ÎN LUMEA ANIMALELOR/Leul King Paraschiv şi tigrii bengalezi Taifun şi Taiga - printre atracţiile de la Grădina Zoologică Bârlad

Grădina Zoologică din Bârlad este cel mai mare parc zoo din zona Moldovei şi adună sute de specii de animale exotice şi autohtone. Printre exemplarele care îi încântă pe vizitatori se află doi tigri bengalezi, Taifun şi Taiga, animale rare achiziţionate în urmă cu trei ani, şi leul King Paraschiv, care are în spate o poveste specială.
Adus pe lume în urmă cu opt ani, chiar de ziua Sfintei Cuvioase Paraschiva, leul a fost respins de mamă şi a fost luat în biroul său de administratorul parcului zoo din Bârlad, Adrian Cărăbăţ, care l-a îngrijit o vreme până când animalul a putut fi transferat într-o cuşcă. Născut cu o greutate de 650 de grame, puiul de leu s-a dezvoltat frumos şi a ajuns acum la maturitate. Apropierea de oamenii care l-au îngrijit şi l-au crescut i-a imprimat leului un comportament aparte. Astfel, felina este una sociabilă, blândă şi prietenoasă.
"King Paraschiv este un adult frumos, un mascul care s-a dezvoltat armonios. Este în continuare afectuos, s-a ataşat de noi toţi cei care l-am îngrijit şi în continuare face deliciul vizitatorilor, pentru că este un animal foarte sociabil. Avem o pereche de tigri albi, animale rare, achiziţionate din 2020, care s-au dezvoltat la fel de frumos, au ajuns în pragul maturităţii şi sperăm să facă şi pui. Taifun şi Taiga", a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Cărăbăţ.
În perioada următoare, Grădina Zoologică Bârlad va oferi instituţiei similare din Capitală o femelă de zebu şi va primi în schimb de la Zoo Bucureşti diverse specii de păsări şi mamifere, printre care un mascul de macac japonez, răţuşte mandarin şi raţe caroline, răţuşte fluierătoare, turturele râzătoare sau papagali.
Din excedentul parcului zoo sunt oferite periodic anumite exemplare unor grădini zoologice din ţară. După cum susţine Adrian Cărăbăţ, fiecare animal care părăseşte Grădina zoo din Bârlad are un loc special în sufletul angajaţilor. Despre ursoaica dusă în 2019 într-o rezervaţie din Zărneşti fiindcă nu a reuşit să se adapteze condiţiilor din captivitate de la Grădina Zoologică Bârlad, ştiu cu toţii că acum e bine şi sunt mulţumiţi că a ajuns să-şi găsească libertatea, trăind în mediul său natural.
"Pentru noi, animalele de aici sunt ca nişte copii care îşi iau zborul şi pleacă de acasă. Suntem interesaţi de felul în care se dezvoltă, dacă se reproduc, dacă sunt sănătoase, dacă sunt 'cuminţi', că nouă ne place să povestim despre fiecare animal în parte că este un copil cuminte", ne dezvăluie Adrian Cărăbăţ.
Ultimii ani au fost spornici pentru Grădina Zoologică din Bârlad, iar pandemia de coronavirus a fost cea care a revigorat activitatea instituţiei.
"Dacă pandemia peste tot a închis uşi, la noi, chiar dacă am expus pe o perioadă mai scurtă, în acel interval am depăşit ca număr de vizitatori perioadele normale, pentru că publicul s-a retras către Grădina Zoologică, unde erau mai puţine restricţii. Oamenii au preferat să petreacă timpul într-un cadru natural care nu impunea atât de multă stricteţe. Anul trecut, de exemplu, am avut mai mult de 75.000 de vizitatori, mai mulţi cu aproape 10.000 de vizitatori faţă de anul 2021", mai spune directorul parcului zoo.
Grădina Zoologică funcţionează ca serviciu în cadrul Primăriei municipiului Bârlad şi a fost înfiinţată în anul 1959 ca punct zoologic în Parcul de Cultură al localităţii. Are o suprafaţă totală de 56.043 de metri pătraţi, dintre care 32.043 de metri pătraţi reprezintă spaţiu expoziţional, 24.000 de metri pătraţi spaţii administrative şi o suprafaţă construibilă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, Grădina Zoologică Bârlad este deschisă publicului pe tot parcursul anului, având un pavilion destinat reptilelor, unde sunt expuse şase specii de şerpi constrictori, aligator de Mississippi şi iguana verde, şi un pavilion de păsări exotice ce înglobează aproximativ 150 de păsări din speciile: Peruş ondulat, Peruş Ninfa, Rozela, Agaponis, Cântători şi Micul Alexander. În restul spaţiilor sunt prezentate mamifere şi păsări din fauna exotică şi autohtonă, printre cele mai spectaculoase fiind: tigru Bengalez, leu, jaguar, raton, precum şi două specii de maimuţe.
