Comunicat de presă - Muzeul Național Brukenthal
Expoziția 'Regina Maria la Brukenthal' - expoziție aniversară organizată cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria (1875 - 1938)
Cea mai importantă expoziție dedicată familiei regale a României organizată la Sibiu!
Muzeul Național Brukenthal și Art Safari prezintă o expoziție de excepție dedicată Reginei Maria, la Sibiu, în perioada 9 mai-5 iulie 2025.
Vernisaj: vineri, 9 mai 2025, ora 14:00
Locație: Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare, nr. 4
Coordonator: Alexandru Constantin Chituță
Parteneri: Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni
După succesul de la București, la Art Safari, expoziția dedicată Reginei Maria itinerează la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.
'Regina Maria la Brukenthal' aduce în fața publicului lucrări pictate chiar de suverană, piese de mobilier concepute de ea, obiecte personale, o amplă colecție de fotografii cu aceasta și membrii familiei regale, medalii și decorații, precum și colecția sa impresionantă de bijuterii, din patrimoniul Muzeului Național Peleș, Muzeului Național Cotroceni și din colecții private. Expoziția este prezentată de Rețeaua de sănătate Regina Maria.
'Muzeul Național Brukenthal are deosebita onoare de a găzdui la Sibiu o seamă de piese de patrimoniu ce au legătură cu familia Regală a României și, mai cu seamă, cu Regina Maria. Este cea mai importantă expoziție dedicată familiei regale a României ce a fost organizată la Muzeul Național Brukenthal. Grație colaborării extraordinare cu Art Safari, această expoziție va prezenta la Sibiu numeroase obiecte din mai multe colecții muzeale și colecții private. De ziua Regalității, la Sibiu avem o 'vizită' istorică - Regina Maria vine la Brukenthal. Sper ca această expoziție să aducă o mai bună cunoaștere a importanței familiei regale în istoria României', a declarat Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.
'Întregul mod de viață al Reginei Maria poartă amprenta viziunii sale asupra regalității. Devenită suverană în septembrie 1914, s-a implicat în viața politică a țării cu tact și cu îndrăzneală. La 15 octombrie 1922 a avut marea bucurie de a participa, alături de soțul ei, la Încoronarea de la Alba Iulia. Cu coroana pe cap și cu mantie lungă, Regina Maria era aidoma împărăteselor bizantine, dar și asemenea domnițelor românce din secolul al XVI-lea', a declarat Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș.
'Regina Maria este și rămâne pentru noi o sursă de inspirație, prin forța valorilor sale: grija față de oameni și respectul pentru tot ceea ce înseamnă cultură și expresivitate artistică. Astăzi, onorăm moștenirea Reginei și ne alăturăm Art Safari, convinși că arta are puterea de a ne reconecta cu noi înșine și de a ne deschide către lumea din jur, cu toate nuanțele ei. Prin acest parteneriat, invităm publicul larg să descopere o parte din complexitatea personalității Reginei Maria, simbol al inovației și curajului. Astfel, reafirmăm rolul artei ca fundament pentru o societate mai sănătoasă și mai deschisă: o forță care unește, inspiră și ne ajută să privim dincolo de limite', a declarat Fady Chreih, directorul general al Rețelei de sănătate Regina Maria.
Regina Maria a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale. Opera sa îmbogățește patrimoniul național. Anul 2025 marchează 150 de ani de la nașterea Reginei Maria (1875 - 1938).
Încă din tinerețe, principesa Maria a manifestat interes pentru pictură și desen, pasiuni care preocupau foarte mult, în acea epocă, aristocrația și nobilimea, iar în familiile regale deveniseră - alături de muzică - 'materii' aproape obligatorii în educația vlăstarelor princiare. Primele lecții 'foarte bune' au fost luate de tânăra principesă, timp de șase săptămâni, cu profesoara Ruth Mercier, 'renumită pentru pictarea florilor', a cărei 'tehnică în acuarelă era fără pereche' și care i-a oferit viitoarei regine 'învățături temeinice'. (v. Povestea vieții mele, vol. 2). Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, a pictat exclusiv flori - crini, maci, iriși, nuferi - într-o manieră specifică stilului Art Nouveau.
Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelișor. O parte a creației sale se poate vedea în expoziția de față, realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni și susținută de Rețeaua de sănătate Regina Maria.
Expoziția oferă vizitatorilor o veritabilă incursiune în viața și arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei românești. Evenimentul este găzduit la Muzeul Național Brukenthal, în perioada 9 mai-5 iulie 2025.
Despre Art Safari București: Art Safari, proiect cultural național strategic, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizator anual al Pavilionului de Artă București - cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România - ajuns la a 16-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații, inclusiv prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 15 ediții de până acum a înregistrat aproximativ 1 milion de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.
Despre Muzeul Național Brukenthal: Inaugurat în 1817, de moștenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal, muzeul este primul deschis pe teritoriul de astăzi al României. Muzeul administrează, în opt sedii, peste 1.600.000 piese. În Muzeul Național Brukenthal pot fi descoperite: cea mai importantă colecție de pictură flamandă și olandeză din Europa de Est, Herbarul Baussner - cel mai vechi din Europa de Sud-Est și printre cele mai vechi din lume, cea mai veche colecție de ghipsuri, cea mai mare colecție de dinți de rechini fosili din România etc.
Tot în Muzeul Național Brukenthal se găsesc piese unicat în țara noastră: bieltzitul (mineral nou descoperit), statuia zeului Mithras și cea a zeiței Hecate și, mai ales, lucrări de Jan van Eyck, Hans Memling, Tiziano Vecellio și Paolo Veronese!
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].