SECRETELE PLANTELOR/ Florile comestibile - pe cât de frumoase, pe atât de gustoase

Cunoscute mai mult pentru mirosul şi aspectul lor deosebit, florile se pot dovedi surse preţioase pentru gastronomie, printre speciile comestibile cercetătorii enumerând varietăţi de panseluţe, crizanteme, trandafiri, flori de piatră sau o plantă cu o inflorescenţă care "curentează".
Potrivit cercetătorilor, primele flori considerate comestibile sunt cele de dovleac şi de dovlecel (Cucurbita spp). Tratatul de legumicultură specială, întocmit de directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGV), arată că bobocii bostănoaselor au un gust dulceag, se pot umple cu o varietate de legume, brânzeturi sau carne şi se pot consuma prăjiţi sau se pot folosi în salate sau creme. Pe de altă parte, panseluţele pot fi utilizate pentru garnisirea deserturilor sau folosite în prepararea unor siropuri.
"În Tratatul de legumicultură am alocat un capitol care tratează acest subiect: Flori comestibile. Sigur, avem foarte multe flori care sunt comestibile şi pe care noi le apreciem doar ca plante ornamentale, dar ele sunt şi alimentare. Câţi ştiu că panseluţele sunt comestibile, pot fi folosite în diverse preparate culinare, la ornarea platourilor. Floarea de piatră, cu o multitudine de culori, este comestibilă, deci putem să o folosim în alimentaţie. Avem varietăţi de crizantemă care sunt alimentare şi care, pe lângă faptul că au un gust deosebit, sunt folosite la ornare, au şi proprietăţi medicinale de excepţie. Spre exemplu, inflorescenţele crude din crizantema comestibilă au concentraţii mari de caroten. O floare echivalează cu câteva legături de morcov şi atunci iată că sunt plante pe care noi nu le ştim şi ar trebui să le folosim cu succes. Floarea de dovleac...Cultivăm şi consumăm dovlecel, dar sunt dovleci speciali cultivaţi pentru flori, cu flori foarte gustoase, care pot fi folosite în diverse preparate pentru că au un gust extraordinar. Noi încă nu ne-am deprins cu consumul acestor specii", a declarat pentru AGERPRES directorul BRGV, Costel Vînătoru.
Florile de ceapă au gustul şi aroma cepei dulci, spun cercetătorii. Begoniile tuberoase pot prezenta o aromă de citrice, însă vor trebui încercate înainte de a fi folosite în preparate pentru că pot deveni la un moment dat amare. În "Tratatul special" mai sunt amintite garofiţele, al căror gust este asemănător cuişoarelor, iar anumite tipuri de flori de lavandă pot fi macerate şi transformate în jeleuri, îngheţată sau folosite în diverse băuturi răcoritoare.
"Sunt varietăţi de flori de ceapă, begonie, lofantus, flori de varză comestibile. Sunt varietăţi de garofiţă, fenicul, anumite specii de lavandă pe care le putem folosi. Florile de rozmarin, salvie, crăiţele sunt comestibile, tipuri de lalele comestibile. Ele sunt importante pentru gastronomie pentru că, pe lângă faptul că au arome deosebite, gusturi deosebite, au şi alte proprietăţi. Spre exemplu, avem în cultură Acmella oleracea, i se mai spune planta care curentează. Noi am adus-o în România şi avem două varietăţi stabilizate genetic, una cu floare roşiatică şi una cu floare galbenă. Este apreciată pentru că reface papilele gustative, reface gustul atunci când este afectat. Are o substanţă denumită în lumea medicală - Spilanthol, studiată pentru obţinerea anumitor medicamente. Floarea de piatră este o soră, o rudă apropiată cu iarba grasă, o altă plantă comestibilă pe care noi nu o apreciem. Cele două sunt bogate în Omega 3, substanţă necesară pentru menţinerea stării de sănătate, în special a creierului. Sunt plante cu gust, aromă distinctă şi proprietăţi medicinale de excepţie", a mai precizat cercetătorul buzoian.
Varietăţi de trandafir sunt folosite în dulceţuri, florile de druşaim sunt ideale pentru aromatizarea deserturilor, iar şofranul, cel mai scump condiment din lume, se află în cercetare la Banca de Resurse Genetice pentru a fi aclimatizat.
"Ar trebui să ţinem cont de zona florilor comestibile, pentru că iată noi cultivăm în ghivece anumite flori, însă am putea să ne bucurăm şi de beneficiile lor alimentare şi medicinale. Anumite plante pot să ne ofere mai multe daruri pe lângă frumuseţe, ne pot da o suită de săruri minerale, vitamine, substanţe necesare pentru menţinerea stării de sănătate. Am constatat că sunt puţini care cunosc şi care ştiu că o parte dintre aceste plante sunt comestibile. Să spui cuiva că varietăţi de călţunei care cresc în flora spontană sunt comestibili sau că panseluţele se pot mânca nu ar crede şi nu ar avea curajul să le încerce. Sunt însă plante naturale, sunt coloranţi naturali, plante decorative din natură'', a arătat Costel Vînătoru.
