Bihor: Campionatul European al Vatmanilor a început la Oradea, cu 25 de echipe participante

Campionatul European al Vatmanilor, Tram-EM, găzduit la Oradea, în premieră în România, a început sâmbătă dimineaţă, cu participarea a 25 de echipe din oraşe mari ale Europei.
Deschiderea oficială a avut loc în Piaţa Unirii, de la ora 10, cu prezentarea echipelor, alcătuite din câte doi vatmani şi un supervizor, şi un scurt filmuleţ cu tramvaie şi imagini din oraşul reprezentat, cu salutul de bun venit al directorului societăţii de transport public din Oradea, OTL, Adrian Revnic.
Gazdele orădene, care au reuşit să urce pe podium, locul III, la ediţia din 2019, şi-au propus încă de atunci să organizeze în oraşul de pe Criş această competiţie de nivel înalt, însă pandemia a amânat evenimentul.
"Faptul că am reuşit să aducem acest campionat la Oradea este benefic din foarte multe puncte de vedere. În primul rând suntem pa harta Europei în ce priveşte transportul public. Apoi lumea poate să vadă cât de frumos este acest oraş şi să ia contact cu cultura şi tradiţiile noastre româneşti. De asemenea, este reprezentată întreaga Europă, din Irlanda, până în Ucraina, din Suedia până în Italia. Avem, în acest moment, Europa la noi în casă, iar noi suntem bucuroşi să fim gazdele acestui minunat concurs. Scopul nostru este să ne cunoaştem unii pe alţii, cei din familia mare a conducătorilor de tramvai," a declarat, pentru AGERPRES, directorul Adrian Revnic.
Piaţa Unirii a fost pregătită ca pentru un mic festival, cu o scenă montată în aer liber, fiind aduse mai multe food-truckuri, amenajate zone de jocuri pentru copii, standuri cu informaţii despre transportul public orădean. Cu muzică, momente de dans cabaret şi bună dispoziţie, festivitatea de deschidere a marcat debutul concursului ce se derulează pe parcursul zilei în centrul oraşului.
Fiecare echipă va concura pe două tipuri de tramvaie din flota orădeană - Siemens şi Astra - pe un tronson de 130 de metri de pe strada Independenţei şi din Piaţa Unirii. Echipele sunt formate dintr-un vatman, o vatmaniţă şi o a treia persoană care va asigura asistenţa tehnică. Singura echipă alcătuită doar din femei este cea din Ucraina.
"Ca şi criterii de concurs se urmăresc abilităţile de adaptare la un nou vehicul, reacţiile la situaţiile neprevăzute, îndemânarea conducătorului de tramvai astfel încât să poată efectua, la timp, în cel mai scurt timp, diferitele acţiuni, astfel încât să îşi dovedească profesionalismul," a precizat Revnic.
Pentru Oradea se vor lupta - după ce au trecut de o preselecţie internă foarte strictă - Leonte Oniţa şi Karoly Eva.
Cele 25 de oraşe din concurs sunt: Barcelona, Basel, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Debreţin, Dresda, Dublin, Florenţa, Gothenburg, Hanovra, Kosice, Kiev, Leipzig, Malaga, Nurnberg, Oslo, Oradea, Praga, Rotterdam, Stockholm, Szeged, Viena, Varşovia şi Zagreb.
La această ediţie sunt consemnate şi noutăţi, echipe din oraşe care au venit pentru prima dată în acest campionat, precum Szeged sau Nurnberg. "Aşa se întâmplă, de obicei, o parte din echipe, cu rezultate slabe, se retrag din campionat, iar altele intră pentru a promova această minunată competiţie în toată Europa", a mai precizat, pentru AGERPRES, directorul societăţii de transport public din Oradea.
Conform regulilor campionatului european, în calitate de gazde, orădenii vor intra primii în concurs, urmaţi de reprezentanţii oraşului câştigător în ediţia precedentă, Hanovra. Ordinea pentru restul echipelor a fost trasă la sorţi.
La Tram-EM, prima probă constă în "atingerea şi menţinerea unei viteze de 25 km/h şi frânarea la punct fix".
Cea de-a doua probă se anunţă una atractivă pentru privitori. Pe o porţiune a căii de rulare va fi dusă o masă de biliard, iar vatmanii vor trebui să conducă încet până la masa de biliard, să lovească un tac de mari dimensiuni cu tramvaiul, în aşa fel încât acesta să lovească la rându-i bila albă şi s-o trimită spre o zonă a mesei inscripţionată cu diferite punctaje. Echipa va primi puncte în funcţie de locul unde ajunge bila.