În ultimii ani, Grădina Zoologică Bârlad a fost supusă unui proiect de modernizare ce a implicat extinderea spaţiilor de mişcare la speciile deficitare, precum şi refacerea reţelei de canalizare şi a aleilor de vizitare.
Programul de funcţionare al parcului zoo este de marţi până duminică, în intervalul orar 10,00 - 19,00. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 4 lei, iar pentru copii biletul de intrare costă 2 lei. Persoanele cu dizabilităţi şi copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de intrare gratuită. AGERPRES/(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) Zoo Bârlad
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Porți Deschise la Palatul Cotroceni; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri
Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și tehnică de telecom
VIDEO Maramureș: Doi ucraineni recuperați din munți; la coborâre, salvamontiștii au mai recuperat alți trei ucraineni
Cei doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului și au solicitat ajutorul autorităților române au fost recuperați de salvatori și coborâți în siguranță, a informat, joi seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi ucraineni a
Suceava: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit
Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.
Dolj: Incendiu la o locuință din Ghindeni în urma exploziei unei butelii de gaz; 70 de persoane, evacuate
Un incendiu a izbucnit joi la o locuință din comuna Ghindeni în urma exploziei unei butelii GPL, 70 de persoane din zonă fiind evacuate până când pompierii au reușit să stingă focul. Potrivit ISU Dolj, din cauza fumului dens, două persoane au avut nevoie de acordarea primului ajutor, dar au refuzat să meargă la spital.
Sibiu: Cel mai mare strat de zăpadă, pe Vârful Omu; cel mai mic, la Bâlea Lac
Cel mai mare strat de zăpadă înregistrat la o stație meteo este de 33 de centimetri, la Vârful Omu, și cel mai mic strat de zăpadă măsurat de meteorologi este în județul Sibiu, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, au anunțat joi specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. De asemenea, potrivit Buletinului nivome
Mureș: Ziua de doliu național în memoria Papei Francisc modifică programul Festivalului Bujorului la Castel
Ca urmare a declarării zilei de sâmbătă ca zi de doliu național în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, organizatorii celei de-a doua ediții a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, au anunțat modificarea programului de concerte. 'Dragi participanți, expozanți și vizitatori! Ca urmare a declar
Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile
Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si
Peste 150 de organizații la Romanian Design Week, în perioada 16 - 25 mai
Peste 150 de organizații din România și din Europa vor fi prezente timp de zece zile, în perioada 16 - 25 mai, la cea de-a XIII-a ediție a Romanian Design Week. Cu tema 'Design Tomorrow Today', Romanian Design Week 2025 propune un program curatoriat exclusiv prin colaborări cu organizații, ambasade, institute culturale, stu
Ministerul Muncii: Programul național de susținere a natalității, aprobat pentru 2025
Guvernul României a aprobat, joi, continuarea și în 2025 a Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (FIV), a anunțat joi Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS). Astfel, Ministerul Muncii va putea demara procedurile prin care 10
TPBI prelungește programul a două linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - FCSB
Liniile 41 și 178 vor avea un program de circulație prelungit, duminică seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - FCSB, programat de la ora 21:00, pe Stadionul 'Giulești', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Liniile
Funeralii Papa Francisc/Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România
Principesa Sofia și Principesa Maria au semnat, joi, în numele MS Margareta, în cartea de condoleanțe deschisă la Nunțiatura Apostolică în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc. 'Alteța Sa Regală Principesa Sofia și Alteța Sa Regală Principesa Maria au reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la Nunțiatura A
CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța de 1 Mai
CFR Călători va asigura în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, în plus față de trenurile existente în programul obișnuit de circulație, mai multe legături spre Constanța și stațiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din București Nord, Suceava, Iași, Buzău, Oradea. Potrivit unui comunicat al companiei, cu prile
Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația
Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan
Porți Deschise la Palatul Cotroceni în weekend; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri
Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, în weekend, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din șase județe, până vineri dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până vineri dimineața în șase bazine hidrografice. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 aprilie, ora 13:00 - 25 aprilie, ora 9:00, ca urmare a precipitațiilor prognozat