Şi acesta continuă incursiunea în lumea florilor.
''Avem în studiu şofranul. Nu este o specie uşor de obţinut. Am avut o discuţie despre şofran cu ambasadorul Iranului când ne-a vizitat, moment în care ne-a adus în dar câteva pliculeţe. Poate în viitor vom putea reuşi să punem la punct şi tehnologia de cultivare. Amintesc bineînţeles trandafirii cunoscuţi pentru dulceaţă, care mai pot fi folosiţi uscaţi sau pulbere, în siropuri, în preparate alcoolice sau drept colorant natural. Există un univers al plantelor, de aceea lumea ştiinţifică a recunocut la unison că ştim atât de puţin încât, dacă ar fi să ne referim la procente, suntem undeva sub 5 la sută din cunoaşterea plantelor, a principiilor active. Avem un univers necucerit, deşi pare că îl dominăm", consideră Costel Vînătoru.
Comestibile, potrivit cercetătorilor, mai sunt florile de iasomie, florile de muşeţel, varietăţi ale florilor de măr, florile mentolate de monardă, florile de mazăre, ridiche şi cimbru. Petalele florilor de lalea au un gust dulceag, dezvăluie cercetătorul buzoian în cartea sa, asemănător cu cel de mazăre, în schimb înainte de consum trebuie îndepărtat cu atenţie receptaculul florii alături de celelalte organe.
Potrivit directorului BRGV, florile comestibile sunt acelea care pot fi consumate fără a prezenta toxicitate şi care aduc numeroase beneficii sănătăţii. Există o gamă largă de flori care se pot încadra în această categorie, dar este obligatoriu să fie identificate cu atenţie, existând pericolul să fie confundate cu alte flori toxice. Potrivit "Tratatului de legumicultură specială", semnat de directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, de-a lungul timpului anumite flori sau organe ale acestora au fost recunoscute ca fiind toxice consumului uman. Printre ele, bulbii crinului, întreaga plantă a anemonei şi brânduşei de toamnă, azaleea, piciorul cocoşului, lăcrămioara, hortensia, seminţele şi păstăile provenite de la planta pasărea paradisului, bulbii de narcisă galbenă, frunzele şi tulpina de iris.
"Trebuie să avem grijă însă. Avem cel mai bun exemplu - tomata. Fructul de tomată este comestibil, în schimb celelalte părţi sunt extrem de toxice, conţin acea substanţă toxică numită Solanină. Aşa se întâmplă şi la cartof, plantele sunt toxice, nici animalele nu le consumă, ci doar anumiţi dăunători specifici. De aici putem extinde discuţia şi către flori. Se consumă anumite porţiuni şi din anumite varietăţi de flori. Vorbim de câţiva milimetri sau centimetri între părţile comestibile şi cele toxice, de aceea noi trebuie să învăţăm aceste plante pentru că am putea avea probleme. Trebuie să ştim ce se consumă de la plantă, care este momentul de recoltare. Toată lumea iubeşte socul pentru florile şi mirosul lor, se face vin de soc, însă în momentul în care formează inflorescenţe şi fructele devin verzi nu mai sunt atât de bune pentru consum, ci devin bune atunci când ajung la maturitate, când se colorează în acel roşu, grena intens şi sunt iarăşi folosite la dulceaţă, sucuri sau folosit ca pigment natural. În intervalul de la legarea fructului până la maturarea lui nu este recomandat a fi utilizat, cum de altfel nici frunza sau planta nu este bună de consum", atrage atenţia Costel Vînătoru.
Printre florile aflate în lista celor comestibile se mai regăsesc florile proaspete de mărar, florile de muştar, florile de limba mielului, petalele gălbenelelor, florile Arborelui lui Iuda, petalele florilor de salcâm, lămâi şi portocal, florile şi frunzele de coriandru, florile de rucola sau mugurii de crin galben. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGV)
* 'SECRETELE PLANTELOR' este un proiect editorial al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES realizat cu sprijinul specialiştilor de la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, prin care cititorii sunt invitaţi să descopere universul plantelor, fie că este vorba despre legume, plante ornamentale sau medicinale. Totodată, cercetătorii buzoieni vor aduce în prim plan noutăţile din domeniu. BRGV Buzău are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sălaj: Incendiu la locomotiva unui tren de pasageri; 30 de persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, în seara zilei de joi, la locomotiva unui tren de pasageri de pe ruta Baia Mare - București, în gara Băbeni, pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Jibou intervenind pentru limitarea și lichidarea focului, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj. 'La fața locului s-au deplasat d
ANRE a emis autorizația pentru unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România (ministru)
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis, joi, autorizația de înființare pentru unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România, Ialomița Nord, cu o capacitate totală de peste 246 MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Este un proiect deținut de compania portugheză Greenvolt, prin Țăndărei Solar, și v
REPORTAJ: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, motor în dezvoltarea comunității și a turismului local
Numărul turiștilor care vizitează Țara Hațegului și rămân în zonă mai multe zile a crescut de trei ori în ultimii ani, în contextul în care zona a fost promovată cu ajutorul Geoparcului Internațional UNESCO, au remarcat, joi, participanții la Gala aniversară ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la înființarea acestei structuri.
