logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Tulcea: A început sezonul plimbărilor cu lotca cu parus în complexul Razim-Sinoe

Image

Lotca cu parus, barcă tradiţională pescărească specifică lipovenilor din Delta Dunării, a avut la bord, la acest sfârşit de săptămână, primii turişti ai sezonului, care s-au arătat încântaţi de experienţa avută.

Primele excursii din acest an în complexul lagunar Razim-Sinoe au avut loc sâmbătă. Turiştii s-au îmbarcat în lotci în miniportul din Jurilovca şi au putut să vadă răsăritul soarelui la Capul Doloşman şi să-şi înceapă ziua cu poveşti despre împrejurimi, inclusiv lacuri.

"Pe partea dreaptă, avem Lacul Zmeica. Este cele mai mic dintre cele patru mari lacuri ale complexului. Zmeica are 5.000 de hectare, iar Goloviţa, lacul pe care ne aflăm, are 12.000 de hectare. Mai în faţă, vedeţi o lizieră de copaci. Acolo este Grindul Lupilor. Malul se bifurcă la un moment dat, iar Grindul Lupilor devine malul Lacului Zmeica. În faţă, avem delimitarea între lacurile Goloviţa şi Sinoe. Sinoe este al doilea lac ca mărime dintre cele patru, are peste 20.000 de hectare şi este singurul care avea conexiune directă cu Marea Neagră", a povestit turiştilor Paul Condrat, cel care a dat viaţă lotcii cu parus.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


Cel mai mare lac din complex este Razim care are o suprafaţă de 42.000 de hectare.

"Noi, lipovenii, spunem că numele Razim sau Razelm ar veni de la un conducător al cazacilor de pe Don care ar fi ajuns în zonă. Eu nu sunt de acord cu această ipoteză. Nu există documente certe, aşa cum nu am descoperit încă documente care să confirme ipoteza mea că numele e de origine turcă. În varianta turcească avem două subvariante. Una dintre ele spune că Razim ar fi fost numele unui bei care ar fi avut domenii în zonă, iar a doua că este o formă a expresiei 'Fii fericit!'. Subvarianta asta îmi place mai mult. Mă gândesc că i-au dat acest nume datorită abundenţei de peşte şi a bucuriei, fericirii pe care o aducea această abundenţă", a explicat Paul Condrat.

Plimbarea pe Lacul Goloviţa se face cu viteză mică, iar una dintre cele două bărci foloseşte motorul şi o tractează pe a doua. În baza exclusivă a velei, viteza bărcilor ar fi foarte mică, iar excursia anunţată a fi de două ore ar dura de cel puţin de trei ori mai mult.

Până la Capul Doloşman, destinaţia expediţiei, este timp însă de poveşti şi despre oamenii care şi-au lăsat amprenta asupra locurilor.

"Grigore Antipa, atunci când era directorul Administraţiilor Pescăriilor Statului, a iniţiat Legea pescuitului în 1892, lege prin care resursa piscicolă a devenit monopol al statului. Din acel moment, pescarii au plătit o redevenţă pe kilogramul de peşte prins. A fost o măsură benefică şi sistemul s-a dovedit productiv, pentru că anterior se arendau luciile de apă şi se exploatau intensiv, fără măsuri de ameliorare a resursei. Atunci s-a decolmatat Canalul Dunavăţ, s-a decis construirea Canalului Dranov", a amintit Condrat.

La Capul Doloşman, rezervaţie naturală, apar zidurile cetăţii Orgame-Argamum, prima aşezare de pe teritoriul actual al României menţionată într-un document antic scris.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Acolo e basilica cu oracol, îi spun eu. E o basilică de mici dimensiuni. Doar absida altarului sugerează că e basilică. Are o încăpere de până în 10 metri lungime, 5 metri lăţime, cu un puţ în basilică adânc de vreo patru metri care comunică cu un alt puţ cu aceeaşi adâncime printr-un tunel de vreo 10 metri lungime. Arheologii spun că această amenajare subterană ar fi avut rolul oracolului, pentru că în zonă nu există grote naturale. Ei au construit această amenajare, unde se făceau previziuni. În plus, aici s-a descoperit material ceramic asociat cu cultul lui Apolo", a povestit Paul Condrat.

De pe apă se pot observa alte basilici ale cetăţii, iar, la poala falezei înalte de aproape 30 de metri, Paul Condrat întinde vela unei bărci, aşa încât turiştii pot face fotografii sau pot afla mai multe lucruri despre lotca cu parus.

"Aici, se fac reglaje manuale, nu e ca pe un velier dedicat, unde ai comenzile pe scripeţi sau automatizate", a precizat Condrat.

