logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ÎN LUMEA ANIMALELOR/Un arădean creşte sute de papagali aduşi de pe trei continente, între care specii rare

Imagine din galeria Agerpres

Dacă intri în curtea lui Ioan Florian Roşu, din oraşul Sântana, s-ar putea să primeşti un salut prietenos de la Jako, un papagal vorbitor în vârstă de 11 ani, care însă poate fi şi în toane mai proaste, caz în care latră.

 

 

Jako este doar una dintre cele peste 200 de păsări exotice deţinute de arădean, unele fiind specii rare, aduse din Africa, America de Sud şi Australia.

Neluţu, aşa cum îl ştie toată lumea, este unul dintre cei mai mari crescători de papagali din ţară, iar pentru el este vorba în totalitate de un hobby, nicidecum de o afacere. Arădeanul este de profesie manager IT la o multinaţională, iar în timpul liber este şi fotograf profesionist. Creşte papagali de când era adolescent, doar din iubire pentru păsările exotice, chiar dacă a ajuns să reproducă şi să vândă exemplare pentru a-şi acoperi costurile deloc mici ale pasiunii, care ajung la 1.300-1.500 de lei pe lună.


 

"Am început în urmă cu 18 ani, când mi-am cumpărat cinci perechi de peruşi, specia cea mai comună şi cea mai accesibilă ca preţ. Mi-au plăcut de mic păsările exotice, pentru că avea şi unchiul meu, la care obişnuiam să merg pentru a le admira. Când am crescut, am vrut să am propria fermă de păsări exotice, să ajung să le reproduc. Părinţii mei au fost sceptici privind pasiunea mea, au crezut că mă voi plictisi repede, dar am ajuns să cumpăr tot mai multe exemplare din specii tot mai diferite, până am avut peste 300 de papagali din 28 de specii", a povestit, pentru AGERPRES, Ioan Florian Roşu.

O bună parte a gospodăriei sale este rezervată celor peste 50 de voliere pline cu păsări viu colorate, dar şi foarte zgomotoase. Fiecare specie cântă într-un fel diferit, iar când te apropii de casa lui Neluţu ai impresia că eşti într-o junglă, ceea ce nu i-a deranjat niciodată pe vecini.

Crescătorul obţine în fiecare an generaţii noi de pui, de aceea este nevoit să mai vândă din păsări, pentru că altfel volumul mare de muncă l-ar copleşi, iar spaţiul ar deveni insuficient.

 

 

"Am noroc cu viitoarea mea soţie, Adela, care mă ajută la îngrijirea păsărilor. Acum am peste 200 de exemplare din 11 specii, pentru că am decis să mai vând din păsări. Am început să vând abia după cinci ani de când mi-am cumpărat primii papagali, însă doar pentru a putea să scot chletuielile pe care le am cu întreţinerea lor şi pentru că nu mai aveam spaţiu suficient. De altfel, acum prefer să cresc mai mult speciile valoroase, precum Micul Alexandru, Marele Alexandru, Eclectus sau Ara. Cele mai multe exemplare am din Micul Alexandru, unele dintre ele cu mutaţii rare de culori", spune Neluţu.

Peruşii sunt papagalii cei mai căutaţi de români, pentru că sunt mici, uşor de întreţinut, dar şi accesibili ca preţ. Aceştia costă în jur de 50 de lei bucata, în timp ce speciile mai scumpe costă sute de euro. Cea mai scumpă specie pe care o are Neluţu este Ara Ararauna. Costă 1.500 de euro un exemplar, iar el are o pereche de la care aşteaptă generaţii noi.

 

 

Micul Alexandru, cu penaj în culori rare, costă în jur de 1.200 de euro, în timp ce exemplarele în culoarea obişnuită - verde - costă 100 de euro.

Cea mai bătrână pasăre pe care o are tânărul din Sântana este un exemplar din Marele Alexandru, un mascul în vârstă de 18 ani, care i-a oferit deja 11 generaţii de pui.

 

 

Chiar dacă îşi iubeşte toate păsările, Neluţu se simte mai ataşat de două dintre acestea: Cora şi Jako.

