REPORTAJ/Vrancea: Peste 500 de consultaţii medicale în două zile, la Caravana de Bine a Crucii Roşii de la Soveja

Peste 500 de consultaţii medicale au fost acordate de către medici voluntari, în două zile, locuitorilor din comunele Soveja şi Cîmpuri, în cadrul Caravanei de Bine, organizată de Crucea Roşie Română, vineri şi sâmbătă, la Soveja.
"Caravana de la Soveja a fost un real succes. Comunitatea avea nevoie de această caravană. Populaţia este destul de îmbătrânită, peste 80% din cei care au fost consultaţi au avut cataractă. E o patologie la care se aşteptau colegii oftalmologi, având în vedere vârsta înaintată. În cele două zile de caravană au fost acordate peste 500 de consultaţii, pentru un număr de 185 de persoane, din care 16 copii cu vârste între câteva luni şi 16 ani. Fiecare persoană înregistrată a primit rezultatul investigaţiilor, iar pe fişa de rezultat au fost consemnate şi recomandări de a vedea specialişti sau pentru analize suplimentare, în funcţie de ce s-a diagnosticat. La oftalmologie unii au primit ochelari şi foarte mulţi recomandări de a merge către un specialist pentru operaţie", a declarat, pentru AGERPRES, directorul de programe din cadrul Crucii Roşii Române, Andreea Furtună.
Zeci de medici voluntari au venit în acest an alături de Crucea Roşie Română, parte dintre aceştia fiind prezenţi şi la Soveja, în cadrul Caravanei de Bine.
"Am început caravanele în luna aprilie şi aceasta este a zecea caravană a Crucii Roşii la care iau parte. Sunt parte a unei întreprinderi sociale şi una dintre misiunile acesteia este activitate socială şi grija pentru comunitate. A fost unul dintre motivele care ne-au determinat să luăm parte la acest gen de evenimente, iar atunci când propunerea Crucii Roşii a venit către noi, am acceptat-o, pentru că ni s-a părut că vine mănuşă cu ceea ce facem. În cele două zile am consultat 135 de persoane, dar cu tot cu staff probabil 150 de consultaţii. Am observat că populaţia participantă la această caravană este uşor îmbătrânită. Am putut să vedem foarte multe persoane cu cataractă şi multe care aveau glaucom, mai ales cei care aveau glicemia mărită. Sunt patologii inerente vârstei, dar uitate şi neluate în seamă până în pragul când ajung să fie prea târziu", a spus medicul optometrist Gheorghe Alexandroiu.
Caravana de Bine înseamnă pentru mulţi medici voluntari o experienţă profesională importantă, în care se pot întâlni cu fel de fel de situaţii şi în care medicul îşi poate forma o părere mai generală asupra unui segment de populaţie. Aşa s-a întâmplat la Soveja pentru medicul Andreea Laura Obreja, care a investigat cu ecograful peste 120 de persoane şi a avut surpriza să constate că, deşi populaţia este îmbătrânită, este sănătoasă.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"Pentru mine, ca medic rezident, caravana este o experienţă din care de fiecare dată am foarte multe de învăţat. La spital nu avem o patologie atât de diversă, iar în Caravană, având în vedere volumul foarte mare de muncă, numărul de persoane consultate, ai şansa să vezi ce leziuni apar mai frecvent, care este evoluţia pe ecograf. În timp am devenit mult mai bună şi simt că în aceste caravane am învăţat foarte mult. Surprinzător, la Soveja nu am descoperit multe patologii grave, mai mult patologiile frecvente, necomplicate, nu am avut patologii acute. S-a mai întâmplat să descopăr tumori maligne care au fost operate şi am descoperit cu ecograful metastaze hepatice, de care ei nu ştiau, deşi s-au investigat imagistic. Dar aici, la Soveja, am rămas surprinsă, pentru că s-au prezentat pentru investigaţii la ecograf persoane foarte în vârstă, dar foarte sănătoase, ecografic vorbind. Binenţeles, vorbesc de segmentul abdominal. Cel mai suprinzător pentru mine aici a fost să descopăr un chist hidatic, cu un aspect pe care nu îl mai întâlnisem până acum. Domnul se ştia cu această patologie şi lua tratament, dar a venit pentru o investigaţie suplimentară", a povestit Andreea Laura Obreja.
Pentru medicul pediatru Irina Tănase, caravana de la Soveja a fost prima la care a participat, dar experienţa a motivat-o să mai participe şi pe viitor la astfel de acţiuni.
"Este prima caravană la care particip şi mă bucur că am reuşit să îmi aduc astfel aportul într-o comunitate. Am consultat 16 copii în cele două zile. Am avut şi un caz mai special, care m-a impresionat în mod deosebit, trei copilaşi care nu beneficiau de o îngrijire corespunzătoare din partea familiei, dar consider că nici din partea statului, cu toate că se ştie despre problema lor. Cred că în astfel de cazuri ar trebui cu toţii să lăsăm puţin la o parte prejudecăţile şi să încercăm să contribuim cu ce putem pentru a ajuta aceşti copilaşi. Toţi cei trei copii aveau probleme de sănătate. Fata cea mare se încadrează într-o tulburare de spectru autist, nu face contact vizual, nu mine, cel puţin nu a vrut să vorbească, nu suporta să fie atinsă, şi de aici am putea să tragem nişte concluzii, dar fără dovezi concrete nu poţi să faci vreo acuzaţie. Tabloul a fost completat de lipsa totală de igienă, carii generalizate, dinţi lipsă, nu aveau haine, lenjerie intimă, mama nu ştia să scrie sau să citească. M-a mişcat profund situaţia aceasta. Dar acest lucru m-a şi motivat să mai particip la aceste caravane, pentru că mi-am dat seama că e nevoie de cât mai mulţi oameni care să îşi aducă aportul în comunităţi şi, în acelaşi timp, îmi dau seama şi ce aş putea eu să fac mai bine ca să îi ajut pe ceilalţi. Am ales această specializare pentru că mi-au plăcut întotdeauna copiii şi mi-a fost uşor să mă împrietenesc cu ei. Copii sunt puri, sunt sinceri", a fost de părere Irina Tănase, medic pediatru rezident în Bucureşti.
La cei 24 de ani ai săi, Ionela a avut deja patru copii, din care trei mai trăiesc, şi a venit pentru consultaţii, pentru că altfel nu ar avea bani să meargă cu ei la un medic specialist.
"M-am măritat la 15 ani şi am avut patru copii, cel mai mare de opt ani. Unul a murit la o lună pentru că avea o problemă la inimă. Nu aş mai vrea să fac copii. Am venit la pediatru cu ei, care mi-a zis că trebuie să mă mai duc cu fata mare la Focşani, că nu vorbeşte şi mai multe. Are opt ani şi e în clasa zero. Nu a vrut să meargă la şcoală, plângea când o duceam. Dacă nu veneam aici, nu aveam cum să merg la doctor cu ei, că nu aveam posibilităţi. Mă mai ajută de la primărie, cu alimente şi lapte praf, dar ne descurcăm greu", a mărturisit Ionela.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Unele persoane au venit la uşa dispensarului din Soveja care a găzduit Caravana de Bine de la primele ore ale dimineţii, cu mult înaintea deschiderii programului de lucru, din dorinţa de a beneficia de un control medical.
"Am venit de dimineaţă. Ştiam că deschide la 10,00, dar am zis să prind rând, că am fost şi ieri şi nu am reuşit să fac ecografie. Mă tot îndeamnă familia să mă duc să mă controlez, dar mai greu ajung la spital, că mie îmi este rău în maşină", a spus Maria, care la cei 73 de ani ai săi susţine că ia doar câte o pastilă din când în când, când o mai doare capul.
Localnicii spun că apelează cel mai adesea la familie atunci când trebuie să meargă la investigaţii de specialitate, iar la medicul de familie merg mai mult pentru reţetă.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"La medicul de familie nu prea ajung. Am o fată care lucrează la Constanţa, la spital, şi ea mă duce la medicul de inimă şi de ochi, cam o dată la şase luni, un an. Aici, în sat, mă mai duc la asistenta medicului de familie, să îmi dea reţetă", spune Maria, în vârstă de 83 de ani şi căruia tot satul îi spune "lelea Miţa".