Primele două probe vor fi susţinute cu tramvaiul Astra.
Cea de-a treia probă va consta în stingerea rapidă a unui incendiu izbucnit pe calea de rulare. Un arbitru măsoară timpul până la stingerea focului.
După o pauză de prânz, echipele se vor întoarce în concurs, de data aceasta folosind tramvaiul Siemens.
În proba a patra, echipele vor trebui să aşeze un manechin lângă linia de tramvai, într-o curbă, astfel încât să fie cât mai aproape de linie, dar totuşi să nu fie atins de garnitura de tramvai care va trece pe acolo. Cu cât e trece mai repede de manechin cu atât se obţin mai multe puncte.
Concurenţii vor trece la proba a cincea: oprirea în aşa fel încât a treia uşă dublă a garniturii să ajungă exact în mijlocul câmpului de măsurare, marcat pe jos.
În fine, proba a şasea va fi una ieşită din comun: tramvaiele vor trebui să lovească o minge de mari dimensiuni; după atingerea mingii, vatmanul începe frânarea de urgenţă, care, la rându-i, va lovi şase popice uriaşe amplasate în zona Pieţei Unirii. Timpul contează, aşa că vatmanul va trebui să iasă repede şi să oprească măsurarea lui cu soneria roşie.
Campionatul European al Vatmanilor (Tram-EM) a ajuns la cea de-a 10-a ediţie. Echipa OTL din Oradea a fost singura din România care a participat, până în prezent, la campionatele europene ale conducătorilor de tramvaie.
Festivitatea de premiere a celor mai buni vatmani ai Europei va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 16, iar seara, de la ora 21, concurenţii şi orădenii vor fi invitaţi la un concert susţinut de cântăreaţa Irina Rimes.
Competiţia este filmată cu 12 camere de luat vederi şi poate fi urmărită live pe site-ul www.tram.eu şi pe paginile de Facebook TRAM-EM şi OTL, în limbile engleză şi română. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani
Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil
Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial
Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și
Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva
Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție
Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara
Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără
Iași: A fost întreruptă energia electrică la Spitalul CFR Pașcani; pacienții, relocați în alt pavilion
Energia electrică a fost întreruptă în clădirea Spitalului CFR Pașcani, care a fost afectată de incendiul izbucnit miercuri după-amiaza, pacienții fiind relocați în celălalt pavilion al spitalului, informează ISU Iași. Potrivit sursei citate, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 15:58, dar o parte din forțele d
VIDEO Iași/Planul Roșu, activat după izbucnirea unui incendiu la Spitalul CFR Pașcani; 62 de pacienți și 17 angajați, evacuați
Peste 60 de pacienți au fost evacuați și 17 angajați s-au autoevacuat dintr-o clădire a Spitalului CFR Pașcani, după ce, miercuri după-amiaza, un incendiu a izbucnit într-una din încăperile de la mansardă, din această cauză fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție.
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Constanța: Patru răniți după ce un șofer a intrat cu autoturismul în parapetul median al autostrăzii A2; circulația, blocată
Patru persoane au fost rănite, miercuri, după ce șoferul unui autoturism a pierdut controlul direcției și a intrat în parapetul median al autostrăzii A2, în zona Medgidia, traficul rutier fiind blocat pe ambele sensuri de mers. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe autostrada A2, pe se
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Vâlcea: Incendiu de amploare într-un bloc din Horezu; două persoane au fost transportate la spital
Pompierii militari intervin miercuri după-amiază cu forțe sporite pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe din orașul Horezu, două persoane fiind transportate la spital, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea. Potrivit sursei citate, cele două persoane, un bărbat și
IGSU: Circa 4.800 de pompieri, pregătiți să intervină în minivacanța de 1 Mai
Aproape 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, în minivacanța de 1 Mai. 'Pentru îndeplinirea acestor misiuni, pompierii pot interveni cu peste 4.000 de mijloace tehnice, dintre care 900 echipaje
Vâlcea: Silvicultorii din județ, în grevă de avertisment împotriva reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor
Toți cei 350 de silvicultori din Vâlcea ai Romsilva au fost miercuri dimineața, timp de două ore, în grevă de avertisment, fiind nemulțumiți de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale propus de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care, în opinia lor, ar duce la desființarea direcției silvice județene și, implicit, la concedieri.
Monica Dajbog: Aproximativ 26.000 de angajați ai MAI vor asigura siguranța publică în minivacanța de 1 Mai
Aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea și siguranța publică în minivacanța de 1 Mai, numărul acestora crescând până la 43.000, duminică, în ziua primul tur al alegerilor prezidențiale, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'Aproxi