"Cora este o femelă de Eclectus în vârstă de şapte ani, pe care am obţinut-o de la o doamnă din Bucureşti care o ţinea în apartament. E singurul papagal care mă fluieră când vin acasă, indiferent de oră, chiar şi noaptea. Simte cum intru pe poartă. Când a ajuns la mine, făcea doar ca interfonul de la bloc, pentru că a crescut cu acest sunet, dar acum vorbeşte şi reproduce o serie de sunete. Îmi spune pe nume şi reproduce numele altor membri de familie", povesteşte crescătorul.

 

 

Jako are şi el o poveste de spus.

"Are 11 ani şi l-am adus din Germania, de la o bătrână care nu s-a mai putut îngriji de el. Din cauză că nu a primit atenţie, a fost o pasăre foarte stresată, care şi-a smuls aproape toate penele. După ce a venit la mine, l-am îngrijit corespunzător, iar Jako a devenit foarte ataşat, parcă ştia că l-am salvat. Acum este şi el vorbitor şi reproduce multe sunete. Uneori latră, alteori miaună, uneori fluieră după oameni sau îi salută. Am avut situaţii în care am avut musafiri, care au primit un salut de la Jako şi nu înţelegeau de unde vine salutul, până au observat pasărea în volieră", spune Neluţu, care are zece papagali vorbitori.

Tânărul este membru al Asociaţiei Ornitologice Române şi spune că Aradul este judeţ fruntaş în tradiţia creşterii păsărilor.

"Poate influenţa Ungariei, unde sunt foarte mulţi crescători de păsări exotice, şi-a spus cuvântul, pentru că Aradul era o tradiţie în acest domeniu", spune Neluţu.

Chiar dacă nu a făcut o afacere din creşterea papagalilor, arădeanul susţine că îngrijirea păsărilor exotice este o provocare tot mai mare, din cauza scumpirilor din ultimul an, aşa că acum abia îşi acoperă cheltuielile din vânzarea unor exemplare.

 

 

"Sunt crescători care vând papagalii pentru a scoate profit, dar şi pentru ei este tot mai greu să numească asta o afacere. În ultimul an, după scumpirea energiei, au explodat preţurile la hrana pentru păsări exotice. Folosim un mix de seminţe, care acum costă cu 50% mai mult, în timp ce legumele sau fructele, absolut necesare în alimentaţia păsărilor, şi-au dublat preţurile. La toate acestea adăugăm costurile cu utilităţile, cu energia. Când ai o crescătorie, iarna trebuie să asiguri o anumită temperatură păsărilor exotice, iar eu folosesc calorifere electrice sau suflante de aer cald, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari faţă de acum un an. Cu toate acestea, crescătorii nu au putut ridica preţurile, pentru că şi-ar pierde şi puţinii clienţi pe care îi mai au. În vremuri grele, oamenii renunţă în primul rând la cheltuielile care nu sunt esenţiale, iar o pasăre exotică este un moft, nu o necesitate", explică Ioan Florian Roşu.


În pofida provocărilor tot mai mari, crescătorul din Sântana a pregătit perechile pentru cuibărit, pentru că în luna martie aşteaptă ca păsările să depună ouă. Dacă va fi un an bun, va avea peste 100 de pui, de la comunii peruşi la specii rare şi valoroase. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) MARIAN BUGA / AGERPRES FOTO

Afisari: 169

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 18-05-2025 06:26

DSU: Incendiu în tunelul de metrou dintre stațiile Gorjului și Lujerului

Departamentul pentru Situații de Urgență a informat că, duminică dimineața, conductorul unei garnituri de metrou a observat un posibil incendiu în tunelul dintre stațiile Gorjului și Lujerului. 'Ca măsură de precauție, mai multe persoane au fost evacuate în siguranță, fără a exista probleme medicale', a precizat DSU, pe pag

Social 17-05-2025 22:30

Vaslui: Copil de 10 ani, în comă după ce a fost lovit de un camion

Un copil în vârstă de 10 ani a fost grav rănit, fiind în comă profundă, după ce a fost lovit de un camion, sâmbătă seara, pe raza localității Perieni, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la acest caz au interve

Social 17-05-2025 20:19

Constantina Diță (Federația Română de Atletism): Sportul trebuie să fie o prioritate pentru statul român

Președinta Federației Române de Atletism, Constantina Diță, a dat startul, sâmbătă, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, Campionatului național de semimaraton masters, primul eveniment de acest gen din municipiu, ea declarând că promovarea sportului de masă și dezvoltarea infrastructurii necesare sportivilor trebuie să fie pe agenda Parlamentului ș

