logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ÎN LUMEA ANIMALELOR/ VIDEO Specialiştii avertizează: Nu hrăniţi păsările cu pâine!; muzeele sibiene oferă înaripatelor hrană sănătoasă

Image

Vizitatorii celor două mari muzee din municipiul Sibiu, Muzeul ASTRA şi Muzeul Brukenthal, au ocazia ca, atunci când aleg să îşi petreacă timpul liber în aceste locuri, să hrănească cu ''mâncare sănătoasă'' păsările sălbatice.

Mierle, vrăbiuţe, măcăleandri, piţigoi, gaiţe, florinte, sticlete, cinteze, ciocănitori, ciori de semănătură, dar şi alte păsări sălbatice sunt ajutate în fiecare iarnă să supravieţuiască în rezervaţia Pădurea Dumbrava Sibiului, unde se află cel mai mare muzeu în aer liber din România, existând şi câteva hrănitori pentru aceste înaripate.

 


Sub forma unor căsuţe în care se pun seminţele cu grijă alese, hrănitoarele pentru păsări reprezintă un motiv de dispută pentru specialişti: unii cred că păsările ar trebui hrănite iarna, alţii că ar trebui lăsate să se descurce singure.

"Cu referire la hrănitorile care sunt amplasate în Muzeul ASTRA din Sibiu, pot să spun mai multe lucruri, şi anume: în cadrul iubitorilor de natură, ornitologilor, pasionaţilor de păsări, avem o dezbatere care cred că este cea mai bună dezbatere sau cea mai aprigă dezbatere între a avea hrănitori peste iarnă sau a nu avea hrănitori peste iarnă. Ce înseamnă acest lucru? Mulţi dintre ei spun că păsările ar trebui hrănite să nu cumva să moară de frig sau lipsa hranei. Ceilalţi spun că ar fi o selecţie naturală. Un lucru este clar: o hrănitoare, oricare ar fi ea, ajută aceste păsări, aceste specii să treacă mai uşor peste iarnă", a declarat pentru AGERPRES ornitologul Tiberiu Tioc, profesor de biologie şi ghid internaţional pentru Delta Dunării.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


Potrivit profesorului de biologie de la Colegiul Naţional "Brukenthal" din Sibiu, Tiberiu Tioc, "putem să transformăm această hrănitoare de fapt într-un lucru senzaţional de apropiere de natură, pentru că tinerii din ziua de astăzi, în special adolescenţii, nu mai sunt pasionaţi sau nu au contact atât de mult cu natura, iar atunci când noi avem o hrănitoare, avem posibilitatea de a vedea multe specii de păsări în apropierea noastră. Având hrană, ele revin".

Totuşi "speciile care sunt pe cale de dispariţie nu ajung la aceste hrănitoare", crede ornitologul Tiberiu Tioc. "Părerea mea că aceste hrănitoare de fapt sunt un mod perfect de a cunoaşte mai aproape speciile care sunt în comunitate, în apropiere de noi, de a învăţa să le deosebim unele de altele", a precizat el.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


Păsările sălbatice sunt ajutate să se hrănească în muzeele sibiene, începând din luna noiembrie, până la începutul lunii martie, pentru că aceasta este perioada când este foarte frig, zăpadă şi ele singure nu îşi pot procura mâncarea.

Este foarte important să hrănim păsările cu mâncare sănătoasă pentru ele, atrag atenţia specialiştii.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


"Sunt păsări care consumă tot felul de seminţe, dar sunt păsări care au nevoie de hrană moale, cum ar fi de exemplu mierla sau măcăleandru, unde le putem pune nişte stafide, le putem pune câteva fructe, care sunt moi. Celelalte mănâncă cu precădere, cum este piţigoiul, seminţe de floarea soarelui, dar şi altfel de seminţe. Este important să cumpărăm hrană care nu este tratată cu pesticide, cu insecticide, nu provine din plante modificate genetic, pentru că noi ne bucurăm că putem hrăni acele specii, dar de fapt le putem omorî, pentru că le dăm insecticide, pesticide, cu ce au fost stropite acele plante şi ele mor. Dacă cumpărăm din comerţ hrană pentru păsări să fim atenţi să nu fie lungită cu mult grâu", avertizează Tiberiu Tioc.

