logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Tulcea: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina

Image

Sute de persoane au participat, vineri, la Sulina, la Festivalul scrumbiei albastre, turiștii fiind încântați de eveniment, în ciuda zgomotelor auzite în noaptea precedentă din Ucraina, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, atac care nu a mai fost anunțat prin sistemul RO-ALERT.

Organizat de Primăria orașului Sulina și Casa de cultură, Festivalul scrumbiei albastre este unul din puținele evenimente de tradiție care adună în singurul oraș din Delta Dunării ansambluri folclorice și artiști din localitățile rezervației, oaspeții fiind invitați să deguste preparate din pește, dar și tradiționalii mici.

 



'Scrumbiile sunt albastre, dar acum sunt bine prăjite, pe plită. Cu pescuitul la scrumbie - când e mai bine, când mai prost. Pentru festival, avem circa 400 de bucăți. Anul trecut, a fost mai puțină lume, pentru că nu a fost weekendul ăsta liber. Anul acesta o să rămânem fără scrumbii', a declarat pentru AGERPRES Dan Titu, pescar comercial în Sulina.

O scrumbie a costat 25 de lei, un mic 5 lei, iar pentru o prăjitură făcută după rețete locale turiștii au scos din buzunar 16 lei, participanții la eveniment bucurându-se, în ciuda faptului că în noaptea precedentă în Sulina s-au auzit zgomotele unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, iar clădirile din oraș au reacționat ca la un cutremur.

'Noi am venit aici pentru că am constatat că foarte puțini dintre ei au fost în localități din Deltă. Da, este un pic de risc, dar până la urmă și riscul face parte din plăcerea de a călători. Nu ne-am gândit că ar fi periculos. Recomand tuturor să vină! Sulina are foarte multe de oferit', a afirmat organizatorul unei excursii 4 x 4, Viorel Bordianu din Constanța.

 



Pasionat de natură și de mașini, constănțeanul face parte dintr-un grup cu pasiuni similare, membrii acestuia organizând periodic evenimente în zone izolate și pitorești din România.

'Eu anul trecut am organizat un eveniment similar în Maramureș. Am văzut o zonă minunată. Din păcate, sate parțial părăsite. Am fost la pădurea Letea, la Periprava, un loc în care simți o apăsare aparte pe care o simți și la noi, la Sighet, la Memorialul Durerii sau în orice loc în care s-au întâmplat atrocități de genul acesta împotriva unor oameni simpli. Am avut parte de un prânz extraordinar la Cardon. Apoi, am fost la Sfântu Gheorghe, am vizitat plaja, am fost în port, am vorbit cu localnicii și ne-am întors la Sulina pentru Festivalul scrumbiei. Duminică vom pleca din Sulina, iar până atunci vizităm Delta cu bărcile. Suntem împreună cu familiile, cu copiii și încercăm să simțim locurile respective, orice obicei interesant din zona respectivă', a afirmat Călin Tuns din Baia Mare, participant la excursia overland organizată zilele acestea în Deltă.

 



În ciuda războiului din Ucraina care se resimte în Delta românească, pentru restaurantele din orașul Sulina minivacanța de 1 mai a însemnat redeschiderea sezonului turistic, principala problemă a agenților economici din zonă - lipsa forței de muncă - având o rezolvare în personalul din statele extracomunitare.

'Sezonul acesta avem un concept nou. Avem un meniu mediteranean și încerc să înglobez preparate din Turcia, din zona Balcanilor, ceva de la ucraineni, de la ruși, în speță preparatele noastre deltaice. Toate aceste influențe se împacă foarte bine. Avem și micile noastre adiții, cum ar fi adana kebab făcută în casă, hamsiile turcești făcute la tigaie cu mălai, avem preparate grecești. Nu aș putea spune că s-a diminuat fluxul de turiști. Noi în continuare avem activitate, dar faptul că auzim seara bubuituri și faptul că ne tremură geamurile e posibil să ne afecteze. Avem angajați din Asia, iar eu sunt bucătarul', a precizat administratorul unui restaurant din orașul Sulina, Vlad Vătămănescu.

Luna trecută, turiștii care au vrut vacanțe active în Deltă nu s-au lăsat așteptați în orașul Sulina.