Perdele de apă în Sectorul 6, în contextul temperaturilor ridicate, și fântâni cu apă potabilă și cișmele publice în Sectorul 2
Perdele de apă au fost pornite, joi, în mai multe zone din Sectorul 6, în contextul temperaturilor ridicate, iar în Sectorul 2 cetățenii au la dispoziție fântâni cu apă potabilă și cișmele publice pentru hidratare. Angajați ai Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 au fabricat anul trecut în atelierul
Harghita: O fetiță de 3 ani posibil căzută în râul Târnava Mare, la Betești, căutată de echipele de intervenție
Echipe mixte de intervenție caută o fetiță de trei ani, posibil căzută în râul Târnava Mare, la Betești, localitate componentă a orașului Cristuru Secuiesc, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. La fața locului s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuies
Mateescu (ANM): În iunie e posibil să continuăm în aceeași notă - alternanțe de temperaturi foarte ridicate cu instabilitate deosebit de accentuată
Ultima lună din primăvara anului 2025 este a cincea mai cea mai rece lună din istoria măsurătorilor meteorologice, cu abatere termică negativă de minus 2,2 grade Celsius, și a patra mai cea mai ploioasă lună, cu o cantitate medie de 120,6 litri pe metru pătrat la nivel național, a declarat, joi, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu,
Vâlcea: Tânăr motociclist rănit după ce s-a izbit de o autoutilitară care a luat foc
Un tânăr de 17 ani din Horezu a ajuns joi după-amiază la spital cu multiple traumatisme la nivelul membrelor inferioare, după ce s-a izbit cu motocicleta de o autoutilitară pe drumul național DN 65 C, în localitatea Măldărești. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, în urma impactului dintre c
Linie specială de autobuz pentru meciul de retragere al Cristinei Neagu
Spectatorii care vor participa la meciul de retragere al handbalistei Cristina Neagu, programat duminică, 8 iunie 2025, de la ora 16:00, la Sala Polivalentă din București, vor avea la dispoziție o linie temporară de transport - linia 8, care va asigura legătura între Pasajul Mihai Bravu și Piața Victoriei, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Trans
Timiș: Se reiau cursele cu vaporetele pe Bega spre ecluza din Sânmihaiu Român
Societatea de Transport Public Timișoara a anunțat, joi, că începând cu acest weekend, vor fi reluate cursele cu vaporetele pe Bega, până la ecluza din Sânmihaiu Român. Cursele vor porni de la stația Catedrala Mitropolitană, în fiecare sâmbătă și duminică, de la la ora 13:00, durata unei astfel de călătorii fiind de ap
Mureș: Prima insulă ecologică din cele 200 cu finanțare prin PNRR, montată în municipiul reședință
În municipiul Târgu Mureș a fost instalată, joi, prima insulă ecologică din totalul celor 200 prevăzute în cadrul unui proiect în valoare de 23,8 milioane de euro, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 'Așa cum am promis, au început instalarea insulelor ecologice în Târgu Mureș. Precum
Botoșani: Un microbuz cu șapte ucraineni a lovit o căruță în care se aflau două persoane
Un microbuz în care se aflau șapte persoane, cu cetățenie ucraineană, a lovit în plin, joi, o căruță care se deplasa pe drumul județean DJ 282 B, între localitățile Flămânzi și Prăjeni. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, la fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi
Bujduveanu: Propun o creștere substanțială a amenzilor pentru tăieri neautorizate de arbori
Primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a anunțat, joi, vă va propune o creștere 'substanțială' a amenzilor pentru tăierile neautorizate de arbori. El a precizat că va aborda acest subiect cu primarii de sector și grupurile politice din CGMB. 'De Ziua Mondială a Mediului, ne gândim serios la viitor: Ce oraș
Brașov: Un bucureștean de 49 de ani a murit în timpul unei drumeții în Masivul Postăvarul
Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din București, a murit, miercuri seara, în timp ce se afla într-o drumeție în Masivul Postăvarul, decesul fiind anunțat Poliției de către salvamontiști. Potrivit unei informări transmis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), cauza decesului va fi stabilită în urma efec
Sălaj: Pompierii s-au instruit la Barajul Vârșolț pentru intervenții în mediul acvatic
Pompierii din Sălaj s-au instruit pentru intervențiile în situații de urgență în mediu acvatic, în cadrul unei sesiuni ce s-a desfășurat în perioada 2-5 iunie, la Barajul Vârșolț, informează, joi, Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență (ISU). 'Pentru a răspunde prompt și eficient în situații de urgență care po
Cod roșu de averse torențiale în zone din județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, în ora următoare
Mai multe zone din județele Argeș, Prahova și Dâmbovița se află sub avertizare nowcasting Cod roșu de averse torențiale până la ora 17:30, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. În zona de munte de peste 1800 m a județului Argeș și în localitățile Breaza, Comarnic, Brebu, Valea Doftanei, Șotrile, Bertea, Provița de Sus, Adun