Mulţi dintre cei care au venit la caravană nu au mai mers de ani de zile la un control de specialitate şi au avut astfel şansă să verifice care mai e stadiul bolii lor.
"Am avut probleme cu inima, tensiunea mare, creştea foarte mult, mai ales dacă mă enervam. Acum parcă s-a mai reglat, dar am zis să vin să mă controlez, mai ales că pot să fac asta în sat, aici. La medic ajung mai rar, nu am mai fost de câţiva ani. Am probleme şi cu auzul, am aparat auditiv acasă, dar aici nu au şi medic pentru urechi. Dar e bine şi aşa. Suntem mulţumiţi că au venit la noi în sat şi bine ar fi să vină mai des să ne mai controlăm şi noi", a spus Ioana.
Prezentă pentru două zile, la Soveja, Caravana de Bine a oferit consultaţii gratuite pe specialităţile Cardiologie, Medicina internă - ecograf, Pediatrie, Diabetologie, Oftalmologie, măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei.
Printre serviciile pe care şi le-ar fi dorit cei care au venit pentru a fi investigaţi s-au numărat consultaţii reumatologice, ORL, ginecologie şi chiar analize medicale, mai ales că primul spital sau cabinet de analize medicale se află la circa o oră distanţă.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Circa 35 de voluntari, medici, asistenţi medicali, personal al Crucii Roşii Române şi Crucii Roşii Vrancea şi-au dăruit din timpul lor pentru ca această caravană să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii la Soveja.
În ultimul an, Crucea Roşie Română a ajuns cu Caravana de Bine în localităţi din Suceava, Botoşani, Bacău, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Olt, Teleorman, Caraş-Severin, Mehedinţi, Arad, Bihor, Dâmboviţa, Giurgiu, Covasna şi Vrancea. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate
Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s
Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile
Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot
Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor
Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când
Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției
Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț
Buzău: Zeci de pașapoarte eliberate pentru animale de companie; solicitările vor crește în sezonul estival
Aproximativ 30 de pașapoarte pentru animale de companie au fost eliberate de la începutul anului la nivelul județului Buzău, numărul cererilor urmând să crească în perioada sezonului estival, atunci când proprietarii aleg să își petreacă concediile în afara țării, alături de patrupede. Pe lângă hotelurile pet-friendly
MApN: Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România; mesaj RO-ALERT pentru populația din Tulcea
Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene execut&ac
Timiș: Locomotiva unui marfar încărcat cu cereale a luat foc; nu sunt victime
Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui marfar, în comuna Șandra. La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Secției Sânnicolau Mare și Detașamentului 1 Timișoara cu trei autospeciale de stingere și un
Dâmbovița: Doi copii, de 8 și 9 ani, dați dispăruți după ce au plecat de acasă
Doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea dâmbovițeană Cojasca, au fost dați dispăruți și sunt căutați, după ce au plecat de acasă, informează, luni, IPJ Dâmbovița. ''La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați de către o femeie, de 30 de ani, din comuna Cojasca,
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Mureș: Ediția a XII-a a Sărbătorii Rabarbărului de la Saschiz redeschide și Cetatea Țărănească de secol XIV
Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Centrul de Voluntariat din localitate și GAL Dealurile Târnavelor organizează, sâmbătă, la Saschiz, a XII-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului, destinată promovării gastronomiei locale, iar cu această ocazie va fi redeschisă publicului și Cetatea Țărănească de secol XIV, după lucrările de reabilitare.
TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai
Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov
MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Ziua Veteranilor de Război - marcată marți prin ceremonii militare
Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează marți, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, ceremonii militare și religioase în București și în garnizoanele din țară, la monumente ale eroilor și opere comemorative care omagiază sacrificiul veteranilor de război, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. În Capitală, cer
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține