Consilieri generali au cerut măsuri în ce priveşte zonele periculoase pentru pietoni sau consolidarea imobilelor de pe Magheru

Consilierul general al USR Andrei Rigu a cerut, luni, Primăriei Capitalei să ia măsuri pentru a creşte gradul de siguranţă a pietonilor în zonele în care s-au produs recent accidente, iar consilierul PNL Constantin Hazarian a dorit să ştie dacă există o strategie a Municipalităţii pentru consolidarea unor imobile reprezentative de pe bulevardul Magheru sau din zona Moşilor.
Solicitările au fost formulate luni, în cadrul şedinţei Consiliului General al Capitalei, la secţiunea "Întrebări şi interpelări".
Andrei Rigu a atras atenţia asupra faptului că recent au avut loc două accidente cu urmări tragice pe şoseaua Antiaeriană şi pe Splaiul Unirii, unde au fost loviţi pietoni care traversau regulamentar.
"Nişte pietoni care s-au angajat într-o traversare regulamentară au fost loviţi de maşini care circulau prea repede, motivul fiind, pe de o parte, viteza excesivă, dar şi slaba iluminare a respectivelor treceri de pietoni sau faptul că străzile nu sunt adaptate cum trebuie. În urma unei discuţii pe care am avut-o la Brigada Rutieră, am înţeles că Brigada Rutieră a transmis către Administraţia Străzilor numeroase solicitări pentru a se lua unele măsuri în anumite zone periculoase, printre care şi acestea: şoseaua Antiaeriană şi pe Splaiul Unirii. Nu doar Brigada Rutieră, ci şi cetăţeni, de-a lungul anilor, au transmis astfel solicitări către PMB şi Administraţia Străzilor", a spus el.
Rigu a menţionat că are informaţii conform cărora "există numeroase amenajări aprobate la Comisia tehnică de circulaţie" şi care trebuie să fie implementate de către Administraţia Străzilor. Reprezentantul USR a adăugat că activitatea Administraţiei Străzilor nu trebuie să se rezume la "a trasa dungi pe asfalt pentru a delimita benzile de pe străzi sau a pune stâlpişori" şi că aceasta trebuie să "intervină" în zonele periculoase pentru pietoni.
"Am rugămintea să se discute cu directorul Administraţiei Străzilor, să se transmită aceste aspecte, atât de către dumneavoastră, domnule primarul general, cât şi de către domnul viceprimar Bujduveanu, care are în subordine Administraţia Străzilor", a precizat Rigu.
Nicuşor Dan a replicat că marcajele rutiere sunt la rândul lor foarte importante în ce priveşte siguranţa circulaţiei şi că în anii 2019 şi 2020 nu s-au cheltuit deloc bani în acest scop. Pe de altă parte, în 2021 au fost alocaţi 5 milioane de lei, iar în 2022 - 28 de milioane de lei. În ce priveşte semaforizarea au fost alocate următoarele sume: 2019 - 7 milioane; 2020 - 2 milioane; 2021 - 12 milioane; 2022 - 19 milioane.
"Şi aici este o zonă în care sunt multe restanţe şi în limita bugetului pe care îl avem încercăm să rezolvăm aceste restanţe", a spus el.
Constantin Hazarian (PNL) a dorit să ştie dacă Primăria Capitalei are vreo strategie referitoare la zona bulevardului Magheru, pe care se află "nişte imobile foarte impozante, dar care stau să se dărăme", majoritatea având bulină. El a menţionat că bulevardul Magheru este una dintre cele mai importante artere din Bucureşti, iar multe imobile au fost proiectate de arhitectul Horia Creangă.
"În blocul Patria, bloc cu bulină, unde cinematograful Patria nu mai funcţionează, din câte ştiu eu sunt mulţi proprietari care îşi închiriază pe Airbnb acele apartamente, deşi acolo în mod normal nu ar trebui să stea nimeni, ceea ce creează un pericol pentru cei care vin să le închirieze. Există vreo strategie de consolidare a acestei zone, de revitalizare? De asemenea, pe zona Moşilor, în zona Piaţa Sf. Gheorghe", a întrebat el.
Nicuşor Dan a declarat că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a depus cereri în valoare de 80-90 de milioane de euro pentru consolidarea unor imobile, dar că legea a fost modificată recent.
"Pentru că s-a schimbat legea consolidării, iar legea consolidării, din momentul acesta, vorbeşte de finanţare integrală de către stat a consolidării, criteriile sunt mai dificile", a arătat el.
Adrian Moraru (PNL) a atras atenţia asupra faptului că în urmă cu un an a fost adoptată hotărârea conform căreia autorizaţiile de construcţie trebuie să fie puse pe site-ul Primăriei Capitalei, dar că acest lucru nu s-a întâmplat.
"Trebuie să vă dau în judecată pe obligaţia de a face, domnule primar? Sau să fac grevă şi să nu mai votez niciun proiect?", a întrebat el.
Nicuşor Dan a declarat că autorizaţiile vor fi urcate pe site, dar că pe moment personalul Direcţiei Urbanism este "suprasolicitat", în condiţiile în care există nu mai puţin de 500 de litigii pe zona de urbanism/construcţii, "generate în mare măsură de autorizaţii şi documentaţii de urbanism emise de fosta administraţie".
"Ştiu că sunt supra-ocupaţi, pentru că lucrez cot la cot cu ei. Spre deosebire de fosta administraţie, care are de ordinul... o sută de autorizaţii anulate în instanţă, noi nu avem decât una-două, din nişte greşeli pe care le-am făcut. Şi acesta este un pas înainte", a mai spus Nicuşor Dan. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate
Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s
Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile
Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot
Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor
Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când
Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției
Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț
Buzău: Zeci de pașapoarte eliberate pentru animale de companie; solicitările vor crește în sezonul estival
Aproximativ 30 de pașapoarte pentru animale de companie au fost eliberate de la începutul anului la nivelul județului Buzău, numărul cererilor urmând să crească în perioada sezonului estival, atunci când proprietarii aleg să își petreacă concediile în afara țării, alături de patrupede. Pe lângă hotelurile pet-friendly
MApN: Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România; mesaj RO-ALERT pentru populația din Tulcea
Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene execut&ac
Timiș: Locomotiva unui marfar încărcat cu cereale a luat foc; nu sunt victime
Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui marfar, în comuna Șandra. La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Secției Sânnicolau Mare și Detașamentului 1 Timișoara cu trei autospeciale de stingere și un
Dâmbovița: Doi copii, de 8 și 9 ani, dați dispăruți după ce au plecat de acasă
Doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea dâmbovițeană Cojasca, au fost dați dispăruți și sunt căutați, după ce au plecat de acasă, informează, luni, IPJ Dâmbovița. ''La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați de către o femeie, de 30 de ani, din comuna Cojasca,
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Mureș: Ediția a XII-a a Sărbătorii Rabarbărului de la Saschiz redeschide și Cetatea Țărănească de secol XIV
Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Centrul de Voluntariat din localitate și GAL Dealurile Târnavelor organizează, sâmbătă, la Saschiz, a XII-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului, destinată promovării gastronomiei locale, iar cu această ocazie va fi redeschisă publicului și Cetatea Țărănească de secol XIV, după lucrările de reabilitare.
TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai
Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov
MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare
Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține