Petrariu (sindicat STB): Domnul primar nu a stat cu noi nici măcar un minut; nu a intenţionat niciodată să rezolve acest conflict

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, nu a stat cu noi la discuţii nici măcar un minut şi se vede clar că nu a intenţionat niciodată să medieze acest conflict, ci doar a vrut "să dea bine la presă", a declarat vineri, după discuţiile de la Primăria Capitalei, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.
"Concluzia discuţiilor e una singură. Domnul primar general a pozat la televizor că vrea să medieze o discuţie şi a pus condiţia că preşedintele sindicatului transportatorilor nu trebuie să participe la această discuţie. În condiţiile astea, e normal că colegii s-au ridicat de la masă şi au plecat. Domnul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut pentru că a considerat că această strategie, cu ghilimelele de rigoare, de a da bine la presă şi de a poza în persoană care mediază şi vrea să soluţioneze un conflict... Se vede foarte clar că nu a dorit acest lucru, n-a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Noi am bănuit asta, ne-am aşteptat. Pentru noi nu este o surpriză, aşa că noi, din păcate, o să le transmitem salariaţilor care ne aşteaptă la unităţi curioşi să vadă poziţia primarului general şi lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul, pentru că aceste declaraţii şi poziţii belicoase care incită şi care instigă nu ajută cu nimic", a spus liderul de sindicat.
El a subliniat că, după o zi în care transportul public a fost blocat, credea că aceia care decid, indiferent la cel nivel, se gândesc foarte bine şi caută soluţii. "Soluţiile erau legate de dialog, simplu, fără nicio problemă", a punctat Petrariu.
De asemenea, liderul sindical a reiterat că nu este vorba de o grevă ci de o întrerupere voluntară a lucrului, din cauza unor nemulţumiri mai vechi ale angajaţilor, care încă din data de 19 ianuarie "şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă" .
"Am mai spus şi o mai spun încă o dată: nu vorbim despre grevă. Sunt trei modalităţi de a face grevă legal: greva de avertisment, greva de solidaritate şi grevă propriu-zisă şi am întrebat în ce situaţie ne aflăm noi. Din păcate nici cei care ne acuză şi nici instanţa, nu a lămurit problema. Şi atunci acest conflict spontan înseamnă întreruperea voluntară a lucrului, deoarece, cu o zi înainte, pe 19 ianuarie, când cei peste 1.000 de salariaţi din toate categoriile s-au adunat în curtea societăţii şi şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă, iar lucrul acesta nu a făcut decât să escaladeze un conflict care mocnea de peste două luni de zile. Noi i-am atenţionat, începând cu primarul general, toate adresele pe care le-am făcut către primarul general, conducerea STB şi Consiliul de Administraţie s-au încheiat cu această notă: starea tensionată în rândul salariaţilor STB SA atinge cote alarmante. Noi la nivel de sindicat nu mai puteam să gestionăm lucrurile acestea, iar salariaţii au început încă de acum trei luni primele mişcări în ţară. Practic, toate adresele pe care noi le-am făcut au fost de pomană, pentru că nu le-a băgat nimeni în seamă", a explicat Petrariu.
Întrebat când consideră că va fi reluat transportul public în Capitală, liderul sindical al răspuns: "Nu ştiu ce să vă spun acum".
"Ne ducem să vorbim cu oamenii, trebuie să vedem publicată pe portal această decizie, să o prezentăm salariaţilor, să le spunem despre ce e vorba, să-i informăm că aşa este corect şi normal. Noi am fost acuzaţi de dezinformare şi instigare, dar nu noi am vorbit despre salarii mari, nu noi am vorbit că salariaţii fură şi vând subansamble. Am rămas surprins când mi s-a spus într-o emisiune TV că eu am 42.000 de lei salariu de încadrare pe lună... Adică să vii să manipulezi în halul ăsta este de neacceptat (...) Am 4.000 de lei", a adăugat preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti.
El a adăugat că a sperat ca vineri să se rezolve această problemă, iar Consiliul de Administraţie al STB încă poate face acest lucru, "nu este încă târziu".
"Eu sincer aş fi crezut şi aş fi sperat ca astăzi noi soluţionăm această problemă. Aş fi sperat ca cei care pot lua acum o decizie, mă refer la Consiliul de Administraţie al STB SA să o facă. Nu e foarte târziu nici acum, dar să o facă până la orele 8.00 - 9.00 (20.00 - 21.00 pm), dar să o facă. Cu domnul director general de la STB nu avem ce discuta. Dumnealui a avut posibilitatea după o zi de întrerupere a activităţii să ne convoace, dar a preferat să discute despre dialog la televizor, cu noi nu a discutat nimeni nimic. Am aşteptat inclusiv din partea primarului general o invitaţie, e uşor să dai acum pe mail două rânduri, dar nu am primit nimic, ne-am uitat la televizor şi am zis hai să mergem. Am încercat..", a mai spus liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, încetarea grevei salariaţilor de la Societate
a de Transport Bucureşti (STB), stabilind că aceasta este ilegală.
De asemenea, judecătorii au decis reluarea imediată a activităţii. Hotărârea instanţei este executorie.
Tribunalul a admis în acest sens o solicitare a conducerii Societăţii de Transport Bucureşti (STB), care a contestat în instanţă greva declanşată de sindicalişti.
Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.
În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea grevei, însă decizia instanţei a fost ignorată de sindicalişti, care au continuat şi vineri protestul.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea acestei greve. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun
Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.
Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.
Harghita: Peste 130 de persoane continuă intervenția a Salina Praid, unde au apărut infiltrații în urmă cu o săptămână
Peste 130 de pompieri militari, angajați ai Apelor Române și ai Salinei Praid, precum și voluntari continuă intervenția la Praid, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a salinei. 'Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt, de o săptămână, cu ajutorul celor opt motopompe remorcabile de m
Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu
Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară
Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail
ANM: Alternanțe de temperatură, în perioada 12 - 26 mai; vremea se încălzește de săptămâna viitoare
Săptămâna în curs va aduce, la nivel național, o vreme mult mai rece decât ar fi normal pentru perioada din calendar, însă de săptămâna viitoare va începe un proces de încălzire, iar maximele termice vor reveni către valori de 20 - 23 de grade, în unele regiuni, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Met
Cluj: Un copil de 3 ani și o femeie au murit după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion
Un minor de 3 ani și o femeie în vârstă de 33 de ani au murit, luni, în localitatea Boian, comuna Ceanu Mare, după ce au căzut dintr-o căruță și au fost loviți de un autocamion, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'În data de 12 mai a.c., în jurul orei 11,00, în comuna Ceanu Mare a a
Prezidențiale2025/Harghita: Zeci de participanți la Târgul de Carte de la Miercurea-Ciuc iau atitudine pentru apărarea cuvântului în limba maternă
Peste 60 de autori, editori, librari, organizatori și participanți la cea de-a X-a ediție a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc, care s-a desfășurat în perioada 8-10 mai, au semnat o declarație în care își asumă public că pe 18 mai vor vota conștienți de responsabilitatea păstrării culturii maghiare. În declara
VIDEO Bistrița-Năsăud: Poiana cu narcise din Munții Rodnei, acoperită cu un strat consistent de zăpadă
Poiana cu narcise din Munții Rodnei, situată în masivul Saca, la o altitudine de 1.600 metri, este acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 20 de centimetri, în urma ninsorilor de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR).
Brăila: Hală de 200 mp distrusă într-un incendiu; au ars mai multe utilaje, un autoturism și un depozit de documente
O hală de 200 metri pătrați din orașul Însurăței a fost distrusă într-un incendiu izbucnit luni dimineață, flăcările afectând și mai multe utilaje, un autoturism și un depozit în care se aflau documentele operatorului economic care deținea hala, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila. Potrivit