Din cea de-a doua barcă este ajutat de Iulian Bîrsei, un tânăr de 37 de ani care o afacere în domeniul tâmplăriei şi care îşi doreşte să-şi extindă activitatea şi în turism.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Vreau să ducem mai departe tradiţia. E o senzaţie unică atunci când poţi să conduci o barcă fără motor. Sunt electrician de de profesie şi am fost în Irlanda. Am văzut un sat de pescari transformat într-unul turistic şi cred că în Jurilovca se pot face multe. Nu regret nicio clipă că m-am întors în Jurilovca", a afirmat Iulian Bîrsei.

Turiştii care au fost în lotcile cu parus s-au arătat încântaţi de experienţă.

"Este o super iniţiativă. Am învăţat cum se practica în trecut o călătorie cu barca pe lac. A fost o călătorie autentică. Cu o barcă cu motor nu este la fel de plăcut. Este o barcă de pescuit, nu una dedicată exclusiv plimbărilor, dar asta e şi mai interesant. Când s-a ridicat vela, parcă a stat timpul pe loc. Eram conectaţi cu natura", a declarat Tiberiu D., din Bucureşti.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


La finalul excursiei, oaspeţii pot opta pentru un prânz pescăresc cu preparate specifice zonei, dar şi cu cântece tradiţionale lipoveneşti interpretate de ansamblul Juraveli din localitate.

Primele excursii cu lotca cu parus din acest an au făcut parte din programul evenimentelor organizate de asociaţia "Descoperă Jurilovca" cu prilejul lansării volumului "Bucătăria Hoinară se găteşte de plecare", de Răzvan Voiculescu şi Adriana Lucaciu.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Lotca, lotca cu parus fac parte din tezaurul local şi ar trebui să facă parte din patrimoniul naţional românesc. Lotca este de fapt una dintre cele două sau trei ambarcaţiuni tradiţionale folosite de-a lungul timpului în România. Pentru Deltă, folosirea este atestată de aproape 300 de ani, de când sunt lipovenii în zonă. Parusul este vela tradiţională folosită de pescari pentru propulsarea acestei lotci. Se foloseşte în general în zonele deltei cu spaţii largi, deschise, în zona lagunelor Razim-Sinoe, în comunităţile pescăreşti Jurilova şi Sarichioi, la Sfântu Gheorghe, Sulina şi mai puţin în Deltă", a precizat, pentru AGERPRES, Paul Condrat.

În 2010, el a accesat o finanţare pusă la dispoziţie de o firmă privată, prin intermediul Asociaţiei "Salvaţi Dunărea şi Delta", pentru dezvoltarea comunităţilor din rezervaţie, iar în anul următor, după cursurile de antreprenoriat, el a lansat lotca cu parus.

Întemeiată la începutul secolului al XIX-lea de lipoveni, comuna Jurilovca, situată pe malului complexul Razim-Sinoe, a devenit la finele aceluiaşi secol un centru piscicol important care a decăzut la sfârşitul secolului următor, din cauza supraexploatării resurselor naturale. Aflată în apropierea sitului arheologic Argamum, primul oraş atestat documentar de pe teritoriul actual al României, comunitatea şi-a conservat tradiţiile care, alături de peisaj, constituie principalele atracţii turistice. Jurilovca este una dintre comunităţile din România care în anul 2013 a primit Premiul european de excelenţă pentru turism accesibil din partea Comisiei Europene.

O excursie cu lotca cu parus de două ore costă 45 de lei. Turiştii pot alege şi excursii mai lungi. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 25-04-2025 20:11

Vaslui: Pesticide peste limita admisă depistate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din R.Moldova

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniți dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezența de pesticide peste limita admisă. Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, prob

Social 25-04-2025 19:52

Bărbat urcat pe acoperișul sediului Înaltei Curți; Jandarmeria: Refuză să coboare și să coopereze cu forțele de ordine

Un bărbat s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, echipele de negociatori încercând să-l convingă să coboare.   ''Î

Social 25-04-2025 19:47

Bihor: Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe DN 19 a murit; nouă pasageri transportați la spital

Șoferul autobuzului implicat în accidentul de pe drumul național DN 19 a murit, iar nouă pasageri au fost răniți, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Social 25-04-2025 18:26

REPORTAJ/ Sute de vizitatori la Palatul Cotroceni; testarea tehnologiei STS folosită la alegeri și experiențele VR - între atracții

Sute de persoane au vizitat, vineri, Palatul Cotroceni cu ocazia evenimentului 'Porți deschise', unde Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pregătit până duminică activități interactive pentru cei mari și pentru cei mici, principalele atracții fiind testarea tehnologiei folosite la alegeri, experiențele VR și modul de funcționare a serviciului d

Social 25-04-2025 18:16

Arad: O femeie a murit în accidentul de pe DN 79; traficul va fi blocat până la ora 20,00

Femeia implicată în accidentul produs vineri după-amiază în județul Arad a decedat, iar cei doi copii care se mai aflau în mașină sunt în stare critică la spital, circulația fiind blocată pe DN 79 până în jurul orei 20:00. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Arad au declarat, pentru AGERPRES, că femeia c

Social 25-04-2025 18:11

Timiș: Proiectul de dezvoltare turistică 'Adoptă un sat' va ajunge și în zona montană a județului

Zona rurală și montană din estul județului Timiș va fi promovată turistic prin proiectul antreprenorial ''Adoptă un sat'', sprijinit și de administrația județeană, obiectivul fiind de a aduce dezvoltare economică prin turismul local, cu tradițiile gastronomice și meșteșugărești ale locului, renumit și pentru atracții culturale și naturale unice.

Social 25-04-2025 17:53

Argeș: Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate

Helios, primul câine salvator montan din România, se retrage după 12 ani de activitate în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș, ceremonia de 'pensionare' s-a desfășurat vineri, la sediul Salvamont din municipiul Curtea de Argeș. E

Social 25-04-2025 17:07

Sâmbătă - manifestații în Piața Constituției și Piața Universității; jandarmii iau măsuri de ordine și siguranță publică

Jandarmeria Capitalei va lua sâmbătă măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță cu ocazia desfășurării a două proteste în Piața Constituției și Piața Universității. Potrivit Jandarmeriei Capitalei, în intervalul orar 10:00 - 19:00, în Piața Constituției, are loc o adunare publică inițiată de Organizația pentru Apărarea Drepturilo

Social 25-04-2025 16:50

Bihor: Autobuz implicat în accident pe DN 19; șoferul în stop cardio-respirator, mai multe persoane evaluate medical

Un autobuz a fost implicat într-un accident rutier produs, vineri, pe drumul național DN 19, în localitatea Biharia din județul Bihor, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române. Din primele cercetări a reieșit că șoferul unui autobuz cu pasageri a pierdut controlul direcției și a intrat în coliziune cu un gar

Social 25-04-2025 16:23

ISUBIF: Incendiu la o casă și un garaj în Sectorul 3; pompierii intervin cu autospeciale și autocisterne de mare capacitate

Pompierii bucureșteni intervin, vineri, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă și patru autocisterne de mare capacitate pentru stingerea unui incendiu produs la o casă și la un garaj pe Strada Cuibaru Ioan din Sectorul 3. 'Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari pe fum pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătraț

Social 25-04-2025 16:17

Bacău: Pietoni accidentați de o mașină proiectată în urma coliziunii cu un alt autoturism; un bărbat a murit

Un pieton a decedat, iar altul a fost rănit grav după ce au fost accidentați, vineri, de o mașină care a fost proiectată în ei, în urma coliziunii cu un alt autoturism, pe drumul național DN 2F, în localitatea Tisa Silvestri, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără în vârstă d

Social 25-04-2025 15:47

Daniel Băluță: Nicușor Dan blochează consolidarea Școlii 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, susține că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, blochează consolidarea clădirii Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' și a sălii de sport a acesteia, iar autoritatea locală riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută prin PNRR pentru aceste investiții dacă nu va primi autorizația de construi

Social 25-04-2025 15:43

Nicușor Dan: 25 de studii, bază a PUG al Capitalei, postate spre cercetare pe site-ul Primăriei Capitalei

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, ale cărui studii se află începând de vineri postate spre cercetare pe site-ul Primărei Municipiului București, va fi finalizat până la sfârșitul anului, după care va intra într-un circuit de avizare extern la alte instituții, a anunțat primarul general Nicușor Dan. 

Social 25-04-2025 15:30

Programul liniilor 1, 10, 55, 86, 90, 104,311 și 640, prelungit pentru meciul Dinamo-CFR Cluj

Liniile 1, 10, 55, 86, 90, 104, 311 și 640 vor avea un program de circulație prelungit luni seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Dinamo București - CFR Cluj, programat de la ora 21:00 pe 'Arena Națională', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat între orele 23:00 - 23:40, autobuzele circulân

Social 25-04-2025 15:28

Sibiu: Festivalul Grădinilor - flori la prețuri între câțiva lei și câteva sute

Ediția din acest an a Festivalului Grădinilor de la Sibiu a adus mai mulți expozanți față de anul trecut, florile având prețuri între câțiva lei și câteva sute de lei și pentru prima dată sunt organizate ateliere pentru copii, a declarat pentru AGERPRES, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu, Octavian Isăilă, or