Social 17-05-2025 18:57

Harghita: Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos, oprite temporar

Motopompele de mare capacitate care intervin la Praid și Ocna de Jos au fost oprite temporar, sâmbătă după-amiază, după ce debitul pârâului Corund a scăzut, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat pentru AGERPRES că acestea vo

Social 17-05-2025 17:49

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unui urs în stațiunea Durău

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, sâmbătă după-amiază, un mesaj RO-ALERT, după apariția unui urs în stațiunea Durău. 'A fost semnalată prezența unui urs în zona stațiunii Durău din comuna Ceahlău, pe strada Odăi, în apropierea campingului 'La Andrei'. A fost transmis mesaj RO-ALERT

Social 17-05-2025 16:03

Tulcea: Săptămâna europeană a voluntariatului, marcată de EUdivers; un ulm secular - 'îmbrăcat' în mileuri croșetate

Centrul European pentru Diversitate (EUdivers) și reprezentanți ai minorităților naționale au marcat, sâmbătă, Săptămâna europeană a voluntariatului și au 'îmbrăcat' în mileuri croșetate de voluntari un ulm secular, aflat pe una dintre străzile principale ale orașului Tulcea. Acțiunea a început în lu

Social 17-05-2025 15:13

Prezidențiale2025/Expert Forum: Nereguli la urne; cele mai multe sesizări - legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine

Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, până la ora 13:00, de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect, anunță Expert Forum. Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secții organizate în străinătate, iar campania s-a în

Social 17-05-2025 14:12

VIDEO Prahova: Incendiu cu degajări mari de fum într-un apartament din Ploiești; circa 30 de persoane s-au evacuat

Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, într-un apartament situat la parterul unui bloc din municipiul Ploiești, circa 30 de persoane evacuându-se. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul s-a manifestat la învelișul unui boiler electric, fiind înr

Social 17-05-2025 13:41

Sibiu: Artiștii de la Transilvania Tattoo Expo promovează în premieră povestea lui Vlad Țepeș și a fiului său

Pentru prima dată, artiștii tatuatori Ovidiu Popârțan din Sibiu și Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali, vor prezenta invitaților Festivalului Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai) povestea lui Mihnea Vodă, care este înmormântat în Biserica Evanghelică din Piața Huet, informează un comunicat de presă.

Social 17-05-2025 11:52

Harghita: La Praid au fost repuse în funcțiune motopompele de mare capacitate, în urma creșterii debitului pârâului Corund

Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita și Apele Române Mureș au repus în funcțiune, sâmbătă, motopompele de mare capacitate, aflate în dispozitiv la Salina Praid, în urma creșterii debitului pârâului Corund. 'În urma precipitațiilor și a creșterii debi

Social 17-05-2025 11:27

Cutremur cu magnitudinea 4,2, în județul Buzău, sâmbătă dimineața; două cutremure slabe, de 2,4 și 2,6, în județul Vrancea

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 00:59:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 și, respectiv, 2,6 grade, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutre

Social 17-05-2025 11:26

Telefonul Copilului/ În 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 a declarat că se confruntă cu o formă de abuz în familie

În România, în anul 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 - Telefonul Copilului a declarat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în cadrul familiei. Precizările au fost făcute de Asociația Telefonul Copilului, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului. În Rom&acir

Social 17-05-2025 11:04

VIDEO Sibiu: Stratul de zăpadă măsoară 16 centimetri la Bâlea Lac; ninge pe Transfăgărășan

Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor. În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumur

Social 17-05-2025 10:55

Vreme rece în Capitală în următoarele trei zile, cu vânt și ploi

Vremea în Capitală va fi deosebit de rece până duminică dimineața, când temperaturile vor mai crește, însă înnorările vor persista, iar vântul va fi prezent până marți, potrivit prognozei speciale realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00.

Social 17-05-2025 10:43

Galați: Accident pe DN 22 B între un autobuz și un autoturism; trei persoane rănite

Un accident s-a produs sâmbătă dimineață, pe DN 22 B, între un autobuz de transport în comun din municipiul Galați și un autoturism, în urma impactului trei persoane fiind rănite și transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, informează IPJ Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului