logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

ROMÂNI CU POVEŞTI/ Damian Pal - tânărul din Ghimeş-Făget care inspiră oameni şi comunităţi

Image

La limita judeţelor Harghita şi Bacău, într-o comună pitorească situată pe Valea Trotuşului, cu oameni buni şi harnici, un tânăr al locului şi-a pus în minte să vindece societatea prin educaţie, artă şi cultură, să inspire copii şi tineri, să le arate adevărate valori.

Damian Pal s-a născut în urmă cu 32 de ani, în comuna Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), într-o familie mixtă, în care părinţii vorbeau atât limba română, cât şi limba maghiară.

A învăţat la şcoala din sat, a făcut liceul la Bacău şi apoi studiile universitare şi de master la Cluj-Napoca, unde s-a specializat în Dreptul afacerilor.

Încă de mic, tatăl său, care începuse o afacere în domeniul prelucrării lemnului, i-a angrenat pe el şi sora sa în diverse activităţi, iar atunci când aveau 12-14 ani trebuiau să ducă la bun sfârşit anumite sarcini, pentru a primi ceva ce îşi doreau: o vacanţă, o tabără, o bicicletă.

 



Drept urmare, Damian a lucrat de când se ştie la afacerea familiei, cu precădere după vârsta de 18 ani, când a devenit şi angajat al firmei, iar revenirea sa în comună, în 2014, după terminarea studiilor universitare, era un lucru firesc, pe care şi l-a asumat.

"Cred că nu ne naştem întâmplător într-un loc sau altul şi cred că e important să întoarcem nişte valori către oamenii şi zonele care ne-au propulsat şi ne-au dat, practic, curajul să plecăm în viaţă. Şi, atunci, cumva, moral, suntem datori să întoarcem nişte valori către oamenii care ne-au ţinut de mână când trebuia să trecem strada şi nu eram încă atât de vigilenţi. (...) Dacă ne asumăm să facem ceva pentru zonele în care trăim, cu siguranţă e un efort mult mai mare, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură. Pentru că vii acasă şi nu e pustiu la tine acasă", spune Damian Pal.

 



Când nu lucrează la promovare şi logistică la fabrica de prelucrarea lemnului şi construcţii din lemn înfiinţată de tatăl său, când nu negociază şi încheie contracte sau când nu e pe şantiere, în ţară sau străinătate, Damian face tot ce-i stă în putinţă ''să vindece'' disfuncţionalităţile pe care le-a identificat în societate.

Avea doar 20 de ani când a scris cartea ''O radiografie a societăţii între tranziţie şi dezumanizare'', în care a vorbit despre lucrurile care îl frustrau şi îl nemulţumeau şi pe care le-a observat în jurul său. Iar proiectul său de suflet, ''Oamenii inspiră'', s-a născut pentru ''a vindeca'' societatea, iar educaţia e una dintre pârghiile care pot rezolva o parte din probleme, crede tânărul din Ghimeş-Făget.

 



"Oamenii inspiră" este un concept care se străduieşte să construiască o punte între copii, tineri şi adulţi, deopotrivă, şi oameni care au lăsat o amprentă semnificativă de-a lungul carierei lor", în cadrul proiectului fiind organizate evenimente în diverse domenii, precum muzică, sport sau cercetare.

" 'Oamenii inspiră' e un concept care vrea să livreze nişte valori copiilor, adolescenţilor, tinerilor, în special, şi nu numai, pentru că şi noi, adulţii, învăţăm până în ultimul moment al vieţii. (...) Educaţia e un factor foarte important care ne determină tot parcursul vieţii şi educaţia aduce cu sine lucruri pe care le luăm din diferite sfere: sport, cultură, artă, cercetare, adică toate domeniile care au dus la dezvoltare şi care fac viaţa oamenilor mai uşoară. Şi tehnologia poate fi parte din educaţie, pentru că ne e de folos. Şi toate lucrurile astea cred că trebuie să aducă oamenii într-o poziţie în care ei să nu fie aşa de uşor influenţabili şi să nu fie manipulaţi, ceea ce astăzi este o mare problemă", explică Damial Pal.

Proiectul "Oamenii inspiră" a fost lansat în anul 2020, în plină pandemie şi, atunci când nimeni nu mai organiza evenimente, la Ghimeş-Făget sau în alte localităţi din împrejurimi, aveau loc spectacole cu invitaţi de renume.

Până acum, majoritatea evenimentelor au fost în domeniul muzical şi sportiv, pentru că, este de părere Damian, acestea sunt două elemente foarte importante pentru dezvoltarea copiilor, prin care pot să dobândească disciplină, să-şi dezvolte creativitatea, să fie determinaţi sau să lucreze în echipă.

 



"Am lansat conceptul în 2020, iar de atunci am avut o serie de activităţi, în principal organizare de evenimente muzicale, dar am realizat şi scurte reportaje cu şi despre oameni model. Am organizat concerte de muzică şi am mijlocit întrevederi între artişti şi copii pasionaţi de muzică în şcoli, licee, săli de spectacole sau centre de cultură. Majoritatea evenimentelor au avut loc în judeţul Harghita şi Bacău cu artişti precum Alexandru Tomescu, Robert Sinha, Peter Novak, Dora Danics, Gryllus Daniel, Lackfi Dorottya, Marcel Pavel, Alis Făiniţă, Dragoş Ilie, Ştefan Cazacu, Sînziana Mircea, Josu de Solaun, Omar Massa, Gheorghe Anghel, Lari Giorgescu, Maria Luiza Mih", precizează Damian.

La spectacolele organizate de el, un sfert dintre spectatori sunt copii şi tineri, selecţionaţi dintre cei care sunt pasionaţi de muzică ori sunt interpreţi la un instrument şi care, apoi, au întâlniri şi discuţii cu artiştii care îi inspiră.

"Ei pot învăţa şi pot fi încurajaţi să meargă mai departe, dacă văd că în activitatea pe care şi ei au început să o desfăşoare alţii fac deja performanţă. Şi am observat că după concerte a crescut interesul copiilor din comună să participe la cursuri de vioară, de chitară, cursuri pentru instrumente de suflat sau cursuri de gordună, care e un instrument de percuţie autentic de pe Valea Ghimeşului. Vin într-un număr mai mare şi sunt mai determinaţi", arată Damian Pal.

 



Unul dintre evenimentele care s-a bucurat de succes în zonă a fost concertul susţinut de marele violonist Alexandru Tomescu, care a adus trei ani la rând "Turneul Internaţional Stradivarius" la Ghimeş-Făget, iar în acest an el a venit în premieră în Harghita, la Băile Tuşnad, unde a susţinut un concert acompaniat de pianista Sînziana Mircea şi Ştefan Cazacu la violoncel.

Iar Alexandru Tomescu este unul dintre artiştii care au înţeles cel mai bine conceptul "Oamenii inspiră" şi care a pus şi foarte mult umărul, necondiţionat, la dezvoltarea lui, consideră Damian.

Tânărul discret şi reţinut, căruia nu-i place să vorbească prea mult despre el şi care nu stă niciodată în primul rând la evenimentele pe care le organizează, susţine financiar singur, în mare parte, acest proiect, despre care spune că va fi unul pe termen lung, menit să creeze o comunitate de oameni care să fie modele unul pentru celălalt.

"În viitor, 'Oamenii inspiră' cred că va fi o comunitate de oameni, o propulsie de autodisciplină şi de motivare, de determinare, de schimb de experienţă şi de modele unii pentru alţii, de la cel mai mic la cel mai mare şi invers, indiferent de statut social şi de celebritate sau de orice. Eu tot timpul am gândit proiectul acesta la nivel macro şi am vrut să-l răspândesc cât se poate de mult. Nu am vrut să fac o promovare superficială, ci să ajungă din gură în gură, între oameni, care să spună: 'uite, ăsta e un proiect în care merită să ne implicăm'. Şi aşa vin şi artiştii spre noi. Am făcut foarte multe concerte fără onorarii pentru artişti, pentru că au fost încântaţi de conceptul în sine şi asta cred că ar fi una dintre cele mai mari valori: să dăm ceva pentru ceva, dar nu tot timpul e vorba despre bani", afirmă Damian Pal.

Chiar dacă proiectul s-a derulat cu precădere în Harghita şi Bacău, au fost organizate evenimente şi la Cluj-Napoca şi Bucureşti, pentru că peste tot este nevoie de modele care să-i inspire pe oameni.

Şi chiar dacă este plecat mereu, fie cu afacerea, fie cu proiectele pe care le derulează, fie pentru a-şi urma pasiunile pe care orice tânăr le are, Damian se întoarce mereu la Ghimeş-Făget, locul unde cel mai mult îi plac natura şi oamenii calzi, grijulii şi inocenţi.

"Când oamenii îşi pierd inocenţa, deja cred că se pierde şi emoţia şi farmecul şi bucuria de a trăi", este de părere Damian.