'Am lucrat anul acesta în aprilie cât n-am lucrat în 2019. Sigur că războiul afectează turismul la nivel de agenții mari, ca percepție, care consideră România o zonă de risc, dar în turismul de aventură, unde sunt oameni chiar de 70 de ani care fac singuri cu caiacul Golful Musura, sunt oameni hârșâiți. Suntem țară NATO, membră a Uniunii Europene. Turiștii reacționează foarte decent atunci când știu la ce să se aștepte. Da, lângă noi este un război, dar războiul este dincolo de graniță. La noi (în Sulina - n.r.), faleza e plină și mai ales străinii care vin își asumă, știu, întreabă ce-i acolo și le spunem 'da, ați auzit, sigur se întâmplă'. Este o ofensivă mai puternică acum, dar turismul merge mai departe', a afirmat organizatorul de excursii în Deltă cu caiacul și bicicleta, Călin Ene.

El opinează că anul acesta va înregistra o creștere cu cel puțin 20% a turismului de incoming.

'Pentru prima dată după mulți ani, am două grupuri mari de turiști din Israel. Pentru turism, lunile mai, iunie și septembrie sunt deja încărcate', a mai spus Călin Ene.

Turiștii care au ajuns în Sulina, în minivacanța de 1 mai, au testat deja apa Mării Negre.


'Apa este un pic rece, dar având în vedere că sunt obișnuit, e în regulă. Este prima oară când fac baie de 2 mai și e prima oară când vin la Sulina. Am aflat că ar fi una din puținele plaje sălbatice', a declarat Alexandru Isac din București, înainte de a intra din nou în apa mării. Și fiul lui, Radu, a făcut baie, iar lui i-au plăcut mâncarea și faptul că la Sulina au putut vedea și Delta și Marea Neagră.

'A fost ok ca experiență. Nu știu însă dacă mai revin. Pe plajă, de exemplu, terasa era plină, dar restaurantul a fost închis. Am vrut să ne comandăm ceva și nu s-a putut. E neașteptat. Mi-a plăcut plimbarea cu vaporul, marea este frumoasă, dar stăm pe o corabie veche. A fost o primă experiență. Nu știu dacă mai revin', a susținut și Anca Isac din București.

Farul vechi din orașul Sulina s-a redeschis vizitatorilor, iar experiența le arată oaspeților o altă față a orașului.

'Sunt pentru prima dată în Sulina. Este o expoziție interesantă. Am aflat o mulțime de lucruri noi și recunosc eram complet ignorant. Mi-a lăsat un gust un pic amar vis-a-vis de felul în care arată acum lucrurile în raport cu ceea ce am citit că a existat aici în urmă cu peste 100 de ani. Orașul este liniștit, potrivit pentru genul de turism pe care îl căutăm noi. Sunt însă lucruri de îmbunătățit vis-a-vis de aspectul în general al locului', a afirmat Anton Grecu din Buzău.

Pentru unele unități de cazare din orașul Sulina, războiul din Ucraina nu a afectat minivacanța de 1 mai.

'Turismul a mers foarte bine, mai bine decât mă așteptam. Avem 80 de turiști cazați și suntem la capacitate maximă. Este prima oară probabil când se întâmplă asta de 1 mai. Războiul din Ucraina se simte de trei ani. Sperăm într-un sezon bun. Din punctul de vedere al rezervărilor, stăm destul de bine la ora asta. Iulie și august sunt aproape epuizate. Septembrie este pe cale să se epuizeze. Probabil că luna iunie va scârțâi un pic, pentru că atunci va începe vacanța mare. Luna mai în schimb s-a dat foarte bine', a afirmat administratorul unei pensiuni din orașul Sulina, Mihai Scarlat.

El a precizat că anul acesta nu a mărit tarifele practicate, pentru a-i atrage pe români la Sulina.

'Și noi, din păcate, utilizăm, ca mai toți agenții turistici, forță de muncă din Asia. Anul acesta avem, de exemplu, angajați din Pakistan. Anul trecut, am lucrat cu muncitori din Nepal. Pentru mine, e trist că nu pot să găsesc personal din România. Sulina merită mai mult, mai multă atenție, mai multă susținere. Nu mergem doar pe ideea că Sulina este un punct strategic, dar Sulina este un loc turistic care merită susținut, la fel ca toate celelalte destinații de vacanță din țară. Vrem ca românii să își facă vacanțele în România', a subliniat Mihai Scarlat.


Tabăra din Sulina este deocamdată închisă, însă în spatele porților cineva tunde gazonul, semn că urmează să se redeschidă.

Sulina va găzdui luna aceasta Festivalul piraților, un eveniment care va aduce în orașul dintre Deltă și Marea Neagră vedete ale muzicii românești și internaționale, iar sărbătorile vor continua în timpul sezonului estival. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

Afisari: 752

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-05-2025 20:08

Neamț: Un bărbat din Constanța, angajat ca paznic la o societate comercială, s-a electrocutat în Gara CFR Roman

Un bărbat din județul Constanța, angajat ca paznic al unei societăți comerciale, s-a electrocutat, sâmbătă, în Gara CFR Roman, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, victima s-ar fi urcat pe un vagon, iar în urma arcului electric produs a fost aruncată sub un alt tre

Social 03-05-2025 19:17

Vaslui: Bărbat rănit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea

Un bărbat a fost rănit, sâmbătă, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, bărbatul a reușit să se autoevacueze din vehicul și era conștient când a fost preluat de echipajul medical, dar a

Social 03-05-2025 17:07

Atenționare de călătorie MAE: Franța - posibile perturbări ale traficului feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatele căilor ferate din Republica Franceză (SNCF) au lansat un apel la grevă pe parcursul întregii săptămâni viitoare (5 - 11 mai). În acest context, sunt prevăzute perturbări ale circulației fer

Social 03-05-2025 15:25

Alba: Mai multe intervenții ale salvatorilor montani, în ultimele zile, la Rimetea

Opt salvatori montani au intervenit sâmbătă la Rimetea, în zona Șanțul Mare, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei turiste care prezenta suspiciune de fractură la un picior. 'Echipa Salvamont Alba a intervenit astăzi în zona Șanțul Mare, comuna Rimetea, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei perso

Social 03-05-2025 12:23

REPORTAJ/ Mureș: Moara lui Mitică din Ibănești, noua atracție turistică de pe Valea Gurghiului

Aflat la a patra generație de morari, Dumitru Suceava din Ibănești a decis să restaureze moara acționată de apă pe care o avea în curte, achiziționând curele și piese originale, utilizate în trecut în această îndeletnicire, iar în acest fel instalația tehnică țărănească a devenit noua atracție de pe Valea Gurghiului. Dumitru

Social 03-05-2025 10:43

Prezidențiale2025/ Dajbog: Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului de Interne mențin siguranța publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică în ziua votului, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'În misiunile de astăzi (sâmbătă - n.r.), vor fi angrenați peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri,

Social 02-05-2025 17:45

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a lansat, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes'

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat vineri, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes', potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 'Pe 2 mai sărbătorim Ziua Națională a Tineretului și marc

Social 02-05-2025 16:14

Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, înmormântat cu onoruri militare

Veteranul de război col. Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în Cimitirul 'Eternitatea' din municipiul Vaslui, la ceremonie participând militari din Bârlad și Iași.

Social 02-05-2025 15:12

Vaslui: Centru pentru tineret inaugurat în municipiul reședință de județ

Un Centru pentru tineret, amenajat într-o fostă centrală termică dezafectată din municipiul Vaslui, a fost inaugurat, vineri, în prezența autorităților, în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Zilei Tineretului și sub egida Vaslui - Capitala Tineretului din România 2025. Spațiul va fi pus în perioada următoare

Social 02-05-2025 13:20

Bistrița-Năsăud: Tânărul căutat în apele lacului Colibița a fost găsit decedat

Tânărul căutat vineri de pompieri și scafandri în apele lacului Colibița, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în noaptea precedentă, a fost găsit decedat, la aproximativ 30 de metri de mal, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Căutările au durat aproape trei ore, iar cadavrul a fost găsit de scaf

Administratie 02-05-2025 10:31

Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală

Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.

Social 02-05-2025 10:12

Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere (meteorologi)

Vremea se va menține frumoasă și deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii țări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, arată prognoza săptămânală publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 2-3 mai, vremea va f

Social 02-05-2025 09:34

Bistrița-Năsăud: Tânăr de 17 ani, căutat în apele lacului de acumulare Colibița

Un tânăr de 17 ani care ar fi căzut dintr-o barcă, în noaptea de joi spre vineri, în lacul de acumulare Colibița și nu ar mai fi ieșit la suprafață este căutat de pompieri, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. 'În cursul nopții trecute, un minor în vârstă de aproximativ 17

Administratie 02-05-2025 09:00

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9