Fiecare poate să facă hrănitori pentru păsări, chiar din materiale reciclabile, cum sunt sticlele de plastic. Acestea pot fi amplasate şi în propriile grădini, iarna, în locuri unde nu pot ajunge pisicile. Hrănitoarea trebuie să fie protejată de vânt, ploaie şi ninsoare, în aşa fel încât seminţele din interior să nu stea ude. De asemenea, seminţele trebuie aşezate în interiorul dispozitivului, în aşa fel încât să poată fi ciugulite, fără ca păsările să le calce. Aceste sfaturi oferite de Tiberiu Tioc ajută la prevenirea îmbolnăvirii înaripatelor care vin să se hrănească în aceste locuri.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


"Păsările sunt obişnuite cu hrana pe care o găsesc în zona noastră. Hrana nu este indicat să o dăm după începutul lunii martie, pentru că încep să apară puii şi puii se pot îneca cu sâmburii de floarea soarelui, cu bucăţi de miez de nucă şi în primul rând ele nu au nevoie de hrană cu un conţinut atât de mare de grăsimi. Păsările sunt hrănite în prima fază cu multe proteine, ce înseamnă insecte, larve, mâncare umedă, mâncare moale, altfel se îneacă. Din cauza aceasta, orice înseamnă seminţe, pentru pui este complet greşit, în loc să ajutăm păsările, putem să le omorâm", a atenţionat Tiberiu Tioc.

Pâinea poate fi cel mai mare duşman al păsărilor, deşi mulţi oameni au tendinţa să le hrănească cu acest aliment.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


"Pâinea nu este un aliment indicat pentru păsări şi pentru niciun animal. Când ajunge în stomac, se dilată foarte mult şi începe să şi putrezească mai repede. Pâinea nu este în niciun caz indicată pentru hrănirea păsărilor, nici ciocolata, nici pufuleţii sau ce credem noi că ar fi interesant pentru ele. Încercăm să le hrănim doar cu ceea ce găsesc ele în natură", este recomandarea lui Tiberiu Tioc.

Dacă în Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava fiecare vizitator interesat să hrănească păsările primeşte gratuit, la intrare, câte o pungă de hârtie, cu seminţe, în interiorul Muzeului de Istorie Naturală şi în curtea Palatului Brukenthal din centrul municipiului Sibiu există hrănitoare pentru zburătoare, dar aici vizitatorii trebuie să aducă ei seminţele de acasă. Şi la muzeele din centrul Sibiului sau în Piaţa Mare, unde sunt foarte mulţi porumbei, tendinţa este să se hrănească păsările cu pâine.

"Cea mai mare greşeală pe care am şi văzut-o în oraş, cei mai mulţi, de exemplu, dau la porumbei pâine - este cea mai mare greşeală. Din păcate, numai omul face asemenea greşeli în modul de hrănire. Păsările, mai ales păsările sălbatice, nu au tubul digestiv adaptat pentru digestia pâinii, mai ales dacă este pâine albă din făină albă, cu o groază de aditivi şi E-uri. Există riscul ca această pâine în tubul lor digestiv să le formeze cocoloaşe şi cu timpul să le creeze mari probleme de digestie. În plus, pâinea nu este nutritivă, nu are vitamine, nu are minerale, are doar calorii. Aşa că există riscul ca pe perioadă scurtă să dăm această pâine păsărilor, ele au senzaţia de saţietate, dar sunt malnutrite şi adesea poate o să vedeţi prin oraş, în general în zone cu luciu de apă, păsări cu aşa numita boală 'aripa de înger', adică penele nu mai sunt pe lângă corp, deoarece malnutriţia aceasta dată de pâine dezvoltă incomplet articulaţiile şi oasele păsărilor", a explicat specialistul în botanică, Ghizela Vonica, şef secţie Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


Cele mai multe păsări sălbatice pot fi observate la marginea municipiului Sibiu, în Muzeul ASTRA. Aici există patru hrănitori şi o hartă a muzeului, pentru a ajunge la ele.

