată în diverse forme. Seminţele sunt mici, undeva la 2 mm, dar au capacitate mare de expandare. Seminţele însă nu seamănă deloc cu porumbul, sunt specii total diferite, aceasta produce o inflorescenţă sub formă de spic în care se află foarte multe seminţe sau inflorescenţe căzătoare, curgătoare. Sunt cunoscute la ţară, prin gospodării, pe lângă garduri, acel ştir mare, frumos. Are o capacitate mare de producţie. Avem varietăţi cu sămânţă albă, aurie, gălbuie sau chiar neagră. Gustul popcornului de ştir este mult mai rafinat decât cel al porumbului, mai fin, pentru că vorbim de o sămânţă expandată, este drept nu ajunge la dimensiunile porumbului de floricele, dar nu are acele coji, se topeşte în gură şi este mai parfumat. Neavând tegumentul aşa de mare, părţile acelea tari din floricele care jenează, acesta este mai rafinat", a subliniat directorul instituţiei.
 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


O altă caracteristică a ştirului care a tras atenţia cercetătorilor este capacitatea sa de înmulţire.
 

Foto: (c) Florin ZAFIU / AGERPRES


"Este o plantă interesantă pe care s-au făcut multe studii privind germinarea. A impresionat lumea ştiinţifică prin germinarea sa. A fost socotită încă din antichitate ca o buruiană şi atunci a fost distrusă, ruptă, scoasă din cultură şi atunci şi-a găsit forme de apărare, şi-a mărit numărul de seminţe, a început să disemineze seminţe în mai multe epoci şi apoi şi-a protejat sămânţa într-un tegument chitinos, puternic, care îi asigură o capacitate de păstrare ridicată. Sunt tehnologiile moderne care asigură o arătură adâncă, dar noi nu facem nimic altceva decât că aceste seminţe le ducem undeva la 60 cm adâncime şi stau acolo conservate ca în celulele de păstrare. Peste câţiva ani când partea de suprafaţă este supusă unor lucrări, fermierul se gândeşte că trebuie să facă o arătură adâncă pentru a combate buruienile şi atunci scoate la suprafaţă sămânţa care a fost îngropată în trecut. Prin această metodă, amarantus a reuşit să ajungă la performanţe inimaginabile, să îşi păstreze germinaţia în sol până la 60 - 80 de ani. O plantă miraculoasă", a dezvăluit Costel Vînătoru. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 51

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-05-2025 06:26

DSU: Incendiu în tunelul de metrou dintre stațiile Gorjului și Lujerului

Departamentul pentru Situații de Urgență a informat că, duminică dimineața, conductorul unei garnituri de metrou a observat un posibil incendiu în tunelul dintre stațiile Gorjului și Lujerului. 'Ca măsură de precauție, mai multe persoane au fost evacuate în siguranță, fără a exista probleme medicale', a precizat DSU, pe pag

Social 17-05-2025 22:30

Vaslui: Copil de 10 ani, în comă după ce a fost lovit de un camion

Un copil în vârstă de 10 ani a fost grav rănit, fiind în comă profundă, după ce a fost lovit de un camion, sâmbătă seara, pe raza localității Perieni, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la acest caz au interve

Social 17-05-2025 20:19

Constantina Diță (Federația Română de Atletism): Sportul trebuie să fie o prioritate pentru statul român

Președinta Federației Române de Atletism, Constantina Diță, a dat startul, sâmbătă, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, Campionatului național de semimaraton masters, primul eveniment de acest gen din municipiu, ea declarând că promovarea sportului de masă și dezvoltarea infrastructurii necesare sportivilor trebuie să fie pe agenda Parlamentului ș

Social 17-05-2025 18:57

Harghita: Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos, oprite temporar

Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos au fost oprite temporar, sâmbătă după-amiază, după ce debitul pârâului Corund a scăzut, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat pentru AGERPRES că acestea vo

Social 17-05-2025 17:49

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unui urs în stațiunea Durău

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, sâmbătă după-amiază, un mesaj RO-ALERT, după apariția unui urs în stațiunea Durău. 'A fost semnalată prezența unui urs în zona stațiunii Durău din comuna Ceahlău, pe strada Odăi, în apropierea campingului 'La Andrei'. A fost transmis mesaj RO-ALERT

Social 17-05-2025 16:03

Tulcea: Săptămâna europeană a voluntariatului, marcată de EUdivers; un ulm secular - 'îmbrăcat' în mileuri croșetate

Centrul European pentru Diversitate (EUdivers) și reprezentanți ai minorităților naționale au marcat, sâmbătă, Săptămâna europeană a voluntariatului și au 'îmbrăcat' în mileuri croșetate de voluntari un ulm secular, aflat pe una dintre străzile principale ale orașului Tulcea. Acțiunea a început în lu

Social 17-05-2025 15:13

Prezidențiale2025/Expert Forum: Nereguli la urne; cele mai multe sesizări - legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine

Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, până la ora 13:00, de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect, anunță Expert Forum. Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secții organizate în străinătate, iar campania s-a în

Social 17-05-2025 14:12

VIDEO Prahova: Incendiu cu degajări mari de fum într-un apartament din Ploiești; circa 30 de persoane s-au evacuat

Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, într-un apartament situat la parterul unui bloc din municipiul Ploiești, circa 30 de persoane evacuându-se. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul s-a manifestat la învelișul unui boiler electric, fiind înr

Social 17-05-2025 13:41

Sibiu: Artiștii de la Transilvania Tattoo Expo promovează în premieră povestea lui Vlad Țepeș și a fiului său

Pentru prima dată, artiștii tatuatori Ovidiu Popârțan din Sibiu și Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali, vor prezenta invitaților Festivalului Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai) povestea lui Mihnea Vodă, care este înmormântat în Biserica Evanghelică din Piața Huet, informează un comunicat de presă.

Social 17-05-2025 11:52

Harghita: La Praid au fost repuse în funcțiune motopompele de mare capacitate, în urma creșterii debitului pârâului Corund

Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita și Apele Române Mureș au repus în funcțiune, sâmbătă, motopompele de mare capacitate, aflate în dispozitiv la Salina Praid, în urma creșterii debitului pârâului Corund. 'În urma precipitațiilor și a creșterii debi

Social 17-05-2025 11:27

Cutremur cu magnitudinea 4,2, în județul Buzău, sâmbătă dimineața; două cutremure slabe, de 2,4 și 2,6, în județul Vrancea

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 00:59:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 și, respectiv, 2,6 grade, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutre

Social 17-05-2025 11:26

Telefonul Copilului/ În 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 a declarat că se confruntă cu o formă de abuz în familie

În România, în anul 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 - Telefonul Copilului a declarat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în cadrul familiei. Precizările au fost făcute de Asociația Telefonul Copilului, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului. În Rom&acir

Social 17-05-2025 11:04

VIDEO Sibiu: Stratul de zăpadă măsoară 16 centimetri la Bâlea Lac; ninge pe Transfăgărășan

Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor. În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumur

Social 17-05-2025 10:55

Vreme rece în Capitală în următoarele trei zile, cu vânt și ploi

Vremea în Capitală va fi deosebit de rece până duminică dimineața, când temperaturile vor mai crește, însă înnorările vor persista, iar vântul va fi prezent până marți, potrivit prognozei speciale realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00.

Social 17-05-2025 10:43

Galați: Accident pe DN 22 B între un autobuz și un autoturism; trei persoane rănite

Un accident s-a produs sâmbătă dimineață, pe DN 22 B, între un autobuz de transport în comun din municipiul Galați și un autoturism, în urma impactului trei persoane fiind rănite și transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, informează IPJ Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului