logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CRĂCIUN2022/ Oşenii au revenit acasă; Primarul din Negreşti Oaş: Nu şi-au pierdut rădăcinile; se întorc cu drag

Image

Marea majoritate a oşenilor plecaţi în străinătate au revenit acasă de Crăciun pentru a petrece sărbătorile alături de cei dragi, după doi ani de restricţii, iar cei care nu au reuşit să ajungă şi-au făcut rost de acasă de produsele tradiţionale româneşti sau au reuşit inclusiv să sacrifice porci, acolo unde se află, după metoda tradiţională.

În această perioadă în toate satele din Ţara Oaşului este plin de maşini cu numere străine, venite din toată Europa. Cifrele din Vama Petea arată că în weekenduri traficul persoanelor a crescut şi de 10 ori faţă de perioadele obişnuite.

Managerul Casei de Cultură din Negreşti Oaş, Anca Volsik, a explicat, pentru AGERPRES, că oşenii au venit acasă în număr foarte mare şi că aici Crăciunul va fi sărbătorit conform tradiţiei, cu mersul la biserică şi colindat.

"Oşenii sunt cei care îşi păstrează tradiţiile până la scrupulozitate, adică dacă în ceea ce priveşte portul şi alte noţiuni ce ţin de contextul în care îşi trăiesc ei viaţa fac anumite compromisuri, în ceea ce priveşte tradiţiile nu fac niciun fel de compromis. Se respectă colindatul de ceată bărbătească, care este acreditat UNESCO, se respectă parcursul tuturor tradiţiilor, începând cu postul ţinut cu scrupulozitate, cu mersul la biserică, bisericile sunt pline la noi în seara de Crăciun, deci nu este doar un mers la colindat, este slujba din noaptea de Crăciun. Ziua de Crăciun se respectă foarte mult şi pe urmă abia a doua zi de Crăciun începe sărbătorirea ateică a ceea ce înseamnă Crăciunul", a spus Anca Volsik.

Atât profesorii cât şi părinţii se străduiesc să îi înveţe pe copii colindele tradiţionale, în formă autentică.

 


Foto: (c) GHEORGHE PIETRAR / AGERPRES FOTO
 

"Am avut toată săptămâna colindători de la toate şcolile, de la instituţiile de învăţământ din oraş, pregătiţi de profesori şi ne-au surprins cu vechile colinde oşeneşti în forma lor autentică a graiului şi a ceea ce înseamnă versuri şi muzicalitate oşenească. Ne-au surprins! Tradiţiile şi cântul şi ceea ce înseamnă ţâpuritul nu s-au modernizat absolut deloc. Le respectă şi le transmit din generaţie în generaţie. Tendinţa profesorului şi a elevului este de a adapta ceea ce este nou pentru că este mai uşor, mai modern şi probabil îi incită şi pe ei. O colindă veche, cu structura unei colinde, este greu de învăţat şi ca versificaţie şi ca muzicalitate. Nu sunt note, se învaţă după ureche, dar spre lauda lor au reuşit să nu ducă în derizoriu colinda oşenească şi să o respecte", a explicat Anca Volsik.

Chiar şi oşenii plecaţi peste hotare reuşesc să păstreze paşii dansului şi să îi înveţe şi pe copii aceste tradiţii.

"La Casa de Cultură încercăm să menţinem vii cursurile prin Maria Tripon, prea puţin reuşesc copiii în vacanţele şcolare să participe, dar în familie se păstrează, în comunităţile pe care ei şi le-au construit în jurul bisericilor ortodoxe din cadrul comunităţilor respective la fel respectă slujbele de duminică, tradiţiile. În vară am fost invitaţi la Ambasada României la Paris şi la biserica românească de acolo - povesteau colegii mei -, zici că am fost acasă, la biserica de acasă, îmbrăcaţi, şi-au făcut costume, le-au dus în străinătate. Ei vor să se simtă acasă. Se pare că simt foarte pregnant dorul de casă acolo şi atunci îşi construiesc propriul acasă acolo unde sunt", a mai spus Anca Volsik.

 


Foto: (c) GHEORGHE PIETRAR / AGERPRES FOTO

 

Dacă unii români nu mai vor să audă de ţară când emigrează, oşenii se mândresc cu originile lor şi nu ezită să îşi arate şi costumele populare când au ocazia.

"Poate fi şi o calitate şi un defect al oşanului. Este foarte individualist şi foarte teritorial şi atunci el încearcă şi plecat dincolo să îşi creeze propria individualitate. Nu reuşeşte să se contopească să zicem cu poporul francez 100%. Îşi face treaba acolo, dar revenind în comunitatea românilor din Franţa oşenii încearcă să îşi păstreze individualitatea ca şi oşeni, ca şi români. Alţii pur şi simplu au plecat, au abandonat. Oşenii nu au lăsat nimic în urmă, îşi au casele, pământurile aici. Ei vin aici. Este o foarte puternică legătură materială a oşanului, ceea ce nu e de contestat. Asta e realitatea, ei revin acasă la casele lor construite din banii câştigaţi în străinătate, la pământurile lor. Nu renunţă la pământurile lor şi asta cred că e secretul, explicaţia că ei sunt foarte, foarte legaţi de glie, mai mult decât oamenii din alte părţi", a arătat managerul Casei de Cultură din Negreşti Oaş.

Dincolo de partea spirituală, esenţial pentru Crăciun sunt bucatele tradiţionale. Cei care au venit acasă au tăiat porcul după metoda învăţată de la strămoşi, iar cei care nu au putut să ajungă pe meleagurile natale şi-au făcut rost de produse tradiţionale precum cârnaţi, slănină, cozonaci de la părinţi, fraţi, surori, rude. Microbuzele de transport au dus cantităţi impresionante de astfel de alimente. Comunitatea de oşeni din Chicago a reuşit să obţină autorizaţii pentru a sacrifica porci după metoda tradiţională. Oşenii din Roma cumpără porci întregi, dar sacrificaţi, de la poarta unei ferme şi îi prepară acasă după cum au învăţat de la părinţi.

"N-o să mănânce brânză camembert la Crăciun, foarte clar că o să mănânce brânza de burduf de acasă, slănina de acasă, cârnaţii de acasă. N-o să mănânce prosciutto în noaptea de Crăciun, asta e foarte clar. Asta fac cei care nu reuşesc să ajungă acasă. Cei care vin acasă bineînţeles că taie porcul ca în fiecare an. Pe cei plecaţi nu îi lasă să sacrifice porcii în curte aşa cum facem noi, dar şi-au creat nişte centre care au autorizaţie pentru asta. Ştiu din Chicago în mod sigur. Este o hală uriaşă unde sunt lăsaţi să facă chestia asta. Li s-a creat posibilitatea să îşi respecte tradiţia de acasă. Americanii nu prea ştiu ei ce e aia să înjunghii porcul şi să îl pârjoleşti, acum au aflat. Le place procesul în sine să îl taie. Îl cumpără de la ferme de acolo şi respectă întreg procesul de sacrificare, îl pârjolesc cu paie şi aşa mai departe. Sunt foarte tenace, aproape că le reuşeşte orice", a mai adăugat Anca Volsik.

Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, a confirmat faptul că au venit foarte mulţi oşeni acasă, iar asta se vede şi în aglomeraţia de la Serviciul de evidenţa populaţiei sau la ghişeul de la taxe şi impozite, dar mai ales la încasări. Ea a spus că în acest an Crăciunul se va sărbători în Oaş "aşa cum a fost altădată, la liber".

"În ajun de Crăciun, după ce se iese de la litie şi de la slujbă, străzile o să fie pline de colindători, cu tineri îmbrăcaţi în straie oşeneşti care vin, colindă. Din ce în ce mai mult reînvie, reactualizează şi ţin vii toate obiceiurile. În casele oşeneşti o să vedeţi bucatele puse pe masă prezentate foarte frumos, dar nu există să nu se taie porcul, să nu se facă cârnaţii, să nu fie pălinca pe masă, celebrele boace/sarmale să nu fie pe masă într-o casă oşenească. Foarte rar se întâmplă ca familia să nu reuşească să se reunească, doar dacă sunt motive foarte, foarte obiective. Nu şi-au pierdut rădăcinile. Indiferent unde i-au purtat valurile vieţii, aici ştiu că e acasă. Să vii să te întorci la rădăcini, la părinţii tăi, să îţi iei straiele oşeneşti", a declarat Aurelia Fedorca.

Primarul din "capitala" Ţării Oaşului consideră că oşenismul este efectiv în "genă".

"Noi mergem destul de des în comunităţi în afara graniţelor unde sunt oşenii noştri şi exact cum se comportă aici, relaţia pe care o au cu comunitate, cu biserica, s-au dus şi au transpus-o şi acolo. Nucleul şi pionul principal într-o comunitate sunt oşenii. Credinţa e cea mai importantă componentă. Credinţa nu şi-au uitat-o şi nu şi-au pierdut-o chiar dacă s-au dus în Occident. Au dus-o cu ei şi au construit biserici, au construit comunităţi frumoase acolo, dar acasă este acasă şi se întorc cu mare drag", a mai spus Aurelia Fedorca. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 12-05-2025 19:04

Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness

Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa

Administratie 12-05-2025 18:18

Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările

Social 12-05-2025 18:06

Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve

Administratie 12-05-2025 16:42

Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR

În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun

Administratie 12-05-2025 16:38

Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.

Administratie 12-05-2025 14:51

Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.

Social 12-05-2025 14:25

Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână

Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m

Administratie 12-05-2025 14:24

Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu

Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so

Administratie 12-05-2025 14:12

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail

Social 12-05-2025 13:48

ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare

Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met

Social 12-05-2025 13:09

Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion

Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a

Social 12-05-2025 13:02

Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă

Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara

Social 12-05-2025 12:09

VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă

Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).

Social 12-05-2025 11:40

Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente

O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit