logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/Bogdan Tănasă - ieşeanul care construieşte case pentru nevoiaşi: A ajuta e modul meu de viaţă

Image

Bogdan Tănasă este ieşeanul care de mai bine de şapte ani se implică în a construi locuinţe persoanelor nevoiaşe, impresionând prin modestia sa, dar şi prin dăruirea arătată semenilor săi aflaţi în nevoie.

El este fondatorul proiectului umanitar Casa Share, în cadrul căruia a construit aproape 30 de locuinţe, un centru educaţional şi a ajutat zeci de copii şi familii fără posibilităţi materiale să îşi îndeplinească visul. A donat chiar şi casa părinţilor unor persoane care aveau nevoie de un acoperiş deasupra capului şi a lucrat cot la cot cu voluntarii de pe fiecare şantier.

 



Bogdan Tănasă este un om de afaceri din judeţul Iaşi care are o făbricuţă de brichete şi peleţi construită cu banii câştigaţi la muncă în Anglia, dar şi cu fonduri europene. Când era mic, a locuit şi a crescut în comuna Popricani, în apropiere de Casa de copii, fapt care i-a marcat viaţa. Mai mult, la 14 ani a rămas orfan de mamă, iar educaţia primită de la tatăl său l-a făcut să înţeleagă copiii aflaţi în dificultate.

 



"A ajuta pentru mine este un mod de viaţă. Eu nu ajut doar azi, mâine sau de Paşte ori de Crăciun. A ajuta este modul meu de a trăi. A ajuta este modul meu de viaţă. Îmi place să ajut. Am şi fost crescut aşa. Am crescut lângă o Casă de copii. Mi-am promis că, dacă vreodată pot să ajut, ajut", a declarat pentru AGERPRES Bogdan Tănasă.

 



A început proiectul "Casa Share" în decembrie 2014, după ce a aflat de tragedia prin care treceau şase copii din comuna Vlădeni. Ei fuseseră abandonaţi de mamă şi locuiau în câmp, într-o casă dărăpănată, în timp ce tatăl lor muncea cu ziua. Mai exact, a aflat că unul dintre copii îşi dorea ca Moş Crăciun să îi aducă o maşinuţă. I-a cerut soţiei să împacheteze câteva dintre jucăriile copilului lor. Mai apoi, a vrut să le repare soba. În cele din urmă, impresionat de tragedia celor mici, a scris povestea lor pe o reţea de socializare. Imediat, sute de persoane au reacţionat. În urma "share"-urilor date de pe fiecare pagină de socializare a celor care au citit povestea, viaţa celor şase copii s-a schimbat.

 



În timp, Bogdan a dezvoltat o adevărată comunitate pe pagina de socializare a proiectului Casa Share, care reacţionează ori de câte ori cere ajutorul. Fiecare locuinţă construită sau renovată cu ajutorul donaţiilor celor care cred în proiectul Casa Share sunt dotate şi prevăzute cu toate utilităţile necesare. Nu lipsesc aşternuturile noi, pilotele pufoase şi călduroase, vesela şi tacâmurile, încălzirea, lemnele, maşina de gătit. Înainte de încheierea lucrărilor, familia ajutată primeşte şi o excursie din partea colaboratorilor proiectului. De asemenea, de câteva ori pe an, ajutat de colaboratori, Bogdan duce copiii, vreo 300 la număr, în vacanţe la mare sau la munte.

 



Şi acum, tot cu ajutorul donaţiilor celor care îi urmăresc activitatea pe Facebook, Bogdan Tănasă continuă să cumpere materiale de construcţie, rechizite sau haine, pentru că ... se apropie Crăciunul. Totodată, construieşte casa cu numărul 30.

"Vă 'plictisesc' iar cu veşti de pe şantierele noastre! Da, repet, ale noastre, deoarece tu, om bun, care donezi acei 2 euro lunar sau dai un share/like la postare sau fiecare după cum poate, faci parte din 'şantierele bucuriei', iar împreună cu toţii schimbăm vieţi! De ani de zile o parte dintre voi sunteţi alături de acest proiect 'Casa Share'. Şi îmi pun mereu întrebarea: Cum aş putea să vă mulţumesc mai mult?! Cum să vă fac să înţelegeţi cât de important este ajutorul vostru dat acestor copii sărmani?! Aşa că eu o să continui să vă arăt aici în postări poze cu evoluţia şi bucuria copiilor sau bătrânilor pe care-i ajutăm", a transmis Bogdan Tănasă.

 



L-am întrebat ce îl determină să facă astfel de acte de caritate, să continue lupta pentru cei cu care viaţa nu a fost atât de darnică şi a răspuns simplu: "Toată lumea mă întreabă. Nu ştiu. În primul rând pentru suflet, pentru mine. Îmi place să ajut. Aşa am fost crescut. Deocamdată mă ţine Dumnezeu sănătos, am şi cu cine să pot ajuta, am o comunitate întreagă de oameni lângă mine. Voi continua să fac asta atât timp cât îmi face mulţumire sufletului".

În toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, a inaugurat şi un centru educaţional construit şi dotat tot prin Casa Share. Aici, 70 de copii pot primi educaţie, mâncare, pot învăţa o meserie. Centrul nou înfiinţat este ultramodern. Este dotat la nivel european cu cele mai performante echipamente. Are patru clase de studiu, două ateliere de lucru manual, şase table inteligente, bănci individuale, încălzire în pardoseală, aer condiţionat, camere de luat vederi, sistem de sonorizare, panouri fotovoltaice, sală de mese şi bucătărie, cabinet medical şi o bibliotecă.

 



"Ştim cu toţii că meseria este brăţară de aur! Am muncit extraordinar de mult să construim acest Centru. Lucrurile trainice aşa pornesc: de jos, de la talpa ţării", spune Bogdan Tănasă.

Recent, pe pagina sa de socializare a lansat un mesaj întregii comunităţi. Practic, îşi doreşte să implementeze conceptul de economie socială, prin intermediul căruia părinţii fără posibilităţi materiale să îşi ducă copiii la şcoală, iar ei să vină la muncă la solarii. Din vânzarea legumelor ar urma să primească un salariu decent.

"Ajutoarele sociale nu ajută!! Însă munca, da. Viitorul României doar prin educaţie şi muncă se poate schimba. (...) De aceea, noi cei de la Casa Share, pe lângă Centrul Educaţional şi Meserii ridicat deja, acum începem să construim o hală de depozitare cu cameră frigorifică, solarii cu legume şi fructe, iar pe viitor vrem să facem şi o brutărie. La 13,00 copiii ies de la şcoală şi merg în Centrul educaţional unde noi o să-i hrănim, îi educăm cu învăţători şi profesori, iar după teme avem ateliere unde îi învăţăm diferite meserii. La orele 16,30 părinţii pleacă de la muncă, merg la Centrul educaţional de unde îşi iau copiii hrăniţi, educaţi şi cu o meserie învăţată. Astfel, toată lumea 'trage la căruţă', părinţii cu munca, iar copiii cu şcoala. Credeţi-mă, doar aşa se poate face ceva în toată România. Prin muncă! Copiii sărmani, dacă sunt lăsaţi fără monitorizare şi susţinere, nu ajung să fie educaţi sau să poată învăţa o meserie! Haideţi împreună cu toţii să dăm o şansă corectă acestor copii defavorizaţi, care tot alături de noi trăiesc în societate", a fost mesajul lui Bogdan Tănasă pe pagina sa de socializare.

Practic, ne explică el, un om trebuie învăţat să muncească. "Uite ce te învaţă experienţa, ce te învaţă viaţa! După ce am construit 30 de case, am constatat că de fapt cel mai mare ajutor este să înveţi un om să pescuiască. Este o expresie celebră, care nu e degeaba. Ea spune: învaţă un om să muncească, pe un pescar să pescuiască. Aşa învăţăm şi vrem şi noi: să învăţăm aceşti copii şi chiar pe părinţii lor, să le oferim un scop în viaţă. Adică să aibă un loc de muncă, un loc de unde să îşi câştige ei propria existenţă. Tot aceşti oameni dau plusvaloare societăţii în care trăim. E ca TVA-ul. E valoarea adăugată a societăţii. Copiii văd acasă muncă, văd la şcoală muncă. Acelaşi lucru or să facă şi ei mai departe. Puterea exemplului este cel mai important lucru în societate", ne-a mărturisit Bogdan Tănasă.

 



Proiectul Casa Share s-a transformat de-a lungul timpului în asociaţia Casa Share. Am putea spune că între timp Casa Share a devenit o adevărată familie, în care fiecare se implică cât şi cum poate, iar Bogdan nu uită să ţină la curent comunitatea cu toate noutăţile. Acum a lansat o nouă campanie, cea pentru Crăciun.

"De fiecare dată când afară gradele din termometru scad, merg pe la bătrânii şi copiii noştri. Mă asigur că nu le lipsesc brichetele de foc şi le aduc câteva provizii pentru vremuri mai grele. Chiar dacă petrec toată ziua prin frig, nu-l mai simt, deoarece inima bate tare, de bucurie. Gândul mi-a rămas la un copilaş care atunci când a văzut un ananas l-a luat în mână şi a zis: 'ce copăcel frumos!' Dacă aveţi ocazia, faceţi un astfel de gest. Merită", a mai spus Bogdan Tănasă.

 



Şi el ştie că nu e singurul care face astfel de gesturi. ''Este bine să fim tot mai mulţi oameni care fac bine societăţii'', consideră ieşeanul.

''Mă bucur că în ţară sunt oameni care se implică. Şi eu urmăresc oameni mult, mult, mult mai capabili decât mine. Învăţ de la diferiţi oameni. Important este să asimilăm ceea ce vedem, în primul rând să nu aruncăm cu piatra. Trebuie să vedem ce face acel om, să învăţăm ceva de la el. Dacă nu, să trecem mai departe. După cum spuneam, puterea exemplului este cel mai important lucru în societate. Dacă sunt mai mulţi oameni care fac bine societăţii noi ar trebui să îi urmăm. De aceea este bine să fim tot mai mulţi oameni care fac bine societăţii", a afirmat el.

Iar pentru că se apropie Ziua Naţională, mesajul său este simplu: ''Să fim mai uniţi şi o să ne meargă bine!". AGERPRES/(AS - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-05-2025 20:08

Neamț: Un bărbat din Constanța, angajat ca paznic la o societate comercială, s-a electrocutat în Gara CFR Roman

Un bărbat din județul Constanța, angajat ca paznic al unei societăți comerciale, s-a electrocutat, sâmbătă, în Gara CFR Roman, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, victima s-ar fi urcat pe un vagon, iar în urma arcului electric produs a fost aruncată sub un alt tre

Social 03-05-2025 19:17

Vaslui: Bărbat rănit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea

Un bărbat a fost rănit, sâmbătă, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, bărbatul a reușit să se autoevacueze din vehicul și era conștient când a fost preluat de echipajul medical, dar a

Social 03-05-2025 17:07

Atenționare de călătorie MAE: Franța - posibile perturbări ale traficului feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatele căilor ferate din Republica Franceză (SNCF) au lansat un apel la grevă pe parcursul întregii săptămâni viitoare (5 - 11 mai). În acest context, sunt prevăzute perturbări ale circulației fer

Social 03-05-2025 15:25

Alba: Mai multe intervenții ale salvatorilor montani, în ultimele zile, la Rimetea

Opt salvatori montani au intervenit sâmbătă la Rimetea, în zona Șanțul Mare, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei turiste care prezenta suspiciune de fractură la un picior. 'Echipa Salvamont Alba a intervenit astăzi în zona Șanțul Mare, comuna Rimetea, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei perso

Social 03-05-2025 13:32

REPORTAJ/ Tulcea: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina

Sute de persoane au participat, vineri, la Sulina, la Festivalul scrumbiei albastre, turiștii fiind încântați de eveniment, în ciuda zgomotelor auzite în noaptea precedentă din Ucraina, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, atac care nu a mai fost anunțat prin sistemul RO-ALERT. Organizat de Primăr

Social 03-05-2025 12:23

REPORTAJ/ Mureș: Moara lui Mitică din Ibănești, noua atracție turistică de pe Valea Gurghiului

Aflat la a patra generație de morari, Dumitru Suceava din Ibănești a decis să restaureze moara acționată de apă pe care o avea în curte, achiziționând curele și piese originale, utilizate în trecut în această îndeletnicire, iar în acest fel instalația tehnică țărănească a devenit noua atracție de pe Valea Gurghiului. Dumitru

Social 03-05-2025 10:43

Prezidențiale2025/ Dajbog: Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului de Interne mențin siguranța publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică în ziua votului, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'În misiunile de astăzi (sâmbătă - n.r.), vor fi angrenați peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri,

Social 02-05-2025 17:45

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a lansat, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes'

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat vineri, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes', potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 'Pe 2 mai sărbătorim Ziua Națională a Tineretului și marc

Social 02-05-2025 16:14

Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, înmormântat cu onoruri militare

Veteranul de război col. Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în Cimitirul 'Eternitatea' din municipiul Vaslui, la ceremonie participând militari din Bârlad și Iași.

Social 02-05-2025 15:12

Vaslui: Centru pentru tineret inaugurat în municipiul reședință de județ

Un Centru pentru tineret, amenajat într-o fostă centrală termică dezafectată din municipiul Vaslui, a fost inaugurat, vineri, în prezența autorităților, în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Zilei Tineretului și sub egida Vaslui - Capitala Tineretului din România 2025. Spațiul va fi pus în perioada următoare

Social 02-05-2025 13:20

Bistrița-Năsăud: Tânărul căutat în apele lacului Colibița a fost găsit decedat

Tânărul căutat vineri de pompieri și scafandri în apele lacului Colibița, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în noaptea precedentă, a fost găsit decedat, la aproximativ 30 de metri de mal, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Căutările au durat aproape trei ore, iar cadavrul a fost găsit de scaf

Administratie 02-05-2025 10:31

Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală

Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.

Social 02-05-2025 10:12

Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere (meteorologi)

Vremea se va menține frumoasă și deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii țări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, arată prognoza săptămânală publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 2-3 mai, vremea va f

Social 02-05-2025 09:34

Bistrița-Năsăud: Tânăr de 17 ani, căutat în apele lacului de acumulare Colibița

Un tânăr de 17 ani care ar fi căzut dintr-o barcă, în noaptea de joi spre vineri, în lacul de acumulare Colibița și nu ar mai fi ieșit la suprafață este căutat de pompieri, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. 'În cursul nopții trecute, un minor în vârstă de aproximativ 17

Administratie 02-05-2025 09:00

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9