Despre regiune crede că are un potenţial uman, natural şi geografic foarte ridicat, doar trebuie găsite pârghiile necesare pentru a o propulsa acolo unde îi este locul.

 



"Multiculturalitatea, identitatea, asumarea şi cooperarea consider că sunt atributele fundamentale necesare pentru valorificarea zonei noastre", punctează el.

Când îl întreb ce crede că i-a oferit România, Damian răspunde: "Mi-a oferit o cultură, două limbi materne de la o singură mamă, oportunitate de studiu, educaţie, accesibilitate, libertate de mişcare, de gândire, de exprimare, istorie, natură, integritate, chiar dacă aproape de graniţă are loc un război terifiant. Iar eu i-am oferit respect, demnitate şi fac în fiecare zi câte un pas către dezvoltare, prin toate pârghiile pe care le posed".

Iar despre Ziua Naţională a României, Damian crede că "este un prilej potrivit pentru a face cinste oamenilor care ne inspiră", indiferent de domeniul în care activează şi de cât de cunoscuţi sunt.

El are şi un mesaj pentru cei care se plâng de ceea ce se întâmplă în societate - şi anume să se implice, să fie profesionişti şi să facă lucruri pentru alţii.

"Îi invit pe tineri şi pe cei care se plâng de condiţiile din jur, de societate şi de tot ce se întâmplă să pună umărul. Şi să încetăm să ne pricepem mai bine la treaba pe care alţii o au de făcut, să fim profesionişti în domeniile noastre şi când suntem nemulţumiţi să spunem atunci, nu să reproşăm oamenilor lucruri. Cred că asta ar fi una dintre lecţiile pe care le-am învăţat şi cred că ar fi important să o ştie toată lumea şi să ţină cont de ea. Şi îi mai îndemn să-şi asume lucruri şi să facă lucruri pentru alţii. Când faci lucruri pentru alţii, atunci se întoarce tot timpul ceva şi către tine, fără să aştepţi", conchide tânărul care inspiră oameni şi comunităţi şi care este convins că, dacă ne implicăm cu adevărat, putem realiza lucruri grandioase, indiferent de locul unde ne aflăm. AGERPRES/ (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Damian Pal / Arhiva personală

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 09-04-2025 08:23

Tulcea: Delta Dunării a câștigat Marele premiu al Galei 'Destinația anului 2025'

Delta Dunării a câștigat Marele premiu al Galei 'Destinația anului 2025', una dintre cele mai importante competiții pentru destinațiile turistice din România care are la bază atât votul publicului exprimat online, cât și pe cel al unui juriu format din experți în domeniu, dar și o cercetare sociologică reprezentativă la nivel naț

Social 08-04-2025 22:24

Poliția Capitalei: Un șofer a lovit cu mașina un tânăr pieton de 17 ani, după un conflict privind acordarea de prioritate

Un șofer în vârstă de 57 de ani a lovit cu autovehiculul un pieton, un tânăr în vârstă de 17 ani, după ce a avut cu acesta un conflict spontan cu privire la acordarea de prioritate, incidentul având loc pe Calea Vitan din Sectorul 3, informează Poliția Capitalei. Tânărul a fost rănit ușor, fiind transp

Social 08-04-2025 20:48

Dolj: Târgul de Paște Craiova își va deschide porțile vineri seara, în ritm de carnaval

Târgul de Paște Craiova își deschide porțile, vineri seara, în ritm de carnaval, într-un peisaj feeric în Parcul Nicolae Romanescu. Potrivit Primăriei Craiova, târgul a fost conceput ca o explozie de bucurie, culori și veselie ce are ca temă 'Carnavalul Primăverii' și se va desfășura în perioada 11 aprilie - 1

Administratie 08-04-2025 17:50

Tescaru (ANRSC): S-au făcut investiții mari în domeniul colectării deșeurilor; ar trebui o rețea națională de reciclare

În România s-au făcut investiții mari în domeniul colectării deșeurilor, însă este necesară și o rețea națională de instalații pentru tratare și reciclare, a declarat, marți, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Ionel Tescaru. 'Din punctul nostru de vedere, din analiza

Social 08-04-2025 14:58

Vaslui: Colonelul Marian Panfil a preluat comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean

Noul inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vaslui, col. Marian Panfil, a participat, marți, la ceremonia de predare-primire a comenzii și a drapelului de luptă, în prezența autorităților publice locale și județene și a colegilor de armă. Cu o carieră de aproximativ 20 de ani în cadrul Jandarmeriei, Marian Panfil a participat l

Social 08-04-2025 13:43

Harghita: Zeci de sortimente de brânzeturi artizanale, evaluate la un eveniment tradițional organizat la Miercurea-Ciuc

Zeci de sortimente de brânzeturi artizanale vor fi evaluate și degustate în cadrul unui eveniment devenit tradițional care va avea loc la Miercurea-Ciuc, organizat de Asociația ''Székely Gazdaszervezetek Egyesülete''/Asociația Agricultorilor din Secuime, în parteneriat cu Primăria orașului, Consiliul Județean și Agenția d

Social 08-04-2025 12:42

Neamț: Polițist din cadrul IPJ, campion mondial la Freestyle Kickboxing

Agentul șef adjunct Adrian Podoleanu, din cadrul Poliției orașului Roznov, a obținut titlul de campion mondial la Freestyle Kickboxing, în cadrul unei competiții care a adunat la start peste 700 de sportivi din toată lumea. Potrivit IPJ Neamț, polițistul este legitimat la clubul sportiv Sabaki Wolf Buhuși și practică arte marțiale full-c

Social 08-04-2025 12:07

Harghita: Salvamontiștii au început curățarea traseelor turistice din zonele joase

Salvamontiștii harghiteni au început curățarea traseelor turistice din zonele joase ale județului, care sunt frecventate de turiști, urmând ca activitatea să continue și la altitudine, atunci când vremea o va permite. Șeful Serviciului Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, Simon László

Social 08-04-2025 12:03

Vaslui: Proiect privind dotarea cu 16 birouri moderne pentru vameși, inaugurat la Albița

Proiectul comun de modernizare a Punctului de Trecere a Frontierei Albița - Leușeni, derulat de Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii din Republica Moldova, a fost lansat, marți, în prezența autorităților. Proiectul prevede amenajarea a 16 birouri

Administratie 08-04-2025 11:54

Sălaj: 51 de microbuze școlare electrice pentru elevii din județ

Un total de 51 de microbuze școlare electrice, achiziționate de administrația județeană în cadrul unui proiect european în valoare de 7,2 milioane de euro, au fost predate, marți, beneficiarilor, respectiv reprezentanților a 48 de comune, două orașe și Consiliul Județean Sălaj, în cadrul unei festivități ce a avut loc pe platoul din centrul Zalăului

Social 08-04-2025 11:48

Atenționare de călătorie MAE/ Slovacia - puncte de trecere a frontierei cu Ungaria și Austria temporar închise

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Slovacia asupra faptului că, în contextul confirmării unor focare de febră aftoasă în Ungaria, Slovacia și Austria, autoritățile de la Bratislava au decis ca în intervalul 8 aprilie - 7 mai să fie restabilite temporar

Social 08-04-2025 11:39

Buzău: Temperaturile scăzute omoară puietul de albine, scad producția de miere și cresc cheltuielile apicultorilor

Vremea deosebit de rece pentru perioada pe care o traversăm pune în pericol puietul familiilor de albine, care poate muri sau deveni neviabil, crește cheltuielile apicultorilor cu hrana suplimentară necesară stupilor și ar putea scădea producție de miere, sunt de părere specialiștii din Buzău.

Social 08-04-2025 09:22

Bistrița-Năsăud: Dosare penale pentru exploatări ilegale de pietriș, descoperite de Garda de Mediu

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a întocmit, de la începutul acestui an, acte de sesizare penală pentru trei situații de exploatări ilegale din albiile unor râuri, potrivit informațiilor furnizate marți AGERPRES de șeful instituției, Grațian Morariu. Comisarii de mediu au găsit gropi din care a fost sc

Social 08-04-2025 09:00

REPORTAJ/ Vâlcea: ''Drumul haiducilor'' - un nou traseu turistic din zona Olteniei de sub munte

Cel mai nou traseu turistic din Vâlcea este ''Drumul haiducilor'' din zona Olteniei de sub munte, o rută care se străbate călare, din stațiunea Băile Olănești și până sub crestele Munților Căpățânii, în Vaideeni, pe cărări de dealuri și de munte umblate în trecut de oamenii care au ales calea codrilor.

Social 08-04-2025 08:45

Infotrafic: Trafic restricționat pe A1 București-Pitești, în urma unui accident; au fost implicate 3 autoturisme

Traficul rutier este restricționat pe autostrada A1 pe sensul de mers spre București, pe banda de urgență și banda 2, și se circulă cu viteză redusă pe prima bandă, după ce trei autoturisme au fost implicate într-un accident. F