"Muzeul ASTRA propune vizitatorilor o acţiune specială de observare a păsărilor sălbatice din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, precum şi hrănirea lor pe timp de iarnă. (...) Până la sfârşitul lunii februarie 2023, pasionaţii de activităţi în natură sunt aşteptaţi la intrarea principală pentru a primi pungi cu seminţe şi o hartă cu locul de amplasare a hrănitorilor în muzeu - 4 la număr. După ce vor hrăni păsările, copiii vor fi recompensaţi cu o surpriză la poarta principală'', a precizat purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA, Cosmin Călinescu.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu / AGERPRES


Potrivit reprezentantului Muzeului ASTRA, vizitatorii care doresc să observe şi să hrănească păsările din muzeu o pot face de luni până duminică, între orele 09,00 şi 16,00, în cadrul proiectului ''Eu ciripesc în muzeu şi iarna''.

Acţiunea de observare şi hrănire a păsărilor pe timp de iarnă a fost iniţiată în anul 2018, în colaborare cu Societatea Ornitologică din România. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-04-2025 14:51

Avertizări Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt în zone din trei județe

Meteorologii au emis, marți, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, valabile pentru zone din trei județe. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:30, în județul Caraș-Severin (localitățile: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Meha

Social 22-04-2025 14:44

MApN: Ceremonii la monumentele închinate eroilor și concerte ale muzicilor militare de Ziua Forțelor Terestre

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că miercuri vor organizate, de Ziua Forțelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate eroilor, competiții sportive și aplicativ-militare, dar și concerte ale muzicilor militare. Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marți, AGERPRES, în fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor

Social 22-04-2025 14:22

Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1

Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1

Social 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Membrii Curiei Romane și personalul Vaticanului îi aduc un ultim omagiu Papei

O ceremonie dedicată Papei Francisc a început în capela Casei de oaspeți Santa Marta, reședința sa de la Vatican. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut, iar steagurile aurii și albe ale Vaticanului sunt în bernă. Presa oficială de la Vatican a publicat fotografii de la ceremonie. Potrivit serviciului de presă al Sfântului Sca

Social 22-04-2025 14:12

VIDEO Dajbog (MAI): 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanța de Paște

Polițiștii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanței de Paște, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.  

Social 22-04-2025 14:07

IGSU: Aproape 8.000 de intervenții ale pompierilor în minivacanța de Paște

Aproximativ 5.000 de pompieri, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost mobilizați, în minivacanța de Paște, pentru a asigura asistență medicală de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor aflate în pericol. 'În perioada 17 - 21 aprilie, pompierii au gestionat 7.992 de situații de urgență, înregistrâ

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.

Social 22-04-2025 11:56

Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Universitatea de Apărare (GALERIE FOTO)

Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare ''Carol I'', în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.

Social 22-04-2025 11:41

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până miercuri dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până miercuri dimineața, râuri de pe raza a zece județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 22 aprilie, ora 14:00 - 23 aprilie, ora 6:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți

Social 22-04-2025 10:34

Maramureș: Incendiu de vegetație uscată, stins cu dificultate de pompieri; focul a distrus 200 de hectare de teren

Un incendiu de vegetație uscată, care a izbucnit în vecinătatea comunei Săpânța, pe câmpul Runcu, a fost stins cu dificultate de pompierii militari, fiind afectată o suprafață de 200 de hectare, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. ''Pompierii militari au fost alertați cu priv

Social 22-04-2025 10:32

DSU: Incendiul din localitatea Cetățeni, lichidat după 5 zile

Incendiul din localitatea Cetățeni a fost lichidat, luni, după 5 zile de intervenții ale pompierilor, misiune care a fost solicitantă din cauza zonei accidentate, a vântului și a suprafeței pe care s-a manifestat incendiul. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, pompierii vor supraveghea zona în continuare.

Social 22-04-2025 10:26

ANM: Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în 25 de județe, pe parcursul zilei de marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul acestei zile în 25 de județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul orar 12:00 - 23:00, în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munten

Social 22-04-2025 09:47

Două cutremure slabe cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți

Două cutremure slabe, cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți în zona seismică Vrancea, județul Buzău, după ce alte trei seisme cu magnitudini de 3,6, 3,9 și 3,3 au avut loc luni în aceeași zonă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Administratie 22-04-2025 09:38

CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor

Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul